Meridyen Eğitim Kurumları

Uzman Klinik Psikolog İlke Kaya


PANDEMİ GÜNLERİNDE RUH SAĞLIĞIMIZ

Daha önce hiç yaşamadığımız, hiç tanık olmadığımız bir olayın içerisindeyiz.


En başta sağlığımız ve yakınlarımızın sağlığı tehdit altında. Hemen herkes zorunlu olmadıkça evden çıkmama kararı aldı. Sıkça ellerimizi yıkar olduk, evden dışarıya çıktığımızda maskesiz çıkamaz olduk. Çoğu kişi vitamin takviyesi yaparak bağışıklık sistemini güçlendirmeye ve sağlıklı biçimde beslenmeye özen gösteriyor. Peki fiziksel sağlığımıza önem verirken, ruh sağlığımızı korumak adına neler yapıyoruz? Yapılan çokça araştırmalar ortaya koyuyor ki ruh ve beden sağlığı ayrılmaz bir bütündür. Sürecin belirsizliği, virüsün ürkütücü etkileri, bizi veya sevdiklerimize zarar gelme endişesi herkesin duygu durumunu etkiliyor olabilir.

Süreç uzadıkça çoğu kişinin bu süreçten olumsuz etkileneceğini düşünebiliriz. Bu etkilerin neler olabileceğine baktığımızda ise OKB , kaygı bozuklukları ve depresyon olarak sıralayabiliriz. Karşılaşılabilecek problemler tabi ki kişiden kişiye değişiklik gösterecektir fakat alınabilecek belli başlı önlemlerle bu sürecin olumsuz yöndeki ruhsal etkilerini azaltabiliriz. -Güvenilir kaynakları takip ettiğinizden emin olun! Sosyal medya aracılığıyla gün içerisinde sayısız paylaşıma maruz kalıyoruz ve bu süreçte hangi bilginin doğru hangisinin yanlış olduğunu anlamak oldukça zor. Bu mecradaki bilgi kirliliği, insan psikolojisi üzerinde karamsarlık, umutsuzluk, boşluk ve kaygı gibi olumsuz sonuçlar doğurabiliyor. Bu nedenle sosyal medyanın olumsuz etkilerinden korunmak ve paniğe kapılmamak için öncelikle doğru kaynakları takip ettiğinizde emin olmakta fayda var. -Yoğun olumsuz duygular içerisindeyken kişiye iyi gelen şeyleri bulmak, onları yapmaktan keyif almak herkes için kolay olmayabilir. Bu durumda, daha önce yaparken keyif aldığınız şeyleri sadece düşünerek bir kağıda yazabilirsiniz ve sonrasında gün içinde bunlardan bir kaçını yaptığınızdan emin olmak, gün içinde hissettiğiniz olumsuz duyguların hafiflemesine yardımcı olacaktır. -Bu dönemde sosyal izolasyonu arttırıp, duygusal izolasyonu azaltmak faydalı olacaktır. Sevdiğiniz kişilerle bu dönemde görüntülü konuşmalar yapmak hem duygularınızı paylaşmanız için, hem de bazı olumsuz duyguların üzerinizdeki etkisini azaltmak için yararlı olacaktır. -Sosyal izolasyonla birlikte bizi koruyan bir tempo ortadan kalkınca kaçtığımız, farkında bile olmadığımız düşüncelerimizle baş başa kaldık. Bu günlerde düşünmek için normalde ayırdığımızdan daha fazla zamanımız var. Düşünce enerjimizi pozitif şeyler planlayarak ve bunları hayata geçirmeye çalışarak değerlendirebiliriz.

-Bu dönemde rutinleri devam ettirmek bizi güvende hissettirecektir. Günlük rutinin büyük bir kısmı değişmişken bunu nasıl yapabilirim , diye sorabilirsiniz. Ancak ev içerisinde hala devam ettirebileceğiniz rutinler pekala vardır. İşinizle ya da hobinizle ilgili yaptığınız okumalara, araştırmalara devam edebilirsiniz, spor etkinlerini (tabi ki evde yapılabilecek olanlara) ara vermeniz gerekmiyor. Kıyafetlerinizdeki özeninize, kişisel bakımınıza devam edin. Sosyal bir ortama girecekmişsiniz gibi saçlarınıza şekil verin, pijamalar ile kalmayın ve parfümünüzü sıkın. -Her şeyden önemlisi bunun geçici bir süreç olduğunu kendinize hatırlatın. Evet bir belirsizlik içerisindeyiz ve zihnimiz belirsizlik içerisinde kendini korumak adına geleceğe dair tahminlerde bulunur. Fakat çoğu zaman zihnimizi olumsuzdan olumlu yöne çekmek bizim gayretimizdedir. Ne kadar kötü bir tablo yaratılsa da bir noktada her şeyin kontrol altına alınacağını ve bunun geçici bir süreç olduğunu kendinize hatırlatın. 

Virüs gündemi herkes için geçerli olsa da etkileri herkes için biriciktir. Burada özetlemeye çalıştığım başlıca sorunlar ve bazı pratik önerilerin dışında, daha fazla desteğe ihtiyaç duymanız son derece anlaşılabilir. Eğer böyle bir desteğe ihtiyaç duyuyorsanız bir uzman desteğine başvurabilirsiniz.