Meridyen Eğitim Kurumları
21.03.2026
İFTARA KALAN --:--:--
  • İMSAK 05:34
  • GÜNEŞ 06:59
  • ÖĞLE 13:16
  • İKİNDİ 16:41
  • AKŞAM 19:23
  • YATSI 20:43
  • BIST 100

    16119,15%-0,25
  • DOLAR

    44,26% 0,01
  • EURO

    51,26% -0,05
  • GRAM ALTIN

    6404,70% -3,26
  • Ç. ALTIN

    11186,94% 0,00
Meridyen Eğitim Kurumları
GÜNDEM

Gaziantep'te bayram boyunca ulaşım ücretsiz

GÜNDEM

ESKİ’de afet ve acil durum eğitimi

GÜNDEM

Eskişehir Kent Lokantaları'ndan anlamlı ikram

YEREL YÖNETİMLER

Niğde'de Çocuklara Bayram Harçlığı Sürprizi

Tarih: 18.07.2024 12:41 Güncelleme: 18.07.2024 12:41
SEAH’ta kemoterapi gören hastalara moral olacak değişim
Sakarya Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde kemoterapi gören hastalara moral olması gayesiyle koridorlar ve kemoterapi görülen odaların duvarları gökyüzü ve çiçek desenleriyle kaplandı. Kanser tedavisi gören hastalara kemoterapi sırasında ise doğa içinde hissettiren müzik ve kuş sesleri yansıtılıyor.
Sakarya Eğitim ve Araştırma Hastanesi (SEAH) Korucuk Kampüsü Onkoloji Bölümü’nde kemoterapi gören hastalara moral olma gayesiyle değişim yapıldı. Koridorlar ve kemoterapi görülen odaların duvarları gökyüzü ve çiçek desenleriyle kaplanan bölümde ayrıca tedavi gören hastaları doğa içinde hissettiren müzik ve kuş sesleri yansıtılıyor. Hastaların, kanser tanısı sonrasında zorlu bir süreç geçirdiklerini belirten SEAH Tıbbi Onkoloji Kliniği İdari Sorumlusu Prof. Dr. İlhan Hacıbekiroğlu, kemoterapi tedavisi ve servis alanlarında tedavi görenlere moral olması ve kendilerini rahat hissetlerini sağlamak için ellerinden geleni yaptıklarını belirtti. Sağlığın 3 aşamadan oluştuğunu belirten Hacıbekiroğlu, psikolojik, fizyolojik ve sosyal olarak iyilik hali durumunun sağlığın esas anlamı olduğunu söyledi.

“Psikolojik, fizyolojik ve sosyal olarak iyilik hali sağlığın esas anlamıdır”
SEAH Tıbbi Onkoloji Kliniği İdari Sorumlusu Prof. Dr. İlhan Hacıbekiroğlu, “Kanser hastası dediğimiz zaman da dinamik bir sürece giriyor. Hastalar tanısı, tedavisi, teşhisi, biyopsi gibi teşhis aşamalarda dair birçok zorlukla karşılaşıyor. Gebe hastalar gibi, transplant hastaları gibi özel hasta grubunu oluşturuyor. Bu hastaların tanıdan tedaviye kadar geçirdikleri tüm hastane aşamalarında pozitif bir ayrımcılığa tabi tutulmaları gerekiyor. Çünkü birçok komplikasyonlarla uğraşıyorlar, birçok vücut fonksiyonunun bozukluğuna bağlı gelişen psikolojik, fizyolojik, sosyal bozukluklar yaşıyorlar. Tabii ismi bile korkutucu bir hastalıkla karşı karşıyasınız. Tanı aldıktan sonra ayrı bir panik, ayrı bir korku yaşıyorsunuz. Verdiğimiz tedaviler enfeksiyonda kullanılan antibiyotikler gibi ya da tansiyon ilacı gibi basit tedaviler değil. Tabii ki hastanın yaşam süresini uzatmaya yönelik, semptomlarını da rahatlamaya yönelik ilaçlar ama çok ciddi yan etkiler oluşabiliyor. Psikolojik bozulmalar, çekilmeler ya da fizyolojik fonksiyon bozuklukları ya da komplikasyonlar yaşayabiliyoruz. Hasta bu süreç içerisinde de ömrünün büyük bir bölümünü hastane ya da onkoloji birimlerinde geçiriyor. Tabii sağlık dediğimiz şey 3 aşamadan oluşuyor. Psikolojik, fizyolojik ve sosyal olarak iyilik hali sağlığın esas anlamıdır. O esnada da fizyolojik sağlığa çok dikkat ediyoruz. Elimizdeki birçok modern tedavi yöntemini hastalarımız için kullanıyoruz ama aynı zamanda çoğumuzun da gözden kaçırdığı psikolojik ve sosyal iyilik haline de ekstradan dikkat etmek gerekiyor" dedi.

