Meridyen Eğitim Kurumları
28.03.2026
İFTARA KALAN --:--:--
  • İMSAK 05:21
  • GÜNEŞ 06:48
  • ÖĞLE 13:14
  • İKİNDİ 16:45
  • AKŞAM 19:31
  • YATSI 20:52
  • BIST 100

    15807,88%-0,41
  • DOLAR

    44,37% 0,19
  • EURO

    51,18% -0,07
  • GRAM ALTIN

    6417,41% 2,74
  • Ç. ALTIN

    10535,37% -0,74
Meridyen Eğitim Kurumları
GÜNDEM

Yaren Mercan unutulmadı

GÜNDEM

Trabzon’da gençler uzay teknolojileri için yarışacak

YEREL YÖNETİMLER

Bayburt'a Sentetik Futbol Sahaları ve Tenis Kortu Yatırımı

GÜNDEM

Büyükşehir'in cenaze nakil filosu güçlendirildi

Tarih: 21.01.2020 14:31 Güncelleme: 21.01.2020 14:31
Sabiha Gökçen’de şizofreniye karşı farkındalık için “Empati kabini”

Her gün binlerce yolcunun kullandığı Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı’nda “Görmezden Gelmeyelim-Tarih Öncesinden Günümüze Şizofreni Serüveni” sergisi açıldı. Sergide yer alan empati kabininde oluşturulan sesler ve görsel canlandırmalarla da şizofreni hastalarının yaşadıkları vatandaşların deneyimine sunuldu.
Şizofreniye karşı toplumsal bilinç oluşturmak ve ön yargılarla mücadele etmek amacıyla hazırlanan ‘Görmezden Gelmeyelim - Tarih Öncesinden Günümüze Şizofreni Serüveni’ sergisi Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı’nda (İSG) iç hatlar giden yolcu katında açıldı. Abdi İbrahim Otsuka tarafından Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı ev sahipliğinde gerçekleştirilen serginin küratörlüğünü Çağlar Gözüaçık üstlendi. Her gün binlerce yolcunun kullandığı havalimanında açılan sergide geçmişten bugüne şizofreniye dair birçok bilgi de canlandırmalarla ziyaretçilere sunuldu. Sergideki empati kabininde sunulan sesler ve görsel canlandırmalarla şizofreni hastalarının yaşadıkları da vatandaşların deneyimine sunuldu. Kimi vatandaşlar, empati kabinin hastalığa karşı oluşturduğu deneyime dikkat etti. 5 yıldır Türkiye’nin pek çok noktasında vatandaşlarla buluşan sergiyi birçok yolcu dikkatle inceledi. İSG Kurumsal İletişim Müdürü Canan Soysal ve Abdi İbrahim Otsuka yöneticisi Elif Elkin de şizofreniye dikkat çeken sergi hakkında bilgi verdi.

“Şizofreniyle ilgili ön yargıları ortadan kaldırmayı amaçlayan bir sergi”
Serginin farkındalığa katkı sunmak adına önemli bir çalışma olduğunu ev sahipliği yapmaktan mutluluk duyduklarını ifade eden İSG Kurumsal İletişim Müdürü Canan Soysal, “Bugün burada ilk defa bizim dışımızda bir sosyal sorumluluk projesine ev sahipliği yapıyoruz. Bu bir kere çok özel bir durum, bu sergi şizofreni hastalığına karşı olan ön yargıyı hem bilgilendirme hem de empati yoluyla deneyimleyerek önemli bir adım atıyor. Toplumda farkındalığı amaçlayan şizofreniyle ilgili ön yargıları ortadan kaldırmayı amaçlayan bir sergi. Bize bu teklif geldiğinde hiç düşünmeden kabul ettik. Çünkü burası bir havalimanı günde 100 binden fazla insanın kullandığı bir yer. Ne kadar çok insana dokunabilirse bu sergi, bizim için de mutluluk verici olur. Herkes eleştirebiliyor ama işin empati kısmına gelince karşısındaki insanın yerine kendini koyma kısmında ne yazık ki eksiğimiz çok. Empati odasına bende girdim, deneyimledim. Bu insanların günlük yaşamında neyle sürekli yaşadığını burada çok rahat görebiliyorsunuz. Bu sergi bütünüyle özel ama bu kabin sergiyi daha da özel kılıyor” şeklinde konuştu.

