Meridyen Eğitim Kurumları
  • BIST 100

    11189,50%1,65
  • DOLAR

    42,54% -0,05
  • EURO

    49,54% 0,03
  • GRAM ALTIN

    5730,81% -0,09
  • Ç. ALTIN

    9297,33% 0,00
Meridyen Eğitim Kurumları
GÜNDEM

Manisa’da öğrencilere eğitim desteği ödemeleri başlıyor

GÜNDEM

Denizli’de akadınlara zeybek kursu başladı

GÜNDEM

Ankara Büyükşehir’den Güneş Enerjisi hamlesi

GÜNDEM

Bursalı oyuncu geleneksel ödülü kaptı!

Tarih: 10.11.2023 09:35 Güncelleme: 10.11.2023 09:35
İTO Başkanı Avdagiç:
İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, "Seçimlerin ardından geçen 5 aylık dönemde, atılan doğru adımların sonuçlarını görmeye başladık. Uygulanan para politikasının etkisiyle, kur atakları sona ererken, ithalatta son dönemde belirgin bir yavaşlama sürecine girildiğini ve cari dengenin iyileşme yolunda olduğunu söyleyebiliriz" değerlendirmesinde bulundu.
İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, İTO’nun Kasım ayı Meclis Toplantısı’nda yaptığı konuşmada, hükümetin Mayıs seçimlerinden sonra uygulamaya başladığı yeni ekonomik programla birlikte makro planda yürütülen dengelenme sürecinin sonuçlarının cesaret verici olduğunu belirtti.
Dengeleme politikasının uygulandığı ilk 5 ayda 5 işaret verdiğini kaydeden Avdagiç, şunları söyledi: “Toplam ithalat ağustos ayında yüzde 7, eylülde ise yüzde 15’e yakın düşüş gösterdi. Söz konusu aylar itibariyle dış ticaret açığı ise sırasıyla yüzde 23 ve yüzde 48 düşüş kaydetti. Ekim ayı ihracat rakamının da geçen yıla göre yüzde 7.4 artarak 23 milyar dolara yaklaştığının altını çizmek isterim. İkinci gelişme mevduat tarafında yaşandı. Son iki ay içinde TL mevduat hacmi 1 trilyon lira civarında artarken, KKM 350 milyar TL, döviz mevduatı ise 4 milyar dolar düşüş kaydetti. Üçüncü olarak toplam sanayi üretimi yıllık bazda temmuzda yüzde 7.6, ağustos ayında yüzde 3.1 arttı. Aynı şekilde sanayide kapasite kullanımı da yüzde 76-77 oranını korudu. Dördüncüsü, finansman pahalılaşmakla birlikte ticari taraftaki kredi büyümesi, tüketim tarafından belirgin olarak ayrışıyor. Beşinci veri de enerji kullanımına ilişkin. Türkiye’nin toplam enerji üretimi hazirandaki düşüşün ardından, 2022’nin aynı dönemine göre temmuzda yüzde 4.7, ağustosta yüzde 4.9 arttı. Aynı şekilde enerji tüketiminin ise sırasıyla yüzde 9.5 ve yüzde 5.2 arttığı görülüyor.”
Avdagiç, kurlarda belirsizliğin ortadan kalkmasının, bozulan fiyatlama davranışlarının hızla düzelmesine önemli katkı vereceğine inandıklarını kaydetti.
“Atatürk’ün askeri zaferi ekonomik zaferle tamamlama arzusu, bugün de Türk tüccarına ilham veriyor”
Meclis konuşmasında Mustafa Kemal Atatürk’ü vefatının 85’inci yılında saygı ve rahmetle andıklarını bildiren Avdagiç, “Milli Mücadelemizin kahraman lideri, 100. yılını kutladığımız Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü, ölümünün 85. yıldönümünde minnetle anıyoruz. Milli Mücadele, onun askeri dehası, teşkilatçılığı ve askerlik kadar üstün olan diplomasi yeteneğiyle kazanıldı ve Misak-ı Milli’nin son kalesi Anadolu toprakları düşmanlarımızın boğulduğu yer oldu. Kuşkusuz Atatürk’ün askeri zaferi ekonomik zaferle tamamlama arzusu, bugün de Türk tüccarına ilham veriyor. Onun Odamızın girişinde ve Meclisimizin duvarında asılı olan ‘Tüccar, milletin emeği ve üretimini kıymetlendirmek için eline ve zekâsına emniyet edilen ve bu emniyete liyâkat göstermesi gereken adamdır’ sözü, iş dünyası için yol göstericidir.”
“Gazze’de acilen ateşkesin tesis edilmesini diliyoruz”
Avdagiç, Meclis konuşmasında İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarının ve hava bombardımanının şiddetlenerek devam ettiğine dikkati çekti. Avdagiç, “Bir aydır insanlığın gözü önünde bir cinayet, bir katliam, bir vahşet sergileniyor. Sicili temiz olmayan Batı dünyası, bu katliam karşısında sessiz kalmaya devam ediyor” tepkisinde bulundu.
Avdagiç, İTO Meclisi’nin tarihi bir sorumluluğu yerine getirerek, Gazze’yi Hiroşima’ya çeviren İsrail zulmünü ve katliamını kınayan bir ortak deklarasyon yayınlayarak iş dünyasının “mazlumun yanında zalimin karşısında” olduğunu gösterdiğini hatırlattı. Şekib Avdagiç, şöyle devam etti: “Hakk’tan ve hakikatten yana tavrımızı ortaya koymak, Gazze için sesimizi yükseltmek amacıyla Büyük Filistin Mitingi’nde de yerimizi aldık. Bir kez daha tüm insanlığı, vicdan taşıyan tüm sorumluları, bu katliamı durdurmaya çağırıyoruz. Bunu, sadece Filistinli kardeşlerimizi değil, ülkemizi de savunmak için yapıyoruz. Yüreğimizi yakan İsrail’in bu katliamını durdurmak için gösterilen her çabayı takdirle karşılıyoruz. Gazze’de acilen ateşkesin tesis edilmesini diliyoruz.”
İTO Meclis toplantısına Reyhanlı Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Necmeddin Zaroğlu konuk oldu. Kahramanmaraş merkezli depremi unutmadıklarını belirten Avdagiç, “Depremin ilk dakikasından itibaren İstanbul Ticaret Odası olarak bölge halkımızın yanındaydık. Odamızın ve üyelerimizin bütün imkanlarını deprem bölgesi için seferber ettik. Onların acılarını hafifletmeyi kendimize vazife kabul ettik. Bugün de bu vazifelerimiz aynen devam ediyor: Kahramanmaraş depremini unutmadık. Hatay’ı unutmadık. Bizim kalbimiz hâlâ bölge halkımız ve Hatay için çarpıyor. Normal hayata yeniden dönülmesi için biz de var gücümüzle gayret gösteriyoruz” ifadelerini kullandı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?

