Meridyen Eğitim Kurumları
08.03.2026
İFTARA KALAN --:--:--
  • İMSAK 05:57
  • GÜNEŞ 07:21
  • ÖĞLE 13:20
  • İKİNDİ 16:33
  • AKŞAM 19:09
  • YATSI 20:28
  • BIST 100

    15703,40%-1,93
  • DOLAR

    44,06% 0,17
  • EURO

    51,19% 0,04
  • GRAM ALTIN

    7301,06% 1,68
  • Ç. ALTIN

    11854,23% 0,00
Meridyen Eğitim Kurumları
YEREL YÖNETİMLER

İçişleri Bakanı Çiftçi, Hafızlık Yaptığı Kur'an Kursunda Sahura Katıldı

YEREL YÖNETİMLER

22 İlde Düzenlenen Dolandırıcılık Operasyonlarında 390 Şüpheli Yakalandı

YEREL YÖNETİMLER

Haliliye Belediye Başkanı Canpolat'tan 8 Mart Dünya Kadınlar Günü Mesajı

YEREL YÖNETİMLER

Haliliye'de Osmanlı Geleneği Enderun Usulü Teravih Namazı Kılındı

Tarih: 16.06.2022 15:52 Güncelleme: 16.06.2022 15:52
Öğrencilere sınav öncesi fast food uyarısı
Hafta sonu yapılacak olan üniversite sınavı öncesinde özelikle beslenme konusunda tavsiyelerde ve uyarılarda bulunan Prof. Dr. Canan Hecer, “Gençlerimiz arasında çok fazla yaygın olan fast food yeme alışkanlığının bu süreçte kesilmesi lazım. Son günlerde hafif ve protein ağırlıklı yemeli, ani glikoz krizine sebep olmamak için ise basit şekerlerden uzak durmalıyız" dedi.
Milyonlarca öğrenci bu hafta sonu yapılacak olan üniversite sınavı ile geleceklerini belirleyecek ilk adımı atacaklar. Yıllarca hazırlanılan sınav öncesi hem artan kaygı hem de beslenme alışkanlıkları hakkında tavsiye ve uyarılarda bulunan Prof. Dr. Canan Hecer, özellikle fast food tüketimine dikkat çekti. İstanbul Esenyurt Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Canan Hecer, öğrencilerin sınav kaygısı ile ilgili, “Sınav kaygısının asıl nedeni başarısızlık korkusudur. Doğru dozda kaygı iyidir. Sizi çalışmaya iter. Ama fazlası baş ağrısı, mide bulantısı, toplumdan uzaklaştırma gibi negatif etkiler yaşatır. Burada en önemli nokta her şeyden önce olumlu düşünmek. Bunun sadece hayatta bir basamak olduğunu kabul ederek sadece elimizden geldiği kadarını yapmalıyız. Burada ailelere de çok iş düşüyor aslında. Çocukların üzerinde sınav kaygısını yükseltecek konuşmalardan uzak durmalıyız” dedi.

“Fast food alışkanlığı kesilmeli”
Sınav öncesi yeme içme-içme alışkanlıklarına da değinen Prof. Dr. Canan Hecer, dışarıda fast food tüketiminin bu süreçte kesilmesi gerektiğini hatırlatarak, “Genç nesil dışarıda çok fazla fast food tüketiyor. Sınav öncesi bu alışkanlıklarını kesmeleri gerekir. Son günlerde aşırı yağlı, aşırı mayonezli, bozulmaya yatkın, dışarıda çok beklemiş köfte ve tavuk gibi ürünleri çok tercih etmesinler. Çünkü gıda zehirlenmesi olarak son dönemde biliyorsunuz rota virüs enfeksiyonu çok yaygın. Şiddetli ishal ve mide bulantısı ile karşımıza çıkan bir enfeksiyondur. Aynı zamanda ateş de yapar. Sınav öncesi böyle bir şey ile karşılaştığınızda demoralize olursunuz, hasta olarak sınava odaklanamazsınız. Bu yüzden mutlaka dışarıda yeme alışkanlıklarını kessinler” şeklinde konuştu.

“Sınav sabahı mutlaka bir kahvaltı”
Nasıl beslenilmeli noktasında da tavsiyelerde bulunan Canan Hecer, “Hafif, protein ağırlıklı beslenmeye önem versinler. Sınav sabahı mutlaka bir kahvaltı yapsınlar. Kahvaltısız gitmesinler ve o kahvaltıda mutlaka haşlanmış yumurta, biraz peynir, kepekli ya da tam buğday ekmeği tüketebilirler. Sıkılmış meyve suyu içebilirler. Çay içeceklerse açık bir çay olabilir” diye konuştu.

