Meridyen Eğitim Kurumları
  • BIST 100

    11185,47%1,62
  • DOLAR

    42,55% 0,06
  • EURO

    49,56% 0,01
  • GRAM ALTIN

    5744,81% -0,01
  • Ç. ALTIN

    9297,33% 0,17
Meridyen Eğitim Kurumları
YEREL YÖNETİMLER

MUSTAFAKEMALPAŞA’DA OFF-ROAD FESTİVALİ NEFES KESTİ

YEREL YÖNETİMLER

BAŞKAN ŞÜKRÜ ERDEM’DEN MEVLÂNA HAFTASI MESAJI

YEREL YÖNETİMLER

Kepez Belediye Başkanı Kocagöz, Anteks Grubu Çalışanlarıyla Buluştu

YEREL YÖNETİMLER

Kadınların Seçme ve Seçilme Hakkının 91. Yılı Kepez'de Panel ile Kutlandı

Tarih: 20.11.2023 09:25 Güncelleme: 20.11.2023 09:25
“Gençlerimize dumansız bir hayat bırakmak hepimizin görevi”
Kurulduğu tarihten itibaren Türkiye’de sigarayla mücadele konusunda etkin bir rol üstlenen Türkiye Sigarayla Savaş Derneği (TSSD)’nin Genel Başkanı Doç. Dr. Mustafa Aydın, 20 Kasım Dünya Sigarayı Bırakma Günü nedeniyle açıklamalarda bulundu.
Dünya Sağlık Örgütü her yıl belirli tarihlerde sigarayla mücadele etme etkinlikleri düzenliyor. Sigara konusunda Türkiye’nin de önemli sivil toplum kuruluşlarından olan Türkiye Sigarayla Savaş Derneği’nin Genel Başkanı Doç. Dr. Mustafa Aydın, “Bugün tüm dünyada sigarayı bırakma günü etkinlikleri gerçekleştiriliyor. TSSD olarak biz de ülkemizde, sigaranın insan sağlığına, ekonomiye, sosyal topluma ve gelecek nesillere verdiği zararları gündeme getirip halkı tekrar bilinçlendirmek amacıyla değişik platformlarda çeşitli etkinlikler yapmaktayız. Bu önemli gün vesilesiyle sigara içen kardeşlerimizin en kısa zamanda bu illetten kurtulup gelecek nesillere, gençlere dumansız bir hayat bırakmalarını temenni ediyor ve Türkiye Sigarayla Savaş Derneği olarak sigaranın son molekülü yok oluncaya kadar mücadeleye devam edeceğimizi belirtmek istiyorum.” dedi.

“Sağlık harcamalarında ciddi bir paya sahip”
Tütünün yol açtığı zararın sadece ölüm ve hastalıklarla sınırlı kalmadığını belirten Doç. Dr. Mustafa Aydın. “Bu durum ölüm ve hastalıklarla sınırlı değil. Sigara, dünyadaki sürdürülebilir gelişmenin önündeki en büyük engel. Dünyamıza toplam maliyeti 1,5 trilyon dolar civarında. Sigara, sağlık harcamaları alanında dünyada yüzde 6’lık payıyla önemli bir masraf olarak karşımıza çıkıyor. Ülkemize baktığımızda ise bu oran yüzde 9 civarındadır. Bu demek oluyor ki her yıl milli gelirimizin, emeğimizin, geleceğimizin yüzde 9’unu küle çeviriyoruz.” diyerek zararın boyutlarının ne kadar büyük olduğunun altını çizdi.
Dünyada 1,1 milyar insanın sigara içtiğini belirten Doç. Dr. Aydın, “Sigara başta kalp hastalıkları olmak üzere birçok kanser türüne sebebiyet vermektedir. Ülkemizde görülen kalp ve damar hastalıklarının yüzde 70, akciğer kanserlerinin ise yüzde 90’ı sigara kaynaklı. Gırtlak kanserine yakalanma riski sigara içen insanlarda 20 kat daha fazla. Sigara, birçok kanser türünde riski arttıran bir unsur. Ülkemizde her yıl ortalama 110 bin insanımız sigaradan hayatını kaybetmektedir, dünyada ise her 6 saniyede bir sigara kaynaklı ölümler yaşanmakta.” dedi.

