Meridyen Eğitim Kurumları
16.03.2026
İFTARA KALAN --:--:--
  • İMSAK 05:43
  • GÜNEŞ 07:08
  • ÖĞLE 13:18
  • İKİNDİ 16:38
  • AKŞAM 19:18
  • YATSI 20:37
  • BIST 100

    15915,71%-1,07
  • DOLAR

    44,18% -0,07
  • EURO

    50,65% 0,23
  • GRAM ALTIN

    7068,59% -0,93
  • Ç. ALTIN

    11433,44% -1,17
Meridyen Eğitim Kurumları
GÜNDEM

Çayırova'da caddelerde bayram temizliği

GÜNDEM

İstanbul'un çocuklarına 50 milyon litre süt ulaştırıldı

GÜNDEM

Bursa Büyükşehir'den İnegöl'ün altyapısına revize

GÜNDEM

Bursa'da tahanlı pide ve çaylar Başkan Bozbey'den

Tarih: 09.12.2022 18:32 Güncelleme: 09.12.2022 19:09
Cumhurbaşkanı Erdoğan: “Bulgaristan ile ortak hedefimiz ticaret hacmimizi 10 milyar dolara çıkarmak”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bulgaristan Cumhurbaşkanı Rumen Radev ile düzenlediği ortak basın toplantısında, “Düzensiz göçün idaresinde etkin iş birliğine gidilmesi gerektiği üzerinde durduk. Görüşmelerimizde ekonomik ve ticari ilişkilerimizi de ayrıntılı şekilde ele aldık. Geçen sene ticaret hacmimiz 6 milyar dolara ulaştı. Ortak hedefimiz ise bugünkü görüşmelerden sonra bunu 10 milyar dolar seviyesine kısa sürede çıkarmak” dedi. 
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Vahdettin Köşkü’nde Bulgaristan Cumhurbaşkanı Rumen Radev ile görüştü. Görüşmenin ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Bulgaristan Cumhurbaşkanı Radev ortak basın toplantısı düzenledi. 

“Geçen sene ticaret hacmimiz 6 milyar dolara ulaştı” 
Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Kıymetli mevkidaşımla son olarak ekim ayında Prag’da düzenlenen Avrupa Siyasi Topluluğu Zirvesi sırasında bir araya gelmiştik. Bugünkü görüşmelerimizde iki komşu ülke olarak gelişen ve derinleşen ilişkilerimizi gözden geçirdik. Hem Balkanların hem de küresel sistemin büyük meydan okumalarla karşı karşıya kaldığı bir dönemden geçiyoruz. Dolayısıyla iki NATO müttefiki olarak dayanışmamızın her zamankinden güçlü olması gerektiğine inanıyoruz. Bu vesileyle ikili, bölgesel, ve küresel ölçekte ilişkilerimizi daha ileri taşıma noktasında müşterek iradeye sahip olduğumuzu bir kez daha teyit ettik. Düzensiz göçün idaresinde etkin iş birliğine gidilmesi gerektiği üzerinde durduk. Görüşmelerimizde ekonomik ve ticari ilişkilerimizi de ayrıntılı şekilde ele aldık. Geçen sene ticaret hacmimiz 6 milyar dolara ulaştı. Ortak hedefimiz ise bugünkü görüşmelerden sonra bunu 10 milyar dolar seviyesine kısa sürede çıkarmak. Bulgaristan tarafındaki sınır kapılarının modernizasyonunun tamamlanması, ve özellikle gıda denetiminin altyapısının güçlendirilmesi ile iş birliğimiz daha da gelişecek. Bulgaristan’daki yatırımları 2 buçuk milyar Euro’yu aşan iş adamlarımıza verdikleri destek dolayısıyla sayın cumhurbaşkanına huzurlarınızda bir kez daha teşekkür ediyorum. 
Gündemimizde enerji güvenliği konusuna yönelik iş birliği imkanları araştırıldı, bunu aramızda müzakere ettik ve konuyla ilgili olarak enerji bakanımıza gerekli talimatı verdik. ‘Bu konuda nasıl yardımcı olabiliriz?’ ve ‘Bulgaristan’ın talebini nasıl karşılayabiliriz?’ bu konuda Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığımız da gerekli adımları atacaktır. Aynı şekilde sınır güvenliği noktasında da, İçişleri Bakanımız mevkidaşıyla çalışmalarını sürdürmek suretiyle ‘sınır güvenliğini müşterek olarak nasıl halledebiliriz?’ ‘nasıl hal yoluna koyabiliriz?’ Bunun da ortak çalışmasını birlikte yürütecekler. Tabii Bulgaristan Türkleri iki ülke arasında güçlü bir gönül köprüsü oluşturuyor. Hepinizin bildiği gibi ortak kültürel mirasımıza beraberce sahip çıkmaya bilhassa özen gösteriyoruz. Bu anlayışla restorasyonunu üstlendiğimiz Balat’taki Demir Kiliseyi 2018’de ihya ederek yeniden açılışını gerçekleştirmiştik. Razgrad’taki Makbul İbrahim Paşa Camii’nin de restore edilerek kısa sürede ibadete açılması samimi temennimizdir” dedi. 

