Meridyen Eğitim Kurumları
  • BIST 100

    11007,37%0,81
  • DOLAR

    42,57% 0,12
  • EURO

    49,59% 0,19
  • GRAM ALTIN

    5763,80% 0,32
  • Ç. ALTIN

    9281,35% 0,00
Meridyen Eğitim Kurumları
GÜNDEM

Kocaeli'de Gebze Anadolu Caddesi'ne Büyükşehir eli değdi

GÜNDEM

YASAV ve Osmangazi Belediyesi'nden kadın tutuklulara anlamlı destek

GÜNDEM

Türkiye, şarj altyapısında Avrupa'yı geride bıraktı: Her 9 araca 1 soket!

YEREL YÖNETİMLER

Bozüyük'teki Anı Evi'ne Öğrenci Ziyaretleri Devam Ediyor

Tarih: 04.01.2023 10:44 Güncelleme: 04.01.2023 19:50
Yoğun bakımlarda robot hemşire dönemi başlayacak

Sağlık alanındaki teknolojik gelişmelere bir yenisi daha eklendi. Yapay zekâ ile işlevsellik kazanacak olan yoğun bakım robot hemşireleri yaşam bulgusu alıp, ilaç uygulama, solunum ve oksijen ölçümlerini yapıp, değerlendirebilecek. Yapay zekâ modeli geliştirildikten bir yıl sonra Türkiye’deki tüm hastanelerde kullanılabilecek olan robotlar, hemşirelerin çalışma yükünü hafiflemiş olacak. 
Beykent Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi tarafından bu yıl dördüncüsü düzenlenen Hemşirelikte İnovasyon Zirvesi üniversitenin Beylikdüzü yerleşkesinde sağlık çalışanları ve geleceğin sağlıkçıları olan öğrencilerin yoğun katılımıyla gerçekleşti. Zirvede sağlık çalışanlarının hastane ortamında çalışma yükünü azaltacak olan 35 proje sunuldu. Projeler arasında en dikkat çeken ise yapay zekalı yoğun bakım robot hemşiresi ADA oldu. Hemşirelik Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Hamiyet Kızıl ile Dr. Öğr. Üyesi Atınç Yılmaz’ın hazırlamış oldukları projenin prototipi geliştirildi. Yapay zekâ modeli de geliştirildikten sonra 1 yıl içerisinde tüm hastanelerde kullanılabilecek. 
Nabız, oksijen ve solunum gibi vital bulguları yapabilecek olan robotların hemşirelerin çalışma yükünü hafifleteceğini belirten proje geliştiricisi Öğr. Görevlisi Hamiyet Kızıl, robotların sağlık alanında kullanılmaya başlanmasıyla hemşirelerin asıl işleri olan bakım ve terapötik iletişim için hastalarına daha fazla vakit ayırabileceğini kaydetti. Teknolojik gelişmelerin hemşirelik mesleği için çok önemli olduğunu ancak robotların hemşirelerin yerini alması gibi bir yanılgıya da düşülmemesi gerektiğini söyleyen Kızıl, “Robotların hemşirelerin yerini alması gibi bir durum söz konusu olamaz. Robotlar hemşirelerin yerini asla alamaz. Çünkü bakım ve terapötik iletişimi insandan başkası yapamaz. O nedenle bizler hemşirenin hastaya daha fazla dokunabilmesi için bu teknolojiyi ürettik” dedi. 

35 proje üretildi 
Öğrencileriyle dört yıldır gerçekleştirmiş oldukları zirveler ile hemşirelik alanında yararlı olabilecek projeler geliştirdiklerini kaydeden Beykent Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Hamiyet Kızıl, “Hemşirelik mesleğine katkı sağlayabilmek için fikirler ürettik. Zaten fikir inovasyonun ilk basamağıdır. Sonra da derslerimizde öğrencilerimizin fikirlerini ürüne nasıl çevirebiliriz onun üzerine çalışmalar yaptık. Ortaya çok güzel ürünler çıktı. İlk üç yılda 120 proje ürettik. Bu zirvemizde ise 35 projemiz var” diye konuştu. 

“Hemşireler hastalarına daha fazla vakit ayırabilecek” 
Yapay zekalı yoğum bakım robot hemşiresi ADA hakkında da bilgi veren Kızıl, “Dr. Öğr. Üyesi Atınç Yılmaz ile geliştirmiş olduğumuz ve Akın Robot’tan da destek aldığımız bir proje. Bu projeyi yapmamızdaki amaç hemşireler bağımlı rolleri olan sağlık çalışanlarından. İlaç uygulama, yaşam bulgusu alma gibi işlevlerle çok fazla zaman kaybediyorlar. Dolayısıyla bu zaman kaybı olmasın, bunları robotlar yapsın ve hemşireler asıl işi olan bakım ve terapötik iletişim için hastalarına daha fazla vakit ayırsın diye bu projeyi geliştirdik. Proje hayata geçtiğinde robotumuz hemşirelerimizin bağımlı rollerini yerine getirirken hemşireler de bağımsız rollerini yerine getirmiş olacaklar” şeklinde konuştu. 

