Meridyen Eğitim Kurumları
13.03.2026
İFTARA KALAN --:--:--
  • İMSAK 05:48
  • GÜNEŞ 07:13
  • ÖĞLE 13:19
  • İKİNDİ 16:36
  • AKŞAM 19:15
  • YATSI 20:34
  • BIST 100

    16287,81%0,58
  • DOLAR

    44,18% 0,15
  • EURO

    50,77% -0,12
  • GRAM ALTIN

    7257,94% 0,73
  • Ç. ALTIN

    11762,72% 0,00
Meridyen Eğitim Kurumları
GÜNDEM

Meteoroloji’den çığ ve toz taşınımı uyarısı

YEREL YÖNETİMLER

Nilüfer'de Kulak Sağlığı ve İşitme Bozuklukları Konuşuldu

YEREL YÖNETİMLER

Odunpazarı Belediyesi 2026 Yılı Park ve Spor Alanı Projelerini İnceledi

YEREL YÖNETİMLER

Ankara Büyükşehir Belediyesi Mobil Market ile Et Satışlarını Sürdürüyor

Tarih: 02.04.2024 10:00 Güncelleme: 02.04.2024 10:00
Erişkin obez topluluklar arasında Türkiye dünyada 7’nci sırada
Obezitenin zararlarını anlatan Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Şükrü Çolak, son yıllarda ameliyatların artış sebebini obeziteye bağladı. Bu sorunun giderek arttığına da değinen Doç. Dr. Çolak, "Şunu biliyoruz ki bazı kanserlerin altta yatan sebeplerinden biri şişmanlıktır. Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre 2023 yılı içerisinde Türkiye, obez topluluklar arasında dünyada erişkinler bakımından bakıldığında 34,3 ile 7’nci sırada yer alıyor" dedi.
Günümüzün yaygın hastalıklarından biri de obezite. Daha çok gelişmiş ülkelerde görülen obezite hakkında çeşitli bilgilendirmelerde bulunan BHT CLINIC İstanbul Tema Hastanesi’nde Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Şükrü Çolak, geçmişten beri gelen bir problem olmasına rağmen giderek arttığından bahsetti. Özellikle Türkiye’de şehirleşme sonrası bu oranların daha da arttığının altını çizen Doç. Dr. Çolak, "Beslenme şekli, besinler, şehir hayatı ve endüstrileşme, köyden kopup şehre gelme, şehre geldikten sonra beslenme şeklinin değişmesi, çalışma hayatının ve sosyal hayatın değişmesi obeziteyi artıran etmenlerdir" açıklaması yaptı.

"Kadınlarda endometrium, erkeklerde kolon tümörüne sebebiyet veriyor"
Obezitenin yol açtığı olumsuzlukları anlatan Doç. Dr. Çolak şunları söyledi:
"Diyabet ve hiperlipidemiye neden olabilir. Bunun yanında hareket kısıtlaması ve tansiyona da yol açıyor. Ama daha ciddi problemlere de yol açabiliyor. Şunu biliyoruz ki bazı kanserlerin altta yatan sebeplerinden biri şişmanlıktır. O nedenle şişmanlık; özellikle kadınlarda endometrium, erkeklerde kolon tümörüne sebep oluyor. Bunun yanında bazı hastalarda da solunum problemleri, özellikle gece nefes alamama, uyku apne sendromu gibi durumlara sebep olduğundan gece uykusunda hayatını kaybeden insanların sayısının da az olmadığını biliyoruz. Obeziteyi toplu değerlendirmek gerekiyor. Hafiften ağıra kadar geniş bir yelpazede geniş bir rahatsızlığa neden oluyor."

"Her zaman ilk seçenek ameliyatsız yöntemlerdir"
Obezite tedavisinde her zaman ilk seçeneğin ameliyatsız yöntemler olduğunun altını çizen Doç. Dr. Çolak, "Hastaların bu yöntemleri denemesini istiyoruz. Sonucuna göre hareket ediyoruz. Eğer hasta diyetle yapamıyorsa mide balonu, onun yanında mide botoksu gibi ameliyatsız yöntemler uyguluyoruz. Bunlardan başarı elde edilemiyorsa ya da bunu birkaç kere denediğinde hastada yineleyen kilo almalar söz konusuysa o zaman cerrahi tedavi gündeme geliyor. Cerrahi tedaviler arasında midenin alınması, mide ile bağırsak arasında yapılan ekstra yollarla ameliyat çeşitlerimiz söz konusudur. Aslolan hastaya sağlıklı kilo verdirmektir. Ama şunu söyleyebiliriz; cerrahi yöntem güvenli ve garantili kilo verme yöntemlerindendir" açıklamasını yaptı.

