Meridyen Eğitim Kurumları
  • BIST 100

    16598,82%-0,32
  • DOLAR

    43,49% 0,01
  • EURO

    51,49% -0,20
  • GRAM ALTIN

    6631,46% -2,28
  • Ç. ALTIN

    11359,00% -2,28
Meridyen Eğitim Kurumları
YEREL YÖNETİMLER

Eskişehir'de 9. Geleneksel Mini Minikler Futsal Şenliği Sona Erdi

GÜNDEM

Denizli Komedi Sahnesi kahkaha tufanıyla başladı

GÜNDEM

Türk Hava Kuvvetleri’nden hayat kurtaran uçuş

YEREL YÖNETİMLER

Bilim Yunusemre, Ara Tatilde Binlerce Öğrenciye Bilim Dolu Etkinlikler Sundu

Tarih: 27.11.2020 14:42 Güncelleme: 27.11.2020 14:42
Uluslararası İlişkiler Uzmanı Dr. Aliyev: “Fransa Senatosu’nun kararı uluslararası ilişkilerde ahlaksızlığın yeni boyutu
Fransa Senatosu’nun hükümete Dağlık Karabağ’ın bağımsızlığını tanımayı öneren kararı kabul etmesi tartışmalara neden oldu. İstanbul Gelişim Üniversitesinden Sosyolog ve Uluslararası İlişkiler Uzmanı Dr. Bahlul Aliyev, “Fransa Senatosu’nun bu kararı uluslararası ilişkiler tarihinde ahlaksızlığın yeni bir safhasına geçişi temsil ediyor” dedi.
Dağlık Karabağ’ın bağımsızlığının tartışma konusu olmadığını dile getiren Dr. Aliyev, “Dağlık Karabağ’ın statüsü hiçbir zaman Azerbaycan’ın toprak bütünlüğü dışında değerlendirilmedi. BM Güvenlik Konseyi’nin 822, 853, 874, 884 sayılı kararları da Dağlık Karabağ’ın Azerbaycan Cumhuriyeti’nin uluslararası kabul edilen sınırları içerisinde tanındığının en önemli göstergesidir. Dolayısıyla Dağlık Karabağ herhangi bir ihtilaflı bölge değil, tam tersi yaklaşık 30 yıldır işgal altında olan ve Azerbaycan Silahlı Kuvvetlerinin 44 günlük vatan savaşı ile tekrar işgalden kurtarılan Azerbaycan toprağıdır. Bu zamana kadar sık sık dile getirilen ve tek alternatif olan statüko artık kaldırılmıştır. Azerbaycan ordusu tek başına BMGK kararlarını uyguladı. O yüzden herhangi bir bağımsızlık tartışılması bile kabullenemez konudur” diye konuştu.

“Fransa savaş suçunu perdelemeye çalışıyor”
Fransa Senatosu’nun aldığı kararın hiçbir bağlayıcılığı olmadığına vurgu yapan Dr. Aliyev, “Fransa Senatosu’nun aldığı bu kararın arkasında dört önemli etken yatmaktadır. Öncelikle, Fransa her geçen gün daha da sarsılan prestijini bu şekilde onarmaya çalışıyor. Azerbaycan kendi toprak bütünlüğünü temin ettikten sonra kendisini hala bölgede önemli bir aktör olarak göstermek için Azerbaycan’a yeni bir baskı mekanizması geliştirmek de işin başka bir boyutu. Ayrıca Fransa’da önemli siyasetçileri, devlet adamlarını finanse eden ve böylece onlara baskı yapabilen güçlü bir Ermeni lobisi faaliyet göstermektedir. Bu kararla onların da gönlünü tatmin etme isteği ana etkenlerden biridir. Sonuncu ve en önemli etken, vatan savaşında Fransa’nın Azerbaycan’a karşı işlediği savaş suçunu perdelemek ve Azerbaycan tarafının ilerde bu konuyla ilgili herhangi bir iddia ileri sürmesini önlemek amacı gütmekteydi. Çünkü çok sayıda Fransa vatandaşının gönüllü olarak ve devlet desteğiyle Karabağ’da Ermenistan saflarında savaşmaya geldikleri artık sır değil” dedi.

