Meridyen Eğitim Kurumları
21.03.2026
İFTARA KALAN --:--:--
  • İMSAK 05:34
  • GÜNEŞ 06:59
  • ÖĞLE 13:16
  • İKİNDİ 16:41
  • AKŞAM 19:23
  • YATSI 20:43
  • BIST 100

    16119,15%-0,25
  • DOLAR

    44,26% 0,01
  • EURO

    51,26% -0,05
  • GRAM ALTIN

    6404,70% -3,26
  • Ç. ALTIN

    11186,94% 0,00
Meridyen Eğitim Kurumları
GÜNDEM

Antalya Büyükşehir'in ramazan etkinliklerine yoğun ilgi

GÜNDEM

Bursa’nın 700 yıllık mirası 700 çınarla kök salıyor

EKONOMİ

ABB'den kırsala veterinerlik hizmeti

GÜNDEM

Berkay'ın adı ATA Çiftliği'nde yaşatılacak

Tarih: 28.10.2023 10:37 Güncelleme: 28.10.2023 10:37
Dr. Ender Saraç Medicana Bursa Hastanesi’nin konuğu oldu
Medicana Bursa Hastanesi, 1-31 Ekim Meme Kanseri Farkındalık ayı sebebiyle "Korkmuyorum, Farkındayım" konusuyla özel bir konferans düzenlendi. Programa, ekranların sevilen ismi Dr. Ender Saraç, Medicana Bursa Hastanesi Tıbbi Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Nilüfer Avcı, Genel cerrahi Uzmanı Op. Dr. Ersoy Taşpınar, Radyasyon Onkolojisi Uzmanı Dr. İbrahim Yıldırım, ve Kanserle Savaş Derneği Başkanı Ümit Ecemiş katıldı. Kanseri tanımak, doğru tedavinin ve erken tanının önemi gibi konuların gündeme alındığı programda Dr. Ender Saraç, sağlıklı beslenme ve kanserde beslenme konusunda bilgilerini paylaştı.
Medicana Bursa Hastanesi Tıbbi Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Nilüfer Avcı,"1-31 Ekim Meme Kanseri ayında ülkemiz açısından önemi giderek artan kanser hastalığına karşı halkta farkındalık oluşturmak, taramalara katılımı artırmak, erken teşhis ve tedavinin önemine dikkat çekmek için bir çok etkinlik düzenlenmektedir. Medicana Sağlık Grubu olarak, biz de sadece 1-31 Ekim ayında değil yılın her günü “Kanserin Ne Demek Olduğunu Biliriz” diyerek yılın 365 günü konunun ehemmiyetine dikkat çekiyoruz. Ne yazık ki, her yıl çok sayıda kadın meme kanserine yakalanıyor. Her kadının belli aralıklarla meme kontrolü yapmaları tedavinin ilk aşamasını oluşturuyor. Her yıl mamografi çektirmek de meme kanserinin erken teşhisi açısından çok önem taşıyor. Bu sebeple kontrolün her zaman kadınların elinde olduğunu hatırlatıyoruz" dedi.

Medicana Bursa Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Ersoy Taşpınar,"Meme Taramasının meme kanserine bağlı ölüm oranını yüzde 25-30 oranında azalttığı tespit edilmiştir. Ölüm oranının azalmasında bu kanser hakkındaki farkındalığın artması ve dolayısıyla erken tanı ile erken evrede teşhis konması etkili olmaktadır. Erken tanıda amaç, toplumda sık görülen ve erken tanındığı zaman yapılacak tedavi ile hastalığın tamamen yok edilme şansı yüksek olan kanser türleri üzerine yoğunlaşmaktır. Tanısı erken konulabilen, dolayısıyla tedavi şansı daha yüksek olan ve toplumda en sık görülen kanserler arasında kadınlarda meme kanseri ve rahim ağzı kanseri geliyor. Erkeklerde ise prostat kanseri ve hem erkek hem kadınlarda ise kalın barsak kanseri ve deri kanserleri bu gruba giren kanser türleridir. Erken tanı önemlidir’’ dedi.

Medicana Bursa Hastanesi Radyasyon Onkolojisi Uzm. Dr. İbrahim Yıldırım,"Erken teşhis hastalığın tedavisinde başarıyı arttıran en önemli etken olduğuna dikkat çekti." Yıldırım, “Bunun için kadınların meme dokusu en yumuşak olduğu adet bitiminde, kendilerini muayene etmeleri çok önemlidir. Dünya sağlık örgütü, 40 yaşından sonra ultrason ve mammografi ile takip edilmesini önermektedir. Kadınların en çok korktuğu ise uzuv kaybı erken teşhisle ortadan kalkmaktadır. Erken teşhis ile ortaya çıkan kitleden hiçbir kadın korkmamalıdır. Biran önce hekime başvurmalıdır” dedi.

