Meridyen Eğitim Kurumları
  • BIST 100

    16709,28%-0,07
  • DOLAR

    43,62% 0,09
  • EURO

    51,90% -0,12
  • GRAM ALTIN

    7031,08% -1,21
  • Ç. ALTIN

    11686,79% 0,16
Meridyen Eğitim Kurumları
YEREL YÖNETİMLER

Gülnar'ın 50 Yıllık Su Sorunu Ilısu Projesi ile Çözüldü

YEREL YÖNETİMLER

Avusturya'nın Ankara Büyükelçisi Juen, Kayseri'de Resmi Ziyaret Gerçekleştirdi

YEREL YÖNETİMLER

Ankara Büyükşehir Belediyesi, Avrupa Yönetişim Mükemmelliği Markası'nı Üçüncü Kez Aldı

YEREL YÖNETİMLER

Yunusemre Belediyespor Judocuları Burdur'dan 7 Madalyayla Döndü

Tarih: 09.04.2023 10:44 Güncelleme: 09.04.2023 10:44
Kiracı ve mülk sahibi uyuşmazlıklarına arabuluculuk
TBMM’de kabul edilen ve 1 Eylül 2023 itibariyle mal sahibinin veya kiracının arabulucuya başvurmadan dava açamamasını sağlayan düzenlemeyi değerlendiren Elfi Gayrimenkul Kurucusu ve Broker’ı Özkan Aydemir, “Önemli bir gelişme ve beklediğimiz bir düzenlemeydi. Sırf bu uyuşmazlıklar sebebiyle birçok insan mağdur oluyordu. Düzenlemeyle birlikte bu mağduriyetlerin ortadan kalkacağına inanıyoruz ve devreye arabulucunun girecek olması olumlu karşılıyoruz” dedi.
Gayrimenkul sektörü temsilcileri, Eylül 2023 itibariyle mal sahibinin veya kiracının arabulucuya başvurmadan dava açamamasını sağlayan düzenlemeyi değerlendirdi. Son dönemde kiracı ve mal sahibi arasında yaşanan uyuşmazlıkların arttığına dikkat çeken Elfi Gayrimenkul Kurucusu Özkan Aydemir, sektör temsilcileri olarak bu düzenlemeyi beklediklerini ve yaşanan sorunların ortadan kalkmasına önemli ölçüde katkı sağlayacağına inandıklarını söyledi.
“Dava sayılarında ciddi düşüşler olacaktır”
Hemen hemen her gün haber bülteninde kiracı ve mülk sahibinin yaşadığı uyuşmazlıklara dair haberlerin yer aldığını hatırlatan Özkan Aydemir, “Bunlar şiddet uygulama ya da farklı yan yollar deneme noktasına varıncaya kadar gidebiliyordu. İstenmeyen olaylara maruz kalınıyordu. Bu düzenlemeyle birlikte artık hem dava aşamasına gelinmeden, hem de aralarında bulunan bu anlaşamamazlık durumu arabulucu sayesinde bir araya gelinerek giderilebilecek ve ilk olarak bu aşamada uzlaşma sağlanacaktır. Eğer anlaşılamazsa dava yolu devreye girecektir. Böylece kiracı ve mülk sahiplerinin anlaşamaması sebebiyle artış yaşanan dava sayılarında da azalma oluşacaktır” diye konuştu.
Anlaşmazlıklara alternatif bir çözüm
Uyuşmazlık çözüm yöntemleri arasında arabuluculuk sisteminin, günümüzdeki barışçıl yollarla çözüm arayışlarının başında geldiğini hatırlatan Aydemir, arabulucunun bu süreçteki rolüne dair de bilgiler verdi. Aydemir, “Arabuluculuk, alternatif uyuşmazlık çözüm yöntemidir. Arabuluculuk; tarafların içinde bulundukları uyuşmazlığı tarafsız bir üçüncü kişi yardımı ile mahkemeye gitmeden ya da mahkeme yönlendirmesiyle çözmelerinde kullanabilecekleri bir yöntemdir. Vatandaşlarımızda arabulucunun bir karar verici merci olduğuna yönelik yanlış bir düşünce olabiliyor. Dediğim gibi arabulucu bir karar verici değil alternatif bir uyuşmazlık yöntemi arayan ve sunan kişidir. Eğer taraflar burada bir anlaşma sağlayamıyorsa, dava yoluna gidebiliyorlar” ifadelerini kullandı.
Arabuluculuğa ilişkin düzenlemeler ile Aydemir şu maddeleri sıraladı;
"a) Kira ilişkisinden kaynaklanan uyuşmazlıklar (ilamsız icra yoluyla tahliye hariç), ortaklığın giderilmesine ilişkin uyuşmazlıklar, kat mülkiyetinden kaynaklanan uyuşmazlıklar ve komşu hakkıyla ilgili uyuşmazlıklar, dava şartı olarak arabuluculuk çerçevesinde değerlendirilmektedir. b) Ticari davalar ve iş sözleşmesinden kaynaklanan uyuşmazlıklar bakımından, itirazın iptali, menfi tespit ve istirdat davalarının zorunlu arabuluculuk çerçevesinde olduğu açıkça düzenlenmektedir. c) Taşınmazın devrine veya taşınmaz üzerinde sınırlı ayni hak kurulmasına ilişkin uyuşmazlıklar, ihtiyari arabuluculuğa elverişli hale getirilmektedir. d) Arabuluculuğa ilişkin Türkiye’nin taraf olduğu Singapur Sözleşmesi’nin, iç hukukumuza uyumunun sağlanmasına yönelik düzenlemeler yapılmaktadır. e) Uyuşmazlığın asıl tarafının arabuluculuk süreci ile arabuluculuk faaliyeti sonunda düzenlenen son tutanak hakkında bilgilendirilmesi konusunda arabulucuya yükümlülük getirilmektedir. f) Ticari uyuşmazlıklar bakımından, taraf avukatları ve arabulucunun birlikte imzaladığı anlaşma belgesinin, -icra edilebilirlik şerhi aranmaksızın- ilam niteliğinde belge sayılacağı kabul edilmektedir."

