Meridyen Eğitim Kurumları
07.03.2026
İFTARA KALAN --:--:--
  • İMSAK 05:58
  • GÜNEŞ 07:23
  • ÖĞLE 13:20
  • İKİNDİ 16:32
  • AKŞAM 19:08
  • YATSI 20:27
  • BIST 100

    15703,40%-1,93
  • DOLAR

    44,06% 0,17
  • EURO

    51,19% 0,04
  • GRAM ALTIN

    7301,06% 1,68
  • Ç. ALTIN

    11854,23% 0,00
Meridyen Eğitim Kurumları
EĞİTİM

Miniklere yangın güvenliği eğitimi

YEREL YÖNETİMLER

Şuhut'ta Seydi Sultan Türbesi'nde Bakım ve Temizlik Çalışması Gerçekleştirildi

GÜNDEM

Kayseri Kocasinan'da camiler gül kokuyor

YEREL YÖNETİMLER

Denizli Büyükşehir Belediyesi'nden Yazlık Çiçek Alımı İhalesi

EKONOMİ

EKONOMİ Haberleri
Tarih: 23.03.2022 22:43 Güncelleme: 23.03.2022 22:43
İBB

İBB Genel Sekreteri Can Akın Çağlar, “İBB olarak, bu yıl İstanbul’da toplu ulaşımın kesilmemesi için 15 milyar liralık sübvansiyon yapmak zorunda kalıyoruz. Kamu hizmetlerinin sürdürülebilirliği için bu düzenlemelerin yapılması zorunludur” dedi. 

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME) Mart ayı toplantısı, Çırpıcı İBB 1453 Sosyal Tesisleri’nde gerçekleştirildi. İBB Genel Sekreteri Can Akın Çağlar’ın başkanlık ettiği toplantıda, toplu ulaşım esnafı ile İBB’nin birlikte UKOME gündemine taşıdığı maliyet artışlarından kaynaklanan ücret artışı teklifi görüşüldü.

ÇAĞLAR: “15 MİLYAR LİRALIK SÜBVANSE YAPMAK ZORUNDAYIZ”

İETT, Metro İstanbul, Şehir Hatları, minibüs, taksi ve dolmuş ücretlerinde yüzde 50, servis ücretlerinde ise yüzde 40 artış yapılmasını öngören teklifle ilgili konuşan İBB Genel Sekreteri Can Akın Çağlar, Türkiye’yi sarsan ekonomik kriz ve savaş nedeniyle ulaşım esnafı ve tüketicinin haklı olduğu bir konuyu konuştuklarını söyledi. Bütçede toplu ulaşım sübvansesine ayrılan 5,5 milyar liraya karşın, bugün İBB’nin ulaşımın kesilmemesi için 15 milyar liralık sübvansiyon yapması gerektiğini söyleyen Çağlar, sözlerini şöyle sürdürdü: 

“Yani 15 milyar liralık büyük bir kaynağı başka işlerin yapımından çekerek, toplu ulaşımın durmaması için sübvansiyon amacıyla kullanmak zorundayız. Yılbaşında sadece İETT’yi günde 10 milyon lira sübvanse ederken, bugün günlük 27 milyon lira öder noktadayız. Kamu hizmetlerinin kâr amaçlı olmamasında hemfikiriz. Ancak bu hizmetlerin sürdürülebilirliği için zam adı altında olmamakla birlikte bu düzenlemelerin yapılması zorunludur. Esnafımızın ve İBB kurumlarımızın beklentisi de bu yöndedir.” 

MALİYETLER YÜZDE 53 ARTTI

İBB Toplu Ulaşım Hizmetleri Müdürü Barış Yıldırım, esnaf temsilcileriyle yaptıkları görüşmede; son artışın verildiği 24 Aralık 2021 tarihinden itibaren yakıta yüzde 45-50, toplam maliyet artışlarına ise yüzde 53 zam geldiğini tespit ettiklerini belirtti.

İETT Genel Müdürü Alper Bilgili de akaryakıttaki ve işçi maliyetlerindeki artış nedeniyle İBB’nin bu yıl İETT’yi 10 milyar lira sübvanse etmek zorunda kalacağını kaydetti.

Metro İstanbul Genel Müdürü Özgür Soy ise Ocak 2021’de 19 milyon lira gelen elektrik faturasının Şubat 2022’de 63 milyon lira, Mart ayında ise 70 milyon liranın üzerine çıktığını belirterek, “Bu maliyetlerle İstanbul’da toplu ulaşımın sürdürülebilmesi mümkün değildir” dedi.

ESNAFIN TALEBİ DE DİKKATE ALINMADI

İstanbul Taksiciler Odası Başkanı Eyüp Aksu, “Bizim bu zam talebi istememiz zaruriyet haline geldi. Esnafımız mağdur, araçların bir kısmı çalışmıyor ve şoförlerin bir kısmı işi bırakıyor. Esnafımız kazandığı paranın yüzde 60’ını akaryakıta verir hale geldi” dedi.

TURYOL Yönetim Kurulu Başkanı Yunus Can da teklif edilen zam oranının en düşük oranda tutulduğunu ve deniz ulaşımındaki kayıpları karşılamaktan uzak olduğunu söyledi. 

İstanbul Taşımacılar Birliği Başkanı Turgay Gül ise, aldıkları yüzde 27’lik zammın üstüne akaryakıta 10 lira daha zam geldiğini vurgulayarak, “Biz para kazanmaktan daha ziyade Haziran ayına kadar olan eğitim sezonunu tamamlamak istiyoruz” şeklinde konuştu.

