Meridyen Eğitim Kurumları
05.03.2026
İFTARA KALAN --:--:--
  • İMSAK 06:01
  • GÜNEŞ 07:26
  • ÖĞLE 13:21
  • İKİNDİ 16:31
  • AKŞAM 19:06
  • YATSI 20:25
  • BIST 100

    15811,65%0,39
  • DOLAR

    43,98% 0,07
  • EURO

    51,19% 0,02
  • GRAM ALTIN

    7317,20% 0,83
  • Ç. ALTIN

    11964,95% 0,00
Meridyen Eğitim Kurumları
GÜNDEM

İzmir ITB Berlin’den 4 sertifika ve 1 ödülle döndü

YEREL YÖNETİMLER

Nilüfer'de Afet Bilinci İçin 'Akran Eğitimi' Dönemi Başladı

YEREL YÖNETİMLER

Şahinbey Ampute Futbol Takımı Türkiye Kupası'nda Çeyrek Finale Yükseldi

GÜNDEM

Kapıkule'de 1,4 ton esrar ele geçirildi

Tarih: 22.03.2023 10:00 Güncelleme: 22.03.2023 21:01
Diş çürüğü kaynaklı ağız kokusuna sahurda peynir tüketin önerisi

Ramazan ayında oruç ibadetini gerçekleştirmek isteyen vatandaşlar için ciddi bir problem olan ağız kokusunun önüne geçilebilecek önerilerde bulunan Diş Hekimi Öğr. Gör. Nuri Yeniev, içerdiği bazı mineraller bakımından diş çürümesini engelleyen peynirin, çürüme kaynaklı meydana gelen ağız kokusu için de etkili olabileceğini belirtti. 
Ramazan ayında uzun süre susuzluk durumunun tükürük tamponlama etkisini düşürmesiyle oluşabilecek çürük, apse ve diş taşı gibi ağız ve diş sağlığı problemlerine karşı öncelikle mutlaka bir hekime görünmenin faydalı olacağını kaydeden İstanbul Gelişim Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Öğr. Görevlisi Nuri Yeniev, bu süreçte ağız sağlığını korumak için önemli bilgiler paylaştı. 
Ağız bakımının düzenli yapılmamasının diş sağlığına olumsuz etkilerinin olabileceği gibi ağız kokusunun sosyal hayatı etkileyen problemleri de meydana getirebileceğini aktaran Yeniev, iftar ve sahurda tüketilen besinlerin de diş sağlığı için etkili olduğunu söyleyerek, “Sahurda peynir tüketmek ağız kokusunu önlemede önemli. Peynirin içerdiği bazı mineraller, çürüğün oluşumunu engelliyor. Çürük meydana gelmeyen sağlıklı dişler ağzı kokusunun oluşmasını da engellemiş oluyor” önerilerinde bulundu. 

Çürük ve diş eti rahatsızlıklarına karşı dikkat 
Ramazan ayında en sık karşılaşılan ağız ve diş sağlığı problemlerinden bahseden Öğr. Görevlisi Nuri Yeniev, “En sık karşılaşılan sorun ağız kokusudur. Bunun yanı sıra beslenme alışkanlıklarımızın değişmesiyle birlikte çürük görülme riskinde de artış meydana gelebilir. Çünkü ağızdaki tükürük oranının düşmesi, besinler yoluyla sağlanan fiziksel temizliğin azalmasıyla birlikte çürük ve bazı diş eti rahatsızlıklarının da önü açılmış oluyor” dedi. 

Ağız kokusundan kurtaracak önlemler 
Ağız kokusuyla alakalı alınacak önlemleri sıralayan Yeniev, “Ramazan ayında ağız kokusunun önüne geçilmesi için bazı önlemler alınabilir. Dişlerin fırçalanmasına mutlaka dikkat edilmesi gerekiyor. Sabah ve akşam olmak üzere iki kez diş fırçalamayı öneriyoruz. Bununla birlikte dil ve çevre dokuların, yanakların, dudakların yani komple ağız bölgesinin temizliğine dikkat etmek gerekiyor. Bunu sağlamak için dil fırçaları kullanılabilir. Özellikle gargara kullanımı çok önemli. Gargara kullanmak istemeyenler için tuzlu su ile gargara yapmalarını öneriyoruz” şeklinde konuştu. 

Sahurda “peynir” tüketin 
Tüketilen besinlilerle de ağız kokusundan kurtulmanın mümkün olduğunu belirten Yeniev, “Çay, kahve ve sigaranın fazla kullanılmasıyla ağızda bir kuruluk meydana geliyor. Ağız kuruluğunun meydana gelmemesi için ramazan ayı boyunca iftar ile sahur arası bol bol su tüketilmeli. Ağız kuruluğu meydana geldiği zaman ağız kokusu da oluşuyor. Sahurda peynir tüketmek ağız kokusunu önlemede önemli. Çünkü peynirin içindeki bazı mineraller, çürüğün oluşumunu engelliyor. Çürük meydana gelmeyen sağlıklı dişler ağız kokusunun oluşmasını da engellemiş oluyor. Bunun dışında ramazandan önce ağız ve diş kontrollerinin profesyoneller tarafından yapılmasında da fayda var.” dedi. 

