Meridyen Eğitim Kurumları
  • BIST 100

    16709,28%-0,07
  • DOLAR

    43,62% 0,09
  • EURO

    51,90% -0,12
  • GRAM ALTIN

    7031,08% -1,21
  • Ç. ALTIN

    11686,79% 0,16
Meridyen Eğitim Kurumları
GÜNDEM

Sanat Melikgazi iki etkinlikle kapılarını açtı

YEREL YÖNETİMLER

İzmit Belediyesi, Migros Depo İşçilerinin Direncine Yemek İkramıyla Destek Verdi

YEREL YÖNETİMLER

Engelsiz Ebeveyn Akademisi, Eğitim ve İstihdam Süreçlerini Ele Alarak Tamamlandı

GÜNDEM

Ülke geneli parçalı bulutlu... Doğu'ya kuvvetli yağış ve çığ uyarısı

Tarih: 06.05.2023 13:02 Güncelleme: 06.05.2023 13:02
BAE ile Türkiye arasındaki ticaretin 5 yıl içinde 40 milyar dolara yükselmesi bekleniyor
Birleşik Arap Emirlikleri ile Türkiye arasında geçtiğimiz mart ayında imzalanan Kapsamlı Ekonomik Ortaklık Anlaşması’nın ardından BAE yetkilileri, iki ülke arasındaki ticaretin 5 yıl içinde 40 milyar dolara yükselmesini beklediklerini belirtti. DP World yetkilileri, anlaşmanın iki ülke arasındaki potansiyeli ortaya çıkaracağına inandıklarını açıkladı.
Mart ayında Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve Türkiye arasında Kapsamlı Ekonomik Ortaklık Anlaşması (CEPA) imzalandı. BAE yetkililerinin tahminlerine göre anlaşmanın Türkiye ve BAE arasındaki ticareti önümüzdeki 5 yıl içinde 40 milyar dolara yükseltmesi bekleniyor. Anlaşmanın tarımsal teknoloji, gıda güvenliği ve temiz enerji gibi endüstrileri de kapsayacağı, inşaat ve gayrimenkul projelerinde devam eden iş birliğini kolaylaştıracağı ön görülüyor. Konu hakkında açıklama yapan DP World Avrupa Bölge CEO’su Rashid Abdulla, iki ülkenin karşılıklı taşıdığı bu potansiyelin beklentilerin gerçekleşme ihtimalini güçlendirdiğini belirtti. DP World yetkilileri, ayrıca BAE ve Türkiye arasındaki anlaşmanın Türkiye’nin küresel ticaret merkezi olarak sahip olduğu potansiyeli ortaya çıkaracağını ifade etti.

Son 20 yılda DP World itici güç oldu
DP World, son 20 yılda BAE ile Türkiye arasındaki ticarette önemli bir itici güç oldu. Firmanın Jebel Ali Limanı, 2020 yılında Türkiye ile BAE arasındaki toplam 8,9 milyar dolarlık ticaretin yüzde 93,25’ini oluştururken, DP World Yarımca’ya yapılan önemli yatırımlar iki ülke arasındaki ticaret açığının kapanmasında etkili oluyor. Türkiye’nin stratejik coğrafi konumu ise, firmanın ticaretin sürekliliğini sağlama hedefine yönelik küresel çalışmalarında önemli bir yere sahip olmasında rol oynadı.