“Yaklaşık 2 buçuk milyon kişiye ulaştık”
Şizofreniye yönelik toplumda doğru olduğu sanılan birçok yanlış olduğunu ifade eden Abdi İbrahim Otsuka yöneticisi Elif Elkin, “Biz 2019 yılında bir araştırma gerçekleştirdik. Tamamen damgalama üzerine ve gördük ki maalesef toplumumuzda çok yanlış bilinen şeyler var. Örneğin her 10 kişiden biri şizofreni hastalığının bulaşıcı olduğunu düşünüyor. Bizim bu sergiyi kurma amacımız bu, aslında 5’inci yılımız onuncu sergimiz yaklaşık 2 buçuk milyon kişiye ulaştık. Ama tabi daha gidecek çok yolumuz ulaşmamız gereken çok insan var. Çok kapsamlı bir şekilde bu sergiyle tarihten bugüne Milattan öncesinden bugüne kadar tedavi yöntemleri şizofreninin algılanması, hastaların yaşadıkları bunlara aslında ışık tutmaya çalışıyoruz. Empati kabini benim için aslında bu serginin kalbi, çünkü toplum olarak empatiyi daha fazla yapmaya ihtiyacımız var. Empati kabinine girdiğiniz zaman tedavi görmeyen bir şizofreni hastasının nasıl sesler duyduğunu, nasıl görüntüler gördüğünü çok net anlayabiliyorsunuz. Bu bağlamda bize bu mekanı sağlayan Sabiha Gökçen Havalimanı’na da özellikle teşekkür etmek istiyorum” dedi.

“Deneyimi çok yüksek güzel bir çalışma olduğunu düşünüyorum”
Şizofreniye karşı serginin faydalı bilgiler verdiğini ve toplumdaki ön yargının kırılması adına serginin güzel bir çalışma olduğunu belirten Pelin Haytaç, “Gerçekten inanılmaz etkilendim, bir kutu gibi içeride sesler duyuyorum. Duyduğum sesler bana "uzaktan geldiler, seni alıp götürecekler" şeklinde sanki beynime girmeye çalışan sesler gibi. Biliyorum ki şizofreni hastaları her gün bu seslerle muhatap oluyor. Gerçekten onları anladım. Deneyimi çok yüksek güzel bir çalışma olduğunu düşünüyorum” ifadelerini kullandı.
Tarih boyunca şizofreni hastalarının yaşantılarına ayna tutan, hastalığın tanı ve tedavisinde kullanılan yöntemleri, bilimin ve toplumların konuya yaklaşımlarını gösteren sergi 8 Şubat tarihine kadar yolcuların ziyaretine açık olacak.

Yorum SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?

Bakan Gürlek’ten Özel’e: İddialar asılsız, yargıya taşıyorum

Mustafa gül
17.03.2026 17:18:01
Atılırda bu kadarda desteksiz atılmaz, koskoca genel başkan bunun danışmanları ne iş yapar hepsine yol verip adam gibi danışmanlarla çalışması lazım

Sarıyer’de Trabzonlular Güç Birliği Yaptı: SATRADER Resmen Kuruldu!

Trabzonlu
12.03.2026 11:35:03
Nihayet bizimde bir çatımız oldu, kuranlara teşekkürler, bize her yer Trabzon

Sarıyer'in yeni kaymakamı belli oldu

Sarıyerli
20.02.2026 01:37:20
Sarıyere hoşgeldiniz hayırlı olsun, Allah utandırmasın

İzmit'te Kaldırım İşgalleri İçin Sıkı Denetim Dönemi Başlıyor

izmit sevdalısı
3.01.2026 03:04:46
Fatma başkanda gecıcı esnaf kalıcı yaptığı bu zulumlerin karşılığını esnaf seçim zamanı kendisine ödetcektir.Aklıselim davranıp bu zor ekonomık sıkıntılarda esnafa zulum yapmak yerine avmler karsısında kücük esnaf desteklenmeli sopa göstermemeli.Esnaf bunu unutmayacaktır

Sinan Küçük
Turizm Taşımacılık 7/24 VİP hizmeti

Kategori İçeriği

Ahsen Güzellik Merkezi
Google Haberler Servisimize Abone Olun
Haberi Sesli Oku
sanalbasin.com üyesidir
İos ve Android uygulamamız ile Simashaber cebinizde, indirmek için tıklayın




Google Haberler Servisimize Abone Olun
Sinan Küçük
LÖSEV BAĞIŞLARINIZ İÇİN
Ebru Kılıç Beauty
Ahsen Güzellik Merkezi

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 26 20 2 4 44 64
2.FENERBAHÇE A.Ş. 27 17 1 9 33 60
3.TRABZONSPOR A.Ş. 27 18 3 6 24 60
4.BEŞİKTAŞ A.Ş. 27 15 5 7 18 52
5.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 27 12 8 7 14 43
6.GÖZTEPE A.Ş. 26 11 5 10 10 43
7.SAMSUNSPOR A.Ş. 26 8 7 11 -2 35
8.KOCAELİSPOR 27 9 12 6 -9 33
9.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 27 8 10 9 -10 33
10.CORENDON ALANYASPOR 27 6 8 13 1 31
11.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 26 7 10 9 -4 30
12.TÜMOSAN KONYASPOR 27 7 11 9 -8 30
13.NATURA DÜNYASI GENÇLERBİRLİĞİ 27 6 14 7 -9 25
14.HESAP.COM ANTALYASPOR 27 6 14 7 -18 25
15.KASIMPAŞA A.Ş. 27 5 13 9 -15 24
16.ZECORNER KAYSERİSPOR 27 4 12 11 -27 23
17.İKAS EYÜPSPOR 27 5 15 7 -19 22
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 27 4 18 5 -23 17
Toptan Su Tesisat Malzemeleri
Simashaber WhatsApp görüntü hatti