Bunun son örneği Sarıyer Ferahevler'den geldi. Ferahevler Dedeman Camisinin genç imamhatibi Abdulsamet Çakır ecdadın unutulmaya yüz tutmuş önemli özelliklerinden bir tanesini yaşamakta olduğumuz zor günlerde hayata geçirerek Mahallesindeki ihtiyaç sahibi insanlara yardımcı oluyor.
Sarıyer Vefa Sosyal Destek Grubunun en önemli dinamiklerinden olan Sarıyer Müftülüğüne bağlı din görevlileri grup bünyesinde ve ferdi olarak hizmet yarışına girmiş durumda. Sarıyer Müftüsü Oğuzhan Kadıoğlu tarafından oluşturulan yeni İmamhatip ve Müezzin kadrosu toplu ibadetlerin yasaklandığı dönemde birbirinden güzel işlere imza atıyor.
Bilim Kurulunun almış olduğu tavsiye kararı sonrasında Diyanet İşleri Başkanlığınca toplu ibadete kapatılan kararı sonrasında Dedeman Camii İmamhatibi Abdulsamet Çakır, Camisindeki din görevlileri ve cami cemaatiyle birlikte hayata geçirdiği uygulamayla mahallesindeki hayırseverlerle ihtiyaç sahibi vatandaşları Ecdadın en güzel hasletlerinden birisi olan "Sadaka Taşı" kültürüyle buluşturdu. Camisinin ayakkabılık bölümünde gerekli hijyeni sağladıktan sonra Hayırseverlerce temin edilen, Gıdadan, temizlik malzemesine kadar bir çok ürünü ihtiyaç sahipleriyle buluşturduğu Hayır Köşesi oluşturdu.
Uygulamaya ilk başladığında ayakkabılığın sadece bir köşesinde erzak bulunurken üçüncü günün sonunda neredeyse bir sıra boyunca bütün raflar gıda ve temizlik malzemesiyle doldu. Abdulsamet Çakır, "Burada gördüğünüz ürünler hergün bitiyor ve hayırseverlerimizce her gün yeniden dolduruluyor. Bu hayır işimize katkıda bulunan vatandaşlarımıza şükran ve minnet duygularımı iletiyorum. Rabbim hepsinden razı olsun. Buradaki sloganımız "İmkanı olan ikram etsin, ihtiyacı olan alsın" düsturuyla ceddimizin Sadaka Taşı Kültürünü günümüzde yaşatmayı amaçlıyoruz. İmkanı olan vatandaşlarımızın Hayır Köşesine katkılarını, ihtiyacı olan kardeşlerimizinde ihtiyaçları olanı almalarını bekliyoruz"
Abdulsamet Çakır hoca tarafından hayata geçirilen bu güzel uygulamaya destek vermek isteyen hayırsever vatandaşlarımız Dedeman Camiinde kendisi ile irtibata geçebilirler.
Sadaka Taşı Nedir?
Sadaka taşı, yaklaşık iki metre boyunda, silindir veya dikdörtgenler prizması şeklinde olan taşlardır. Sadaka taşı, genellikle cami, çarşı, hastane vb. yerlerde ihtiyaç sahiplerinin alabilmeleri için para, altın vb. bırakılan özel yerdir. Osmanlı döneminde yaygın olarak görülen bu yardım şeklinin kökeni Selçuklulara kadar uzanır.
Osmanlı’da, derdini kimseye anlatamayan fakirler ihtiyacı olduğunda gecenin geç saatlerinde sadaka taşının yanına gelirdi. Bu taştan parayı aldıktan sonra, kalanını kendisi gibi ihtiyacı olanları düşünerek bırakır ve sadakayı bırakana kalbinden dua ederdi.
Ecdadımız Osmanlı, sadaka taşlarıyla yardımlaşmayı asalet, fazilet ve hassasiyet göstererek en güzel şekilde çözüme ulaştırdı.
9420,54%0,56
34,56% 0,23
36,22% -0,03
2995,69% 1,15
4956,37% 0,00