Meridyen Eğitim Kurumları

Kameradan sosyal mesafe ve maske kontrolü yapan yazılım geliştirildi

Kameradan sosyal mesafe ve  maske kontrolü yapan yazılım geliştirildi

Kameradan sosyal mesafe ve maske kontrolü yapan yazılım geliştirildi

Yakın Doğu Üniversitesi Mühendislik Fakültesi, Bilgisayar Mühendisliği Bölümü ile Uygulamalı Yapay Zeka Araştırma Merkezi mühendisleri, kamera görüntülerini analiz ederek bireyler arası sosyal mesafeyi hesaplayan ve maske takıp takmadıklarını kontrol eden yazılım geliştirdiler.
Korona virüse karşı alınan önlemler sonrası normalleşme sürecinde açılan spor salonları, kreşler, kütüphaneler gibi insanların yoğun ve birbirlerine yakın oldukları yerlerde, geliştirilen yazılımla sosyal mesafe ölçümü ile maske takılıp takılmadığının kontrolü yapılabilecek.
Geliştirilen bu sistem sayesinde mekanın girişine konulan kamera ile alınan görüntüler analiz edilerek kişinin vücut ısısının ve maske takip takmadığı kontrol ediliyor. Mekanın iç kısımlarına yerleştirilen kameralardan alınan görüntüler analiz edilerek bireyler arası mesafeler ölçülüyor. Gerekli uygunlukların sağlanmadığı sistem tarafından tespit edilmesi durumunda sistem uyarı veriyor.
Bilgisayar görüntü işleme algoritmaları ve derin öğrenme teknikleri kullanan mühendisler, kameradan alınan görüntülerden önce kişinin yüzünü algılayıp daha sonra yüzünde maske olup olmadığını kontrol ediyor. Ayrıca, termal kamera yardımı ile kullanıcının vücut ısısını ölçülüyor. Kişinin maskeli ve maskesiz yüzünün anlaşılabilmesi için yaklaşık 2000 kadar maskeli ve maskesiz yüz fotoğrafı, derin öğrenme teknikleriyle yüzde 99 doğruluk payı ile sisteme öğretildi.

Sosyal mesafe uyarısı veriyor
Kameradan gelen görüntüyü derin öğrenme algoritmaları ile eğitimli nesne algılama teknikleri kullanarak görüntüdeki sudo pacman -S libtool gcc gcc-libs insanları bulan sistemde, bu görüntüye “perspective transform” uygulanarak görüntü kuş bakışına çevrilir. Daha sonra insanların bulundukları noktaları işaretleyip “Euclidean Distance” method kullanılarak insanların birbiriyle olan uzaklığı hesaplanır. Böyelce, sosyal mesafe kuralına uymayanlar algılanarak sistem tarafında gerekli uyarılar verilir.

Sanal dünyadan gerçek hayata
Yazılımın bilgisayar ortamındaki testlerinin bittiğini ve bunu gerçek hayata uyarlamak için çalışmaların devam ettiğini dile getiren “Uygulamalı Yapay Zeka Araştırma Merkezi” mühendislerinden Murat Arslan, “Korona virüse karşı alınan önlemler sonrası normalleşme sürecinde bu tip tedbirler alınması elzem oldu. Toplumdaki her bireyin toplum sağlığı için bu tedbirleri yerine getirmesi büyük önem taşıyor. Bu gibi yardımcı sistemler bizleri fiziksel olarak yormadan daha doğru ve tarafsız analiz sağlıyor” dedi.

İnsanlığa hizmet edecek çalışmalar yürütülüyor
Arslan aynı zamanda otonom araba simulasyonu, engelli bireyler için kafa hareketleri ile bilgisayar kontrolü, işitme engellilerin kullandıkları işaret dilini anlık olarak harflere çeviren sistem, şoför uyku algılama sistemi gibi daha birçok sistem üzerinde de çalışmalara devam ettiklerini sözlerine ekledi.


Pazartesi 17.8 ° / 9.5 °
Salı 19.2 ° / 10.4 °
Çarşamba 22.5 ° / 14.5 °
  • BIST 100

    10272,75%-0,04
  • DOLAR

    32,28% -0,17
  • EURO

    34,79% -0,04
  • GRAM ALTIN

    2407,80% 0,62
  • Ç. ALTIN

    3900,49% 0,32
Meridyen Eğitim Kurumları
Ebru Kılıç Beauty
sanalbasin.com üyesidir
İos ve Android uygulamamız ile Simashaber cebinizde, indirmek için tıklayın




Google Haberler Servisimize Abone Olun
Google Haberler Servisimize Abone Olun