Meridyen Eğitim Kurumları
08.03.2026
İFTARA KALAN --:--:--
  • İMSAK 05:57
  • GÜNEŞ 07:21
  • ÖĞLE 13:20
  • İKİNDİ 16:33
  • AKŞAM 19:09
  • YATSI 20:28
  • BIST 100

    15703,40%-1,93
  • DOLAR

    44,06% 0,17
  • EURO

    51,19% 0,04
  • GRAM ALTIN

    7301,06% 1,68
  • Ç. ALTIN

    11854,23% 0,00
Meridyen Eğitim Kurumları
YEREL YÖNETİMLER

İçişleri Bakanı Çiftçi, Hafızlık Yaptığı Kur'an Kursunda Sahura Katıldı

YEREL YÖNETİMLER

22 İlde Düzenlenen Dolandırıcılık Operasyonlarında 390 Şüpheli Yakalandı

YEREL YÖNETİMLER

Haliliye Belediye Başkanı Canpolat'tan 8 Mart Dünya Kadınlar Günü Mesajı

YEREL YÖNETİMLER

Haliliye'de Osmanlı Geleneği Enderun Usulü Teravih Namazı Kılındı

Tarih: 14.10.2023 09:26 Güncelleme: 15.10.2023 18:06
“Türkmenlerin Türkiye’den temennisi uzun vadeli politikalar”

Irak ve Suriye’deki Türkmenlerin yaşadığı problemlerin ele alındığı kongrede konuşan Irak Türkmeneli Dernekler Federasyonu Başkanı Mehmet Tütüncü, “Türkiye’den temennimiz bölgeye her zaman dikkatle bakması ve gelecekle ilgili uzun vadeli politikalar üretip, gelişmelere hazırlıklı olmasıdır” dedi. 
İstanbul Esenyurt Üniversitesi, Sanat ve Sosyal Bilimler Fakültesi tarafından düzenlenen “Büyük Türkmeneli Kongresi” ile Irak ve Suriye’de bulunan Türkmenlerin içinde bulunmuş oldukları sıkıntılar ele alındı. Moderatörlüğünü Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğr. Üyesi Prof. Dr. Sait Yılmaz’ın yaptığı kongreye; Mütevelli Heyeti Başkanı Orhan Özyurt, Rektör Vekili Prof. Dr. Saadetdin Herdem, Irak Türkmeneli Dernekler Federasyonu Başkanı Mehmet Tütüncü, Suriye Türkmen Dernekler Federasyonu Başkanı Dr. Tarık Sulo Cevizci katıldı. 
Irak Türkmeneli Dernekler Federasyonu Başkanı Mehmet Tütüncü, gelecekte Türkmenleri ortak tehlikelerin beklediğini ifade ederek, “Türkmenler sıkıntılı bir süreç yaşıyor. Irak ve Suriye Türkmenleri Osmanlı’dan sonra son yüzyıl içinde iki farklı ülkede kaldılar. Türkiye’nin dışında kalmak mecburiyetinde kaldılar. Günümüzde bölgeler parçalanmaya giden bir pozisyon aldı. Gelecekle ilgili ortak kaygılarımız var. Her iki bölgedeki Türkmenler akraba topluluklardır. Gelecekte de bizleri ortak tehlikeler bekliyor” dedi. 
“Bölgedeki harita değişikliği Türkiye için de büyük risk” 
Türkmenlerin bölgede yaşadığı sıkıntıları anlatan Mehmet Tütüncü, “En büyük faktörlerden biri İran. İran’ın bölgede Şiiliği yayma politikası var. PKK/PYD’nin bölgede hayal ettikleri ‘uydu devlet projesi’ var. Bunlara karşı ortak bir tavır almak ve politika geliştirmek gerekiyor. Varlığımızı, kültürümüzü ve dilimizi korumak için o bölgede iş birliğinde bulunacağız. Bu iş birliği ne Irak’ın ne de Suriye’nin toprak bütünlüğünü bozmak anlamında değil, aksine bizler bu ülkelerin mevcut statüsünün korunmasından yanayız. Ancak bizlere rağmen bir bölünme olacaksa orada muhakkak Türkmenler de söz sahibi olacak. Başka grupların güdümünde kalmadan kendi iradeleriyle ata topraklarında geleceklerini tayin etmede karar sahibi olacaklalardır. Bunun için de hazırlıklı olmak lazım. Bölgeyi bir takım riskli gelişmeler bekliyor. Temennimiz bir an önce savaşın ve kaosun ortadan kalkması, barışın, huzurun sağlanmasıdır. Orada yaşayan vatandaşlarımız da bu güvenlikten nasibini almalıdır. Bu durum uzun yıllardır bölgeye çok büyük zararlar veriyor. Bölgedeki harita değişikliği Türkiye için de büyük risk oluşturuyor” diye konuştu. 
“Türkiye bütün Türklerin anavatanıdır” 
Türkmenlerin Türkiye’den beklentilerini de anlatan Tütüncü, “Türkiye bütün Türklerin anavatanıdır. Bölgede cereyan eden hadiselerde Türkiye’nin aktif rol oynamasını bekliyoruz. Özellikle Suriye konusunda Türkiye’nin aldığı rol azımsanmayacak bir meseledir. Türkiye gecikmeli de olsa bölgede inisiyatif aldı. Ayrıca Irak politikasında da Türkiye’nin aktif rol oynaması gerekiyor. Biz her zaman bu ülkelerin barış ve iş birliği içinde politika sürdürmelerinden yanayız. Aksi halde okyanus ötesinden gelen birileri bölgeyi dizayn etmeye çalışır. Bu dizayndan ise en büyük zararı maalesef bölgede yaşayan halklar görür. Bu açıdan Türkiye’den temennimiz bölgeye her zaman dikkatle bakması ve gelecekle ilgili uzun vadeli politikalar üretip ona göre gelişmelere hazırlıklı olmasıdır” şeklinde konuştu. 
 

