Meridyen Eğitim Kurumları
  • BIST 100

    15594,65%0,33
  • DOLAR

    43,29% 0,04
  • EURO

    50,75% 0,04
  • GRAM ALTIN

    6778,74% 2,44
  • Ç. ALTIN

    10690,39% 0,00
Meridyen Eğitim Kurumları
GÜNDEM

Dünya prömiyeri Manisa'da yapıldı

EĞİTİM

Sakarya'da ara tatilde SAMEK atölyelerine ilgi yoğun

GÜNDEM

Konya bir yılda 117 milyon yolcuya hizmet verdi

GÜNDEM

İzmir Çiğli'de fırtına ve sağanak seferberliği

Tarih: 08.08.2024 09:06 Güncelleme: 08.08.2024 09:06
El yaralanmalarını hafife almayın: Ciddi hasara neden olabiliyor
Ev ve iş kazaları nedeniyle birçok kişi çok ciddi el yaralanmaları yaşayabiliyor. Ortopedi ve Travmatoloji bölümünden Op. Dr. Emre Kaya, el yaralanmalarında yapılması gerekenleri anlattı. Çok basit yaralanmaların bile sinir ve tendon hasarına neden olabildiğini belirten Kaya, şiddetli kanamalara ise turnike uygulanmasının büyük bir hata olduğunu söyledi.
El yaralanmaları, birçok insanın başına gelebiliyor. Özellikle iş yerlerinde yaşanan kazalar, çok ciddi el yaralanmalarıyla sonuçlanabiliyor. Bu tip durumlarda, soğukkanlı kalarak ilk müdahaleyi yapmak gerekiyor. Çakmak Erdem Hastanesi’nden Ortopedi ve Travmatoloji bölümünden Op. Dr. Emre Kaya, hem evde hem de iş yerlerinde el yaralanmaları yaşanması durumunda yapılması gerekenleri anlattı.
Kan miktarı sizi aldatmasın
Kan miktarının, kişiyi aldatmaması gerektiğini belirten Kaya, “Küçük bir mutfak kazasında bıçağın sadece ucunun girmesi, çok incecik, kıl gibi bir sinir kopmasına neden olup ameliyat gerektirebilmektedir. Hastalar çok kanamalı bir yaralanmada basit bir cilt dikişiyle 10 günde iyileşebilirken; çok küçük, iğne deliği gibi bir kesiden dolayı çok ciddi bir sinir ameliyatı olup 1 yıl tedavi görebilmekte” dedi.
Bu nedenle el yaralanmalarının hafife alınmaması gerektiğini söyleyen Kaya, “El yaralanmaları basit de olsa, hatta kanama olmasa bile, kendimizi bir muayene ettiğimizde his kaybı, küçük eklemlerde hareket kısıtlığı varsa mutlaka el cerrahisi olan bir merkeze başvurmamız lazım. Hiç kanama olmayan, basit yaralanma gibi gözüken 1 cm’lik keside, hastanın evde pansuman yaptığı yaralanmalarda elinde hareket kaybı, uyuşma varsa ‘sonradan geçer’ diye düşünmemeli. Çok geç kalınmış tendon, sinir yaralanmalarında müdahaleler çok zor oluyor. Bazen 2 kere müdahale etmek gerekiyor. Çok kanama olması halinde ise korkmamamız lazım. Eldeki bir kan kaybından elini kaybetmek çok düşük bir ihtimal” diye konuştu.
Kanamalı yaraya turnike yapmayın
El yaralanmalarına ilk müdahaleyi anlatan Op. Dr. Emre Kaya, şu ifadeleri kullandı:
“Öncelikle temiz bir bez ya da pansuman malzemesiyle yaraya bası uygulayıp, el kalp seviyesinin üzerinde tutulmalı ki yer çekiminin etkisiyle kanama artmasın. Sonra da en yakın çevre hastaneye başvurmamız lazım. Ya da bir uzuv kopması olduğunda uzvu soğuk tutarak, temiz bir malzeme içinde hastaneye getirmek lazım.”
İlk yardım sırasında yapılan hatalara da değinen Kaya, kanamalarda turnike uygulanmaması gerektiğini belirterek, “Yaraya su tutma, sıcak uygulama, turnike yapmayı asla önermiyorum. Baskı uygulayıp eli yüksekte tutup yüksekte tutmalılar. Kolun aşağıda tutulması kan kaybına yol açar. Nörolojik bir tansiyon düşüşü olur. Turnike yaparsak uzuvda beslenme problemi olur. O an kan duruyor ama daha sonra nekroz dediğimiz o bölgenin kanlanması bozuluyor. O yüzden asla panik olmayıp. Yaraya baskı uygulayarak en yakın sağlık kuruluşuna başvurmak gerekiyor” dedi.
Özellikle iş kazalarında ağır yaralanmaların yaşandığını belirten Kaya, çalışanları koruyucu eldiven kullanmaları konusunda uyardı. Çalışanların tetanoz profilaksisi ve hepatit B aşılarını da tamamlamış olması gerektiğini söyleyen Kaya, bu tip yaralanmalarda el cerrahisi bölümü olan hastanelere başvurulmasını önerdi.

