Meridyen Eğitim Kurumları
  • BIST 100

    16961,36%1,57
  • DOLAR

    43,65% 0,03
  • EURO

    51,99% 0,32
  • GRAM ALTIN

    7104,34% -0,45
  • Ç. ALTIN

    11708,46% -0,32
Meridyen Eğitim Kurumları
YEREL YÖNETİMLER

Eskişehirli Çocuklar Üniversite Radyosunda Yayıncılığı Deneyimledi

YEREL YÖNETİMLER

İSTANBUL İTFAİYESİ’NE 578 TAZE KAN

YEREL YÖNETİMLER

İBB’NİN İKİNCİ YARDIM TIR’I DA YOLA ÇIKTI

YEREL YÖNETİMLER

İBB, BAĞCILAR CEMEVİNİ BAŞTAN AŞAĞI YENİLEDİ

Tarih: 01.08.2023 11:39 Güncelleme: 01.08.2023 11:39
Obezite cerrahisi sonrası beslenmeye dikkat
Obezite cerrahisi sonrası kilo kaybı sürecinde doğru beslenme hakkında uzmanlar uyarıyor. Beslenme ve Diyet Uzmanı Gülcan Yıldız, “Hazır paketlenmiş gıdalar, basit karbonhidrat içeren besinler ve yüksek yağlı gıdalar tüketilmemelidir” dedi.

Obezite cerrahisi sonrası kilo kaybı sürecinde doğru beslenme konusunda uzmanlar uyarıda bulunuyor. Hastaların, beslenmesine dikkat etmediği zamanda birkaç yıl sonra tekrar kilo alabileceğini ifade eden Saygı Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Gülcan Yıldız, obezite cerrahisi sonrası beslenme protokolü hakkında açıklamalarda bulundu.

“Hazır paketlenmiş gıdalar, basit karbonhidrat içeren besinler ve yüksek yağlı gıdalar tüketilmemeli”
Diyetisyen Yıldız, “Obezite cerrahisi uygulanacak hastalar beslenme tarzlarındaki değişiklikleri, sigara ve alkolden uzak durması gerektiğini kabullenmeli ve bu şartları preoperatif dönemde de uygulamaya hazır olmalı. Cerrahi işlem sonrası yemekler az az sık sık yenmeli, diyet proteinden zengin olmalı ve mutlaka protein takviyesi alınmalı, ölçülü yağ alımı olmalı, hazır paketlenmiş gıdalar, basit karbonhidrat içeren besinler ve yüksek yağlı gıdalar tüketilmemeli. Yemeklerle birlikte sıvı tüketilmemeli. Yemeklerin öncesinde ve sonrasında dinlenilmeli. Cerrahi sonrası uygulanan diyetler normal beslenmeye geçiş sürecini kademelendirerek hastanın besinleri daha rahat tolere edebilmesini hedeflenmekte” dedi.

“Hasta beslenmesine dikkat etmediği zamanda birkaç yıl sonra tekrar kilo alabilir”
Sözlerine devam eden Gülcan Yıldız, “Postoperatif dönemde ilk 15 gün sıvı diyet uygulamakta. 1’inci aşama berrak sıvı diyet şeker içermeyen tanesiz sadece sıvıdan oluşmakta. Şekersiz ve tanesiz iyi süzülmüş meyve kompostoları berrak sıvılardan. 2’nci aşama sıvı diyeti, berrak sıvı diyetine kıyasla daha koyu sıvılardır, laktozsuz süt, su kıvamında ayran, et veya tavuk suyu kullanılabilmekte. 3’üncü aşama püre diyeti, proteinden zengin besinler kullanmaktayız. Bu aşamadaki tüm besinlerin bebek maması püresinde olması gerektiği anlatılır, en az vitamin kaybı sağlayacak pişirme teknikleri öğretilmekte. Bu süreçte kahvaltıya kayısı kıvamında dörtte bir yumurta sarısı eklenir, tolere ettikçe yavaş yavaş tam yumurtaya geçiş sağlanmalı. Ayrıca süzme peynir ve süt veya su ile iyice ezilmiş kazeinden zengin lor peyniri, kabuksuz blender edilmiş taze meyveler kullanılır. Tolerasyon kişiden kişiye değişmektedir ve bireysel olarak ilerlediğimiz için, kişi örneğin hala sıvıyı tolere edemiyorsa 3 gün daha normal sıvı diyetine devam edip daha sonra ileri aşamaya geçmekte. 4’üncü aşama yumuşak katı diyet, az çiğneme gerektiren yumuşak kıvamdaki besinler kullanılır. Normal diyete alıştırma aşaması. Basınçlı pişirici ile pişmiş sebzeler, 2 kez çekilmiş, kendi yağında çok az su ile kurutmadan pişirilmiş kıyma kullanılabilir. Bu sürecin sonunda ise yavaş yavaş normal beslenmeye geçiş yapılmakta. 5’inci aşama standart diyet kişiye özel hazırlanmış program ile takip edilmekte.
Çiğ sebzeler, baharatlı besinler, turunçgiller, tahıl grupları ve kuru baklagiller 3’üncü aydan sonra tek tek denenerek eklenmeli. Tüp mide sonrasında hastalar için beslenme süreci gözlerini korkutucu bir dönem gibi gelse de obezite cerrahi sonrasında mide hacminin küçülmesi ile artık kısıtlayıcı beslenme, mide içerisinde yer alan iştah (ghrelin) azalması ile tokluk duyusu da artmış olur. Hasta beslenmesine dikkat etmediği zamanda birkaç yıl sonra tekrar kilo alabilir. Bu yüzden hastalara uzun süreli takip öneriyoruz. Yeni alışkanlık kazanıp spor alışkanlığı ile 1’inci yılın sonu ile 1 buçuk yılın sonunda hastanın hedef kiloya ulaşmasını istiyoruz. Spor alışkanlığı kazanılmadığı durumda sarkma meydana gelebilir. Bu yüzden beslenme, spor ve su üçlüsüyle birlikte hastaya yaşam tarzı değişikliği sağlanmalı” ifadelerine yer verdi.

