Milyonlarca üniversite adayının gireceği YKS’ye üç hafta kaldı. Koronavirüs nedeniyle önce temmuza ertelenen sonra 27-28 Haziran’a çekilen YKS’ye girecek gençler sınav stresinin yanı sıra tarih belirsizliği, sınavda korona endişesi, evde ders çalışma zorlukları gibi sorunlar da yaşıyor.
Teknoloji ve İnsan Koleji (Tink) Kurucusu Zeynep Dereli, gençlere bunları düşünmeden sadece sınava odaklanmaları gerektiği uyarısında bulunarak “Gençler için çok zor bir dönem. Tüm planlar bozuldu, sınav stresine belirsizlik ve koronavirüs korkusu da eklendi. Hâlâ büyük bir öğrenci ve aile grubu sınavın temmuza alınması ihtimalini düşünüyor. Ancak zor olsa da bunları değil sınava odaklanmak gerekiyor” dedi.
‘Hedefiniz gerçekçi olsun’
Dereli’nin sınava hazırlanan gençlere önerileri şöyle:
*Konu eksiğiniz hâlâ varsa 10 günde tamamlayacak şekilde program oluşturun.
*Konulara yarım çalışılmamalı. Gerçekçi hedeflerden uzak şekilde her konuya azar azar çalışmak yerine konu sayısını yarıya indirip o konulara derinlemesine çalışın.
*Bu süreçte gerçekçi hedefler belirleyin. Gerçekçi olmayan hedefler motivasyonunuzu düşürebilir.
*Sağlığınıza her zaman dikkat etmelisiniz ancak bu dönem bu konudaki hassasiyetiniz daha yüksek olmalı. Bakanlığın izin verdiği saatlerde dışarı çıkabilirsiniz fakat çok kalabalık yerlere girmeden doğal alanlarda bulunmak sizin için daha iyi olacaktır.
Maskeyle deneme çözün
*Özellikle son 10 günde her gün bir deneme sınavı çözün. Bu deneme sınavlarının farklı yayınlardan olmasına dikkat edin.
*Deneme sınavı çözerken sınavda kullanacağınız şekilde kurşun kalem kullanın. Sınav süresi boyunca telefon, bilgisayar, televizyon kapalı olmalı. Ders çalışırken sakin müzikler dinlenebilir ancak deneme sınavı çözerken asla müzik açık olmamalı.
*Bu yıl sınavda öğrenciler maske de takacaklar. Bu bazı öğrencileri zorlayabilir o yüzden şimdiden evdeki deneme sınavlarında maske takarak sınava hazırlık yapabilirsiniz.
* Deneme çözerken ve konu çalışırken masa sandalye kullanılmalı.
‘Bilgi kirliğinden uzak durun’
*Bu süreçte özellikle sosyal medyada sınava yönelik yalan, yanlış ya da eksik bilgiler dolabiliyor. Bu tarz bilgi kirliliğinden uzak durun. ÖSYM’den ve okullarınızdan ve bilgi alın.
*Ders dışında aktivelere de zaman ayırın.
*Arkadaşlarınızın önümüzdeki yıla bıraktım, seneye daha iyi çalışırız gibi söylemlerine kulak asmayın.
Ailelere uyarı
Sınav sürecinin öğrencilerle birlikte ailelerin de girdiğini belirten Dereli “Bu süreçte çocuğu yalnız bırakmamak en doğrusu. Fakat bazı aileler bunu abartabiliyor. Bu noktada çocuğa destek olurken maddi, manevi fedakarlıkları çok fazla dile getirmek çocukları borçlu psikolojine sokuyor. Bu da başarıyı etkiliyor. Ayrıca bazı ebeveynlerin çocuklarını başkalarıyla kıyaslıyor. Bu da çocukta yetersizlik duygusu yaratıyor. Onun yanında olduğunuzu fakat bu sınavın da dünyanın sonu olmadığını ona belli edin” dedi
9420,54%0,56
34,56% 0,23
36,22% -0,03
2995,69% 1,15
4956,37% 0,00