Meridyen Eğitim Kurumları
  • BIST 100

    15618,02%0,48
  • DOLAR

    43,28% 0,06
  • EURO

    50,84% 0,86
  • GRAM ALTIN

    6582,37% 1,34
  • Ç. ALTIN

    10624,85% 0,96
Meridyen Eğitim Kurumları
GÜNDEM

Başkan Yılmaz, Yıldırımlılara müjdeyi Büyükşehir Meclisi'nden duyurdu... Dar gelirlinin su faturasına 'Yıldırım' destek

GÜNDEM

Bilecik'te 100 bin bandrolsüz makaron ele geçirildi

GÜNDEM

Bursa Büyükşehir Meclisi'nde Ocak ayı ikinci oturumu yapıldı

GÜNDEM

Kartalkaya raporu TBMM Başkanı Kurtulmuş'a sunuldu

Tarih: 05.06.2024 11:05 Güncelleme: 05.06.2024 11:05
YKS’ye gireceklere ‘Her soru ya da sayfa sonunda zamanı kontrol etmeyin’ uyarısı
Hafta sonu gerçekleşecek olan üniversite sınavı için öğrencilere çeşitli uyarılarda bulunan Uzman Rehber Öğretmen Fadime Ekici Bengü, “Sınav anında stres olduysanız durup bir mola verin. Böylece 10 soruyu kazanabilirsiniz. Ayrıca zaman kaygısı da yaşıyorsanız her soru ya da sayfa sonunda zamanı kontrol etmeyin, bu sizi daha çok strese sokar, odaklanma problemini artırır” dedi.
Bu yıl 3 milyon 36 bin 945 üniversite adayının katılacağı Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) 8 ve 9 Haziran’da gerçekleşecek. Hayallerindeki üniversiteyi kazanmak için ter dökecek öğrencilere çeşitli önerilerde bulunan İstanbul Beykent Üniversitesi’nden Uzman Rehber Öğretmen Fadime Ekici Bengü, “Heyecanı atlatma süreci aslında sınava hazırlık döneminde başlar. Yani aslında öğrenciler deneme sınavına girerek bu heyecanı atlatmaya başlıyor. Fakat sınav anı gelip çattığında öğrenciler panik olabiliyor. Öncelikle bu süreci herkesin yaşadığını kabul etsinler. Çünkü panikten dolayı karın ağrısı, uyuyamama gibi problemler yaşayabiliyorlar. O yüzden bu sürecin normalliğini kabul etsinler” açıklaması yaptı.

“Mola sayesinde kendinizi kontrol edebildiğinizin farkına varacaksınız”
Fadime Ekici Bengü, Sınav anında yaşanan heyecan, odaklanma problemi, o andaki streste yükselişe her uzman nefes egzersizini önermektedir. Böyle bir durumda önce durup bir mola vermeleri gerekir. Öğrenciler, ‘mola versek zaman kaybı mı yaşarız’ şeklinde düşünüyor. Hayır, aksine mola verdiğinizde 10 soruyu kazanabiliyorsunuz. Tam tersi kaybetmek de var tabii. Ancak bu noktada, ufak bir mola verdiğinizde hafif bir nefes egzersizi yapın, su için. Bu sayede kendinizi kontrol edebildiğinizi fark ederek rahatlayacaksınız. Soruları çözmeye başladıktan sonra da yavaş yavaş rahatlama hissi gelecek.” şeklinde konuştu.

“Sınava 1 gün kala dışarı çıkın ama kalabalıktan uzak durun”
Havaların biranda çok fazla ısındığına değinen Fadime Ekici Bengü, “Veliler sınavdan bir gün önce öğrencilere, ‘hadi motivasyon olsun dışarı çıkalım, beraber bir yemek yiyelim’ diyebiliyorlar. Hiç tüketmedikleri yiyecekleri tüketebiliyorlar. Ancak biranda artan sıcaklıkların da etkisiyle öğrencilerin midesi bozulabilir. O yüzden dikkatli olun. Çıkmak istiyorsanız çıkın ama kendinizi çok yormayın. Çok yağlı ürünlerin olduğu, çok kalabalık ortamlardan mümkün olduğunca uzak durun” uyarısı yaptı.
“Şans bilekliği, uğurlu kıyafet gibi net sınırlar varsa bunlardan sıyrılın ki sınav sürecinde zorlanmayın”
Fadime Ekici Bengü, “Öğrencilerimizde gözlemliyoruz. Sınava hazırlık evresinde; sürekli sınıfta aynı köşeye oturma, şans bilekliği takma, şans tokası takma, uğurlu kıyafet giyme alışkanlıkları oluyor. Bunların onlara başarı getireceğini düşünüyorlar. Sınavda mümkün olduğunca rahat kıyafetler giyinsinler. Evet, kendinizi iyi hissedin ama bir şans varsa kalan süreçte ve özellikle o gün onu takmayın. Gerçek sınavda o bilekliği zaten takamayacak. Yani belirlenen net sınır varsa bunlardan sıyrılın ki sınav sürecinde zorlanmayın” dedi.

