Meridyen Eğitim Kurumları
10.03.2026
İFTARA KALAN --:--:--
  • İMSAK 05:53
  • GÜNEŞ 07:18
  • ÖĞLE 13:19
  • İKİNDİ 16:34
  • AKŞAM 19:11
  • YATSI 20:30
  • BIST 100

    15601,63%-0,65
  • DOLAR

    44,05% -0,04
  • EURO

    51,20% 0,04
  • GRAM ALTIN

    7272,37% -0,39
  • Ç. ALTIN

    11762,06% -1,54
Meridyen Eğitim Kurumları
YEREL YÖNETİMLER

Selçuklu Mahallesi'nde Ramazan İftarında Buluşma

YEREL YÖNETİMLER

Denizli'de Ulaşım Desteği Başvuruları Dönem Sonuna Kadar Uzatıldı

YEREL YÖNETİMLER

İscehisar Belediyesi'nden 8 Mart Dünya Kadınlar Günü Mesajı

YEREL YÖNETİMLER

Denizli'de Bilim ve Teknoloji Haftası İçin İki Önemli Etkinlik Düzenleniyor

Tarih: 12.01.2024 13:08 Güncelleme: 12.01.2024 13:08
‘Yüzyıllık Sızı’ gelecek kuşaklara aktarılacak
Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin hamiliğinde, Lozan Mübadil Dernekleri’nin iş birliğiyle düzenlenen ‘Yüzyıllık Sızı’ etkinliği, unutulması mümkün olmayan, acılarla dolu hikayelerin yaşandığı bir yolculuğun adı olan mübadeleyi gelecek kuşaklara aktaracak. Etkinliğin tanıtım toplantısında konuşan Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, 100 yıl önce açılan bu yaranın hala kapanmadığını hatırlatarak, acılarla dolu bu hikayelerin unutturulmaması gerektiğini söyledi.
Bursa Büyükşehir Belediyesi, kentin sosyokültürel tarihine ışık tutacak farklı bir etkinliğe daha ev sahipliği yapıyor. Tarih boyunca Balkanlar ve Kafkaslar başta olmak üzere Anadolu’nun farklı illerinden aldığı yoğun göçlerle nüfusu şekillenen Bursa’ya Lozan Mübadelesi ile gelen vatandaşların 1 asır önce göç yollarında yaşadıkları, sanatsal bir etkinlikle günümüze taşınacak. Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi’nde 20-21 Ocak tarihlerinde düzenlenecek etkinliğin tanıtım toplantısı, Tayyare Kültür Merkezi’nde yapıldı. Toplantıya Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş’ın yanı sıra Gemlik Girit ve Rumeli Türkleri Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Ahmet Çakmak, İstanbul Lozan Mübadilleri Vakfı Mudanya Temsilcisi Cumhur Akşam, Bursa Lozan Mübadilleri Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Ali Korkut, Mudanya Lozan Mübadilleri Derneği Başkanı Hüseyin Türker, Girit ve Yanyalılar Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Zehra Nur Biricik, Demirtaş Lozan Mübadilleri Derneği Başkanı Hüseyin Çildem, İfem Sanat’tan Özcan Urtekin, Prusa Sanat Başkanı Ahmet Aydemir, Ayvalık Foklor Araştırma Gençlik ve Spor Kulübü’nden Huriye Kara ve Prusa Sanat Genel Sanat Yönetmeni Akif Oktay katıldı.

"Büyük bir travma"
Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, konuşmasına mübadeleyi konu alan İhsan Tevfik’in ‘Selânik Gazeli’nden mısralar okuyarak başladı. Mübadelenin, unutulması mümkün olmayan, acılarla dolu hikayelerin yaşandığı bir yolculuğun adı olduğunu dile getiren Başkan Aktaş, “Mübadele, göç etmeye mecbur bırakılan insanların, etkisinden çıkamadığı büyük bir travmanın karşılığıdır. 100 yıl önce açılan bu yara hâlâ kapanmadı. Mübadil Türkler, kırık dökük hayatlarının, yitirilen hatıralarını ve paramparça olmuş aile bağlarının acısını ilk günkü gibi yüreklerinde taşıyor. 1923 Lozan Konferansı’nda Türk ve Yunan devletleri arasında imzalanan ’nüfus mübadelesi sözleşmesi’ sonrası gerçekleşen, Türk ve Rumların zorunlu değişimini içeren bu süreç, binlerce insanın yaşamını darmadağın eden bir trajedi olarak tarihe geçti. İki devlet arasında yapılan bu acı dolu anlaşma, adeta geçmişin kök salmış bağlarını kopartarak, yıllarca bir arada yaşamış olan Türk ve Rum halklarını yürek burkan bir ayrılığa ve bilinmeyen bir geleceğe sürükledi” dedi.

