Meridyen Eğitim Kurumları
  • BIST 100

    16709,28%-0,07
  • DOLAR

    43,62% 0,09
  • EURO

    51,90% -0,12
  • GRAM ALTIN

    7031,08% -1,21
  • Ç. ALTIN

    11686,79% 0,16
Meridyen Eğitim Kurumları
TEKNOLOJİ

KVKK'dan Grok ve Google'a inceleme!

EKONOMİ

Bakan Bolat: İhracat iklimi güçleniyor

GÜNDEM

Gençlik Senfoni Orkestrası Manisa’da ilk konserini verdi

GÜNDEM

Üsküdar Devlet'teki rüşvete 2 tutuklama!

EKONOMİ

EKONOMİ Haberleri
Tarih: 05.02.2020 15:56 Güncelleme: 05.02.2020 15:56
Lisanslı Değerleme Şirketleri Birliği Derneği (LİDEBİR) Yönetim Kurulu Başkanı Deniz Arslan, özellikle kentsel dönüşüm değerlemeleri sırasında Türkiye’de birçok kişinin yanlış evlerde oturduğunun ortaya çıktığını söyledi. Arslan, "Kişi yıllardır apartman boşluğuna bakan dairede oturmuş. Oysa tapuya göre evi deniz manzaralı olan yan daire ve milyonlarca lira daha değerli, farkında değil." dedi.

Türkiye’de gayrimenkul konusunda faturası ağır hatalar yapıldığını söyleyen Lisanslı Değerleme Şirketleri Birliği Derneği (LİDEBİR) Deniz Arslan, çok sayıda insanın hasarlı binalardan ev aldığını, hatta satın aldığı daireden başka bir dairede 10 yıllarca oturabildiğini söyledi.

"Size verilen tapuyla taşındığınız yerin aynı yer olduğunu, değerleme çalışması yaptırmadan ve rapor almadan teyit etme şansınız yok. Bize her gün, elindeki tapuyla oturduğu yer aynı olmayan taşınmazların tespitleri geliyor. Banka için değerlemeye gidiyoruz ve ev sahibine ‘Kusura bakmayın ama bu daire sizin değil’ diyoruz örneğin. 50 yıldır orada oturuyor belki ev sahibi, ev annesinden babasından kalmış fakat aslında karşı daire onun ve o da komşusunun evinde oturuyor. Karşı daire de durumu bilmediği için onca yıl sorun çıkmıyor ama ev sahibi öğreniyor ki yola değil denize bakan, daha büyük daire onunmuş, o zaman komşusunun kapısını tıklatıyor. Hikâye orada karışmaya başlıyor, sadece iki daire arasında da değil, tüm apartmanda işler karışıyor çünkü büyük ihtimalle herkes yanlış yerde oturuyor" diyen Arslan, yerinde fiziki inceleme yapan değerleme uzmanlarının hazırlayacağı rapor dışında bu durumu ortaya çıkarabilecek bir sisteme sahip olmadığımızı belirtti.

"Gerçek eviniz, milyonlarca lira daha değerli olabilir"
Arslan, inşaat bittiğinde dairelere verilen numaraların, çoğu zaman projedeki daire numaralarıyla aynı olmadığını ve sorunun buradan kaynaklandığını şu sözlerle ifade etti: "İnşaat bittiğinde daire numaralarını kalfanın eline veriyorlar, o da sağ daireye 1 numarayı çakıyor, üst katlara kadar bu böyle çıkıyor. Kalfa bile değil, herhangi bir çalışan yapabiliyor bunu. Tapuda daire numaranız 3 görünüyor, binanın içinde de numaranız 3. Hâlbuki projede 3 numara, karşı dairenin numarası aslında ve tapudaki daire numarası, projedeki daire numarasına göre verilir. Dediğim gibi kimse fark etmediği sürece sorun çıkmıyor ama ortaya çıktığı zaman dairelerin manzarası, cephesi, büyüklüğü değerini de değiştirdiği için ciddi sorun çıkıyor. Kentsel dönüşüme giren binalarda da çok yaşanan bir sorun bu. Apartman boşluğuna bakan dairenin değeri 2 milyon TL, caddeye bakan dairenin değeri 3 milyon TL ve cadde manzaralı dairenin sahibi 60 yıldır apartman boşluğuna bakan dairede oturuyor. Böyle durumlar yaşanıyor ev alırken değerleme uzmanlarına danışılmadığı için. O yüzden, biz bireysel anlamda gayrimenkul işlemi yapan, alan, satan herkese değerleme raporu almalarını ısrarla tavsiye ediyoruz ve bu, maliyeti oldukça da düşük bir işlem ve gayrimenkulde alınan risk, araç satın alırken alınan riske benzemiyor, maliyetleri çok yüksek olabilir sonrasında."

