Meridyen Eğitim Kurumları
  • BIST 100

    11185,47%1,62
  • DOLAR

    42,55% 0,06
  • EURO

    49,56% 0,01
  • GRAM ALTIN

    5744,81% -0,01
  • Ç. ALTIN

    9297,33% 0,17
Meridyen Eğitim Kurumları
YEREL YÖNETİMLER

Şehitkamil Belediyesi Aralık Ayı Meclis Toplantısı Tamamlandı

YEREL YÖNETİMLER

Şehitkamil Belediye Başkanı Yılmaz, Lise ve Üniversite Öğrencileriyle Bir Araya Geldi

YEREL YÖNETİMLER

Siverek'te Kırsal Yol Yenileme Çalışmaları Devam Ediyor

YEREL YÖNETİMLER

Şanlıurfa Belediyesi Kasım Ayı Meclis Kararları Açıklandı

Tarih: 31.10.2023 13:12 Güncelleme: 31.10.2023 13:12
Bakan Ömer Bolat: ‘‘BAE ile ikili ticaret hacminin 25 milyar dolara ulaşmasını hedefliyoruz’’
Ticaret Bakanı Ömer Bolat, ‘‘Ticaret hacmimiz bu yılın ilk 9 aylık döneminde geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre yaklaşık 2 kat bir artış kaydederek 14 milyar dolar seviyesine yaklaştı. Bu rakamlara baktığımız zaman, ikili ticaretimizde yıl sonu itibariyle 15 milyar dolar düzeyine ulaşacağımızı rahatlıkla söyleyebiliriz. İkili ticaret hacminin kısa süre içerisinde 25 milyar dolara ulaşmasını hedefliyoruz’’ dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın bu yıl Temmuz ayında gerçekleştirdiği Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ziyareti vesilesiyle kurulan ‘Türkiye-BAE Ekonomik ve Ticaret Ortak Komitesi (JETCO)’ mekanizmasının 1. Dönem toplantısı İstanbul’da düzenlendi. JETCO 1. Dönem toplantısı kapsamında ikili ticaret, yatırım, müteahhitlik, gümrük ve üçüncü ülkelerde iş birliği konuları masaya yatırıldı. Ticaret Bakanı Ömer Bolat ve BAE Dış Ticaretten Sorumlu Devlet Bakanı Thani Ahmed al Zeyoudi toplantı kapsamında yapılacak ticari işbirliklerine ilişkin mutabakat zaptı imzaladı.

JETCO 1. Dönem toplantısı Ticaret Bakanı Ömer Bolat, BAE Dış Ticaretten Sorumlu Devlet Bakanı Thani Ahmed al Zeyoudi’nin yanı sıra Türk ve BAE’li iş insanlarının katılımıyla gerçekleşti. Ziyaret kapsamında BAE’den 100’ün üzerinde iş insanı da ikili ticari ilişkileri geliştirmek ve yatırımlar konusunda fırsatları değerlendirmek üzere İstanbul’a geldi. Program kapsamında Türk ve BAE’li iş insanları yapılacak işbirlikleriyle ilgili olarak ikili görüşmeler gerçekleştirdi.

Programın Türkiye - Birleşik Arap Emirlikleri İş Forumu kısmında ‘Müteahhitlik ve Kamu Özel Sektör Ortaklığı’, ‘Teknoloji ve İnovasyon’, ‘Türkiye-BAE Kapsamlı Ekonomik Ortaklık Anlaşması’ ve ‘Lojistik’ konularında panelleri düzenlendi.

‘‘İkili ticaret hacminin 25 milyar dolara ulaşmasını hedefliyoruz’’
JETCO 1. Dönem toplantısının ardından imzalanan mutabakat zaptı sonrasında Bakan Bolat açıklamalarda bulundu. Bakan Bolat, ‘‘2022 yılında ikili ticaret hacmimiz yaklaşık 10 milyar dolara ulaştı. Bu yılın ilk 9 aylık döneminde ise geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre yaklaşık 2 kat bir artış kaydederek 14 milyar dolar seviyesine yaklaştı. Bu rakamlara baktığımız zaman, ikili ticaretimizde yıl sonu itibariyle 15 milyar dolar düzeyine ulaşacağımızı rahatlıkla söyleyebiliriz. Öte yandan, 1 Eylül 2023 tarihinde resmen yürürlüğe giren Türkiye-BAE Kapsamlı Ekonomik Ortaklık Anlaşması’nın sağlayacağı ekstra pozitif ivme ile ikili ticaret hacminin kısa süre içerisinde 25 milyar dolara ulaşmasını hedefliyoruz’’ dedi.

