WhatsApp, 8 Şubat 2021 itibarıyla yürürlüğe girecek yeni gizlilik ilkelerini açıkladı. Bu açıklamanın ardından gerek sosyal medya mecralarından gerek telefonla sorulan soruların ardı arkası kesilmeyince bize ayrılan bu bölümde bu konuya değinmek şart oldu.
1 Whatsapp Güncellemesi Nedir
WhatsApp, 8 Şubat 2021 itibarıyla yürürlüğe girecek yeni gizlilik ilkelerini açıkladı. Yani ne olacak? WhatsApp 8 Şubata kadar bize uygulama içi bir bildirim gönderecek, bu bildirimi onaylamazsak Whatsapp’ın kullanım koşullarını kabul etmemiş olacağız ve bu uygulamayı artık kullanamayacağız.
2 Bu onamı verdiğimizde neyi onaylamış olacağız?
Whatsapp’ın erişimine açık olan veriler artık Facebook’a da açık olacak.
3 Bu veriler neler?
Bu verilerin birinin elinde olması yenir yutulur gibi değil, lütfen dikkatlice ve düşünerek okuyun:
A Kişisel Veriler:
Hesap Bilgileri
Mesajlar
Bağlantılar
Durum Bilgisi
İşlem ve Ödeme Verileri
Müşteri Desteği ve Diğer İletişimler
Kullanım ve Kayıt Bilgileri
Konum bilgileri
Çerezler
B Üçüncü Taraf Verileri (Sadece siz ve hizmet sağlayıcı arasındaki değil, diğer etkileşimde olduğunuz uygulama, kişi ve kurumlar) :
Başkalarının Sizin Hakkınızda Sağladığı Bilgiler
Kullanıcı Şikayetleri
WhatsApp’taki İşletmeler
Diğer Hizmet Sağlayıcıları
Üçüncü Taraf Hizmetleri
Büyük veri kullanımı
Yan Hizmetler
Emniyet ve Güvenlik Bilgileri
Facebook Şirketleri Hakkındaki İletişimler
Kurumsal Etkileşimler
4 Bu yeni bir şey mi?
İşte asıl zurnanın zırt dediği yer burası. Çünkü bu bilgiler, bu veriler, zaten harç-ı alem tüm sosyal medya mecralarının hizmetindeydi. Yani zaten yürüyen bir uygulamanın hukuki zemine dayandırılmak istenmesinden ibaret bütün mesele.
Buraya kadar yazdığımız maddeler ıceberg’in görünen yüzüydü. Biraz da görünmeyen kısmına bakalım mı?
5 Dünyanın En Zengin Adamları Kim?
Elon Musk; Jeff Bezos; Bill Gates; Mark Zuckerberg.
6 Ne İş Yaparlar?
Hepsi teknoloji devi firmaların sahibi. Yaptıkları işin alt yapısı veri madenciliğine dayalı. Bugün dünyanın en değerli madeni veri, en değerli madenciliği veri madenciliğidir.
7 Veri Madenciliği Nedir?
İşte Iceberg’in görünmeyen kısmı burada başlıyor. Facebook 2012 yılında 1 milyar dolara Instagram’ı, 2014 yılında 19 milyar dolara WhatsApp’ı satın aldı. Peki neden?
Günümüzde iletişimde kullandığımız en ilkel yol mektupken ve bir mektup atmak için postaneye gidip bir ücret ödememiz gerekirken; video, fotoğraf gibi her türlü veri transferini kolayca yapabildiğimiz, canlı yayın yapabildiğimiz Facebook, Whatsapp gibi sosyal medya mecraları tamamen ücretsiz. Peki Neden?
8 Neden?
Çünkü birileri bizim her türlü bilgimize ve iletişimimize sahip olmak istiyor.
Yakın zaman önce Donald Trump'ın seçim kampanyasında çalışan danışmanlık şirketi Cambridge Analytica'nın 50 milyon Facebook kullanıcısının verilerini izinsiz şekilde topladığı ortaya çıktığını hatırlayacaksınız. Facebook uygulamasının cep telefonlarına yüklenmesiyle yazılımın cihaz üzerinden yapılan konuşma ve mesajlaşmaların günlüğünü tuttuğunun anlaşılması da, dikkatleri tamamen bu mecraların güvenli kullanım tedbirlerine toplamıştı.
Facebook başta olmak üzere sosyal medya şirketlerinin çalışma modelinde en masum haliyle bilgilerimiz toplanıyor ve satılıyor. Dünyada 2.7 Milyar, Türkiye’de de 40 milyonu aşkın kullanıcısı olan Facebook’un bu anlamda nasıl bir gücü elinde bulundurduğu aşikar.
Bu gücün en bariz örneği, Avusturyalı hukukçu Max Schrems’in Facebook ile uzun hukuk mücadelesi sonucunda ortaya çıktı. Facebook’tan kendisi ile ilgili elinde bulundurduğu şahsi verilerini isteyen Schrems’in, davayı kazanması üzerine Facebook’tan aldığı şahsi verilerin 1222 sayfalık kullanıcı hareketlerinden oluşması, şahsi bilgilerimizin ne derece detaylı olarak saklı olduğunu bir kez daha kanıtlamıştı.
9 Ne Yapacağız?
Önümüzde 2 yol var, ya kabul edeceğiz ya kabul etmeyeceğiz. Kabul etmezsek bu artık WhatsApp’ı kullanmayacağımız anlamına geliyor, alternatif uygulamalara yöneleceğiz ki bu konuda hatırı sayılır bir kampanya başlatıldı. BİP, Signal, Telegram şimdilik en fazla rağbet gören alternatif uygulamalar.
Öte yandan gizlilik sözleşmesi güncellemesi Whatsapp’ın gelişmiş ülkeler kategorisinde gördüğü Avrupa Birliği Ülkelerini kapsamazken, gelişmekte olan ülkeler ve Türkiye’de gündemde. Bunun bir tek nedeni olabilir: Avrupa birliği ülkelerinin alternatif uygulamalara yöneleceğinden endişe eden Zuckerberg, Türkiye’nin Whatsapp’dan vazgeçmeyeceğini düşünüyor.
Kabul edersek?
İnternete düşen bilgi (DM’ler dahil) artık sizin değildir. Foto galerimizde mahrem bilgilerimizi, fotolarımızı finansal bilgilerimizi, kredi kartı ve TC Kimlik fotoğraflarımızı saklamayacağız.
10 ÖZETLE: Jeff Bezos’un WhatsApp üzerinden hacklendiği bir casusu cebimizde taşıyoruz
Amazon'un kurucusu ve dünyanın en zengin insanlarından biri olan Jeff Bezos'un, Suudi Arabistan Veliaht Prensi tarafından gönderilen WhatsApp mesajıyla hacklendiği bir dünyada, hiçbirimiz şu an telefonumuzun içinde kimin ya da kimlerin gezindiğini bilmiyoruz. Bunu aklımızdan çıkartmadan yaşamak en doğrusu.