“İlk etapta sorulara göz atın”
Fadime Ekici Bengü, “Deneme sınavınızı nasıl çözüyorsanız sınavda da öyle çözün. ‘Bu sefer de şu testten başlayayım’ demeyin. Çünkü hangi testine ne kadar zaman ayırdıklarını aslında sene içerisinde öğrenciler oturtmuş oluyor. Buna göre ilerliyorlar. Sene içinde oturttuğunuz bir teknik varsa onu devam ettirin. Bu genellikle bizim öğrettiğimiz ‘turlama tekniği’ oluyor. İlk etapta sorulara bir göz atın. Çünkü göz aşinalığı önemli. Kolay sorulara anında odaklanıp cevaplara yönelebiliyorsunuz. ‘Bunun cevabını eksi 2 buldum, hayır ben kesin bir işlem hatası yaptım bunun cevabı artı 2’dir diye düşünmeyin” uyarısında bulundu.

“Her soru ya da sayfa sonunda zamanı kontrol etmeyin”
Zaman yönetimi hakkında uyarıda da bulunan Fadime Ekici Bengü sözlerine şunları ekledi:
“Öğrencilerin zaman kaygısıyla yaptığı hata var. Sınav anında bir soru çözüyor, süreye bakıyor. Bir soru daha çözüyor, tekrar süreye bakıyor. Temelde öğrencinin yönetemediği, kontrol altında tutmaya çalıştığı kaygı problemi varsa sürekli süreye bakmak stres seviyesinde yükselmeye neden oluyor. Bu da odaklanma problemi, üşüme ve terleme yapabiliyor. O yüzden mümkün olduğunca zamanı test sonlarında kontrol edin. Her soru ya da sayfa sonunda zamanı kontrol etmeyin.”

Yeni yılınız kutlu olsun
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?

Gürcistan-Azerbaycan sınırında Türk askeri kargo uçağı düştü!

Hüseyin
12.11.2025 21:38:12
Türk milletinin başı sağolsun, şehitlerimize rahmet diliyorum

Ülkü Ocakları Genel Merkezi’nin Terasında Safran Hasadı

Alperen
1.11.2025 01:18:02
Kahpe düzenin yiğit çocukları, var olsun Ülkü Ocakları

Meridyen öğrencilerinden muhtarlar günü ziyareti

Yigido
25.10.2025 05:17:59
Muhtarımız çok çalışkan gayretli biri

Türk gezgin Ekvador'da kartel tarafından kaçırıldı!

Hasan
11.09.2025 15:47:33
Devletimiz gereğini yapacaktır

Ambalaj ürünleri pazarlama

Kategori İçeriği

Ahsen Güzellik Merkezi
Google Haberler Servisimize Abone Olun
Haberi Sesli Oku
sanalbasin.com üyesidir
İos ve Android uygulamamız ile Simashaber cebinizde, indirmek için tıklayın




Google Haberler Servisimize Abone Olun
LÖSEV BAĞIŞLARINIZ İÇİN
Ebru Kılıç Beauty
Ahsen Güzellik Merkezi

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 18 13 1 4 27 43
2.FENERBAHÇE A.Ş. 18 12 0 6 26 42
3.TRABZONSPOR A.Ş. 18 11 2 5 14 38
4.GÖZTEPE A.Ş. 18 10 3 5 14 35
5.BEŞİKTAŞ A.Ş. 18 9 4 5 9 32
6.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 18 7 6 5 10 26
7.SAMSUNSPOR A.Ş. 18 6 4 8 2 26
8.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 18 6 6 6 -6 24
9.KOCAELİSPOR 18 6 7 5 -3 23
10.CORENDON ALANYASPOR 18 4 5 9 0 21
11.GENÇLERBİRLİĞİ 18 5 9 4 -3 19
12.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 18 4 8 6 -6 18
13.TÜMOSAN KONYASPOR 18 4 8 6 -8 18
14.KASIMPAŞA A.Ş. 18 3 8 7 -10 16
15.HESAP.COM ANTALYASPOR 18 4 10 4 -15 16
16.ZECORNER KAYSERİSPOR 18 2 7 9 -18 15
17.İKAS EYÜPSPOR 18 3 10 5 -14 14
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 18 2 13 3 -19 9
Toptan Su Tesisat Malzemeleri
Simashaber WhatsApp görüntü hatti