Meridyen Eğitim Kurumları
  • BIST 100

    11007,37%0,81
  • DOLAR

    42,57% 0,12
  • EURO

    49,59% 0,19
  • GRAM ALTIN

    5763,80% 0,32
  • Ç. ALTIN

    9281,35% 0,00
Meridyen Eğitim Kurumları
GÜNDEM

Artvin Valisi Ergün'den Kore Gazisi ailesine taziye

YEREL YÖNETİMLER

72 İlde Düzenlenen Uyuşturucu Operasyonlarında 970 Şüpheli Yakalandı

YEREL YÖNETİMLER

Ordu ve Yozgat'ta Trafik Jandarması, Öğrencilere Uygulamalı Trafik Eğitimi Veriyor

GÜNDEM

İzmir’de 'gri su' dönemi başlıyor

Tarih: 30.05.2024 10:38 Güncelleme: 30.05.2024 10:38
Av. Mahir Orak: “Kiralar hane gelirinin 3’te 2’sini aştı
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in yüzde 25 kira artış sınırının devam etmemesi gerektiğine yönelik açıklamasının ardından kiracıların durumunu değerlendiren ve çözüm önerilerini dile getiren Birevim Genel Müdürü Av. Mahir Orak, “Geçmişte gelirin 3’te 1’ine tekabül eden kiralar, bugün 3’te 2 seviyesinin üstüne çıktı. Barınma sorununu çözmek isteyenler ise kira bütçesinin yarısını ödeyerek ev sahibi olabilmek için tasarruf finansman şirketlerine yoğun ilgi gösteriyor” dedi.

Kira giderinin hane ekonomisini domine ettiğinin altını çizen Birevim Genel Müdürü Av. Mahir Orak “Mevcut konjonktürde kiracı kalmak, sürdürülebilir değil. Çünkü kiracılık, barınma ihtiyacını oldukça maliyetli hale getiriyor. Geçmişte gelirin 3’te 1’ine tekabül eden kiralar, bugün 3’te 2 seviyesinin üstüne çıktı. İnsanlar kazandıkları paranın çok ciddi bir kısmını sadece barınma ihtiyacına ayırmak zorunda kalıyor. Öte yandan kredi faiz oranları artış eğilimini sürdürüyor ve bu yöntemle ev sahibi olmak da mümkün gözükmüyor. Gayrimenkul şirketleri daha düşük faizlerle kira öder gibi ev sahibi olma söylemiyle konut satışını artırmaya çalışsa da kira zaten başlı başına hane ekonomisini domine eden bir gider kalemine dönüştü. Bu çıkmazın tek çözümü ise Tasarruf Finansman sistemine dahil olarak dişten tırnaktan artan birikimleri değerlendirmek ve kiraya ayrılan bütçenin yarısı ile kendi evini alabilecek finansmanı sağlamaktır. Keza şu an ev almak için finansmana ihtiyacı olanların çaldığı tek kapı, tasarruf finansman şirketleri oluyor” diye konuştu.

“Kiracılık mecburiyet değil seçenek olarak kalmalı!”
Areda Survey tarafından gerçekleştirilen Kiracı-Ev Sahibi Algı araştırmasının sonucunu değerlendiren Av. Mahir Orak, “Araştırma sonucuna göre, Türk halkının yüzde 77’si ev almanın hayal olduğunu düşünüyor. Yaşamını kiracı olarak sürdürmeyi mecburiyet olarak gören, bunu çaresizce kabullenen toplum yapısı yerine özgüveni ve refah seviyesi yüksek, özgür iradesi ile yaşamını şekillendiren bir toplum yapısı kurgulamalıyız. İçinde bulunduğumuz dönem, kiracılar açısından bir geçiş süreci ve bu süreç pek çok fırsatı beraberinde getiriyor. Kira ödemelerinde zorlanan vatandaşlarımız için bu bir kriz süreci olmakla birlikte aynı zamanda tasarruflarını yatırıma dönüştürebilecekleri bir fırsat dönemidir. Aylık gelirinin makul bir bölümünü tasarrufa ayırabilen her vatandaşımız, faiz, peşinat, ara ödemenin olmadığı Tasarruf Finansman sistemi sayesinde düşük taksitle kısa sürede kendi evinin sahibi olabiliyor” dedi.

