Meridyen Eğitim Kurumları
Meridyen Eğitim Kurumları
ASAYİŞ

Bağcılar’da kafeye silahlı saldırı: 1’i ağır 3 yaralı

ASAYİŞ

Aynı eğlence merkezinde arka arkaya silahlı saldırı: 2 günde 2 yaralı

ASAYİŞ

Futbol turnuvasındaki bıçaklı kavga kamerada: 2’si ağır 3 yaralı

ASAYİŞ

D100 Karayolunda makas atarak trafik akışını tehlikeye düşüren şahıslar yakalandı

“Hemşirelik mesleğinde hizmet ve eğitim kalitesi bir arada düşünülmeli”

“Hemşirelik mesleğinde hizmet ve eğitim kalitesi bir arada düşünülmeli”

“Hemşirelik mesleğinde hizmet ve eğitim kalitesi bir arada düşünülmeli”

İstanbul Atlas Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi tarafından düzenlenen Cumhuriyetten Günümüze Hemşirelik Sempozyumunda hemşirelik mesleğinin Türkiye’deki gelişimi ve sorunları ele alındı. İstanbul Atlas Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Engin Gülal, hemşirelik mesleğinde hizmet ve eğitim kalitesinin bir arada düşünülmesi gerektiğini belirterek “Mesleğin güçlenmesinde eğitimin nitelik ve düzeyinin yükseltilmesi öncelikli olmalıdır” dedi.
Dr. Ralph A. DeFronzo Oditoryumunda düzenlenen sempozyum açılış konuşmalarıyla başladı. İstanbul Atlas Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik (Türkçe) Bölüm Başkanı Prof. Dr. İkbal Çavdar, başlangıçta sadece kadın mesleği olan hemşireliğin laik, özgürlükçü ve kadına değer veren Türkiye Cumhuriyeti ile doğduğunu söyledi.

Prof. Dr. İkbal Çavdar: “Sağlık hizmetlerinde hemşirelik vazgeçilmezdir”
Prof. Dr. İkbal Çavdar, “Modern hemşireliğin kurucusu Florance Nightingale ve kurtuluş savaşında gönüllü olarak görev alan ve ülkemizde mesleğimizin öncülerinden Safiye Hüseyin Elbi, Münire İsmail, Kerim Salahor’un omzunda yükselen mesleğimiz cumhuriyetin ilanı ve sonrasında geçen yüzyıllık süre içerisinde bilimin ışığında insan onuruna yakışan bakım ve hizmeti sağlayan nitelikli hemşirelik kavramını benimsetmiştir. Biliyoruz ki cumhuriyetin 100’üncü yılına girerken yaşanan salgınlarda, afetlerde hemşireliğin sergilediği holistik, hümanistik ve alturistik yaklaşımlardan dolayı sağlık hizmetlerinde hemşirelik vazgeçilemezliğini tekrar deklare etmiştir” dedi.

Prof. Dr. Engin Gülal: “Hemşirelik eğitiminin nitelik ve düzeyi yükseltilmelidir”
İstanbul Atlas Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Engin Gülal, hemşirelik mesleğinin öneminin pandemi sürecinde daha iyi anlaşıldığını belirterek hemşirelik mesleğinin toplum tarafından benimsenmesinde verilen hizmetin kalitesinin önemli olduğunu söyledi. Prof. Dr. Engin Gülal, “Hizmet kalitesi de eğitimin kalitesinden ayrı olarak düşünülmemelidir. Bu nedenle mesleğin güçlenmesinde eğitimin nitelik ve düzeyinin yükseltilmesi öncelikli olmalıdır. Bu düşünceyle üniversite olarak nitelikli akademik kadromuz, güçlü laboratuvar ve hastane imkanlarımız ile sağlığın gelişimini ve korunmasını sağlayan güvenli bakım veren hemşireler yetiştirmenin çabası ve gayreti içerisindeyiz” dedi.

