17 Ağustos depreminin yıl dönümünde Maltepe Belediyesi’nin beklenen İstanbul depremi hazırlıkları sürüyor. İlçede bulunan 53 olan toplanma alanları sayısı 4 katına çıkarak 206’ya yükseldi.
Maltepe Belediyesi 17 Ağustos depreminin yıl dönümünde 550 bin nüfuslu Maltepe’de deprem hazırlıkları aralıksız devam ediyor. Maltepe sınırlarında 53 olan toplanma alanları 206’ya yükseltildi.
Maltepe Belediyesi, olası depremler için hazırlıklarını sürdürüyor. Maltepe Belediyesi Sivil Savunma Uzmanlığı Birimi yetkilisi İdris Kemal Kartalkaya, deprem hakkındaki hazırlıklarla ilgili açıklamalarda bulundu.
AFAD ile işbirliği
Sivil Savunma Uzmanlığı Birimi olarak, 2015 yılında ‘Maltepe Afetlere Gönüllü Hazırlanıyor’ başlıklı Kalkınma Ajansı ile ortak proje gerçekleştirildiğini belirten Kartalkaya, “Bu proje sonunda AFAD ile işbirliği yapılarak Maltepe’de ikamet eden 301 gönüllüye sertifikalı arama kurtarma eğitimi verildi. Daha sonra projenin devamında Cevizli Tugay yolunda Afet Eğitim Merkezi açıldı. Bu merkezde muhtarlar aracılığı ile 18 mahallede belirlenen mahalle afet gönüllüleri ekiplerine eğitimler verildi. Sivil Savunma Birimi, Türkiye Afet Müdahale Planı (TAMP) içerisinde ilçe afet planını hazırlamış, İl Risk Azaltma Planına göre (İRAP), İRAP planını hazırlamıştır’’ dedi.
Sivil Savunma Birimi çalışmaları kapsamında Afet ve Acil Durum Yönetim Merkezinin (AADYM) inşaatı Aydınevler’de devam ediyor. Bu merkezin 13 Ekim Dünya Afet Risklerini Azaltma Gününde açılışı planlanıyor. Merkezde 7/24 esasına göre vardiyalı olarak hizmet verilecek.
Özel hazırlık yapıldı
Kartalkaya, risk anlarında iki çeşit toplanma alanı olduğunu belirtti. Bunlardan birincisinin ilk tehlikeyi atlatmak için bulunulan mekânda en yakın boş alanlar ve ikincisinin çadırların kurulduğu, yemeklerin dağıtıldığı büyük barınma alanları olduğunu dile getirdi.
İçişleri Bakanlığı 2021 yılını ’Afet Yılı’ ilan etti. Afet çalışmalarının tamamı 2021 yıl sonuna kadar tamamlanması planlanıyor.
Toplanma alanlarının belirlendiği, tabelaların asıldığı Maltepe genelinde bin 628 sokak, 4 bulvar ve 123 caddede bu çalışmalar başlatılacak, 29 bin 697 binanın girişine toplanma alanlarını belirten barkodlu etiketleme yıl sonuna kadar tamamlanacak.
Riskli yapılar dönüştürüldü
Ayrıca ilçe genelinde yapılan hazırlıklar çerçevesinde riskli yapılarla ilgili çalışmalar da hassasiyetle takip ediliyor. Riskli yapılar kapsamında son 7 yılda riskli yapı tespiti yapılan bina sayısı 2 bin 996, son 7 yılda deprem yönetmeliğine göre ruhsatlandırılan bina sayısı ise 2 bin 625 olarak riskli yapıların depreme dayanıklı hale dönüştürüldüğü bildirildi.
Olası yaşanabilecek deprem ve diğer afetlerle ilgili yapılan hazırlıklar kapsamında son bir yıl içerisinde 53 olan toplanma alanları 206’ya yükseltildi.