“Ani glikoz krizine engel olmak gerekiyor”
Basit şeker tüketimi sonucu ani şeker düşüşlerine de dikkat çeken Hecer, bunun önüne geçmek için meyve önerisinde bulunarak, “Tabii ki de beynin yakıtı şeker yani glikoz. Yani biz glikoz aldığımızda beynimiz çalışıyor ama basit şeker değil. Bir parça çikolata yediğimizde ya da kesme şeker, o anlık sizin glisemik indeksinizi yükseltir fakat düşüş çok hızlı olur ve çok hızlı acıkırsınız. Bunun yerine meyve, tam tahıllı makarnalar ya da ekmekleri tercih edebilirler. Çünkü sınav günü ani glikoz krizine engel olmak gerekiyor” dedi.

“Yeme isteği olmayanlar zorlanmamalı”
Son olarak da yeme isteği olmayan kişilerin üzerine gidilmemesi gerektiğini aktaran Hecer, “Özellikle anksiyete dediğimiz olaydan ve kaygı bozukluğundan dolayı farklı tepkiler oluyor. Ya iştah çok artıyor ya da yeme isteği olmuyor. Yemek istemeyeni zorlamamak lazım. Zorlamak ters teper zaten hafif şeyler yemeleri yeterli olacaktır” diyerek sözlerini sonlandırdı.

Yorum SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?

Sarıyer'in yeni kaymakamı belli oldu

Sarıyerli
20.02.2026 01:37:20
Sarıyere hoşgeldiniz hayırlı olsun, Allah utandırmasın

İzmit'te Kaldırım İşgalleri İçin Sıkı Denetim Dönemi Başlıyor

izmit sevdalısı
3.01.2026 03:04:46
Fatma başkanda gecıcı esnaf kalıcı yaptığı bu zulumlerin karşılığını esnaf seçim zamanı kendisine ödetcektir.Aklıselim davranıp bu zor ekonomık sıkıntılarda esnafa zulum yapmak yerine avmler karsısında kücük esnaf desteklenmeli sopa göstermemeli.Esnaf bunu unutmayacaktır

Gürcistan-Azerbaycan sınırında Türk askeri kargo uçağı düştü!

Hüseyin
12.11.2025 21:38:12
Türk milletinin başı sağolsun, şehitlerimize rahmet diliyorum

Ülkü Ocakları Genel Merkezi’nin Terasında Safran Hasadı

Alperen
1.11.2025 01:18:02
Kahpe düzenin yiğit çocukları, var olsun Ülkü Ocakları

Sinan Küçük
Turizm Taşımacılık 7/24 VİP hizmeti

Kategori İçeriği

Ahsen Güzellik Merkezi
Google Haberler Servisimize Abone Olun
Haberi Sesli Oku
sanalbasin.com üyesidir
İos ve Android uygulamamız ile Simashaber cebinizde, indirmek için tıklayın




Google Haberler Servisimize Abone Olun
Sinan Küçük
LÖSEV BAĞIŞLARINIZ İÇİN
Ebru Kılıç Beauty
Ahsen Güzellik Merkezi

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 25 19 2 4 41 61
2.FENERBAHÇE A.Ş. 24 15 0 9 31 54
3.TRABZONSPOR A.Ş. 24 15 3 6 20 51
4.BEŞİKTAŞ A.Ş. 25 13 5 7 15 46
5.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 25 12 7 6 17 42
6.GÖZTEPE A.Ş. 25 11 5 9 10 42
7.SAMSUNSPOR A.Ş. 24 7 6 11 -2 32
8.KOCAELİSPOR 24 8 10 6 -4 30
9.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 24 7 9 8 -10 29
10.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 24 6 9 9 -4 27
11.CORENDON ALANYASPOR 24 5 8 11 -4 26
12.NATURA DÜNYASI GENÇLERBİRLİĞİ 24 6 12 6 -6 24
13.HESAP.COM ANTALYASPOR 24 6 12 6 -14 24
14.TÜMOSAN KONYASPOR 24 5 11 8 -10 23
15.İKAS EYÜPSPOR 24 5 12 7 -16 22
16.KASIMPAŞA A.Ş. 24 4 12 8 -15 20
17.ZECORNER KAYSERİSPOR 24 3 10 11 -25 20
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 24 3 17 4 -24 13
Toptan Su Tesisat Malzemeleri
Simashaber WhatsApp görüntü hatti