Meridyen Eğitim Kurumları
  • BIST 100

    14155,46%0,76
  • DOLAR

    42,69% 0,23
  • EURO

    50,15% 0,06
  • GRAM ALTIN

    5897,70% 0,71
  • Ç. ALTIN

    9533,17% 2,62
Meridyen Eğitim Kurumları
YEREL YÖNETİMLER

Sakarya Büyükşehir Belediyesi, Çorlu Belediyesi'ni 80-63 mağlup etti

YEREL YÖNETİMLER

Sakarya'nın Simgesi Tarihi Çark Restorasyonla Yenileniyor

YEREL YÖNETİMLER

Kayseri'de Çocuklara Yönelik Mutfak Atölyesi Düzenlendi

YEREL YÖNETİMLER

Bahçeci Hoca Bulvarı'nda Güçlendirme Çalışmaları Tamamlandı

Tarih: 10.11.2022 10:21 Güncelleme: 10.11.2022 10:21
Çocuklardaki basit bir düşmede bile kemik kırığı görülebildiğine dikkat çeken Op. Dr. Merdan Artuç, “Bir yılda her dört çocuktan biri travma nedeniyle acil servise başvurmakta ve bunların yüzde 10 ila 25’i kırık ile ilişkilendirilmektedir. Belirtileri ise kırık olan bölgede ağrı, şişlik, şekil bozukluğu ve hareket kısıtlılığıdır. Bu durumlarda ebeveynler en kısa sürede bir ortopedi uzmanına başvurmalıdır. Eğer tedaviye geç kalınırsa büyüme kıkırdaklarında hasara bağlı kalıcı sekel oluşabilir” dedi.

Medipol Mega Üniversite Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Bölümünden Op. Dr. Merdan Artuç, çocuklarda meydana gelen eklem ve kemik kırık ve çıkıkları hakkında bilgiler verdi. Op. Dr. Merdan Artuç, kırılan bölgede şişlik ve morluklar oluşabileceğini belirterek, “Bir yıl içerisinde her dört çocuktan biri travma nedeniyle acil servise başvurmakta ve bu travmaların yüzde 10 ila 25’i kırık ile ilişkilendirilmektedir. Çocuk kemikleri erişkinlere nazaran daha zayıf olmasından dolayı çok basit düşmelerde bile çatlak olarak bilinen ayrışmamış ya da az ayrışmış kırıklar oluşabilir. Bu durumlarda çok belirgin şişlik ve şekil bozukluğu olmayabilir. Çocukların kemik zarı daha kalın olduğundan, bazen kırık sırasında kemik zarı yırtılmadan sağlam kalmasından dolayı şiddetli ağrıları meydana gelmeyebilir” diye konuştu.

"Çocuğunuzdaki bu belirtiler kırık habercisidir"
Op. Dr. Merdan Artuç, çocuk kırık nedenlerinin basit düşmeden ciddi kazalara kadar gittiğine işaret ederek şöyle devam etti: "Çocuklarda en sık görülen kırıkları sıralayacak olursak; el bileği, parmaklar, köprücük ve dirsek kırıklarıdır. Ayak bileği ve bacak kırıkları da yine bu çağda görülen kırıklar arasındadır. Kırık belirtileri ise en çok kırık olan bölgede ağrı, şişlik, şekil bozukluğu ve hareket kısıtlılığıdır. Bu durumlarda ebeveynlerin çok uyanık olmaları gerektiğinin altını çizmek istiyorum. Eğer çocuğunuz düşmüşse kol ve bacağının belirli bölgesine dokunduğunuzda ağrı hissediyorsa, çocuk ayağının üzerine basmak istemiyorsa ya da topallıyorsa, kolunu kullanmak istemiyorsa (parmaklarını oynatabilmesi kırık olmadığı anlamına gelmez, bilek ve dirsek kırığı olan kişi parmaklarını oynatabilir) kırık olma ihtimali çok yüksektir. Mutlaka bir ortopedi uzmanına başvurmanız gerekir. Hasta hikayesi ve fizik muayenesinden sonra sağlam taraf ile karşılaştırarak çekilen röntgenler ile kırık tanısı konulmalıdır. Nadir durumlarda özellikle kırıklar için BT istenebilir."

