Meridyen Eğitim Kurumları

Ümit Sanlav


Sosyal medya kullanımı ürkütücü boyutlara ulaştı

Hayatımızın her alanına hükmeder hale gelen sosyal medya, Türkiye ve Dünyada şaşırtıcı ve ürkütücü boyutlara ulaştı.


Geçtiğimiz haftalarda önce İstanbul Bahçelievler İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünün programında, Bahçelievler okul müdürleri ve yöneticileri ile ardından daAvcılar?ın öğrencileri ile buluştuk. Türkiye ve Dünyada sosyal medya kullanımının şaşırtıcı ve ürkütücü boyutlarını, gençlerin gelecek kaygılarını, konuştuk.

En az Japonya Kullanıyor

We Are Social?in hazırladığı sosyal medya raporunda Türkiye günde yaklaşık 3 saat sosyal medya kullanımı ile üst sıralarda yer almasına rağmen;Japonya, Güney Kore gibi ülkeler bir saatin altında kullanımlarla en az kullananlar arasında. İnstagram kullanımında dünyanın ikinci ülkesiyiz.

Her geçen gün ortaya çıkan yeni güvenlik açıklarına rağmen, Facebook?un 2.3 Milyar kullanıcı sayısına ulaşması ve dünyanın en kalabalık ülkesinden daha fazla vatandaşı olması, çok büyük bir güç. İşte ?teknolojiyi tüketmek mi, üretmek mi? sorumuzun yanıtı, ?bu büyük gücü elinde bulundurmak mı, bu büyük gücün figüranlarından olmak mı? sorusunun yanıtı ile aynı. Teknoloji doktorun elinde hayat kurtaran, katilin elinde can alan neştere benzetiriz ya,  Türkiye?de ve uluslararası arenada Türkiye ve devlet aleyhine bazı algı operasyonları yapılmakta, sosyal medya mecraları bu operasyonlara alet edilmekte. Bu anlamda hukuki ve teknik yollardan birtakım mücadeleler verilse de, yerli ve milli teknolojimizi üretmediğimiz sürece net bir çözüm bulunamayacaktır. Kendi arama motorumuzu, kendi sosyal paylaşım sitelerimizi kurmamız gereken bu ortamda, İHA, SİHA ve savunma sanayi alanında %20?den %65?e çıkan %100 yerli ve milli üretim, Aselsan gibi bir yüz akı markamıza yapılan yatırımlar, teknoloji üretimi konusundaki ümitlenmemizi sağlıyor.

Millet olarak üzerinden durmamız gerenler bunlar; ya bireysel anlamda sosyal medya güvenliğimize nasıl dikkat edeceğiz?

Sosyal medyada her gördüğünüze güvenmeyin!

Sosyal medya ortamları hızlı iletişime açık olduğu kadar, güvensiz iletişime de en açık mecradır. Her gördüğünüz olaya inanmamak kadar, arkadaş listenizi tanıdığımız ve güvendiğiniz kişilerden oluşturmak da önemli. Sosyal medyada her gördüğünüz erkek erkek olmayabilir, her gördüğünüz kadın kadın olmayabilir, her gördüğünüz çocuk çocuk olmayabilir. Tanımadığınız kişilerden gelen istekleri kabul etmeyin, özel hayatınızın kapılarını açmayın.

Sosyal medya hesaplarınız üzerinden üye olmayın!

Üyelik gerektiren platformlara sosyal medya hesaplarınız üzerinden üye olmayın. Zararlı yazılım içeren uygulamaları tespit edemeyebilir, arkadaş listenizi, özel ve sizde kalması gereken tüm bilgilerinizi o uygulamaya açmış olabilirsiniz.

Her uygulamayı indirmeyin!

İndirilen uygulamalar, telefonunuzda depoladığınız fotoğraf ve videolarınıza erişim yetkisi ister ve bunu vermezseniz indiremezsiniz. Güvenmediğiniz uygulamalara bu imkanı vermeyin. Telefonunuzda özel fotolarınızı depolamayın. Kimlerin ve hangi programların telefonunuzda gezindiğini bilemeyebilirsiniz.

Yer bildirimi yaparken Dikkat!

Temel hedefi bilgiye ulaşmak ve paylaşmak olan sosyal medya ortamlarına atılan bilginin, gizli kalması beklenmemelidir. Özel olan özelde kalmalı, güvenlik tedbirlerine dikkat edilmelidir. Seyahat ve tatillerde yer bildirimi yapmak ve evimizden paylaşımlarda konum bilgisi vermek, hırsızlara davetiye çıkartmak olabilir.