“Yozlaşmış devletin diplomatik tükenmişliği”
Bahsi geçen kararın bağlayıcı bir belge olmadığını söyleyen Dr. Aliyev, “Senato’nun bu kararı Fransa hükümetine bir öneri niteliğinde olup, herhangi bir bağlayıcılığı ve yaptırım gücü yoktur. Utanç verici bir spekülasyondan başka bir şey değildir. Bununla Fransa hem artık bir devlet olarak ne kadar yozlaştığını göstermekte hem de diplomatik tükenmişliğin acı resmini çizmektedir. Fransa Dışişleri Bakanlığına bağlı Devlet Sekreteri Jean-Baptiste Lemoyne kararın absürtlüğüne işaret ederek, ‘Dağlık Karabağ’ın bağımsızlığını tanımak abesle iştigal olup hiç kimseye fayda sağlamayacağı gibi Fransa’nın da politikasına aykırıdır’ gibi değerlendirmeyle bunun hukukla da uyuşmazlığını belirtti” diye konuştu.

“Ahlaksızlığın yeni boyutu”
Azerbaycan’ın kabul edilen karara tepkisine ilişkin değerlendirme yapan Dr. Aliyev, “Azerbaycan için bu karar, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Hikmet Hajiyev’in de belirttiği gibi kağıt parçasından başka bir şey değildir. Her ne kadar hiçbir bağlayıcılığı ve geçerliliği olmasa da Senato düzeyinde bu konunun tartışılması bile hadsizliğin boyutunu göstermekle birlikte Fransa siyasetinde ahlaksızlığın yeni bir safhasına geçişi de temsil ediyor” dedi.

Yeni yılınız kutlu olsun
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?

İzmit'te Kaldırım İşgalleri İçin Sıkı Denetim Dönemi Başlıyor

izmit sevdalısı
3.01.2026 03:04:46
Fatma başkanda gecıcı esnaf kalıcı yaptığı bu zulumlerin karşılığını esnaf seçim zamanı kendisine ödetcektir.Aklıselim davranıp bu zor ekonomık sıkıntılarda esnafa zulum yapmak yerine avmler karsısında kücük esnaf desteklenmeli sopa göstermemeli.Esnaf bunu unutmayacaktır

Gürcistan-Azerbaycan sınırında Türk askeri kargo uçağı düştü!

Hüseyin
12.11.2025 21:38:12
Türk milletinin başı sağolsun, şehitlerimize rahmet diliyorum

Ülkü Ocakları Genel Merkezi’nin Terasında Safran Hasadı

Alperen
1.11.2025 01:18:02
Kahpe düzenin yiğit çocukları, var olsun Ülkü Ocakları

Meridyen öğrencilerinden muhtarlar günü ziyareti

Yigido
25.10.2025 05:17:59
Muhtarımız çok çalışkan gayretli biri

Ambalaj ürünleri pazarlama

Kategori İçeriği

Ahsen Güzellik Merkezi
Google Haberler Servisimize Abone Olun
Haberi Sesli Oku
sanalbasin.com üyesidir
İos ve Android uygulamamız ile Simashaber cebinizde, indirmek için tıklayın




Google Haberler Servisimize Abone Olun
LÖSEV BAĞIŞLARINIZ İÇİN
Ebru Kılıç Beauty
Ahsen Güzellik Merkezi

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 20 15 1 4 33 49
2.FENERBAHÇE A.Ş. 19 12 0 7 26 43
3.TRABZONSPOR A.Ş. 20 12 2 6 15 42
4.GÖZTEPE A.Ş. 20 11 3 6 15 39
5.BEŞİKTAŞ A.Ş. 20 10 4 6 10 36
6.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 20 8 6 6 13 30
7.SAMSUNSPOR A.Ş. 20 7 4 9 3 30
8.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 20 6 7 7 -7 25
9.KOCAELİSPOR 19 6 7 6 -3 24
10.CORENDON ALANYASPOR 20 4 6 10 -2 22
11.GENÇLERBİRLİĞİ 20 6 10 4 -3 22
12.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 20 4 8 8 -6 20
13.HESAP.COM ANTALYASPOR 20 5 10 5 -14 20
14.TÜMOSAN KONYASPOR 20 4 9 7 -9 19
15.İKAS EYÜPSPOR 20 4 10 6 -12 18
16.KASIMPAŞA A.Ş. 20 3 10 7 -12 16
17.ZECORNER KAYSERİSPOR 20 2 9 9 -25 15
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 20 2 15 3 -22 9
Toptan Su Tesisat Malzemeleri
Simashaber WhatsApp görüntü hatti