Toplumsal değerlerin birçok yönüyle ele alındığı “Etik İlkeler Olarak İnsan Hakları” başlıklı söyleşiye katılım oldukça yoğundu. Kuçuradi yaptığı konuşmada, “Toplumsal ilişkiler insanı insan yapan olanakları koruyacak şekilde düzenlenirse, o zaman toplumsal özgürlük diyebileceğimiz şey ortaya çıkar” diyerek tüm bunlar için yerel yönetimlerden de destek alınmasının öneminin altını çizdi.
Sarıyer Belediyesi; Prof. Dr. Sevgi Şahintürk ve Seyfettin Balcı’nın katkıları ile Boğaziçi Kültür ve Sanat Merkezi Felsefe Günlerinin birincisine ev sahipliği yaptı. Konferansta, Türkiye’de ve dünyada, UNESCO başta olmak üzere pek çok kurumda yürüttüğü çalışmalarıyla felsefeye ve insanlığa katkı sunan Prof. Dr. Ioanna Kuçuradi, Etik Ve İnsan Hakları ile ilgili çalışmalarından önemli başlıkları paylaştı. Felsefe Günlerine Sarıyer Belediye Başkanı M. Oktay Aksu ve belediye başkan yardımcılarının yanı sıra çok sayıda lise - üniversite öğrencisi ve akademisyen de katıldı.
“İNSANLAR HAKLAR BAKIMINDAN EŞİTTİR”
İnsan hakları ihlallerinin birçok ülkede ve uluslararası ilişkilerde pervasızca devam ettiğine vurgu yapan Kuçuradi sözlerine şöyle devam etti: “İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra ön plana çıkmaya başlayan insan hakları 20. yüzyılın sonlarına doğru moda haline geldi. Böyle olunca da kavramın içi boşalmaya başladı. Uluslararası kuruluşlarca da kabul edilen insan hakları belgelerinde de gitgide artan bir kavram kargaşası görüyoruz. İnsan haklarından çokça söz edilmesine rağmen insan hakları ihlalleri birçok ülkede ve uluslararası ilişkilerde pervasızca devam ediyor. Yapılan hukuksal düzenlemeler de insan haklarıyla bağlantılanarak yapılmıyor. Yani hukuk insan haklarından üretilmiyor kısacası insan hakları için yaratacakları sonuçlar hesaba katılmıyor. Bu bakış, hukuk oluşturanların çoğunda henüz yok. Bunun nedeni ise benim görüşümce insan haklarının ne olduğuna ilişkin bilgi eksikliğidir. Herkes insan hakları diyor ama insan hakları ne bilmiyor. İnsanlar, insan haklarının ne olduğunu bilselerdi onu korumak için ellerinden ne gelirse yaparlardı. Ve kendilerini de gerekli bilgiyle donatmaya çalışırlardı. İnsan haklarından bunca söz edilmesine rağmen insan haklarıyla somut olaylar arasında nasıl bağlantı kurulamadığını belirtmek önemlidir. İnsan hakları her şeyden önce bir düşüncedir, bir fikirdir. İnsanların tarihe getirdikleri çok farklı değere sahip çeşitli düşüncelerden biridir. Kişiler birbirlerine öyle muamele etmeli ki insan hakları gerçekleşebilsin. O imkânı sağlamak önemli çünkü gerçeklikte insanların çoğu birbirlerine insan haklarına uygun muamele etmiyor.”
“YAŞAMIN HER ALANINDA FELSEFE İLE İÇ İÇEYİZ”
Söyleşi sonunda Kuçuradi’ye çiçeğini takdim eden Sarıyer Belediye Başkanı M. Oktay Aksu, yaptığı teşekkür konuşmasında, “Biz bu işe başlarken riskli bir iş diye düşündük. Felsefe çok önemli hayatımızın, yaşantımızın her alanında felsefe ile iç içeyiz ve felsefe bizim hayatımızı şekillendiriyor. Biz farkında değiliz ama sizi dinleyince onu daha iyi anladık. İlk defa bir filozofla sohbet ederken başka düşünürlerden alıntı yapmadan farklı bilgiler aldık. Burada bizim büyük bir değerimizi ağırladık. Gerçekten önünde saygı ile eğiliyorum. Bugün bu salonun alt kısmını doldurup üst katı da açmak durumunda kaldık ve bu beni mutlu etti. Öncelikle katılan herkese çok çok teşekkür ediyorum ve haziran ayına kadar da 15 günde bir bu etkinliği yapacağız. Katılımlarınızı bekliyoruz. Çok keyifli bir sohbet oldu çok teşekkür ediyorum.” dedi.