Yorum SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?

Sarıyer'in yeni kaymakamı belli oldu

Sarıyerli
20.02.2026 01:37:20
Sarıyere hoşgeldiniz hayırlı olsun, Allah utandırmasın

İzmit'te Kaldırım İşgalleri İçin Sıkı Denetim Dönemi Başlıyor

izmit sevdalısı
3.01.2026 03:04:46
Fatma başkanda gecıcı esnaf kalıcı yaptığı bu zulumlerin karşılığını esnaf seçim zamanı kendisine ödetcektir.Aklıselim davranıp bu zor ekonomık sıkıntılarda esnafa zulum yapmak yerine avmler karsısında kücük esnaf desteklenmeli sopa göstermemeli.Esnaf bunu unutmayacaktır

Gürcistan-Azerbaycan sınırında Türk askeri kargo uçağı düştü!

Hüseyin
12.11.2025 21:38:12
Türk milletinin başı sağolsun, şehitlerimize rahmet diliyorum

Ülkü Ocakları Genel Merkezi’nin Terasında Safran Hasadı

Alperen
1.11.2025 01:18:02
Kahpe düzenin yiğit çocukları, var olsun Ülkü Ocakları

Sinan Küçük
Turizm Taşımacılık 7/24 VİP hizmeti

Kategori İçeriği

Ahsen Güzellik Merkezi
Google Haberler Servisimize Abone Olun
Haberi Sesli Oku
sanalbasin.com üyesidir
İos ve Android uygulamamız ile Simashaber cebinizde, indirmek için tıklayın




Google Haberler Servisimize Abone Olun
Sinan Küçük
LÖSEV BAĞIŞLARINIZ İÇİN
Ebru Kılıç Beauty
Ahsen Güzellik Merkezi

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 25 19 2 4 41 61
2.FENERBAHÇE A.Ş. 24 15 0 9 31 54
3.TRABZONSPOR A.Ş. 24 15 3 6 20 51
4.BEŞİKTAŞ A.Ş. 25 13 5 7 15 46
5.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 25 12 7 6 17 42
6.GÖZTEPE A.Ş. 25 11 5 9 10 42
7.SAMSUNSPOR A.Ş. 24 7 6 11 -2 32
8.KOCAELİSPOR 24 8 10 6 -4 30
9.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 24 7 9 8 -10 29
10.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 24 6 9 9 -4 27
11.CORENDON ALANYASPOR 24 5 8 11 -4 26
12.NATURA DÜNYASI GENÇLERBİRLİĞİ 24 6 12 6 -6 24
13.HESAP.COM ANTALYASPOR 24 6 12 6 -14 24
14.TÜMOSAN KONYASPOR 24 5 11 8 -10 23
15.İKAS EYÜPSPOR 24 5 12 7 -16 22
16.KASIMPAŞA A.Ş. 24 4 12 8 -15 20
17.ZECORNER KAYSERİSPOR 24 3 10 11 -25 20
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 24 3 17 4 -24 13
Toptan Su Tesisat Malzemeleri
Simashaber WhatsApp görüntü hatti