Meridyen Eğitim Kurumları
Haberi Sesli Oku

Başkan Gökhan Yüksel, COP29’da konuştu

Başkan Gökhan Yüksel, COP29’da konuştu

Başkan Gökhan Yüksel, COP29’da konuştu

Birleşmiş Milletler (BM) İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi’nin (UNFCCC) 29’uncu Taraflar Konferansı’nda (COP29) konuşan Kartal Belediye Başkanı Gökhan Yüksel, ‘Yerel İklim Değişikliği Planlarının Önemi ve Karşılaşılan Güçlükler’ konulu bir konuşma gerçekleştirdi. Başkan Yüksel, “İklim krizi, odağımızın değişmemesi gereken bir konu başlığıdır” dedi ve Kartal’da bu bağlamda atılan önemli adımlardan bahsetti.
COP29 kapsamında düzenlenen "İklim Eylemine Öncülük Eden Şehirler" oturumu, Marmara Belediyeler Birliği (MBB) tarafından Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de, Türkiye Pavilyonu’nda gerçekleştirildi. Oturuma MBB ve Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey ile MBB Encümen Üyesi ve Kartal Belediye Başkanı Gökhan Yüksel’in yanı sıra; MBB Encümen Üyeleri; Bilecik Belediye Başkanı Melek Mızrak Subaşı, Gebze Belediye Başkanı Zinnur Büyükgöz ve Yıldırım Belediye Başkanı Oktay Yılmaz katılarak kendi şehirlerindeki iklim eylemleri ve karşılaştıkları zorlukları ele aldı. Oturumun moderatörlüğünü ise MBB Genel Sekreteri Dr. M. Cemil Arslan yaptı.

Başkan Yüksel, ‘Yerel İklim Değişikliği Planlarının Önemi ve Karşılaşılan Güçlükler’ başlıklı konuşması ile COP29’da
‘Yerel İklim Değişikliği Planlarının Önemi ve Karşılaşılan Güçlükler’ başlığı ile konuşmasını gerçekleştiren Başkan Gökhan Yüksel, iklim krizi ile mücadelede atılması gereken kritik adımlar ve karşılaşılan engelleri ele aldı. Kartal Belediye Başkanı, ilçede hayata geçirdikleri proje ve çalışmalardan da bahsederek verdiği örneklerle Kartal ilçesinin iklim değişikliğiyle mücadeledeki rolüne değindi. Moderatörlüğünü Marmara Belediyeler Birliği Genel Sekreteri Dr. M. Cemil Arslan’ın üstlendiği oturumda Başkan Yüksel; altyapı, Sıfır Atık, enerji verimliliği ve ağaçlandırma gibi projelerin iklim kriziyle mücadelede kritik adımlar olduğunu ifade ederek konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Altyapı çalışmaları ve ağaçlandırma gibi projeler, iklim kriziyle mücadelede kritik adımlardır. Öte yandan Sıfır Atık mücadelesini de aynı derecede önemli buluyorum. Sıfır Atık mücadelesi evden başlar, aileden başlar, çocuklardan başlar. Bu bir yaşam biçimi haline getirilmedikçe, yapılan her şey geçici olur. Bizler Kartal Belediyesi olarak okullarda, öğrencilere ve öğretmenlere yönelik atık toplama süreçlerine dâhil olabilecekleri bir ödül sistemi oluşturduk. Atıkları topladıkça aldıkları ödüller artıyor. Bu tür teşvikler sadece çocuklar için değil, aynı zamanda belediyeler için de geçerli olmalı."

"Kaynaklar artırılıp ve denetim güçlendirilmedikçe yapılan her şey sadece yüzeysel kalır"
"Kaynakların artırılması ve denetimin güçlendirilmesi gerektiğini düşünüyorum" diyen Başkan Yüksel, "Bu bir yaşam biçimi haline getirilmediği sürece, yapılan her şey sadece yüzeysel kalır. Kartal, 1999 depreminden önce yapılmış binalarla dolu. Bu da bizim için büyük bir mücadele alanı. En büyük sorunlarımızdan biri, eski ve dayanaksız binaların iklim değişikliği ve doğal afet riskleri ile birleşmesidir. 2023 yılında yaşadığımız büyük afet, doğal afetlerin her zaman önceliklerimizi değiştirdiğini bir kez daha gösterdi" ifadelerini kullandı.

"İklim krizi, odağımızın değişmemesi gereken bir konu başlığıdır"
Başkan Yüksel konuşmasının devamında, "İklim krizi, odağımızın değişmemesi gereken bir konu başlığıdır. Kentsel dönüşüm yaparken ya da yeni binalar inşa ederken, mutlaka enerji ihtiyacını kendi kaynaklarından karşılayabilen binalar yapmalıyız. Yeni binalarda, güneş enerjisi panelleri ile kendi enerjisini üreten, atık yönetimini doğru şekilde uygulayan, su ve diğer enerji tasarrufu sağlayan sistemler olmalı. Türkiye’de bu alanda çok değerli adımlar atılmakta ancak sürecin hızlanması gerekiyor. Belki de kuralları biraz daha katı hale getirmemiz lazım. Bu konuda bir yasa tasarısı da gündemde ve kuralların daha katı bir şekilde uygulanması gerektiğini düşünüyorum. Kartal’da yeni planladığımız bir bölge var ve burada hedefimiz, bu bölgeyi akıllı bir kent yapmak” dedi.


Çarşamba 12.8 ° / 8.6 °
Perşembe 12.3 ° / 8.3 °
Cuma 13 ° / 8.3 °
  • BIST 100

    14184,16%-0,79
  • DOLAR

    42,71% 0,05
  • EURO

    50,33% 0,25
  • GRAM ALTIN

    5897,25% -0,19
  • Ç. ALTIN

    9493,51% -0,48

Gürcistan-Azerbaycan sınırında Türk askeri kargo uçağı düştü!

Hüseyin
12.11.2025 21:38:12
Türk milletinin başı sağolsun, şehitlerimize rahmet diliyorum

Ülkü Ocakları Genel Merkezi’nin Terasında Safran Hasadı

Alperen
1.11.2025 01:18:02
Kahpe düzenin yiğit çocukları, var olsun Ülkü Ocakları

Meridyen öğrencilerinden muhtarlar günü ziyareti

Yigido
25.10.2025 05:17:59
Muhtarımız çok çalışkan gayretli biri

Türk gezgin Ekvador'da kartel tarafından kaçırıldı!

Hasan
11.09.2025 15:47:33
Devletimiz gereğini yapacaktır

LÖSEV BAĞIŞLARINIZ İÇİN
Meridyen Eğitim Kurumları
Ambalaj ürünleri pazarlama
Ebru Kılıç Beauty
Ahsen Güzellik Merkezi
sanalbasin.com üyesidir
İos ve Android uygulamamız ile Simashaber cebinizde, indirmek için tıklayın




Google Haberler Servisimize Abone Olun
Google Haberler Servisimize Abone Olun