Meridyen Eğitim Kurumları
  • BIST 100

    11007,37%0,81
  • DOLAR

    42,57% 0,12
  • EURO

    49,59% 0,19
  • GRAM ALTIN

    5763,80% 0,32
  • Ç. ALTIN

    9281,35% 0,00
Meridyen Eğitim Kurumları
GÜNDEM

Antalya Muratpaşa liderler zirvesinde

GÜNDEM

Konya Marangozlar Köprülü Kavşağı'nda iki şerit açıldı

YEREL YÖNETİMLER

Manavgat Belediyesi Güreşçileri Antalya Seçmelerinde Üç Kategoride Şampiyon Oldu

GÜNDEM

Bakan Yerlikaya'dan Emre Albayrak için taziye mesajı

Tarih: 25.06.2021 12:19 Güncelleme: 25.06.2021 12:19
Hamileler ne zaman aşı yaptırmalı
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı, Prof.Dr. Faruk Buyru, anne adaylarının gebeliğin her döneminde aşı olabileceklerini kaydetti. Aşının hem anneyi hem de bebeği koruduğunu aktaran Buyru, “İlk 3 ayda tam gebelik oluşmadığından düşük ihtimali yüksek. Olası düşükler aşıyla ilişkilendirilmesin diye aşının üçüncü ayda yapılmasını öneriyoruz” diye konuştu.
Dünyayı etkisini altına alan korona virüse karşın Türkiye’de her geçen gün artan aşılama oranlarıyla beraber gebe olan kadınlar, aşı konusunda araştırma içerisine girdi. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı, Prof.Dr. Faruk Buyru, anne adaylarının kafalarındaki soru işaretlerine yönelik açıklamalarda bulundu.
Yapılan çalışmalara göre gebeliğin her döneminde aşı yapılabileceğini kaydeden Buyru, “İlk üç ayda da aşı yapılmasının gerek bebek, gerek anne açısından gösterilmiş bir sakıncası yok. Yani ilk üç ayda yapılan aşıda, bebekte anomali riskini artırmıyor, Annede düşük riskini artırmıyor’’ dedi.
“Düşükle ilişkilendirilmesin diye aşının üçüncü ayda yapılmasını öneriyoruz”
Gebeliğin ilk ayında 7 gebelikten birinin düşükle sonuçlandığını vurgulayan Prof. Buyru, “İlk üç ay tüm gebelikler açısından riskli bir dönem. Düşük riski daha fazla ve aşağı yukarı her yedi gebelikten biri düşükle sonuçlanıyor. O nedenle başka nedenle ortaya çıkabilecek düşükler, gebelik kayıpları aşıyla ilişkilendirilebileceği için üç aydan sonra aşı yapılmasını öneriyoruz. İlk üç ayda zorunlu değilse aşı yapılmasını önermiyoruz. Ancak bu dönemde de aşı yapılmasının bir sakıncası yok” diye konuştu.