Yeni yılınız kutlu olsun
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?

İzmit'te Kaldırım İşgalleri İçin Sıkı Denetim Dönemi Başlıyor

izmit sevdalısı
3.01.2026 03:04:46
Fatma başkanda gecıcı esnaf kalıcı yaptığı bu zulumlerin karşılığını esnaf seçim zamanı kendisine ödetcektir.Aklıselim davranıp bu zor ekonomık sıkıntılarda esnafa zulum yapmak yerine avmler karsısında kücük esnaf desteklenmeli sopa göstermemeli.Esnaf bunu unutmayacaktır

Gürcistan-Azerbaycan sınırında Türk askeri kargo uçağı düştü!

Hüseyin
12.11.2025 21:38:12
Türk milletinin başı sağolsun, şehitlerimize rahmet diliyorum

Ülkü Ocakları Genel Merkezi’nin Terasında Safran Hasadı

Alperen
1.11.2025 01:18:02
Kahpe düzenin yiğit çocukları, var olsun Ülkü Ocakları

Meridyen öğrencilerinden muhtarlar günü ziyareti

Yigido
25.10.2025 05:17:59
Muhtarımız çok çalışkan gayretli biri

Ambalaj ürünleri pazarlama

Kategori İçeriği

Ahsen Güzellik Merkezi
Google Haberler Servisimize Abone Olun
Haberi Sesli Oku
sanalbasin.com üyesidir
İos ve Android uygulamamız ile Simashaber cebinizde, indirmek için tıklayın




Google Haberler Servisimize Abone Olun
LÖSEV BAĞIŞLARINIZ İÇİN
Ebru Kılıç Beauty
Ahsen Güzellik Merkezi

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 21 16 1 4 36 52
2.FENERBAHÇE A.Ş. 21 14 0 7 30 49
3.TRABZONSPOR A.Ş. 21 13 2 6 18 45
4.GÖZTEPE A.Ş. 21 11 3 7 15 40
5.BEŞİKTAŞ A.Ş. 21 10 4 7 10 37
6.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 21 9 6 6 14 33
7.SAMSUNSPOR A.Ş. 21 7 5 9 0 30
8.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 21 7 7 7 -6 28
9.KOCAELİSPOR 21 7 8 6 -4 27
10.CORENDON ALANYASPOR 21 4 6 11 -2 23
11.NATURA DÜNYASI GENÇLERBİRLİĞİ 21 6 11 4 -5 22
12.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 21 4 9 8 -9 20
13.TÜMOSAN KONYASPOR 21 4 9 8 -9 20
14.HESAP.COM ANTALYASPOR 21 5 11 5 -15 20
15.İKAS EYÜPSPOR 21 4 11 6 -13 18
16.KASIMPAŞA A.Ş. 21 3 11 7 -13 16
17.ZECORNER KAYSERİSPOR 21 2 10 9 -26 15
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 21 3 15 3 -21 12
Toptan Su Tesisat Malzemeleri
Simashaber WhatsApp görüntü hatti