"Tedavisi geçmişe göre gelişti"
Bazen bu operasyonlar sonrası haberlerde ya da sosyal medyada hayatını kaybedenlerin görüldüğüne değinen Doç. Dr. Şükrü Çolak şu şekilde konuştu:
"Ancak geçmişe göre şimdiye baktığımızda yöntemler değişmeye ve gelişmeye başladı. Önceden açık ameliyatlar vardı. Sonra kapalı ameliyatlar devreye girdi. Bunların devreye girmesiyle doktorların bu konuda tecrübeleri artmaya başladı. Çok sayıda ameliyat yapılmaya başlandı. Böylece yapılan eksiklikler değerlendirildi ve günümüze baktığımızda tabii ki komplikasyon oranı minimum seviyeye inmiş bulunmaktadır. Kaçak ya da kanama gibi riskler var. Ama bu riskler, insanlarımızın düşündüğü gibi yüksek oranda değil. Ameliyat başlı başına her koşulda bir risk içeren bir durumdur. Obezitede cerrahi tedaviyi öneriyorsanız risk konusunda hastayı bilgilendirmeniz gerekiyor. Bunu da hastanın kabul etmesi gerekiyor. Çok ciddi problemlerle şu anda günümüzde karşılaşmamaktayız. O nedenle zaten güvenli bir yöntem olduğu ifade edilmektedir."

"Artık çocuklarda da sık görülüyor"
Geçmişte çocuklarda obezitenin sık görülmediğinin altını çizen Doç. Dr. Çolak, "Ama özellikle pandemide evde kalma ve okula gitmemelerinden, bilgisayar başında vakit geçirmelerinden ve yeme alışkanlıklarının değişmesinden dolayı çocuklarda da son dönemlerde sıklıkla görmeye başladık" dedi.
Doç. Dr. Şükrü Çolak, "Yemek yemek güzel ve insanı mutlu eden eylemdir. Ancak dengede kalmak sağlık açısından sağlıklı bir şekilde yemek tüketmek, gerekli olan yiyecekleri tüketmek, fazlasını tüketmemek bizim mutluluğumuz açısından önemlidir" önerisinde bulunarak sözlerini tamamladı.

Yorum SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?

Sarıyer’de Trabzonlular Güç Birliği Yaptı: SATRADER Resmen Kuruldu!

Trabzonlu
12.03.2026 11:35:03
Nihayet bizimde bir çatımız oldu, kuranlara teşekkürler, bize her yer Trabzon

Sarıyer'in yeni kaymakamı belli oldu

Sarıyerli
20.02.2026 01:37:20
Sarıyere hoşgeldiniz hayırlı olsun, Allah utandırmasın

İzmit'te Kaldırım İşgalleri İçin Sıkı Denetim Dönemi Başlıyor

izmit sevdalısı
3.01.2026 03:04:46
Fatma başkanda gecıcı esnaf kalıcı yaptığı bu zulumlerin karşılığını esnaf seçim zamanı kendisine ödetcektir.Aklıselim davranıp bu zor ekonomık sıkıntılarda esnafa zulum yapmak yerine avmler karsısında kücük esnaf desteklenmeli sopa göstermemeli.Esnaf bunu unutmayacaktır

Gürcistan-Azerbaycan sınırında Türk askeri kargo uçağı düştü!

Hüseyin
12.11.2025 21:38:12
Türk milletinin başı sağolsun, şehitlerimize rahmet diliyorum

Sinan Küçük
Turizm Taşımacılık 7/24 VİP hizmeti

Kategori İçeriği

Ahsen Güzellik Merkezi
Google Haberler Servisimize Abone Olun
Haberi Sesli Oku
sanalbasin.com üyesidir
İos ve Android uygulamamız ile Simashaber cebinizde, indirmek için tıklayın




Google Haberler Servisimize Abone Olun
Sinan Küçük
LÖSEV BAĞIŞLARINIZ İÇİN
Ebru Kılıç Beauty
Ahsen Güzellik Merkezi

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 25 19 2 4 41 61
2.FENERBAHÇE A.Ş. 25 16 0 9 32 57
3.TRABZONSPOR A.Ş. 25 16 3 6 22 54
4.BEŞİKTAŞ A.Ş. 25 13 5 7 15 46
5.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 25 12 7 6 17 42
6.GÖZTEPE A.Ş. 25 11 5 9 10 42
7.KOCAELİSPOR 25 9 10 6 -3 33
8.SAMSUNSPOR A.Ş. 25 7 7 11 -3 32
9.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 25 7 9 9 -3 30
10.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 25 7 9 9 -10 30
11.CORENDON ALANYASPOR 25 5 8 12 -4 27
12.NATURA DÜNYASI GENÇLERBİRLİĞİ 25 6 12 7 -6 25
13.TÜMOSAN KONYASPOR 25 5 11 9 -10 24
14.HESAP.COM ANTALYASPOR 25 6 13 6 -15 24
15.İKAS EYÜPSPOR 25 5 13 7 -17 22
16.KASIMPAŞA A.Ş. 25 4 12 9 -15 21
17.ZECORNER KAYSERİSPOR 25 3 11 11 -27 20
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 25 3 17 5 -24 14
Toptan Su Tesisat Malzemeleri
Simashaber WhatsApp görüntü hatti