"Hasarlı binada oturuyor da olabilirsiniz"
Sorunun yalnızca yanlış dairede oturmak olmadığını, birçok insanın da belediye tarafından mühürlenen fakat mührü kırılıp yerleşime açılan binalardan ev satın aldığını da belirten Arslan, sözlerini şöyle tamamladı: "Belediyenin, insan yerleşimine uygun olmadığını söyleyerek mühürlediği binada yaşıyor insanlar. Elazığ depreminde yıkılan binalardan birinin alt katındaki dükkân sahibinin, alan kazanmak için taşıyıcı kolonu kestiğini gördük."

Anahtar Kelimeler: "eviniz milyonlar edebilir"
Yeni yılınız kutlu olsun
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?

İzmit'te Kaldırım İşgalleri İçin Sıkı Denetim Dönemi Başlıyor

izmit sevdalısı
3.01.2026 03:04:46
Fatma başkanda gecıcı esnaf kalıcı yaptığı bu zulumlerin karşılığını esnaf seçim zamanı kendisine ödetcektir.Aklıselim davranıp bu zor ekonomık sıkıntılarda esnafa zulum yapmak yerine avmler karsısında kücük esnaf desteklenmeli sopa göstermemeli.Esnaf bunu unutmayacaktır

Gürcistan-Azerbaycan sınırında Türk askeri kargo uçağı düştü!

Hüseyin
12.11.2025 21:38:12
Türk milletinin başı sağolsun, şehitlerimize rahmet diliyorum

Ülkü Ocakları Genel Merkezi’nin Terasında Safran Hasadı

Alperen
1.11.2025 01:18:02
Kahpe düzenin yiğit çocukları, var olsun Ülkü Ocakları

Meridyen öğrencilerinden muhtarlar günü ziyareti

Yigido
25.10.2025 05:17:59
Muhtarımız çok çalışkan gayretli biri

Ambalaj ürünleri pazarlama

Kategori İçeriği

Ahsen Güzellik Merkezi
Google Haberler Servisimize Abone Olun
Haberi Sesli Oku
sanalbasin.com üyesidir
İos ve Android uygulamamız ile Simashaber cebinizde, indirmek için tıklayın




Google Haberler Servisimize Abone Olun
LÖSEV BAĞIŞLARINIZ İÇİN
Ebru Kılıç Beauty
Ahsen Güzellik Merkezi

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 21 16 1 4 36 52
2.FENERBAHÇE A.Ş. 21 14 0 7 30 49
3.TRABZONSPOR A.Ş. 21 13 2 6 18 45
4.GÖZTEPE A.Ş. 21 11 3 7 15 40
5.BEŞİKTAŞ A.Ş. 21 10 4 7 10 37
6.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 21 9 6 6 14 33
7.SAMSUNSPOR A.Ş. 21 7 5 9 0 30
8.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 21 7 7 7 -6 28
9.KOCAELİSPOR 21 7 8 6 -4 27
10.CORENDON ALANYASPOR 21 4 6 11 -2 23
11.NATURA DÜNYASI GENÇLERBİRLİĞİ 21 6 11 4 -5 22
12.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 21 4 9 8 -9 20
13.TÜMOSAN KONYASPOR 21 4 9 8 -9 20
14.HESAP.COM ANTALYASPOR 21 5 11 5 -15 20
15.İKAS EYÜPSPOR 21 4 11 6 -13 18
16.KASIMPAŞA A.Ş. 21 3 11 7 -13 16
17.ZECORNER KAYSERİSPOR 21 2 10 9 -26 15
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 21 3 15 3 -21 12
Toptan Su Tesisat Malzemeleri
Simashaber WhatsApp görüntü hatti