"Geç tedavi edilirse kalıcı şekil bozukluğuna yol açabilir"
Çocuklar için kırık tedavilerinin ikiye ayrıldığını ifade eden Op. Dr. Merdan Artuç, "Kırık tedavileri genel olarak ameliyatsız ve ameliyat tedavisi olarak ikiye ayrılır. Çocuk kırıklarını çoğunlukla basit alçı, atel ve bandajlar kullanarak ameliyata ihtiyaç olmadan tedavi edebiliriz. Çocukların kemiklerinin yeniden şekillendirme kapasitesinin yüksek olmasından dolayı da hiç sekel bırakmadan iyileşebilir. Ancak açık kırıklar, eklem içi kırıklar, beraberinde damar, sinir yaralanması olması, yeterince düzelmeyen kırıklarda ameliyata başvurmak gerekiyor. Çocuk kırıklarında acil durumlar uzun kemiklerin ekleme yakın bölgelerindeki büyüme kıkırdağında oluşan kırıklardır. Bu kırıklar acil olarak düzeltilmeli ve tespit edilmeli, gerekirse ameliyata alınarak anatomik olarak düzeltilmelidir. Tedavi edilmezse ya da geç tedavi edilirse büyüme kıkırdaklarında oluşan hasara bağlı olarak hastalarda büyüme kusuru ve kalıcı şekil bozukluğu gelişebilir. Çocuklarda çıkık sık görülmez, en sık gördüğümüz çıkıksa dadı dirseği olarak adlandırılan 2 yaş civarı çocuklarda kolunun sert çekilmesi sonrası meydana gelen dirsek bölgesindeki yarı çıkıktır. Muayene ile tanısı konulur ve basit manipülasyon ile sorun çözülür, 4 yaşından sonra genelde tekrarlamaz" dedi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?

Gürcistan-Azerbaycan sınırında Türk askeri kargo uçağı düştü!

Hüseyin
12.11.2025 21:38:12
Türk milletinin başı sağolsun, şehitlerimize rahmet diliyorum

Ülkü Ocakları Genel Merkezi’nin Terasında Safran Hasadı

Alperen
1.11.2025 01:18:02
Kahpe düzenin yiğit çocukları, var olsun Ülkü Ocakları

Meridyen öğrencilerinden muhtarlar günü ziyareti

Yigido
25.10.2025 05:17:59
Muhtarımız çok çalışkan gayretli biri

Türk gezgin Ekvador'da kartel tarafından kaçırıldı!

Hasan
11.09.2025 15:47:33
Devletimiz gereğini yapacaktır

Ambalaj ürünleri pazarlama

Kategori İçeriği

Ahsen Güzellik Merkezi
Google Haberler Servisimize Abone Olun
Haberi Sesli Oku
sanalbasin.com üyesidir
İos ve Android uygulamamız ile Simashaber cebinizde, indirmek için tıklayın




Google Haberler Servisimize Abone Olun
LÖSEV BAĞIŞLARINIZ İÇİN
Ebru Kılıç Beauty
Ahsen Güzellik Merkezi

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 16 12 1 3 24 39
2.TRABZONSPOR A.Ş. 16 10 1 5 14 35
3.FENERBAHÇE A.Ş. 15 9 0 6 18 33
4.GÖZTEPE A.Ş. 16 8 3 5 10 29
5.BEŞİKTAŞ A.Ş. 16 7 4 5 7 26
6.SAMSUNSPOR A.Ş. 16 6 3 7 4 25
7.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 16 6 5 5 -2 23
8.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 16 5 6 5 5 20
9.KOCAELİSPOR 16 5 6 5 -3 20
10.CORENDON ALANYASPOR 16 3 4 9 -1 18
11.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 16 4 6 6 -3 18
12.TÜMOSAN KONYASPOR 15 4 7 4 -4 16
13.GENÇLERBİRLİĞİ 16 4 9 3 -4 15
14.KASIMPAŞA A.Ş. 16 3 7 6 -7 15
15.HESAP.COM ANTALYASPOR 16 4 9 3 -14 15
16.ZECORNER KAYSERİSPOR 16 2 6 8 -17 14
17.İKAS EYÜPSPOR 16 3 9 4 -11 13
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 16 2 11 3 -16 9
Toptan Su Tesisat Malzemeleri
Simashaber WhatsApp görüntü hatti