"Sakin ve korunan bir sınıra sahip olmalıyız" 
Bulgaristan Cumhurbaşkanı Rumen Radev ise, “Sayın Türkiye Cumhurbaşkanı’na teşekkür etmek istiyorum misafirperverlik ve önemli konuları görüşme fırsatı verdiği için. Ukrayna’daki savaş çok yakınımızda. Türkiye ile Bulgaristan arasındaki iş birliği bölgenin güvenliği açısından önemli. Aynı zamanda önemli ticari partnerliğimiz söz konusu. İş birliğimizin en önemli göstergesi Kapıkule Sınır Kapısı’nın ticari hacim olarak dünyada ikinci sırada yer alması. Çalışmalarımıza devam etmemiz gerekiyor. Türkiye, Bulgaristan’da yatırım yapan bir ülke. Rusya’nın Ukrayna’ya açtığı savaş sadece bizi sınamıyor, aynı zamanda ekonomik ve sosyal sistemlerimizi de sınıyor. Bazı konuları tekrar gözden geçirmemiz gerekiyor. Global çapta değişimler çok hızlı oluyor. Birçok krizle baş etmemiz gerekiyor. Coğrafi konumumuz itibariyle ülkelerimizin ortak bir sorumluluğu var. Teslimatların güvenliği ve enerji kaynaklarının ve diğer kaynakların hızlı değiştirilmesi konusunda. Bu da ancak enerji alanında iş birliğinin derinleşmesiyle mümkün. Karşılıklı menfaatler doğrultusunda beklentilerimiz her iki ülkede enerji sistemlerinin daha da gelişeceğidir. Burada Erdoğan’a teşekkür etmek istiyorum. Ülkemiz için çok zor bir dönemde bize hızır gibi yetişip sıvılaştırılmış gaz konusunda destek sağladılar. Bugünkü görüşmemiz de oldukça faydalıydı. Ukrayna’daki savaş artık küresel çaptaki tedarik zincirlerini etkiliyor. Sınır kapılarımızda trafik iki kat artmış durumda. Çok hızlı olmamız gerekiyor. Ortaklaşa tedbirler ve kararlar alarak sınır kapılarımızın kapasitesini arttırmak için gereken adımları atmamız gerekiyor. İlgili bakanlar görüşmelerini yaptılar. Sayın Cumhurbaşkanı ile de bir harita çizdik. Attığımız adımların başarılı olması için sakin ve korunan bir sınıra sahip olmalıyız. Bunu dikkate alarak Türkiye’nin artan yasa dışı göçün önüne geçmesini takdirle karşılıyoruz. Ortak çabalarımız devam edecek. Tabii ki yasadışı göçle ilgili Türkiye’nin bulunduğu durumu dikkate alıyoruz. Her türlü terörist faaliyetleri kınıyoruz. Ukrayna’daki durumun diplomatik yollarla çözülmesi yönünde gösterdiğiniz çabayı takdirle karşılıyoruz. Çok büyük bir başarı elde ettiniz tahıl koridorunu açarak” diye konuştu. 
 

Yorum SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?

Sarıyer’de Trabzonlular Güç Birliği Yaptı: SATRADER Resmen Kuruldu!

Trabzonlu
12.03.2026 11:35:03
Nihayet bizimde bir çatımız oldu, kuranlara teşekkürler, bize her yer Trabzon

Sarıyer'in yeni kaymakamı belli oldu

Sarıyerli
20.02.2026 01:37:20
Sarıyere hoşgeldiniz hayırlı olsun, Allah utandırmasın

İzmit'te Kaldırım İşgalleri İçin Sıkı Denetim Dönemi Başlıyor

izmit sevdalısı
3.01.2026 03:04:46
Fatma başkanda gecıcı esnaf kalıcı yaptığı bu zulumlerin karşılığını esnaf seçim zamanı kendisine ödetcektir.Aklıselim davranıp bu zor ekonomık sıkıntılarda esnafa zulum yapmak yerine avmler karsısında kücük esnaf desteklenmeli sopa göstermemeli.Esnaf bunu unutmayacaktır

Gürcistan-Azerbaycan sınırında Türk askeri kargo uçağı düştü!

Hüseyin
12.11.2025 21:38:12
Türk milletinin başı sağolsun, şehitlerimize rahmet diliyorum

Sinan Küçük
Turizm Taşımacılık 7/24 VİP hizmeti

Kategori İçeriği

Ahsen Güzellik Merkezi
Google Haberler Servisimize Abone Olun
Haberi Sesli Oku
sanalbasin.com üyesidir
İos ve Android uygulamamız ile Simashaber cebinizde, indirmek için tıklayın




Google Haberler Servisimize Abone Olun
Sinan Küçük
LÖSEV BAĞIŞLARINIZ İÇİN
Ebru Kılıç Beauty
Ahsen Güzellik Merkezi

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 26 20 2 4 44 64
2.FENERBAHÇE A.Ş. 26 16 1 9 30 57
3.TRABZONSPOR A.Ş. 26 17 3 6 23 57
4.BEŞİKTAŞ A.Ş. 26 14 5 7 17 49
5.GÖZTEPE A.Ş. 26 11 5 10 10 43
6.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 26 12 8 6 14 42
7.SAMSUNSPOR A.Ş. 26 8 7 11 -2 35
8.KOCAELİSPOR 26 9 11 6 -4 33
9.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 26 8 9 9 -7 33
10.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 26 7 10 9 -4 30
11.CORENDON ALANYASPOR 26 5 8 13 -4 28
12.TÜMOSAN KONYASPOR 26 6 11 9 -9 27
13.NATURA DÜNYASI GENÇLERBİRLİĞİ 26 6 13 7 -8 25
14.KASIMPAŞA A.Ş. 26 5 12 9 -14 24
15.HESAP.COM ANTALYASPOR 26 6 14 6 -18 24
16.İKAS EYÜPSPOR 26 5 14 7 -18 22
17.ZECORNER KAYSERİSPOR 26 3 12 11 -28 20
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 26 4 17 5 -22 17
Toptan Su Tesisat Malzemeleri
Simashaber WhatsApp görüntü hatti