"Unutmamalı, unutturmamalıyız"
Bursa’nın, bu zorunlu göçü yaşayan mübadillere de kucak açtığını ve acılarını hafifletmek için onlara her türlü desteği sağladığını dile getiren Başkan Aktaş, “Şehrimiz sadece Yunanistan’dan gelen mübadillere değil, Balkan coğrafyasından Anadolu’ya gelen soydaşlarımıza da yuva oldu. Nasıl ki Rumeli’nin her köşesinde bizden bir iz görüyorsak, Bursa’nın farklı mahallelerinde de Balkanlar’ı görüp hissediyoruz. 100 yıl önceye dayanan acıları unutmuyor, tarihin akışını ve geçmiş acıları günümüz gençlerine hatırlatma görevini her fırsatta yapmaya özen gösteriyoruz. İşte bu çerçevede Bursa mübadil STK’ları ile beraber, şehrimize göç etmek zorunda kalan soydaşlarımızı ve kardeşlerimizi konu edinen bir anma programı düzenliyoruz. Mübadele gerçeğini katılımcılara sanatla anlatmayı amaçladığımız bu programı çok önemsiyor, tüm Bursalı hemşehrilerimizi bu anlamlı programa davet ediyorum. Etkinliğe emek veren herkese teşekkürlerimi sunuyor, programın amacına ulaşmasını diliyorum. Bu hikaye gerçekten unutulmayacak bir hikayeydi ve nesiller boyu da yaşatılması, diri tutulması gerekir. Bugünün şartlarında da bunu farklı enstrümanlarla insanlara sunma imkanımız olacak” diye konuştu.

Acı ve hasret dolu 100 yıl
Bursa Lozan Mübadilleri Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Ali Korkut, acı ve hasret dolu 100 yıl anısına büyük göçe farklı bir boyut katarak, olağanüstü bir anma günleri düzenlediklerini söyledi. Destekleri nedeniyle Büyükşehir Belediyesi’ne teşekkür eden Korkut, “Bursa mübadil sivil toplum kuruluşları olarak mübadele sürecini, tarihin akışını ve geçmiş acıları günümüz gençlerine hatırlatmak görevini her fırsatta yapmaya çalışmaktayız. Bu nedenle Lozan Mübadelesinin 100’üncü yılı anısına 20 - 21 Ocak günlerini seçtik. Acılarına empatiyi duymak, bir daha yaşanmaması için çaba harcamak ve barışa sanatla katkıda bulunmak noktasında tüm Bursalı hemşehrilerimizi bu etkinliğe bekliyoruz” dedi.

