Meridyen Eğitim Kurumları

Uzman Klinik Psikolog İlke Kaya


BOŞANMA SONRASI KADINLAR DÖNEMİ EN KOLAY NASIL ATLATIR?

Boşanma; psikolojik, sosyal ve hukuki sonuçları olan bir süreçtir. Ekonomik durumlar, psikolojik sıkıntılar ve birçok etken çiftlerin birbirinden uzaklaşmasına sebep oluyor ve aralarında çatışmaların başlamasına neden oluyor.


Toplumun temeli olan aile içi iletişim ve aile bütünlüğünün korunması toplumun geleceği açısından önem taşımaktadır. Belirli bir süre sonra evliliğin yapı taşları olan sevgi, saygı ve sadakat kaybediliyor ve bu durum boşanma ile sonuçlanabiliyor. Boşanmalar toplum içerisinde sıklıkla karşılaşılan durumdur ve son zamanlarda artış gösterdiği gözlemlenmektedir. Boşanma olgusundan geniş anlamda toplum, dar anlamda aile fertleri etkilenmektedir. Bu yazımda belirteceğim 3 sorunun cevaplarından bahsedeceğim.

BOŞANMA SÜRECİNDE OLAN KADINLAR NE HİSSEDERLER? BOŞANMA OLAYI GERÇEKLEŞTİKTEN SONRA NELER OLUR? KADINLAR BU SÜRECİ ATLATABİLMEK İÇİN NELER YAPABİLİRLER?

Boşanma sürecinde kadınları en fazla etkileyen durum genel olarak finansal etkiler  olabiliyor. Türkiye’de genel boşanan annelerin düşük sosyo-ekonomik ve eğitim düzeyinde olması, yeteri kadar iş olanaklarının bulunamaması ve eşinden nafaka alamaması nedeniyle maddi sıkıntı içine girdikleri  söylenebilir. Ayrıca boşanma olayının ardından,  kadın tekrar birine güvenemeyeceğini  düşünebilir ve karşı cinse karşı daha kuşkucu  ve güvensiz yaklaşımlar içinde bulunabilir. Genel olarak ülkemizde yaşanan boşanmaların ardından kadınları olumsuz etkileyen durum çevre faktörüdür.  İnsanların kendisi hakkında düşüneceklerinin, kendisine karşı niyetlerinin iyi olmadığını hissedebiliyorlar ya da böyle bir durum olmasa dahi bu şekilde düşüncelere sahip olabiliyorlar.
Kadınları bu süreç içerisinde bir çocuğun veya çocuklarının olması da çok etkiliyor. Hatta bu sebepten dolayı, mutsuz olmalarına rağmen evliliklerini sürdürmeye çalışabiliyorlar ve bunun sonucunda bu durumdaki kadınlar daha kolay depresyona girebiliyorlar.  Aslında boşanma sonucunda her iki tarafın hayatında büyük değişiklikler meydana gelir. Bunlar ekonomik konum, toplumsal konum, arkadaş ortamları, kendine güven eksikliği, aile baskısı, yalnızlık duygusu ve kendini boşluk içinde hissetme olarak söyleyebilirim.

BOŞANMA SONRASI KADINLAR SÜRECİ NASIL KOLAY ATLATABİLİR?

Peki bu zorlu süreci kadınlar daha kolay atlatabilmek için ne yapabilir?  Eşinden boşanmış olan kadın büyük bir duygusal çöküntü yaşanan bu süreç esnasında biraz kendini nadasa çekmelidir. Çünkü duygusal yoğunluğun çok fazla olduğu bu dönemlerde doğru karar vermek oldukça güçtür. Daha sonra daha büyük pişmanlıklar yaşamamak için kısa bir süre yeni kararlar almayı erteleyebilir.
Eğer kadının ekonomik olarak özgürlüğü yoksa, bu bahsettiğim ilk süreçten yani nadastan sonra araştırıp, kendisi için uygun bir iş bulup, çalışmaya başlayabilir. Bu yeni iş durumu onu hem yeni hayatına daha kolay alışmasına olanak sağlar hem de özgüveninin yeniden artması için iyi bir fırsat olur. Ayrıca bu süreçten sonra kadının boşanmış olduğu eşine ait eşyaların kendi yaşadığı evde olması, bu sıkıntılı sürecin geçiş hızını azaltabilir. Bu sebepten dolayı, mümkünse eski eşe ait eşyaların hepsinin evden uzaklaştırılması hatta mümkünse evdeki eşyalarda da değişiklikler yapmak örneğin salon takımı, yatak odası vb. bu sürecin daha hızlı iyileşmesine olanak sağlar.
Evli olduğu dönemde istediği fakat yapamadığı ilgi alanları ile ilgilenebilir, yeni hobiler edinebilir veya gitmek istediği farklı şehir ya da ülke seyahatlerine çıkmak yani ortam değişikliği yapmak bu durumu atlatabilmeyi kolaylaştırabilir. Eski eş ile ortak olan arkadaşlarla bu kendini toparlama ve yeni hayata adapte olma sürecinde görüşmelere ara verilmelidir. Bu duruma karşın aile ve yakın arkadaşların desteğini almak asla ihmal edilmemelidir. Eğer boşanma sonrasında kadın, işin içinden çıkamadığını düşünüyorsa, hayat enerjisinin olmadığını hissediyor ve yeni hayatına adapte olmakta güçlük çekiyorsa, çok vakit kaybetmeden mutlaka profesyonel yardım almalıdır.