Meridyen Eğitim Kurumları
2023 Cumhurbaşkanlığı ve Milletvekili seçim sonuçları
Kuduz Aşısı Kampanyası
GÜNDEM

Balıkesir’de Roman vatandaşlar Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın zaferini kutladı

GÜNDEM

İstanbul’da fotoğraflarla seçim kutlamaları

GÜNDEM

Kahvehanede bu akşam çaylar ücretsiz

GÜNDEM

Küçükçekmece’de Cumhurbaşkanlığı seçim zaferi kutlaması

Gezi ve lezzet tutkunlarına Ömür Akkor’un kaleminden “Balıkesir Gastronomi Atlası”

Gezi ve lezzet tutkunlarına Ömür Akkor’un kaleminden “Balıkesir Gastronomi Atlası”

Ünlü Şef, Seyyah ve Yazar Ömür Akkor’un hazırladığı “Balıkesir Gastronomi Atlası”, Ketebe Yayınları’ndan seyahat ve yemek severlerin beğenisine sunuldu. Balıkesir’in kendine özgü ve zengin mutfak kültürünün anlatıldığı eserin tanıtım toplantısı, İstanbul’da gerçekleştirildi.
Son yıllarda her mevsim köy köy, ilçe ilçe Balıkesir’i gezen Ünlü Şef, Seyyah ve Yazar Ömür Akkor, şehrin gezi rotalarını ve lezzet duraklarını harita ve çizimlerle “Balıkesir Gastronomi Atlası”nda anlattı. Edremit’ten Susurluk’a, Bigadiç’ten Ayvalık’a, Dursunbey’den Manyas’a karış karış Balıkesir’i işlediği atlasta Akkor, yeme içme kültürünün, tarihin, görülmesi gereken yerlerin izini sürdü.

Balıkesir’in eşsiz lezzetlerini tattılar, tam puan verdiler
Balıkesir’de lezzet duraklarını keşfetmek isteyen lezzet tutkunlarını büyük bir yolculuğa çıkaracak kitap; Balıkesir Kahvaltısı, Balıkesir Peynir Atlası ve Anıt Zeytin Ağaçları Atlası gibi özel bölümler içeriyor. Balıkesir’in kendine özgü ve zengin mutfak kültürünün gözler önüne serildiği kitabın lansman yemeğinde misafirler kentin eşsiz lezzetlerini tattı. Beykoz Mihrabat Korusu’nda yapılan tanıtım toplantısında Balıkesir’in eşsiz lezzetleri misafirlere iftarda ikram edildi. Balıkesir’in geleneksel yemeklerini, tatlılarını ve içeceklerini tadan misafirler ürünlere tam puan verdi.

“Dört mevsiminde Balıkesir’i köy köy, ilçe ilçe gezdim”
Balıkesir’in zengin mutfak kültürünün ele alındığı esere ilişkin Mihrabat Korusu’nda yapılan tanıtım toplantısında Ömür Akkor, Balıkesir mutfağının çeşitliliğine ve zenginliğine vurgu yaptı. Son iki yılında Balıkesir’e yoğunlaşan Ömür Akkor, tanıtım toplantısında “Lezzet yolunda binlerce kilometre süren seyahatlerimin tecrübesi ile Balıkesir’in malzeme ve çeşitlilik açısından çok farklı olduğunu gördüm. Balıkesir’de yediğim kaymakların, höşmerimin, etin, kuzunun son derece kendine özgü bir tadının olduğunu ve coğrafyanın yapısına göre değişen zengin bir tat yelpazesi sunduğunu söyleyebilirim. Her bir ilçenin kendine özgü mutfak anlayışımı gözlemledim. Örneğin Bigadiç’e gittiğimde et ve ürünlerinin Havran’a gittiğimde ise keşkeğin farklılaştığını gözlemledim. Hepsi ayrı bir zenginlik” dedi.
Balıkesir Ticaret ve Sanayi Odaları, Güney Marmara Kalkınma Ajansı, Balıkesir Valiliği ve Büyükşehir Belediyesi ile birlikte el ele vererek bu atlası hazırlamaya başladığını söyleyen Akkor, “Bu fikirden yolara çıkarak son iki yılda yoğun bir şekilde, özellikle her mevsiminde köylerinin ve ilçelerinin mutfağını deneyimledim” dedi.