Gürcistan-Azerbaycan sınırında Türk askeri kargo uçağı düştü!

Hüseyin
12.11.2025 21:38:12
Türk milletinin başı sağolsun, şehitlerimize rahmet diliyorum

Ülkü Ocakları Genel Merkezi’nin Terasında Safran Hasadı

Alperen
1.11.2025 01:18:02
Kahpe düzenin yiğit çocukları, var olsun Ülkü Ocakları

Meridyen öğrencilerinden muhtarlar günü ziyareti

Yigido
25.10.2025 05:17:59
Muhtarımız çok çalışkan gayretli biri

Türk gezgin Ekvador'da kartel tarafından kaçırıldı!

Hasan
11.09.2025 15:47:33
Devletimiz gereğini yapacaktır

Ambalaj ürünleri pazarlama

Kategori İçeriği

Ahsen Güzellik Merkezi
Google Haberler Servisimize Abone Olun
Haberi Sesli Oku
sanalbasin.com üyesidir
İos ve Android uygulamamız ile Simashaber cebinizde, indirmek için tıklayın




Google Haberler Servisimize Abone Olun
LÖSEV BAĞIŞLARINIZ İÇİN
Ebru Kılıç Beauty
Ahsen Güzellik Merkezi

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 15 11 1 3 21 36
2.TRABZONSPOR A.Ş. 15 10 1 4 14 34
3.FENERBAHÇE A.Ş. 15 9 0 6 18 33
4.GÖZTEPE A.Ş. 15 7 3 5 9 26
5.BEŞİKTAŞ A.Ş. 15 7 4 4 7 25
6.SAMSUNSPOR A.Ş. 15 6 2 7 6 25
7.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 15 6 4 5 -1 23
8.KOCAELİSPOR 15 5 6 4 -3 19
9.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 15 4 6 5 3 17
10.CORENDON ALANYASPOR 15 3 4 8 -1 17
11.TÜMOSAN KONYASPOR 15 4 7 4 -4 16
12.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 15 3 6 6 -6 15
13.HESAP.COM ANTALYASPOR 15 4 8 3 -11 15
14.GENÇLERBİRLİĞİ 15 4 9 2 -4 14
15.KASIMPAŞA A.Ş. 15 3 7 5 -7 14
16.İKAS EYÜPSPOR 15 3 8 4 -8 13
17.ZECORNER KAYSERİSPOR 15 2 6 7 -17 13
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 15 2 11 2 -16 8
Toptan Su Tesisat Malzemeleri
Simashaber WhatsApp görüntü hatti