Meridyen Eğitim Kurumları
  • BIST 100

    11193,88%-0,40
  • DOLAR

    42,59% 0,02
  • EURO

    49,76% 0,45
  • GRAM ALTIN

    5740,10% -0,47
  • Ç. ALTIN

    9292,05% 0,12
Meridyen Eğitim Kurumları
YEREL YÖNETİMLER

Büyükler Türkiye Güreş Şampiyonası Gaziantep'te Başladı

YEREL YÖNETİMLER

Çankırı Belediyesi, Ürettiği 30 Ton Patatesi İhtiyaç Sahiplerine Dağıtıyor

YEREL YÖNETİMLER

Karaköprü Belediyesi, 7-14 Yaş Grubuna Yönelik Ücretsiz Spor Kursları Düzenliyor

YEREL YÖNETİMLER

Bağcılar Belediyesi Entegre Yönetim Sistemleri Belgelerini 2025 Yılında da Yeniledi

Tarih: 19.12.2023 10:27 Güncelleme: 19.12.2023 10:27
Ayağındaki yara parmağından etti:
Ayağında fark ettiği yara sonrası doktora giden 65 yaşındaki Şenay Köksal’ın diyabetik ayak hastası olduğunu anlaşıldı. Ameliyatla bir parmağı kesilen Köksal, “Çok derin 8-10 cm arasında bir yara vardı. Ayağımın kesileceğini söylediklerinde hayatımın şokunu yaşadım. Tek parmakla kurtardığım zaman bayram ettim. Çıkarken arabanın teybini açtık, oynaya oynaya gittik” derken operasyonu gerçekleştiren Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Atakan Özkan ise “Kaşınıyor, bu ‘mantardır’ deyip göz ardı etmesinler, kuşgözü kadar yara yarın tüm ayakta doku bozulmasını ortaya getirebiliyor. Ufak bir yara temizliği ile toparlayabileceğimiz şey, ampütasyon dışında bir şey yapamayacak hale geldiğinde üzülüyoruz, lütfen şeker takiplerini ihmal etmesinler” diye konuştu.
Çanakkale Gelibolu’da yaşayan 65 yaşındaki Şenay Köksal, bir süre önce ayağında bir yara fark etti, sonrasında parmaklarında kızarıklıklar ve morarmalar oldu. Bu süreçte doktorlara giden Köksal’a iddiaya göre çeşitli boyutlarda ampütasyon yapılması gerektiği söylendi. Bu süreçlerde bir tanıdığını ameliyat eden Esencan Hastanesi Genel Müdürü, Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Atakan Özkan’a ulaştı. Tedavisi için İstanbul’a gelen ve Özkan’a muayene olan adam için hızlı bir şekilde ameliyat kararı verildi. Ameliyat ile ayağının kangren olduğu belirtilen sağ ayağının bir parmağı kesilirken yaklaşık 3 ay boyunca yara bakım ve kontrol tedavileri devam etti. Tek başına yaşadığını ve hastalığını öğrendiğinde büyük üzüntü yaşadığını söyleyen Köksal, hastane çıkışında son ses müzik açarak kız kardeşiyle oynadığını söyledi. Op. Dr. Atakan Özkan ise hastasının durumu ve tedavi süreçlerine ilişkin bilgi verirken şeker hastalarına yönelik uyarılarda bulundu.

“Gelirken çok sıkıntılıydı, giderken teybi açtık, oynaya oynaya gittik”
Hastalığı sürecinde sıkıntılı günler geçirdiğini aktaran 65 yaşındaki Şenay Köksal, “Bundan 6 ay kadar önce başparmağımda bir kızarıklık oldu, daha sonra diğer parmaklar kızarmaya ve morarmaya başladı. Sonra kangren olduğumu beyan ettiler, o şekilde tedavilere başladım. Parmaklarım ve ayağın yarısının topuk korumalı ampute diyorlar, öyle bir ameliyat sürecine gireceğim söylendi. Daha sonra ağustosun 2’si gibiydi, ameliyat oldum. Bir tek parmak alınarak ameliyatım gerçekleşti. Ayağın altında çok derin bir yara vardı, 8-10 cm arasında. Yaranın şekerle de ilgili olabileceğini de düşündüm, yaşam şeklim olarak da biraz sigara kullanmanın da etkisi olduğunu düşünüyorum. Sigara kullanıyordum ve aşırı, ailemin tamamını da sigara yüzünden kaybettim. İnsanlara mümkün olduğu kadar beslenmeye çok dikkat etmelerini öneriyorum. İlk başta ayağımın kesileceğini söyledikleri zaman inanın hayatımın şokunu yaşadım. Yalnız yaşayan birisi olarak daha sonra yaşamımı nasıl sürdüreceğimi düşündüm, çok sıkıntılı günlerdi. Tek parmakla kurtardığım zaman bayram ettim, baya baya sevindim, şu anda da çok mutluyum. Gelirken çok sıkıntılı geldik, giderken arabanın teybini açtık, oynaya oynaya gittik, öyle bir anımız da var. Bir arkadaşımızın sayesinde buraya geldik, hocamızla tanıştık” dedi.

