Meridyen Eğitim Kurumları
  • BIST 100

    11189,50%1,65
  • DOLAR

    42,54% -0,05
  • EURO

    49,54% 0,03
  • GRAM ALTIN

    5730,81% -0,09
  • Ç. ALTIN

    9297,33% 0,00
Meridyen Eğitim Kurumları
YEREL YÖNETİMLER

Pusula Kids Kreşi Öğrencileri Hayır Çarşısı'na Bağışta Bulundu

YEREL YÖNETİMLER

Kepez Belediyesi Personeline Yaşlılıkta Solunum Sağlığı Eğitimi Verildi

YEREL YÖNETİMLER

Başkent Trabzon Dernekler Federasyonu Başkanı, Yomra Belediye Başkanı'nı Ziyaret Etti

YEREL YÖNETİMLER

Bolu Belediye Meclisi'nde Dünya Kadın Hakları Günü Kutlaması

Tarih: 26.06.2024 14:18 Güncelleme: 26.06.2024 14:18
Köy enstitülerinin sağlık alanındaki mirası Nilüfer’de ele alındı
Nilüfer Belediyesi, Yeni Kuşak Köy Enstitülüler Derneği (YKKED) Bursa Şubesi ve Bursa Tabip Odası iş birliğiyle düzenlenen söyleşide köy enstitülerinin fikir mimarlarından İsmail Hakkı Tonguç anıldı. Söyleşide, Tonguç’un vizyonu ve köy enstitülerinin toplum sağlığına etkileri ele alındı.
Nilüfer Belediyesi Dr. Ceyhun İrgil Sağlık Müzesi’nde gerçekleştirilen etkinliğe, Nilüfer Belediye Başkan Yardımcısı Okan Şahin, Bursa Tabip Odası Başkanı Dr. Kadir Binbaş, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, akademisyenler, doktorlar ve öğretmenler katıldı. Söyleşide, ‘Sağlık Ekseniyle Köy Enstitüleri’ kitabının yazarlarından Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Hilmi Uysal, köy enstitülerinin yenilikçi eğitim modelinin sağlık alanındaki rolünü anlattı.
“Sağlık okuryazarlığı yetersiz”
Etkinliğin açılışında konuşan Nilüfer Belediye Başkan Yardımcısı Okan Şahin, köy enstitülerinin eğitim ve sağlık alanındaki önemine vurgu yaparak, "1940’larda okuryazarlık oranı yüzde 5’in altındayken bugün sağlık okuryazarlığı bile ilerledi. Ancak bu yeterli değil, sağlık okuryazarlığı hala ilkokul 2. sınıf seviyesinde" dedi.
İsmail Hakkı Tonguç’un sağlık alanındaki eksiklikleri fark ederek köy enstitülerinde bağışıklık, hijyen ve sağlıkla ilgili eğitimler verilmesini sağladığını belirten Şahin, buralarda yetişen öğrencilerin köylerdeki yaşam şartlarının iyileşmesini sağladığını söyledi. Şahin, konuşmasını İsmail Hakkı Tonguç’u vefatının 64’üncü yılında anarak tamamladı.
Bursa Tabip Odası Başkanı Dr. Kadir Binbaş, 1940’lı yıllardan itibaren köy enstitülerinin sağlık hizmetlerinin yaygınlaştırılmasında önemli rol oynadığını belirtti. Binbaş, "Köy enstitüleri, hem sağlık hizmetlerini yaygınlaştırmayı hem de halkın sağlık şuurunu artırmayı amaçlamıştır. Ancak günümüzde Türkiye’deki sağlık hizmetleri gelişse de halk arasında yanlış uygulamalar devam ediyor" diye konuştu.
YKKED Bursa Şubesi Başkanı Jülide Akköprü de, dernek olarak köy enstitülerinin mirasını günümüze taşımayı ve bu konuda topluma fayda sağlayacak iş birliklerine açık olduklarını ifade etti.
“Köy enstitüleri sağlık sorunlarına çözüm üretti”
Prof. Dr. Hilmi Uysal ise köy enstitülerinin sadece eğitim değil, sağlık sorunlarına da çözüm ürettiğini vurguladı. Uysal, "Cumhuriyetin ilk yıllarında doktor, hemşire, sağlık personeli sayısı çok azdı. Köy enstitüleri bu alanda yaşanan sıkıntıların çözümünde önemli rol oynadı. İsmail Hakkı Tonguç, sağlık sorununu çözülmesi gereken önemli bir mesele olarak gördü. Köy enstitülerinin hepsinde doktor, hemşire ve sağlık memurları vardı. Ayrıca öğrenciler burada hem eğitim görüyor hem de pratik yapıyordu. Enstitülerdeki eğitimlerde, doktorlar ders veriyor, öğrencilere çağdaş sağlık bilgisi aktarılıyordu. Bu da o dönemde sağlık personeli yetiştirilmesinde ve köylere sağlık hizmeti götürülmesini sağladı” dedi.
Söyleşinin sonunda Prof. Dr. Hilmi Uysal, katılımcıların sorularını da yanıtladı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?

Gürcistan-Azerbaycan sınırında Türk askeri kargo uçağı düştü!

Hüseyin
12.11.2025 21:38:12
Türk milletinin başı sağolsun, şehitlerimize rahmet diliyorum

Ülkü Ocakları Genel Merkezi’nin Terasında Safran Hasadı

Alperen
1.11.2025 01:18:02
Kahpe düzenin yiğit çocukları, var olsun Ülkü Ocakları

Meridyen öğrencilerinden muhtarlar günü ziyareti

Yigido
25.10.2025 05:17:59
Muhtarımız çok çalışkan gayretli biri

Türk gezgin Ekvador'da kartel tarafından kaçırıldı!

Hasan
11.09.2025 15:47:33
Devletimiz gereğini yapacaktır

Ambalaj ürünleri pazarlama

Kategori İçeriği

Ahsen Güzellik Merkezi
Google Haberler Servisimize Abone Olun
Haberi Sesli Oku
sanalbasin.com üyesidir
İos ve Android uygulamamız ile Simashaber cebinizde, indirmek için tıklayın




Google Haberler Servisimize Abone Olun
LÖSEV BAĞIŞLARINIZ İÇİN
Ebru Kılıç Beauty
Ahsen Güzellik Merkezi

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 15 11 1 3 21 36
2.TRABZONSPOR A.Ş. 15 10 1 4 14 34
3.FENERBAHÇE A.Ş. 15 9 0 6 18 33
4.GÖZTEPE A.Ş. 15 7 3 5 9 26
5.BEŞİKTAŞ A.Ş. 15 7 4 4 7 25
6.SAMSUNSPOR A.Ş. 15 6 2 7 6 25
7.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 15 6 4 5 -1 23
8.KOCAELİSPOR 15 5 6 4 -3 19
9.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 15 4 6 5 3 17
10.CORENDON ALANYASPOR 15 3 4 8 -1 17
11.TÜMOSAN KONYASPOR 15 4 7 4 -4 16
12.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 15 3 6 6 -6 15
13.HESAP.COM ANTALYASPOR 15 4 8 3 -11 15
14.GENÇLERBİRLİĞİ 15 4 9 2 -4 14
15.KASIMPAŞA A.Ş. 15 3 7 5 -7 14
16.İKAS EYÜPSPOR 15 3 8 4 -8 13
17.ZECORNER KAYSERİSPOR 15 2 6 7 -17 13
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 15 2 11 2 -16 8
Toptan Su Tesisat Malzemeleri
Simashaber WhatsApp görüntü hatti