"Zorunlu göç"
Prusa Sanat Genel Sanat Yönetmeni Akif Oktay da mübadelenin tercih değil, zorunlu göç olduğunun altını çizdi. Bursa’nın tarih boyunca yoğun göç alan bir kent olduğunu dile getiren Oktay, “Bursa’mız, Balkanlar’dan da diğer coğrafyalardan da uzun yıllar içinde yoğun göç almış. Ama bakınız, göç diyoruz. Yani gönüllü bir gelişten bahsediyoruz. Oysa mübadele zorunlu bir geliş. Yani, ‘hadi gidiyorsunuz, şu an evinizi terk edin’ emrinden sonra insanların ocaktaki yemeklerini, tarladaki ekinlerini, evlerini, barklarını, atalarının mezarlarını, her şeylerini o coğrafyada bırakarak nereye götürüldüklerini de bilmeden bir ülkeden bir ülkeye zorunlu yer değiştirme işidir. Mübadele bu manada diğer göçlerle asla karıştırılmamalıdır. Bugüne kadar mübadeleyi anlatan pek çok lokal etkinlikler düzenlendi. Ancak ilk kez mübadil dernekleri, Büyükşehir Belediyemizin hamiliğinde bir çatı altında buluşarak ilk kez bu çok önemli bir maksat doğrultusunda bir araya geldiler. Çok güzel etkinliklerimiz olacak. Ben de bütün Bursalıları etkinliğimize davet ediyorum” ifadelerini kullandı.
Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi’ndeki etkinlik, 20 Ocak Cumartesi günü “Mübadillerin Tanıkları” adlı sergiyle başlayacak ve mübadele türküleriyle devam edecek. İlerleyen saatlerde de “Kurtuluştan mübadeleye danslı anlatı” gösterisi düzenlenecek. 21 Ocak Pazar günü ise Prof. Dr. Kemal Arı, Prof. Dr. Barış Özdal ve Doç. Dr. Kader Özlem’in katılımlarıyla “İki yaka 1923” söyleşisi ve sonrasında “iki yaka ezgileri” adlı konser gerçekleştirilecek.

Yorum SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?

Sarıyer'in yeni kaymakamı belli oldu

Sarıyerli
20.02.2026 01:37:20
Sarıyere hoşgeldiniz hayırlı olsun, Allah utandırmasın

İzmit'te Kaldırım İşgalleri İçin Sıkı Denetim Dönemi Başlıyor

izmit sevdalısı
3.01.2026 03:04:46
Fatma başkanda gecıcı esnaf kalıcı yaptığı bu zulumlerin karşılığını esnaf seçim zamanı kendisine ödetcektir.Aklıselim davranıp bu zor ekonomık sıkıntılarda esnafa zulum yapmak yerine avmler karsısında kücük esnaf desteklenmeli sopa göstermemeli.Esnaf bunu unutmayacaktır

Gürcistan-Azerbaycan sınırında Türk askeri kargo uçağı düştü!

Hüseyin
12.11.2025 21:38:12
Türk milletinin başı sağolsun, şehitlerimize rahmet diliyorum

Ülkü Ocakları Genel Merkezi’nin Terasında Safran Hasadı

Alperen
1.11.2025 01:18:02
Kahpe düzenin yiğit çocukları, var olsun Ülkü Ocakları

Sinan Küçük
Turizm Taşımacılık 7/24 VİP hizmeti

Kategori İçeriği

Ahsen Güzellik Merkezi
Google Haberler Servisimize Abone Olun
Haberi Sesli Oku
sanalbasin.com üyesidir
İos ve Android uygulamamız ile Simashaber cebinizde, indirmek için tıklayın




Google Haberler Servisimize Abone Olun
Sinan Küçük
LÖSEV BAĞIŞLARINIZ İÇİN
Ebru Kılıç Beauty
Ahsen Güzellik Merkezi

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 25 19 2 4 41 61
2.FENERBAHÇE A.Ş. 25 16 0 9 32 57
3.TRABZONSPOR A.Ş. 25 16 3 6 22 54
4.BEŞİKTAŞ A.Ş. 25 13 5 7 15 46
5.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 25 12 7 6 17 42
6.GÖZTEPE A.Ş. 25 11 5 9 10 42
7.KOCAELİSPOR 25 9 10 6 -3 33
8.SAMSUNSPOR A.Ş. 25 7 7 11 -3 32
9.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 25 7 9 9 -3 30
10.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 25 7 9 9 -10 30
11.CORENDON ALANYASPOR 25 5 8 12 -4 27
12.NATURA DÜNYASI GENÇLERBİRLİĞİ 25 6 12 7 -6 25
13.TÜMOSAN KONYASPOR 25 5 11 9 -10 24
14.HESAP.COM ANTALYASPOR 25 6 13 6 -15 24
15.İKAS EYÜPSPOR 25 5 13 7 -17 22
16.KASIMPAŞA A.Ş. 25 4 12 9 -15 21
17.ZECORNER KAYSERİSPOR 25 3 11 11 -27 20
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 25 3 17 5 -24 14
Toptan Su Tesisat Malzemeleri
Simashaber WhatsApp görüntü hatti