Yeni yılınız kutlu olsun
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?

Gürcistan-Azerbaycan sınırında Türk askeri kargo uçağı düştü!

Hüseyin
12.11.2025 21:38:12
Türk milletinin başı sağolsun, şehitlerimize rahmet diliyorum

Ülkü Ocakları Genel Merkezi’nin Terasında Safran Hasadı

Alperen
1.11.2025 01:18:02
Kahpe düzenin yiğit çocukları, var olsun Ülkü Ocakları

Meridyen öğrencilerinden muhtarlar günü ziyareti

Yigido
25.10.2025 05:17:59
Muhtarımız çok çalışkan gayretli biri

Türk gezgin Ekvador'da kartel tarafından kaçırıldı!

Hasan
11.09.2025 15:47:33
Devletimiz gereğini yapacaktır

Ambalaj ürünleri pazarlama

Kategori İçeriği

Ahsen Güzellik Merkezi
Google Haberler Servisimize Abone Olun
Haberi Sesli Oku
sanalbasin.com üyesidir
İos ve Android uygulamamız ile Simashaber cebinizde, indirmek için tıklayın




Google Haberler Servisimize Abone Olun
LÖSEV BAĞIŞLARINIZ İÇİN
Ebru Kılıç Beauty
Ahsen Güzellik Merkezi

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 18 13 1 4 27 43
2.FENERBAHÇE A.Ş. 18 12 0 6 26 42
3.TRABZONSPOR A.Ş. 18 11 2 5 14 38
4.GÖZTEPE A.Ş. 18 10 3 5 14 35
5.BEŞİKTAŞ A.Ş. 18 9 4 5 9 32
6.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 18 7 6 5 10 26
7.SAMSUNSPOR A.Ş. 18 6 4 8 2 26
8.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 18 6 6 6 -6 24
9.KOCAELİSPOR 18 6 7 5 -3 23
10.CORENDON ALANYASPOR 18 4 5 9 0 21
11.GENÇLERBİRLİĞİ 18 5 9 4 -3 19
12.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 18 4 8 6 -6 18
13.TÜMOSAN KONYASPOR 18 4 8 6 -8 18
14.KASIMPAŞA A.Ş. 18 3 8 7 -10 16
15.HESAP.COM ANTALYASPOR 18 4 10 4 -15 16
16.ZECORNER KAYSERİSPOR 18 2 7 9 -18 15
17.İKAS EYÜPSPOR 18 3 10 5 -14 14
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 18 2 13 3 -19 9
Toptan Su Tesisat Malzemeleri
Simashaber WhatsApp görüntü hatti