Meridyen Eğitim Kurumları

Nadir'in farkına var!

Nadir

Marmara üniversitesi ve Kadir Has üniversitesi öğrencileri tarafından Cellula adı ile toplumda 2000’de 1 oradında görülen Nadir hastalıklar hakkında sosyal farkındalık yaratmak amacıyla bir ekip oluşturuldu.

Dr.Cihan Taştan önderliğinde yürütülen “ Rare Disease Challenge” adlı yarışma ile nadir bir hastalık olan LGMD( Limb-Girdle Muscular Dystrophy) hastalığına teorik bir tedavi geliştirme hedeflenmekte.
  
Nadir hastalıklar için genelde gerekli olan tedavi ve ilaçların yurt dışında bulunması nedeni ile bu hastalığa sahip bireylerin bütçe ve ulaşım sıkıntısı çekmelerinden dolayı  Dr. Cihan Taştan önderliğinde, Sümeyye Uçan, Beyzanur Din, Ömrüm Naz Nalkıran, Ece Bayraktar ve Beyza Çamlığoğlu'ndan oluşan  Cellula ekibi 2020 yılında Nobel ödülü almış CRISPR-cas9 teknolojisi ile en etkin ve ulaşılabilir tedaviyi geliştirmek için çalışmalar yapmakta.

2000'de 1 ya da daha az sıklıkta görülen, çoğu ilerleyici, metabolik, kronik ve bazıları ölümcül olabilen hastalıklar nadir hastalık kapsamında değerlendiriliyor. Nadir hastalıkların yaklaşık %50'si çocuklarda görülmekte ve Türkiye'de her 16 kişiden 1'inde görülmekte.

LGMD Nedir?

Eklem kemeri kas yetersizlği (LGMD) genellikle leğen (kalça) kemiği ve omuz bölgelerinde istemli kasları etkeleyen bir grup farklı rahatsızlığa verilen yaygın bir nadir hastalıktır..

Dünya Nadir Hastalıklar Günü

Nadir hastalıklar günü her sene 28 Şubat tarihinde gerçekleşmekte ve Halk ve karar vericiler arasında Nadir Hastalıklar ve bu hastalıkların hastaların yaşamları üzerindeki etkileri konusunda farkındalık yaratmayı amaçlamakta.


Haber Kaynak : Simashaber Merkezi

Salı 16.1 ° / 13.7 °
Çarşamba 15.8 ° / 13.4 °
Perşembe 16.8 ° / 12.2 °
  • BIST 100

    10082,77%1,69
  • DOLAR

    32,40% -0,05
  • EURO

    34,78% 0,35
  • GRAM ALTIN

    2438,10% -0,01
  • Ç. ALTIN

    3907,21% -1,74
Meridyen Eğitim Kurumları
Ebru Kılıç Beauty
sanalbasin.com üyesidir
İos ve Android uygulamamız ile Simashaber cebinizde, indirmek için tıklayın




Google Haberler Servisimize Abone Olun
Google Haberler Servisimize Abone Olun