Meridyen Eğitim Kurumları
Yeni yılınız kutlu olsun
Meridyen Eğitim Kurumları
YEREL YÖNETİMLER

Çeşme Belediyesi sanat ve eğitim kursları başladı

YEREL YÖNETİMLER

BAŞKANIMIZ, GÜMÜŞHANE KENT REHBERİ'NİN ARAMA ÖZELLİĞİNİN ÖNEMİNE DİKKAT ÇEKTİ

YEREL YÖNETİMLER

Karabük Şehir Merkezine Yeni Fakülte

YEREL YÖNETİMLER

ÖZEL ÖĞRENCİLER KİTAPLARLA BULUŞTU

Mübadele anısına Bursa’dan göç öyküleri

Mübadele anısına Bursa’dan göç öyküleri

Mübadele anısına Bursa’dan göç öyküleri

Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından Lozan Mübadelesi’nin 100. Yılı Anısı’na ‘Bursa Günlüğü Hikâye Yarışması’ düzenleniyor. Farklı zamanlarda Balkanlardan Bursa’ya göç eden muhacirlerin hikayelerinin ele alınacağı yarışmaya, 1 Eylül 2023 tarihine kadar başvurulabilecek.
Bursa’da altyapıdan ulaşıma kadar birçok alan çalışmalarını sürdüren Bursa Büyükşehir Belediyesi, şehrin kültürel ve sanat hayatına da katkı sunmaya devam ediyor. Balkanlardan Kafkaslara, ülkenin dört bir tarafından göç alarak adeta bir çiçek bahçesini hatırlatan Bursa’nın daha yaşanılabilir bir şehir olmasını hedefleyen Büyükşehir Belediyesi, Cumhuriyet’in ve Lozan Mübadelesi’nin 100’üncü yılı münasebetiyle ‘Bursa Günlüğü Hikâye Yarışması’ düzenleniyor. Bütün edebiyatseverlerin 1 Eylül 2023 tarihine kadar başvuruda bulunabileceği yarışmaya katılmak isteyenler, bilgi ve başvuru için yarismalar.bursa.bel.tr adresini ziyaret edebilir.
Yarışmanın Seçici Kurulunda, Bursa Uludağ Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Nesrin Karaca, Türk hikâyeciliğinin son dönem önde gelen isimlerinden Mustafa Çiftci, Bursa’nın yaşayan hafızası olarak bilinen Yazar Nevzat Çalıkuşu, tarihî romanları ve hikâyeleriyle Türk tarihini sevdiren Hasan Erdem ile romanları ve hikâyeleriyle Türk edebiyatının önemli isimleri arasında yerini alan Güray Süngü yer alıyor. Yarışmanın sonunda seçici kurulun uygun göreceği hikâyeler bir kitapta toplanıp, kalıcı hâle getirilecek. Yarışmada birinciye 15 bin, ikinciye 10 bin, üçüncüye 5 bin, teşvik için iki kişiye 2 bin 500’er TL para ödülü verilecek.
Geleceğe güzel bir emanet
Hikaye yarışmasının tanıtımı için Bursa Göç Tarihi Müzesi’nde düzenlenen toplantıda konuşan Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, hikaye yarışmasının Bursa’nın geleceğine bırakılacak güzel bir emanet olacağını söyledi. Balkan göçmeni bir ailenin çocuğu olmamasına rağmen her Balkanlara gittiğinde duygulandığını ve kendini oraya ait hissettiğini belirten Başkan Aktaş, “O bölgeleri gezerken kendinizi Bursa’da geziyor gibi hissediyorsunuz. Kalkandelen, Girit, Mamuşa, Selanik, Gümülcine, Mostar, Dobruca, Filibe, Sancak isimleri Türkiye’nin devamı gibi tedai yapıyor bizde. Bursa’nın değeri de bundan geliyor. Bursa çok farklı yerlerden göç almış renkli bir şehir. Renkli bir mozaik. Renkli bir çiçek bahçesi gibi ama bariz olan ise Balkan coğrafyasıdır. Bulgaristan’dan Sırbistan’a, Makedonya’dan Kosova’ya varana kadar her tarafın izini burada görmek mümkün. Balkanların neresine gidersek gidelim Türk tarihinden, kültüründen, sanatından, geleneğinden bir iz veya eser görürüz. Ecdadımız, Balkanları çok önemsemiş, ihya ve imar etmiş, nakış nakış işlemiş. Orasıyla Bursa arasında çok önemli birliktelikler olduğunu belirtmek isterim” dedi.
Hafızamızı tazelemeli
Bu yılın hem Cumhuriyet’in hem de Lozan Mübadelesinin 100’üncü yılı olması nedeniyle bu yılı farklı program ve etkinliklerle değerlendireceklerini anlatan Başkan Aktaş, sadece Bursa’da değil, Türkiye’nin hemen her yerinden talep gören ve severek takip edilen ‘Bursa Günlüğü’ dergisini Lozan Mübadelesi’nin 100. Yılı’na vesile kıldıklarını belirtti. Başkan Aktaş, “Bu gaye istikametinde da Balkanlardan şehrimize göç etmek zorunda kalan soydaşlarımızı ve kardeşlerimizi konu edinen bir hikâye yarışması açmayı düşündük. Tabii ki kültür-sanat, bizleri eğlendirir, güldürür, dinlendirir. Ama aynı zamanda düşündürmeli, öğretici olmalı diye düşünmekteyim. Yaşanan acıları unutmamanın, hafızamızı tazelemenin, tarihten ders almanın geleceğimizi şekillendirmek için ciddi altyapı oluşturacağına inanıyorum. Bu konuda ciddi hikayeler dinledim. Her birinin ayrı ayrı kıymetli olduğunu düşünüyorum. Bunlar yazılı vesikaya dönüşmedikten sonra hiçbir ehemmiyeti yok. Biz de Lozan Mübadelesi’nin 100. yılı anısına farklı zamanlarda Balkanlardan Bursa’ya göç eden muhacirleri gündeme getirmeyi hedefliyoruz” diye konuştu.
Gelecek nesillere aktarılacak
Lozan mübadelesinde yaşananların bugünlere ışık tutacağını anlatan Başkan Aktaş, yarışmanın şimdiden hayırlı olmasını temenni etti. Başkan Aktaş, “Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk, Osmanlı’nın banisi Osman Gazi, Bursa’mızın fatihi Orhan Gazi başta olmak üzere, kutlu vatanımız için canını feda eden aziz şehitlerimizi, göç yollarında vefat eden muhacir kardeşlerimizi rahmetle ve hürmetle yâd ediyorum. Ödül törenini 29 Ekim’de yani Cumhuriyetimizin 100. yılında düzenleyeceğiz. 100 yıl önce yaşanan acıları çok çabuk unuttuk. Bu yaşanan acıları kitap haline getirerek gelecek nesillere aktaracağız. Yarışmada katkısı olan herkese teşekkür ediyorum” diye konuştu.
Evlad-ı Fatihan şehri
Bursa’nın yaşayan hafızası olarak bilinen Yazar Nevzat Çalıkuşu da Türk edebiyatında geniş manada göç temalı edebi eserler olduğunu ve bunların ekseriyanın da roman sahasında vücuda geldiğini hatırlattı. Bu yarışmanın Lozan Mübadelesi ve Cumhuriyet’in 100. yılında düzenlenmesinin fevkalade yerinde olduğunu ifade eden Çalıkuşu, “Bursa Büyükşehir Belediyesi’ne ne kadar teşekkür etsek azdır. Bursa bir Evlad-ı Fatihan şehridir. Bu tabir bilhassa Balkanlar’da yer buluyor. Balkanlar, Kafkaslar ve Anadolu’dan yoğun göç alan Bursa’mız bu manada çok toplayıcı bir şehir. Ne de olsa kök başkenttir, eski yurttur. Bir yerlere gidilirken buradan gidilmiştir. Dönüş de buralara olmaktadır. Bursa’nın böyle bir çekiciliği vardır. Bu nedenle bu yarışma çok isabetli olmuştur” dedi.
Kıymetli hikayeler çıkacaktır
Eserleriyle Türk tarihini sevdiren Yazar Hasan Erdem de çocukluğunun Bulgaristan ve Yugoslav göçmenlerinin ekseriyette olduğu Bursa’nın Bahar Mahallesi’nde geçtiğini hatırlatarak, çok sayıda göç hikayesini daha çocukluğunda bizzat yaşayanlardan dinlediğini vurguladı. 16 yıldır da Gemlik Kurşunlu’da yaşadığını ifade eden Erdem, “Burada da Lozan mübadilleri yaşıyor, onlarla birlikte zaman geçiriyorum. Lozan’la birlikte Türk topraklarından 1 milyon 200 bin Rum Yunanistan’a göç etti. Oradan da 400 bin Müslüman Türk buraya geldi. O zaman göçle giden Rum ailelerin çocukları, torunları atalarının doğduğu, yaşadığı toprakları merak edip, geliyorlar. Onlarla konuşuyoruz. Her iki tarafın da acı hikayeleri var. Umarım bu acıları anlatan kıymetli, didaktik, öğretici ve bilgilendirici hikayeler okuruz. Tüm katılacak arkadaşlara başarılar diliyorum. Güzel şeyler çıkacağından eminim” dedi.
Türk Edebiyatının önemli isimlerinden Güray Süngü de yarışmanın düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkür ederek, yarışmanın Türk edebiyatına hayırlı olmasını diledi.