Dr. Ender Saraç, kanserin tam ne olduğu ve nasıl oluştuğunun henüz bilinmediğini ifade etti ve kanser için risk faktörlerinden bahsetti. Obezitenin kanser riskini yüzde 25 ile 300 arasında arttırdığını söyleyen Saraç,"bel civarı erkekte 94, kadında 88 santimetrenin üzerindeyse kanserin vücuda davet edildiğini dile getirdi. GDO’lu gıdalar da kanser riskini artırıyor. Hergün GDO soya ve mısır şurubu ile bol bol alınıyor. Gofretler, kekler, hazır ürünler, asitli meşrubatlar yani neredeyse her üründe bulunuyorlar. Öte yandan elektromanyetik kirlilikte kanser riskini artırıyor. Cep telefonlarına karşı değilim ve aktif kullanıyorum ama kablolu kulaklıklarla açıp konuşuyorum. 2G’den 3G’ye geçince 9 misli radyasyon arttı. Şimdi 4.5G’ye geçtik. Artık wifi alanında yaşıyoruz. Tüm faktörler üst üste gelince vücut ne kadar dayanacak?” dedi.

Stresle başa çıkmanın da kanserle mücadele de önemli olduğunu vurgulayan Saraç,"sağlıklı beslenmeye ve yaşamaya rağmen mutsuzluğun ve stresle başa çıkamamanın iyi hücre üretilmesine engel olduğunu anlattı. Mutlu olarak ve pozitif enerjiyle iyi hücrelerin üretilebildiğini söyleyen Saraç, beden ile ruhun uyumlu olması, ikisine de iyi bakılmalı." dedi.

Bursa Kanserler Savaş Derneği Başkanı Ümit Ecemiş,"Gönüllülük esasına dayalı çalışan bir kuruluşuz. Kanserdeki erken tanı ve gönüllü olmak çok büyük önem taşıyor. Biz bu ay içerisinde gönüllere dokunabilmek adına farklı etkinliklerde yer almaya çalışıyoruz. Tabii ki asıl amacımız erken tanı ve teşhis dönemini vurgulamak. Erken teşhisle birlikte birçok cana birçok gönüle dokunulabileceğini anlatabilmek için çalışmaktayız" dedi.

Yorum SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?

Bakan Gürlek’ten Özel’e: İddialar asılsız, yargıya taşıyorum

Mustafa gül
17.03.2026 17:18:01
Atılırda bu kadarda desteksiz atılmaz, koskoca genel başkan bunun danışmanları ne iş yapar hepsine yol verip adam gibi danışmanlarla çalışması lazım

Sarıyer’de Trabzonlular Güç Birliği Yaptı: SATRADER Resmen Kuruldu!

Trabzonlu
12.03.2026 11:35:03
Nihayet bizimde bir çatımız oldu, kuranlara teşekkürler, bize her yer Trabzon

Sarıyer'in yeni kaymakamı belli oldu

Sarıyerli
20.02.2026 01:37:20
Sarıyere hoşgeldiniz hayırlı olsun, Allah utandırmasın

İzmit'te Kaldırım İşgalleri İçin Sıkı Denetim Dönemi Başlıyor

izmit sevdalısı
3.01.2026 03:04:46
Fatma başkanda gecıcı esnaf kalıcı yaptığı bu zulumlerin karşılığını esnaf seçim zamanı kendisine ödetcektir.Aklıselim davranıp bu zor ekonomık sıkıntılarda esnafa zulum yapmak yerine avmler karsısında kücük esnaf desteklenmeli sopa göstermemeli.Esnaf bunu unutmayacaktır

Sinan Küçük
Turizm Taşımacılık 7/24 VİP hizmeti

Kategori İçeriği

Ahsen Güzellik Merkezi
Google Haberler Servisimize Abone Olun
Haberi Sesli Oku
sanalbasin.com üyesidir
İos ve Android uygulamamız ile Simashaber cebinizde, indirmek için tıklayın




Google Haberler Servisimize Abone Olun
Sinan Küçük
LÖSEV BAĞIŞLARINIZ İÇİN
Ebru Kılıç Beauty
Ahsen Güzellik Merkezi

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 26 20 2 4 44 64
2.FENERBAHÇE A.Ş. 27 17 1 9 33 60
3.TRABZONSPOR A.Ş. 27 18 3 6 24 60
4.BEŞİKTAŞ A.Ş. 27 15 5 7 18 52
5.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 27 12 8 7 14 43
6.GÖZTEPE A.Ş. 26 11 5 10 10 43
7.SAMSUNSPOR A.Ş. 26 8 7 11 -2 35
8.KOCAELİSPOR 27 9 12 6 -9 33
9.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 27 8 10 9 -10 33
10.CORENDON ALANYASPOR 27 6 8 13 1 31
11.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 26 7 10 9 -4 30
12.TÜMOSAN KONYASPOR 27 7 11 9 -8 30
13.NATURA DÜNYASI GENÇLERBİRLİĞİ 27 6 14 7 -9 25
14.HESAP.COM ANTALYASPOR 27 6 14 7 -18 25
15.KASIMPAŞA A.Ş. 27 5 13 9 -15 24
16.ZECORNER KAYSERİSPOR 27 4 12 11 -27 23
17.İKAS EYÜPSPOR 27 5 15 7 -19 22
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 27 4 18 5 -23 17
Toptan Su Tesisat Malzemeleri
Simashaber WhatsApp görüntü hatti