Gün içinde uygun bakım nasıl olmalı 
Gün içinde oruç ibadetini tehlikeye sokmayacak ağız bakımı için bazı rutinlerin de geliştirilebileceğini ifade eden Yeniev, “ Sahur ve iftar olmak üzere dişlerin iki kez fırçalanmasını yeterli buluyoruz. Önemli olan ağız ve dişlerin fiziki temizliğinin yapılmasıdır. Bu bakımdan misvak kullanılabilir. Gün içinde misvak ile fiziki bir temizlik sağlanabilir. Ayrıca herhangi bir macun kullanılmadan fırçalama ile temizlik sağlanmış olur” diye konuştu. 

Doğru diş fırçalama nasıl olmalı 
Diş fırçalamada yapılan yanlışları da anlatan Yeniev, “Kesinlikle diş ipi kullanılmalı. Doğru fırçalama ise diş etinden dişe doğru 45 derecelik açı ile hafif süpürme hareketleri yapılarak olur. Yanlış bilinen aşağıdan yukarı fırçalama diş eti sağlığı için sıkıntı oluşturabiliyor. Bu bakımdan üst çenede yukarıdan aşağıya, alt çenede ise aşağıdan yukarıya diş etinden dişe doğru hafif süpürme hareketleriyle fırçalama yapılmalı. Çiğneme yüzeylerinde de fırçayı çok fazla bastırmadan dişler fırçalanmalı” diyerek sözlerini sonlandırdı. 
 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?

Sarıyer'in yeni kaymakamı belli oldu

Sarıyerli
20.02.2026 01:37:20
Sarıyere hoşgeldiniz hayırlı olsun, Allah utandırmasın

İzmit'te Kaldırım İşgalleri İçin Sıkı Denetim Dönemi Başlıyor

izmit sevdalısı
3.01.2026 03:04:46
Fatma başkanda gecıcı esnaf kalıcı yaptığı bu zulumlerin karşılığını esnaf seçim zamanı kendisine ödetcektir.Aklıselim davranıp bu zor ekonomık sıkıntılarda esnafa zulum yapmak yerine avmler karsısında kücük esnaf desteklenmeli sopa göstermemeli.Esnaf bunu unutmayacaktır

Gürcistan-Azerbaycan sınırında Türk askeri kargo uçağı düştü!

Hüseyin
12.11.2025 21:38:12
Türk milletinin başı sağolsun, şehitlerimize rahmet diliyorum

Ülkü Ocakları Genel Merkezi’nin Terasında Safran Hasadı

Alperen
1.11.2025 01:18:02
Kahpe düzenin yiğit çocukları, var olsun Ülkü Ocakları

Sinan Küçük
Ambalaj ürünleri pazarlama

Kategori İçeriği

Ahsen Güzellik Merkezi
Google Haberler Servisimize Abone Olun
Haberi Sesli Oku
sanalbasin.com üyesidir
İos ve Android uygulamamız ile Simashaber cebinizde, indirmek için tıklayın




Google Haberler Servisimize Abone Olun
Sinan Küçük
LÖSEV BAĞIŞLARINIZ İÇİN
Ebru Kılıç Beauty
Ahsen Güzellik Merkezi

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 24 18 2 4 40 58
2.FENERBAHÇE A.Ş. 24 15 0 9 31 54
3.TRABZONSPOR A.Ş. 24 15 3 6 20 51
4.BEŞİKTAŞ A.Ş. 24 13 4 7 16 46
5.GÖZTEPE A.Ş. 24 11 4 9 11 42
6.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 24 11 7 6 16 39
7.SAMSUNSPOR A.Ş. 24 7 6 11 -2 32
8.KOCAELİSPOR 24 8 10 6 -4 30
9.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 24 7 9 8 -10 29
10.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 24 6 9 9 -4 27
11.CORENDON ALANYASPOR 24 5 8 11 -4 26
12.NATURA DÜNYASI GENÇLERBİRLİĞİ 24 6 12 6 -6 24
13.HESAP.COM ANTALYASPOR 24 6 12 6 -14 24
14.TÜMOSAN KONYASPOR 24 5 11 8 -10 23
15.İKAS EYÜPSPOR 24 5 12 7 -16 22
16.KASIMPAŞA A.Ş. 24 4 12 8 -15 20
17.ZECORNER KAYSERİSPOR 24 3 10 11 -25 20
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 24 3 17 4 -24 13
Toptan Su Tesisat Malzemeleri
Simashaber WhatsApp görüntü hatti