Mutlu Yıllar
Ambalaj ürünleri pazarlama
Ahsen Güzellik Merkezi

Kategori İçeriği

Google Haberler Servisimize Abone Olun
Haberi Sesli Oku
sanalbasin.com üyesidir
İos ve Android uygulamamız ile Simashaber cebinizde, indirmek için tıklayın




Google Haberler Servisimize Abone Olun
Mutlu Yıllar
Yeni yılınız kutlu olsun
Ebru Kılıç Beauty
Ahsen Güzellik Merkezi

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 16 14 0 2 28 44
2.Fenerbahçe 16 11 2 3 25 36
3.Samsunspor 16 9 4 3 12 30
4.Göztepe 16 8 4 4 10 28
5.Eyüpspor 17 7 4 6 7 27
6.Beşiktaş 16 7 4 5 7 26
7.İstanbul Başakşehir 16 6 5 5 4 23
8.Gazişehir Gaziantep 16 6 7 3 -2 21
9.Antalyaspor 16 6 7 3 -8 21
10.Kasımpaşa 16 4 4 8 -1 20
11.Konyaspor 16 5 6 5 -5 20
12.Rizespor 16 6 8 2 -9 20
13.Trabzonspor 16 4 5 7 2 19
14.Sivasspor 17 5 8 4 -7 19
15.Alanyaspor 16 4 6 6 -3 18
16.Kayserispor 16 3 7 6 -16 15
17.Bodrum FK 16 4 10 2 -10 14
18.Hatayspor 16 1 9 6 -13 9
19.Adana Demirspor 16 2 12 2 -21 5
Toptan Su Tesisat Malzemeleri
Simashaber WhatsApp görüntü hatti