“İki ülkenin karşılıklı taşıdığı potansiyel, beklentilerin gerçekleşme ihtimalinin güçlü olduğunu gösteriyor”
İki ülkenin karşılıklı potansiyeline değinen firmanın Avrupa Bölge CEO’su Rashid Abdulla, "BAE ve Türkiye arasındaki Kapsamlı Ekonomik Ortaklık Anlaşması, işletmelerin yeni fırsatları keşfetmesi ve daha güçlü ortaklıklar kurması, operasyonları genişletmesi, maliyetleri azaltması ve yeni pazarlara girmesi için geniş çerçeveli ve güçlü bir potansiyel sağlıyor. Anlaşmanın gündeme geldiği 2019 yılında Türkiye, 9 milyar dolara yakın ikili ticaret değeriyle BAE’nin en büyük 10. ticaret ortağıydı. Bu rakam 2022’de 18,9 milyar dolara ulaştı. Bugün Türkiye, BAE’nin petrol dışı ürünlerde altıncı büyük ticaret ortağı konumunda bulunuyor. İki ülkenin karşılıklı taşıdığı bu potansiyel, beklentilerin de gerçekleşme ihtimalinin güçlü olduğunu gösteriyor. Teknoloji ve yenilikleri kullanarak daha verimli ve devamlılığı olan tedarik zincirleri oluşturabiliriz, maliyetleri azaltabilir ve büyümeyi hızlandırabiliriz. Bu sadece BAE ve Türkiye’deki işletmelere fayda sağlamayacak, aynı zamanda Avrupa genelinde olumlu etkiler oluşturacaktır. Türkiye’deki ortaklarımızla iş birliğimize devam ederek, büyük potansiyelini açığa çıkarmak için çalışmaya devam ediyoruz” diye konuştu.
DP World Yarımca CEO’su Kris Adams ise açıklamasında, “Avrupa bölgesinde teknolojik açıdan en gelişmiş tesislerden biri olan Yarımca terminalimiz, aynı zamanda Asya, Avrupa ve Afrika’yı birleştiren ticaret koridorunun da ayrılmaz bir parçasıdır. DP World, Türkiye’deki ekonomik büyümeyi destekleme ve daha güçlü ortaklıklar kurma konusundaki kararlılığını sürdürüyor. Bu nedenle dünya genelinde ticaretin sorunsuz şekilde devamlığını sağlayan bu gibi anlaşmaları memnuniyetle karşılıyoruz” dedi.

Yeni yılınız kutlu olsun
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?

İzmit'te Kaldırım İşgalleri İçin Sıkı Denetim Dönemi Başlıyor

izmit sevdalısı
3.01.2026 03:04:46
Fatma başkanda gecıcı esnaf kalıcı yaptığı bu zulumlerin karşılığını esnaf seçim zamanı kendisine ödetcektir.Aklıselim davranıp bu zor ekonomık sıkıntılarda esnafa zulum yapmak yerine avmler karsısında kücük esnaf desteklenmeli sopa göstermemeli.Esnaf bunu unutmayacaktır

Gürcistan-Azerbaycan sınırında Türk askeri kargo uçağı düştü!

Hüseyin
12.11.2025 21:38:12
Türk milletinin başı sağolsun, şehitlerimize rahmet diliyorum

Ülkü Ocakları Genel Merkezi’nin Terasında Safran Hasadı

Alperen
1.11.2025 01:18:02
Kahpe düzenin yiğit çocukları, var olsun Ülkü Ocakları

Meridyen öğrencilerinden muhtarlar günü ziyareti

Yigido
25.10.2025 05:17:59
Muhtarımız çok çalışkan gayretli biri

Ambalaj ürünleri pazarlama

Kategori İçeriği

Ahsen Güzellik Merkezi
Google Haberler Servisimize Abone Olun
Haberi Sesli Oku
sanalbasin.com üyesidir
İos ve Android uygulamamız ile Simashaber cebinizde, indirmek için tıklayın




Google Haberler Servisimize Abone Olun
LÖSEV BAĞIŞLARINIZ İÇİN
Ebru Kılıç Beauty
Ahsen Güzellik Merkezi

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 21 16 1 4 36 52
2.FENERBAHÇE A.Ş. 21 14 0 7 30 49
3.TRABZONSPOR A.Ş. 21 13 2 6 18 45
4.GÖZTEPE A.Ş. 21 11 3 7 15 40
5.BEŞİKTAŞ A.Ş. 21 10 4 7 10 37
6.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 21 9 6 6 14 33
7.SAMSUNSPOR A.Ş. 21 7 5 9 0 30
8.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 21 7 7 7 -6 28
9.KOCAELİSPOR 21 7 8 6 -4 27
10.CORENDON ALANYASPOR 21 4 6 11 -2 23
11.NATURA DÜNYASI GENÇLERBİRLİĞİ 21 6 11 4 -5 22
12.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 21 4 9 8 -9 20
13.TÜMOSAN KONYASPOR 21 4 9 8 -9 20
14.HESAP.COM ANTALYASPOR 21 5 11 5 -15 20
15.İKAS EYÜPSPOR 21 4 11 6 -13 18
16.KASIMPAŞA A.Ş. 21 3 11 7 -13 16
17.ZECORNER KAYSERİSPOR 21 2 10 9 -26 15
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 21 3 15 3 -21 12
Toptan Su Tesisat Malzemeleri
Simashaber WhatsApp görüntü hatti