‘‘BAE, Türkiye’nin körfez bölgesindeki en önemli ticaret ortaklarından biridir’’
Türkiye ile BAE arasında ticarette yeni bir ivme yakalandığını ifade eden Bakan Bolat, ‘‘BAE, Türkiye’nin körfez bölgesindeki en önemli ticaret ortaklarından biridir. Ülkelerimiz arasındaki ilişki yoğun gayretler ile gelişmektedir. Hükümetlerimizin çabası ile yeni bir ivme yakalanmıştır. Özel sektör mensuplarımızın da katılımıyla ticari ilişkilerimizi geliştirmek adına toplantılarımız çok verimli geçmiştir’’ sözlerini ifade etti.

‘‘BAE firmalarının ülkemizdeki yatırımları 3,4 milyar dolar’’
1.Dönem JETCO protokolünün ikili ticari ilişkilerden karşılıklı yatırıma, üçüncü ülkelerde ortak işbirliğinden yeşil dönüşüme kadar pek çok alanı kapsadığını belirten Bakan Bolat, ‘‘Dünya ticari anlamda durgunluk yaşarken biz BAE ile ticari işbirliğimizi geliştirmek üzere önemli bir yol aldık. Mevcut durumda, BAE firmalarının ülkemizdeki yatırımları 3,4 milyar dolar seviyesinde olup, Türk şirketlerinin BAE’deki yatırımları ise yaklaşık 350 milyon dolar düzeyine ulaşmıştır. Ülkemiz yenilenebilir enerji, su ve gıda güvenliği alanları başta olmak üzere sağlık, turizm, ulaştırma, altyapı ve finans sektörlerinde de BAE’den yatırım çekmektedir’’ şeklinde konuştu.

‘‘Yatırım paketinin 27 milyar dolarlık bölümünün yenilenebilir enerji sektörüne yapılacak yatırımları içermesi öngörülmekte’’

Bakan Bolat, ‘‘Cumhurbaşkanımız ile geçtiğimiz Temmuz ayında BAE’ye gerçekleştirmiş olduğumuz resmi ziyaret sırasında toplam 50,7 milyar dolarlık yatırımı kapsayan 13 Anlaşma imzalanmıştır. Bu yatırım paketinin 27 milyar dolarlık bölümünün yenilenebilir enerji sektörüne yapılacak yatırımları içermesi öngörülmektedir. BAE’nin ülkemizdeki yatırım imkanlarını değerlendirdiğini görmek bizleri memnun etmektedir. Önümüzdeki dönemde de BAE’li yatırımcıları ülkemizde daha fazla görmeyi arzu ediyoruz’’ ifadelerini kullandı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?

Gürcistan-Azerbaycan sınırında Türk askeri kargo uçağı düştü!

Hüseyin
12.11.2025 21:38:12
Türk milletinin başı sağolsun, şehitlerimize rahmet diliyorum

Ülkü Ocakları Genel Merkezi’nin Terasında Safran Hasadı

Alperen
1.11.2025 01:18:02
Kahpe düzenin yiğit çocukları, var olsun Ülkü Ocakları

Meridyen öğrencilerinden muhtarlar günü ziyareti

Yigido
25.10.2025 05:17:59
Muhtarımız çok çalışkan gayretli biri

Türk gezgin Ekvador'da kartel tarafından kaçırıldı!

Hasan
11.09.2025 15:47:33
Devletimiz gereğini yapacaktır

Ambalaj ürünleri pazarlama

Kategori İçeriği

Ahsen Güzellik Merkezi
Google Haberler Servisimize Abone Olun
Haberi Sesli Oku
sanalbasin.com üyesidir
İos ve Android uygulamamız ile Simashaber cebinizde, indirmek için tıklayın




Google Haberler Servisimize Abone Olun
LÖSEV BAĞIŞLARINIZ İÇİN
Ebru Kılıç Beauty
Ahsen Güzellik Merkezi

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 15 11 1 3 21 36
2.TRABZONSPOR A.Ş. 15 10 1 4 14 34
3.FENERBAHÇE A.Ş. 15 9 0 6 18 33
4.GÖZTEPE A.Ş. 15 7 3 5 9 26
5.BEŞİKTAŞ A.Ş. 15 7 4 4 7 25
6.SAMSUNSPOR A.Ş. 15 6 2 7 6 25
7.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 15 6 4 5 -1 23
8.KOCAELİSPOR 15 5 6 4 -3 19
9.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 15 4 6 5 3 17
10.CORENDON ALANYASPOR 15 3 4 8 -1 17
11.TÜMOSAN KONYASPOR 15 4 7 4 -4 16
12.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 15 3 6 6 -6 15
13.HESAP.COM ANTALYASPOR 15 4 8 3 -11 15
14.GENÇLERBİRLİĞİ 15 4 9 2 -4 14
15.KASIMPAŞA A.Ş. 15 3 7 5 -7 14
16.İKAS EYÜPSPOR 15 3 8 4 -8 13
17.ZECORNER KAYSERİSPOR 15 2 6 7 -17 13
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 15 2 11 2 -16 8
Toptan Su Tesisat Malzemeleri
Simashaber WhatsApp görüntü hatti