Prof. Dr. Aytolan Yıldırım: “Hemşirelikte lisans ve lisansüstü programlar Avrupa’dan önce açıldı”
Atlas Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Aytolan Yıldırım, “Cumhuriyetten Günümüze Sağlık Politikaları ve Hemşirelik” başlıklı konferansta, cumhuriyetin ilk yıllarından başlatılan sağlık politikalarının günümüze dek nasıl evrildiğini, cumhuriyet döneminde karşılaşılan sağlık sorunları ile mücadele yöntemlerini, sağlık örgütlenme modelleri ile söz konusu dönemde çıkarılan sağlıkla ilgili yasal düzenlemeler ve bilimsel çalışmaları ele aldı.
Türkiye’de hemşirelik eğitiminin başlangıcı ve günümüze uzanan sürecinden bahseden Prof. Dr. Aytolan Yıldırım, 60’lı yıllarda meslek liseleri ve meslek yüksekokullarının açılışı ile devam eden hemşirelik eğitimlerinde lisans ve lisansüstü programların Avrupa’dan önce ülkemizde açıldığını söyledi. Prof. Dr. Aytolan Yıldırım, “Hemşirelikte lisansüstü programlar 1968’de açılmış, yine birçok batı ülkesinden önce bu haklara sahip olunmuş” dedi.
Hemşirelerin örgütlenmesinin önündeki engellere de değinen Prof. Dr. Aytolan Yıldırım, “Bütün dünyada olduğu gibi branşlaşmaya bağlı olarak özel dal derneklerimiz var. Yaklaşık 56 derneğimiz var. Dernekler kapsamında birlikler var bu da önemli. Hemşireler şu anda sağlık insan gücü içinde sayısal anlamda en üst sayıda temsil ediyorlar ama henüz meslek odası kimliğine dönüşmediler. Bu bizim önemli hedeflerimizden biri” dedi.

Prof. Dr. Aytolan Yıldırım: “Hemşirelik mesleği özerklik ve bağımsızlık istiyor”
Prof. Dr. Aytolan Yıldırım, hemşirelik mesleğinin karşılaştığı zorluklara da değinerek “Hemşirelik mücadelesi aynen Atatürk’ün kurtuluş mücadelesinde verdiği anlayışla sürdürülmek zorunda. Hemşirelik ne istiyor? Özerklik istiyor. Ne istiyor? Otonomi istiyor, Bağımsızlık ve bağımsız alanının var edilmesini istiyor. Nasıl mücadele edilecek? Atatürk’ün ilkeleri ve tutunduğu değerlerle mücadeleye devam edilecek” diye konuştu.

“Günümüzde ve Gelecekte Hemşirelik” paneli yapıldı
Konferansın ardından “Günümüzde ve Gelecekte Hemşirelik” başlıklı bir panel gerçekleşti. Oturum başkanlığını Prof. Dr. İkbal Çavdar’ın yaptığı panelde İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Hemşirelik Fakültesi’nden Doç. Dr. Betül Sönmez “Hemşirelikte Uzmanlaşma”, Atlas Üniversitesi Medicine Hospital Enfeksiyon Kontrol Hemşiresi Uzman Hemşire Gülseren Dayan “Hemşirelik Hizmetlerinin Bugünü ve Geleceği”, Atlas Üniversitesi SBF Hemşirelik Bölümü Prof. Dr. Selda Seçginli “Hemşirelik Araştırmalarının Geleceği” ve Sağlık Bilimleri Üniversitesi Hamidiye Hemşirelik Fakültesi’nden Doç. Dr. Yeliz Doğan Merih “Hemşireliğin Geleceğinde İnovasyon” başlıklı konuşmalar yaptı.
Sempozyum “Lisans Öğrencileri Bakış Açısıyla Hemşireliğin Bugünü ve Geleceği” başlıklı öğrenci oturumuyla sona erdi.


Kategori İçeriği

Google Haberler Servisimize Abone Olun
Haberi Sesli Oku
sanalbasin.com üyesidir
İos ve Android uygulamamız ile Simashaber cebinizde, indirmek için tıklayın




Google Haberler Servisimize Abone Olun
Ebru Kılıç Beauty

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 34 30 1 3 59 93
2.Fenerbahçe 34 28 1 5 58 89
3.Trabzonspor 33 17 12 4 13 55
4.İstanbul Başakşehir 34 15 12 7 7 52
5.Beşiktaş 34 15 13 6 5 51
6.Kasımpaşa 34 14 13 7 -3 49
7.Sivasspor 34 12 10 12 -4 48
8.Rizespor 33 14 13 6 -6 48
9.Antalyaspor 33 11 10 12 0 45
10.Alanyaspor 33 11 10 12 -3 45
11.Adana Demirspor 34 9 11 14 2 41
12.Samsunspor 34 10 15 9 -7 39
13.Ankaragücü 33 8 12 13 -3 37
14.Kayserispor 33 10 13 10 -10 37
15.Konyaspor 34 8 14 12 -14 36
16.Gazişehir Gaziantep 33 9 17 7 -13 34
17.Fatih Karagümrük 33 8 16 9 -5 33
18.Hatayspor 34 7 15 12 -10 33
19.Pendikspor 33 7 17 9 -31 30
20.İstanbulspor 33 4 22 7 -35 16
Toptan Su Tesisat Malzemeleri
Simashaber WhatsApp görüntü hatti