“Bugün kuşgözü kadar yara yarın tüm ayakta doku bozulması ortaya getirebiliyor"
Şeker hastalığının oluşturabileceği problemlere yönelik konuşan Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Atakan Özkan, “Kontrolsüz şeker kişilerde damar ve sinir hasarı, damarlarda tıkanıklık, sinirlerde duyarsızlığa neden olmakta. Ufacık bir yara tüm bacağa, ayak bileğine, diz altına kadar çıkan büyük yaralara sebebiyet vermekte. İşte bu dönemde hastaların ayaklarında biz buna kangren diyoruz. Diyabetik ayak dediğimiz hastaların bakımlarını üstlenmekteyiz. ‘Kaşınıyor zaten bu mantardır’ deyip göz ardı etmemelerini öneriyorum çünkü bugün ufacık olan, bir kuşgözü kadar yara yarın sabah tüm parmakta, ayakta kızarıklık ya da bir doku bozulması ortaya getirebiliyor. Hastalarımıza ampütasyon; bu kesme işlemini önerdiğimiz zaman bir anda çok travmatik bir süreç bizim açımızdan da çok kolay değil bunu onlara söylemek. Bir ufak yara temizliği, pansumanı ile toparlayabileceğimiz şey karşımıza günler geçmiş, ihmal edilmiş kontrolsüz şeker hastalarında ampütasyon dışında bir şey yapamayacak hale geldiğimizde biz de üzülüyoruz” şeklinde konuştu.

“Lütfen şeker takiplerini ihmal etmesinler"
Şeker hastalarının kontrollerinin hayati önem taşıdığını anlatan ve hastasının durumuna ilişkin bilgi veren Op. Dr. Özkan sözlerini şöyle sürdürdü: “Öncelikle diyabet hastalarının şekerlerini zaten kontrol ettirmeleri, düzenli beslenmeleri, ayaklarında da böyle ufak yaralar, kaşıntılar olduğu zaman hemen bir hekime başvurmalarını şiddetle öneriyorum. Biz tek bir parmağında kangren dokuyu gördük, hemen gördüğümüz gün o kangren olan parmağı oradan uzaklaştırdık. Yaklaşık 2,5-3 ayda kapama tedavisi dediğimiz bir vakum tedavisi var, uyguladık, dokunun büyük oranda iyileşmesini sağladık. 3 ayın sonunda o yara tamamen kapandı, şu an Şenay Bey çok aktif, hayatına devam ediyor, rahat rahat yürüyor, bize söz verdi, bundan sonra sigara da içmeyecek. Ama sadece bir parmak ampütasyonu veya parmağın bir kısmını almakla gitmek varken diz altı kesmek gerçekten travmatik bir süreç. Tabi ki hastalarımızı bu şekilde mutlu görmek bizi çok gururlandırıyor. Diyabet hastalarına özellikle bizim hastamızın örnek olmasını söylüyorum; lütfen şeker takiplerini ihmal etmesinler, ayak bakımlarını da çok önemsesinler” dedi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?

Gürcistan-Azerbaycan sınırında Türk askeri kargo uçağı düştü!

Hüseyin
12.11.2025 21:38:12
Türk milletinin başı sağolsun, şehitlerimize rahmet diliyorum

Ülkü Ocakları Genel Merkezi’nin Terasında Safran Hasadı

Alperen
1.11.2025 01:18:02
Kahpe düzenin yiğit çocukları, var olsun Ülkü Ocakları

Meridyen öğrencilerinden muhtarlar günü ziyareti

Yigido
25.10.2025 05:17:59
Muhtarımız çok çalışkan gayretli biri

Türk gezgin Ekvador'da kartel tarafından kaçırıldı!

Hasan
11.09.2025 15:47:33
Devletimiz gereğini yapacaktır

Ambalaj ürünleri pazarlama

Kategori İçeriği

Ahsen Güzellik Merkezi
Google Haberler Servisimize Abone Olun
Haberi Sesli Oku
sanalbasin.com üyesidir
İos ve Android uygulamamız ile Simashaber cebinizde, indirmek için tıklayın




Google Haberler Servisimize Abone Olun
LÖSEV BAĞIŞLARINIZ İÇİN
Ebru Kılıç Beauty
Ahsen Güzellik Merkezi

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 15 11 1 3 21 36
2.TRABZONSPOR A.Ş. 15 10 1 4 14 34
3.FENERBAHÇE A.Ş. 15 9 0 6 18 33
4.GÖZTEPE A.Ş. 15 7 3 5 9 26
5.BEŞİKTAŞ A.Ş. 15 7 4 4 7 25
6.SAMSUNSPOR A.Ş. 15 6 2 7 6 25
7.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 15 6 4 5 -1 23
8.KOCAELİSPOR 15 5 6 4 -3 19
9.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 15 4 6 5 3 17
10.CORENDON ALANYASPOR 15 3 4 8 -1 17
11.TÜMOSAN KONYASPOR 15 4 7 4 -4 16
12.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 15 3 6 6 -6 15
13.HESAP.COM ANTALYASPOR 15 4 8 3 -11 15
14.GENÇLERBİRLİĞİ 15 4 9 2 -4 14
15.KASIMPAŞA A.Ş. 15 3 7 5 -7 14
16.İKAS EYÜPSPOR 15 3 8 4 -8 13
17.ZECORNER KAYSERİSPOR 15 2 6 7 -17 13
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 15 2 11 2 -16 8
Toptan Su Tesisat Malzemeleri
Simashaber WhatsApp görüntü hatti