“Sigarayı bırakma konusunda kararlı olmalısınız”
Günümüzde sigara içme yaşının 11’lere düştüğünü belirten Doç. Dr. Mutafa Aydın, “Günümüzde sigara içme yaşı 11 civarıdır. Bu gençlerimiz 25-30 yaşına geldiğinde sigara kaynaklı ölümcül hastalıklara yakalanıyor. Bırakmak isteyen kişiler ise bırakamam endişesiyle sigaradan vazgeçemiyor ya da alternatiflerine yöneliyor. Ben, sigara içen arkadaşlarımıza ve kardeşlerimize şunu söylüyorum, sigara beyinde başlar ve beyinde bırakılır. Sizler sigarayı bırakma konusunda kararlı olmalısınız. Eğer bırakamıyorsanız Sağlık Bakanlığı tarafından ruhsatlandırılmış sigara bıraktırma merkezlerinden, devlet hastanelerinden veya TÜBİTAK gibi kuruluşların yetkilendirmiş olduğu merkezlerden yardım talep edebilirsiniz.” ifadelerini kullandı.
Doç. Dr. Aydın, 20 Kasım Dünya Sigarayı Bırakma Günü vesilesiyle sigara içenlerin en kısa sürede bu illetten kurtulmalarını ve gelecek nesillere dumansız bir hayat bırakmaları temennisinde bulunarak sözlerini noktaladı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?

Gürcistan-Azerbaycan sınırında Türk askeri kargo uçağı düştü!

Hüseyin
12.11.2025 21:38:12
Türk milletinin başı sağolsun, şehitlerimize rahmet diliyorum

Ülkü Ocakları Genel Merkezi’nin Terasında Safran Hasadı

Alperen
1.11.2025 01:18:02
Kahpe düzenin yiğit çocukları, var olsun Ülkü Ocakları

Meridyen öğrencilerinden muhtarlar günü ziyareti

Yigido
25.10.2025 05:17:59
Muhtarımız çok çalışkan gayretli biri

Türk gezgin Ekvador'da kartel tarafından kaçırıldı!

Hasan
11.09.2025 15:47:33
Devletimiz gereğini yapacaktır

Ambalaj ürünleri pazarlama

Kategori İçeriği

Ahsen Güzellik Merkezi
Google Haberler Servisimize Abone Olun
Haberi Sesli Oku
sanalbasin.com üyesidir
İos ve Android uygulamamız ile Simashaber cebinizde, indirmek için tıklayın




Google Haberler Servisimize Abone Olun
LÖSEV BAĞIŞLARINIZ İÇİN
Ebru Kılıç Beauty
Ahsen Güzellik Merkezi

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 15 11 1 3 21 36
2.TRABZONSPOR A.Ş. 15 10 1 4 14 34
3.FENERBAHÇE A.Ş. 15 9 0 6 18 33
4.GÖZTEPE A.Ş. 15 7 3 5 9 26
5.SAMSUNSPOR A.Ş. 15 6 2 7 6 25
6.BEŞİKTAŞ A.Ş. 14 7 4 3 7 24
7.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 14 6 4 4 -1 22
8.KOCAELİSPOR 15 5 6 4 -3 19
9.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 15 4 6 5 3 17
10.CORENDON ALANYASPOR 14 3 4 7 -1 16
11.TÜMOSAN KONYASPOR 15 4 7 4 -4 16
12.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 15 3 6 6 -6 15
13.GENÇLERBİRLİĞİ 15 4 9 2 -4 14
14.KASIMPAŞA A.Ş. 15 3 7 5 -7 14
15.HESAP.COM ANTALYASPOR 14 4 8 2 -11 14
16.İKAS EYÜPSPOR 15 3 8 4 -8 13
17.ZECORNER KAYSERİSPOR 15 2 6 7 -17 13
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 15 2 11 2 -16 8
Toptan Su Tesisat Malzemeleri
Simashaber WhatsApp görüntü hatti