“Aşı hem anneyi, hem bebeği koruyor”
Biontech aşısı ile ilgili hamilelere ilişkin verilerin bulunduğunu aktaran, Prof.Dr. Faruk Buyru, “20 binden fazla gebe üzerinde yapılmış bir çalışma var. Bu gebeliklerin bir kısmı da doğumla sonuçlanmış durumda. Bir kısmının da gebeliği devam ediyor. . Bu çalışmalarda gebelik esnasında aşı yapılmasının hem anneyi, hem bebeği koruduğu ve önemli bir yan etkiye rastlanmadığı bildirilmiş” ifadelerini kullandı.
Hamilelikte yapılan aşıların yan etkileri olup olmadığı konusunda da açıklamalarda bulunan Prof.Faruk Buyru, “Küçük alerjik reaksiyonlar, aşı yerinde ağrı ve hafif ateş şeklinde oluşabilecek genel yan etkiler olabilir. Hastalığa yakalanma, ya da ölümcül bir yan etki anaflaksi, aşırı alerjiye bağlı bir yan etki gösterilmemiş. Gebelik esnasında bu nedenle güvenle yapılabileceğine ilişkin yeterli veri var elimizde. Yapılan çalışmalarda elimizdeki sonuçlar daha çok Biontech aşısıyla ilgili sonuçlar. Sinovac ile ilgili doğrudan çalışma sonuçları bulunmuyor. Fakat Sinovac gibi inaktif virüs aşılarının gebelik esnasında yapılabileceğini ve önemli bir yan etki olmadığını biliyoruz. Bu nedenle Sinovac aşısının yapılabileceğini söylemek mümkün. Ama doğrudan Sinovac aşısının gebelikte yapılmasına bağlı sonuçlarla ilgili bir veri yok elimizde” dedi.
Risk grubundaki gebelerin özellikle aşı yaptırmalarını önerdiklerini aktaran Prof.Dr. Faruk Buyru, “Aslında tüm gebeler bu aşıyı yaptırmalı. Özellikle tansiyon, şeker hastalığı olan ya da başka hastalığı bulunan gebeler; sağlık personeli, öğretmen ve diğer insanlarla yakın temas halinde çalışan anne adayları mutlaka aşı yaptırmalı. Çoğunluğu aşı yaptırmak istiyor anne adaylarının. Yani gebelerin de çoğu danışarak aşı yaptırma taraftarı. Gebelik esnasında yapılan aşıya bağlı oluşan antikorlar kan yoluyla bebeğe geçebiliyor. Plasentadan gebelik esnasında geçebiliyor ve emzirirken süt yoluyla da antikorların bebeğe geçtiği ve bebeği koruduğu gösterilmiş durumda. Aşı yaptıranlar da diğer korunma önlemlerini bırakmamalı. Kapalı ortamlarda maske kullanmaya devam etmeli, sık sık eller yıkanmalı ve kalabalık ortamlardan uzak durulmalı” ifadelerini kullandı.

Anahtar Kelimeler: hamileler ne zaman aşı yaptırmalı
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?

Gürcistan-Azerbaycan sınırında Türk askeri kargo uçağı düştü!

Hüseyin
12.11.2025 21:38:12
Türk milletinin başı sağolsun, şehitlerimize rahmet diliyorum

Ülkü Ocakları Genel Merkezi’nin Terasında Safran Hasadı

Alperen
1.11.2025 01:18:02
Kahpe düzenin yiğit çocukları, var olsun Ülkü Ocakları

Meridyen öğrencilerinden muhtarlar günü ziyareti

Yigido
25.10.2025 05:17:59
Muhtarımız çok çalışkan gayretli biri

Türk gezgin Ekvador'da kartel tarafından kaçırıldı!

Hasan
11.09.2025 15:47:33
Devletimiz gereğini yapacaktır

Ambalaj ürünleri pazarlama

Kategori İçeriği

Ahsen Güzellik Merkezi
Google Haberler Servisimize Abone Olun
Haberi Sesli Oku
sanalbasin.com üyesidir
İos ve Android uygulamamız ile Simashaber cebinizde, indirmek için tıklayın




Google Haberler Servisimize Abone Olun
LÖSEV BAĞIŞLARINIZ İÇİN
Ebru Kılıç Beauty
Ahsen Güzellik Merkezi

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 15 11 1 3 21 36
2.TRABZONSPOR A.Ş. 15 10 1 4 14 34
3.FENERBAHÇE A.Ş. 15 9 0 6 18 33
4.GÖZTEPE A.Ş. 15 7 3 5 9 26
5.SAMSUNSPOR A.Ş. 15 6 2 7 6 25
6.BEŞİKTAŞ A.Ş. 14 7 4 3 7 24
7.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 14 6 4 4 -1 22
8.KOCAELİSPOR 15 5 6 4 -3 19
9.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 15 4 6 5 3 17
10.CORENDON ALANYASPOR 14 3 4 7 -1 16
11.TÜMOSAN KONYASPOR 15 4 7 4 -4 16
12.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 15 3 6 6 -6 15
13.GENÇLERBİRLİĞİ 15 4 9 2 -4 14
14.KASIMPAŞA A.Ş. 15 3 7 5 -7 14
15.HESAP.COM ANTALYASPOR 14 4 8 2 -11 14
16.İKAS EYÜPSPOR 15 3 8 4 -8 13
17.ZECORNER KAYSERİSPOR 15 2 6 7 -17 13
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 15 2 11 2 -16 8
Toptan Su Tesisat Malzemeleri
Simashaber WhatsApp görüntü hatti