“Finansal dönüşüm kaçınılmaz”
Borçlanmaya dayalı finansal yapının dönüşeceği ve iç kaynaklarla büyümenin teşvik edileceği bir döneme girildiğini söyleyen Av. Mahir Orak, “Tüm dünyada enflasyonist baskı ve borçluluk artıyor. Yaklaşık bir asırdır uygulanan ekonomi politikaları, bugünün ihtiyaçlarına çözüm üretemez hale geldi. Gelinen noktada ekonomik sistemlerin ve buna bağlı finansal yapıların dönüşümü kaçınılmaz olacak. Türkiye olarak kendi dönüşüm yolculuğumuzu başlattık ve bu yolculuk finans sektöründeki yapısal düzenlemelerle başladı. Cari açığa neden olan, dış borçlanmayı artıran, reel piyasada kontrolsüz büyüme ve para dağılımlarına yol açan kredilere erişim kısıtlandı. Mevcut ekonomi politikaları ile iç kaynak kullanımını teşvik eden finansal yapıların büyümesi desteklenmeye başlandı. Orta vadede bu finansal dönüşümün yaşanmasını bekliyoruz. Bunun için yani vatandaşın bizim gibi tasarrufa dayalı finansman şirketlerini tercih etmesi için teşvik planlamaları gündemde. Kamu otoriteleriyle gerçekleştirdiğimiz görüşmeler hem Tasarruf Finansman sisteminin desteklenmesi hem de ürün çeşitliliğinin artırılması noktasında olumlu ilerliyor. Söz konusu dönüşümle birlikte ekonomik refahımız artacak, barınma meselesi de dert olmaktan çıkacak” diye konuştu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?

Gürcistan-Azerbaycan sınırında Türk askeri kargo uçağı düştü!

Hüseyin
12.11.2025 21:38:12
Türk milletinin başı sağolsun, şehitlerimize rahmet diliyorum

Ülkü Ocakları Genel Merkezi’nin Terasında Safran Hasadı

Alperen
1.11.2025 01:18:02
Kahpe düzenin yiğit çocukları, var olsun Ülkü Ocakları

Meridyen öğrencilerinden muhtarlar günü ziyareti

Yigido
25.10.2025 05:17:59
Muhtarımız çok çalışkan gayretli biri

Türk gezgin Ekvador'da kartel tarafından kaçırıldı!

Hasan
11.09.2025 15:47:33
Devletimiz gereğini yapacaktır

Ambalaj ürünleri pazarlama

Kategori İçeriği

Ahsen Güzellik Merkezi
Google Haberler Servisimize Abone Olun
Haberi Sesli Oku
sanalbasin.com üyesidir
İos ve Android uygulamamız ile Simashaber cebinizde, indirmek için tıklayın




Google Haberler Servisimize Abone Olun
LÖSEV BAĞIŞLARINIZ İÇİN
Ebru Kılıç Beauty
Ahsen Güzellik Merkezi

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 15 11 1 3 21 36
2.TRABZONSPOR A.Ş. 15 10 1 4 14 34
3.FENERBAHÇE A.Ş. 15 9 0 6 18 33
4.GÖZTEPE A.Ş. 15 7 3 5 9 26
5.SAMSUNSPOR A.Ş. 15 6 2 7 6 25
6.BEŞİKTAŞ A.Ş. 14 7 4 3 7 24
7.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 14 6 4 4 -1 22
8.KOCAELİSPOR 15 5 6 4 -3 19
9.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 15 4 6 5 3 17
10.CORENDON ALANYASPOR 14 3 4 7 -1 16
11.TÜMOSAN KONYASPOR 15 4 7 4 -4 16
12.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 15 3 6 6 -6 15
13.GENÇLERBİRLİĞİ 15 4 9 2 -4 14
14.KASIMPAŞA A.Ş. 15 3 7 5 -7 14
15.HESAP.COM ANTALYASPOR 14 4 8 2 -11 14
16.İKAS EYÜPSPOR 15 3 8 4 -8 13
17.ZECORNER KAYSERİSPOR 15 2 6 7 -17 13
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 15 2 11 2 -16 8
Toptan Su Tesisat Malzemeleri
Simashaber WhatsApp görüntü hatti