Görüşlerin belirtilmesinin ardından oylamaya sunulan “Toplu Ulaşım Ücret Tarifelerinin Düzenlenmesi” teklifi, Bakanlık temsilcilerinin oy çokluğuyla reddedildi.

İNDİRİMLİ İSTANBULKART ÜCRETİ TARİFESİ DE KABUL GÖRMEDİ 

Toplantıda ele alınan 25 yaş üstü öğrencilerin İstanbulkart ücretlerinin kademelendirilmesini içeren teklif de Bakanlık temsilcilerinin olumsuz oyu doğrultusunda oy çokluğuyla reddedildi.

Öğrenci İstanbulkart abonman bedellerindeki düşüşün, üniversite öğrencilerine verilen (açık öğretim dahil) İstanbulkart sayısında artışa neden olduğu belirtilerek, 2009 – 2022 yılları arasında verilen İstanbulkart sayısının yüzde 47’sini üniversite öğrencilerini (açık öğretim dahil) oluşturduğu vurgulandı.

İBB Ulaşım Daire Başkanı Utku Cihan, İBB olarak öğrencilerin rahat ulaşım sağlaması adına öğrenci aylık mavi kartını 78 lirada tuttuklarını hatırlatarak, açık öğretim kaydı yapılarak bunun suistimal edildiğini tespit ettiklerini, buna engel olunmasının İstanbulluların kaynaklarını korumak adına önemli olduğunu söyledi. 

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Temsilcisi Serdar Yücel ise Danıştay’ın üniversite öğrencileri arasında ayrım yapılamayacağı yönünde bir kararı olduğunu belirterek, teklifin bu karar ışığında yeniden değerlendirilmek üzere alt komisyonda yeniden değerlendirilmesini istedi. 

Görüşlerin ardından oylamaya sunulan “İndirimli İstanbulkart Ücretlerinin Düzenlenmesi Teklifi”, Bakanlık temsilcilerinin oy çokluğuyla reddedildi.

Toplantıda ayrıca Adalar’da İBB tarafından işletilecek “Bisiklet Kiralama Yönergesi Revizyonu” teklifi oy çokluğuyla yeniden değerlendirilmek üzere alt komisyona gönderildi. “Toplu Taşıma Aracı Kullanım Belgesi Şoför Yaş Üst Sınırının 66 Olarak Revize Edilmesi” teklifi ise oy çokluğuyla reddedildi.

Haber Kaynak : Simashaber Merkezi
Anahtar Kelimeler: ' Ukome açıklaması
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?

Sarıyer'in yeni kaymakamı belli oldu

Sarıyerli
20.02.2026 01:37:20
Sarıyere hoşgeldiniz hayırlı olsun, Allah utandırmasın

İzmit'te Kaldırım İşgalleri İçin Sıkı Denetim Dönemi Başlıyor

izmit sevdalısı
3.01.2026 03:04:46
Fatma başkanda gecıcı esnaf kalıcı yaptığı bu zulumlerin karşılığını esnaf seçim zamanı kendisine ödetcektir.Aklıselim davranıp bu zor ekonomık sıkıntılarda esnafa zulum yapmak yerine avmler karsısında kücük esnaf desteklenmeli sopa göstermemeli.Esnaf bunu unutmayacaktır

Gürcistan-Azerbaycan sınırında Türk askeri kargo uçağı düştü!

Hüseyin
12.11.2025 21:38:12
Türk milletinin başı sağolsun, şehitlerimize rahmet diliyorum

Ülkü Ocakları Genel Merkezi’nin Terasında Safran Hasadı

Alperen
1.11.2025 01:18:02
Kahpe düzenin yiğit çocukları, var olsun Ülkü Ocakları

Sinan Küçük
Turizm Taşımacılık 7/24 VİP hizmeti

Kategori İçeriği

Ahsen Güzellik Merkezi
Google Haberler Servisimize Abone Olun
Haberi Sesli Oku
sanalbasin.com üyesidir
İos ve Android uygulamamız ile Simashaber cebinizde, indirmek için tıklayın




Google Haberler Servisimize Abone Olun
Sinan Küçük
LÖSEV BAĞIŞLARINIZ İÇİN
Ebru Kılıç Beauty
Ahsen Güzellik Merkezi

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 24 18 2 4 40 58
2.FENERBAHÇE A.Ş. 24 15 0 9 31 54
3.TRABZONSPOR A.Ş. 24 15 3 6 20 51
4.BEŞİKTAŞ A.Ş. 24 13 4 7 16 46
5.GÖZTEPE A.Ş. 24 11 4 9 11 42
6.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 24 11 7 6 16 39
7.SAMSUNSPOR A.Ş. 24 7 6 11 -2 32
8.KOCAELİSPOR 24 8 10 6 -4 30
9.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 24 7 9 8 -10 29
10.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 24 6 9 9 -4 27
11.CORENDON ALANYASPOR 24 5 8 11 -4 26
12.NATURA DÜNYASI GENÇLERBİRLİĞİ 24 6 12 6 -6 24
13.HESAP.COM ANTALYASPOR 24 6 12 6 -14 24
14.TÜMOSAN KONYASPOR 24 5 11 8 -10 23
15.İKAS EYÜPSPOR 24 5 12 7 -16 22
16.KASIMPAŞA A.Ş. 24 4 12 8 -15 20
17.ZECORNER KAYSERİSPOR 24 3 10 11 -25 20
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 24 3 17 4 -24 13
Toptan Su Tesisat Malzemeleri
Simashaber WhatsApp görüntü hatti