“Yapay zekâ geliştirildikten 1 yıl sonra robotlar hastanelerde kullanılabilecek” 
Robot hemşirenin işlevinden de bahseden Kızıl, “Bu projenin prototipini geliştirdik. Yapay zekâ modeli de geliştiriyoruz. Robot hemşire nabız, oksijen ve solunum alma gibi vital bulguları yapıp, sonrasında ise değerlendirebilecek. Elde edilen bilgileri değerlendirip sonrasında da ne yapması gerektiğini bilmesi için yapay zekâ gerekiyor. Yapay zekâ modelimizi geliştikten sonra 1 yıl içerisinde bütün hastanelerde kullanılabilir hale geleceğini düşünüyoruz” ifadelerinde bulundu. 
Zirvenin açılış konuşmasını gerçekleştiren Beykent Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Murat Ferman ise yapmış olduğu konuşmasında şu ifadelere yer verdi: 
”Hemşirelik alanı çok özellikli ve özgün bir bölümdür. Hayatın bir gerçeğini hatırlatmak isterim. Birçoğumuz hayatımızın son nefesini verirken bir hemşirenin yüzünü göreceğiz, belki bir hemşirenin elini tutacağız. Dolayısıyla bu mesleğin, bu duruşun hayat boyu olduğu kadar hayatın son anında da ne kadar önemli olduğu ortada. İnşallah çok sayıda yetişmiş akademisyenle, uzmanlıkla hemşirelik mesleği daha da yükselerek devam edecek. Bu bakımdan teknoloji yani yarayışlı bilgi söz konusu olduğunda sağlıktan, insanın hayatına doğrudan dokunandan daha değerlisi daha kutsalı olabilir mi? İşte o nedenle özellikle hemşirelik alanında yenilikçi yaklaşımlar, yenilikçi açılımlar ve inovasyon anahtar kavramların başında geliyor.” 
 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?

Gürcistan-Azerbaycan sınırında Türk askeri kargo uçağı düştü!

Hüseyin
12.11.2025 21:38:12
Türk milletinin başı sağolsun, şehitlerimize rahmet diliyorum

Ülkü Ocakları Genel Merkezi’nin Terasında Safran Hasadı

Alperen
1.11.2025 01:18:02
Kahpe düzenin yiğit çocukları, var olsun Ülkü Ocakları

Meridyen öğrencilerinden muhtarlar günü ziyareti

Yigido
25.10.2025 05:17:59
Muhtarımız çok çalışkan gayretli biri

Türk gezgin Ekvador'da kartel tarafından kaçırıldı!

Hasan
11.09.2025 15:47:33
Devletimiz gereğini yapacaktır

Ambalaj ürünleri pazarlama

Kategori İçeriği

Ahsen Güzellik Merkezi
Google Haberler Servisimize Abone Olun
Haberi Sesli Oku
sanalbasin.com üyesidir
İos ve Android uygulamamız ile Simashaber cebinizde, indirmek için tıklayın




Google Haberler Servisimize Abone Olun
LÖSEV BAĞIŞLARINIZ İÇİN
Ebru Kılıç Beauty
Ahsen Güzellik Merkezi

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 15 11 1 3 21 36
2.TRABZONSPOR A.Ş. 15 10 1 4 14 34
3.FENERBAHÇE A.Ş. 15 9 0 6 18 33
4.GÖZTEPE A.Ş. 15 7 3 5 9 26
5.SAMSUNSPOR A.Ş. 15 6 2 7 6 25
6.BEŞİKTAŞ A.Ş. 14 7 4 3 7 24
7.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 14 6 4 4 -1 22
8.KOCAELİSPOR 15 5 6 4 -3 19
9.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 15 4 6 5 3 17
10.CORENDON ALANYASPOR 14 3 4 7 -1 16
11.TÜMOSAN KONYASPOR 15 4 7 4 -4 16
12.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 15 3 6 6 -6 15
13.GENÇLERBİRLİĞİ 15 4 9 2 -4 14
14.KASIMPAŞA A.Ş. 15 3 7 5 -7 14
15.HESAP.COM ANTALYASPOR 14 4 8 2 -11 14
16.İKAS EYÜPSPOR 15 3 8 4 -8 13
17.ZECORNER KAYSERİSPOR 15 2 6 7 -17 13
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 15 2 11 2 -16 8
Toptan Su Tesisat Malzemeleri
Simashaber WhatsApp görüntü hatti