Yeni yılınız kutlu olsun
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?

İzmit'te Kaldırım İşgalleri İçin Sıkı Denetim Dönemi Başlıyor

izmit sevdalısı
3.01.2026 03:04:46
Fatma başkanda gecıcı esnaf kalıcı yaptığı bu zulumlerin karşılığını esnaf seçim zamanı kendisine ödetcektir.Aklıselim davranıp bu zor ekonomık sıkıntılarda esnafa zulum yapmak yerine avmler karsısında kücük esnaf desteklenmeli sopa göstermemeli.Esnaf bunu unutmayacaktır

Gürcistan-Azerbaycan sınırında Türk askeri kargo uçağı düştü!

Hüseyin
12.11.2025 21:38:12
Türk milletinin başı sağolsun, şehitlerimize rahmet diliyorum

Ülkü Ocakları Genel Merkezi’nin Terasında Safran Hasadı

Alperen
1.11.2025 01:18:02
Kahpe düzenin yiğit çocukları, var olsun Ülkü Ocakları

Meridyen öğrencilerinden muhtarlar günü ziyareti

Yigido
25.10.2025 05:17:59
Muhtarımız çok çalışkan gayretli biri

Ambalaj ürünleri pazarlama

Kategori İçeriği

Ahsen Güzellik Merkezi
Google Haberler Servisimize Abone Olun
Haberi Sesli Oku
sanalbasin.com üyesidir
İos ve Android uygulamamız ile Simashaber cebinizde, indirmek için tıklayın




Google Haberler Servisimize Abone Olun
LÖSEV BAĞIŞLARINIZ İÇİN
Ebru Kılıç Beauty
Ahsen Güzellik Merkezi

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 21 16 1 4 36 52
2.FENERBAHÇE A.Ş. 21 14 0 7 30 49
3.TRABZONSPOR A.Ş. 21 13 2 6 18 45
4.GÖZTEPE A.Ş. 21 11 3 7 15 40
5.BEŞİKTAŞ A.Ş. 21 10 4 7 10 37
6.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 21 9 6 6 14 33
7.SAMSUNSPOR A.Ş. 21 7 5 9 0 30
8.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 21 7 7 7 -6 28
9.KOCAELİSPOR 21 7 8 6 -4 27
10.CORENDON ALANYASPOR 21 4 6 11 -2 23
11.NATURA DÜNYASI GENÇLERBİRLİĞİ 21 6 11 4 -5 22
12.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 21 4 9 8 -9 20
13.TÜMOSAN KONYASPOR 21 4 9 8 -9 20
14.HESAP.COM ANTALYASPOR 21 5 11 5 -15 20
15.İKAS EYÜPSPOR 21 4 11 6 -13 18
16.KASIMPAŞA A.Ş. 21 3 11 7 -13 16
17.ZECORNER KAYSERİSPOR 21 2 10 9 -26 15
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 21 3 15 3 -21 12
Toptan Su Tesisat Malzemeleri
Simashaber WhatsApp görüntü hatti