"Müzik sistemleri kurduk, dijital duvar kağıtlarıyla kapladık"
Hastaların günlerini hastanede geçirdiğini ifade eden Hacıbekiroğlu, "Kemoterapi ünitemizde hastalarımız 3 saat, 5 saat orada koltuk üzerinde bekliyor ki kolay değildir, sıkılırsınız. Hele ki bir şey yapmadan ilaç tedavisi alırken o süreci yaşamak apayrı bir dikkat, apayrı bir ruhi sıkıntı getirir. Bu yüzden müzik sistemleri kurduk. Hastalarımızın en azından tedavi alırken ya da poliklinik ortamında beklerken ruhi şekilde rahatlamalarına, psikolojik olarak iyileşmelerine hizmet edecek şekilde. Kemoterapi ünitesini dijital duvar kağıtlarıyla da kapladık. Servislerimizi resimlerle, renklerle, insan ruhuna hitap edecek şekilde dizayn edilmiş tasarımlarla şekillendirmeye çalıştık ki, hastalarımız burada kendilerini iyi hissetsinler. Zaten hastalığın yüküne ait psikolojik, fizyolojik, sosyal olarak kötü hissediyorlar. Bir nebze iyilik sağlamak, bir nebze bizi kendilerinden görmelerini istedik. Bizi sadece sağlık çalışanı olarak görmeyip, eşinden, dostundan, akrabasından sayarak empati yaklaşımı altında beraber bu hastalıkla mücadele ederize katkıda bulunmak istedik" diye konuştu.

"Ortalama 90 kemoterapi seansı uyguluyoruz"
Hacıbekiroğlu, sözlerini şöyle noktaladı:
"Burada biz günlük ortalama 90 kemoterapi seansı uyguluyoruz ve bu gerçekten Türkiye verilerinin üzerinde bir rakam. İki tane tam otomatik robotumuz var demiştik. İlaç hazırlanmasında israfı da önlemekte. Biz hastaların boy ve kilosuna göre miligram düzeyinde doz hesaplamaları yapmaktayız. Bazen küsuratlı rakamlar çıkıyor ve yuvarlanmış hesapları aşabiliyor ya da fazla kalabiliyor. Bu robotik sistemle bunun önüne geçmiş oluyorsunuz. İlaç israfı engellenmiş oluyor. Aynı zamanda da kemoterapitik ilaçlar gibi cilt de dahil gözle dahil tüm vücuda zararlı olabilecek formlarda çalışan güvenliğini de sağlamış oluyorsunuz. Kapalı devre bir sistemle ilacımız hazırlanıyor ve hastamıza aynı bölüm içerisinde de uygulanmış oluyor"

Yorum SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?

Bakan Gürlek’ten Özel’e: İddialar asılsız, yargıya taşıyorum

Mustafa gül
17.03.2026 17:18:01
Atılırda bu kadarda desteksiz atılmaz, koskoca genel başkan bunun danışmanları ne iş yapar hepsine yol verip adam gibi danışmanlarla çalışması lazım

Sarıyer’de Trabzonlular Güç Birliği Yaptı: SATRADER Resmen Kuruldu!

Trabzonlu
12.03.2026 11:35:03
Nihayet bizimde bir çatımız oldu, kuranlara teşekkürler, bize her yer Trabzon

Sarıyer'in yeni kaymakamı belli oldu

Sarıyerli
20.02.2026 01:37:20
Sarıyere hoşgeldiniz hayırlı olsun, Allah utandırmasın

İzmit'te Kaldırım İşgalleri İçin Sıkı Denetim Dönemi Başlıyor

izmit sevdalısı
3.01.2026 03:04:46
Fatma başkanda gecıcı esnaf kalıcı yaptığı bu zulumlerin karşılığını esnaf seçim zamanı kendisine ödetcektir.Aklıselim davranıp bu zor ekonomık sıkıntılarda esnafa zulum yapmak yerine avmler karsısında kücük esnaf desteklenmeli sopa göstermemeli.Esnaf bunu unutmayacaktır

Sinan Küçük
Turizm Taşımacılık 7/24 VİP hizmeti

Kategori İçeriği

Ahsen Güzellik Merkezi
Google Haberler Servisimize Abone Olun
Haberi Sesli Oku
sanalbasin.com üyesidir
İos ve Android uygulamamız ile Simashaber cebinizde, indirmek için tıklayın




Google Haberler Servisimize Abone Olun
Sinan Küçük
LÖSEV BAĞIŞLARINIZ İÇİN
Ebru Kılıç Beauty
Ahsen Güzellik Merkezi

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 26 20 2 4 44 64
2.FENERBAHÇE A.Ş. 27 17 1 9 33 60
3.TRABZONSPOR A.Ş. 27 18 3 6 24 60
4.BEŞİKTAŞ A.Ş. 27 15 5 7 18 52
5.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 27 12 8 7 14 43
6.GÖZTEPE A.Ş. 26 11 5 10 10 43
7.SAMSUNSPOR A.Ş. 26 8 7 11 -2 35
8.KOCAELİSPOR 27 9 12 6 -9 33
9.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 27 8 10 9 -10 33
10.CORENDON ALANYASPOR 27 6 8 13 1 31
11.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 26 7 10 9 -4 30
12.TÜMOSAN KONYASPOR 27 7 11 9 -8 30
13.NATURA DÜNYASI GENÇLERBİRLİĞİ 27 6 14 7 -9 25
14.HESAP.COM ANTALYASPOR 27 6 14 7 -18 25
15.KASIMPAŞA A.Ş. 27 5 13 9 -15 24
16.ZECORNER KAYSERİSPOR 27 4 12 11 -27 23
17.İKAS EYÜPSPOR 27 5 15 7 -19 22
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 27 4 18 5 -23 17
Toptan Su Tesisat Malzemeleri
Simashaber WhatsApp görüntü hatti