“Balıkesir, gastronomi konusunda Türkiye’nin ilk 5 ilinin arasına çok rahat girebilir”
Ömür Akkor, “Son 2 yıldır Balıkesir’e çok gidip geliyorum. Bu sefer yemek yemeye gitmeye başladım. Lokantalara, kasaplara ve buralardan çok malzeme almaya başladım. Sonradan fark ettim ki Balıkesir gastronomi konusunda Türkiye’nin ilk 5 ilinin arasına çok rahat girebilir. Çok kuvvetli. Aynı zamanda çok hikayesi var. Sadece görmek duymak değil aynı zamanda maziyi de duymak gerekir. Beni en çok etkileyen kısım ise, ben gastronomi kitabı yazdım ancak bu kitabı asıl yazma amacım Balıkesir’deki geleneksel esnaflar. Onlar hala sabah 4 gibi uyanıp sütünü sağıyor, sağdığı sütten peynirini yapıyor, peynirden höşmerim yapıyor. Bu günlük ritüel her gün devam ediyor. Bir bakıyorsunuz bütün bu geleneksel esnaf yüz yıllardır geleneksel teknikle yapılan şekilde işine devam ediyor, bu çok önemli. Şu an dünyanın gastronomide aradığı en önemli şey bir şeyi kendin üretmen ve elle üretmen. Balıkesir de bu konuda oldukça kuvvetli. Bu sebeplerden dolayı bu kitabı fazlasıyla hak eden bir ildi.” dedi.

“Kitabı elimize aldığımızda gerçekten Balıkesir’i anlatmış ve lezzet atlası olmuş dedik”
Balıkesir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz, “Balıkesir kadim bir şehir ve 20 ilçesi var. 20 ilçesi ancak bu günlerde bir liderlikle kendini anlatabilme ifade şeklini bulabiliyor. Bu yüzden Ömür beye çok teşekkür ediyoruz. Çünkü 20 ilçemizdeki o medeniyetle birlikte gelen kozmopolit yapıda kültürün mutfağını çok güzel anlatmış. Biz bugün kitabı elimize aldığımızda gerçekten Balıkesir’i anlatmış ve lezzet atlası olmuş dedik.” şeklinde konuştu.


Haber Kaynak : İHA - İhlas Haber Ajansı

Kategori İçeriği

Google Haberler Servisimize Abone Olun
Haberi Sesli Oku
Geçmiş olsun Türkiye
sanalbasin.com üyesidir
İos ve Android uygulamamız ile Simashaber cebinizde, indirmek için tıklayın




Google Haberler Servisimize Abone Olun
Özel Telefon Kılıfları
Ebru Kılıç Beauty

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 33 25 4 4 47 79
2.Fenerbahce 33 23 5 5 43 74
3.Besiktas 34 22 4 8 39 74
4.Adana Demirspor 33 18 6 9 29 63
5.Istanbul Basaksehir 33 15 10 8 11 53
6.Trabzonspor 33 15 12 6 6 51
7.Konyaspor 33 12 8 13 9 49
8.Kayserispor 33 15 14 4 -3 49
9.Fatih Karagümrük 33 11 11 11 7 44
10.Alanyaspor 34 11 15 8 -10 41
11.Kasimpasa 33 11 15 7 -12 40
12.Ankaragucu 33 11 16 6 -7 39
13.Antalyaspor 33 10 15 8 -8 38
14.Sivasspor 34 10 17 7 -9 37
15.İstanbulspor 33 10 18 5 -21 35
16.Giresunspor 33 8 15 10 -19 34
17.Ümraniyespor 33 6 18 9 -15 27
18.Gazişehir Gaziantep 33 6 20 7 -32 25
19.Hatayspor 33 6 22 5 -55 23
Toptan Su Tesisat Malzemeleri
Simashaber WhatsApp görüntü hatti