Meridyen Eğitim Kurumları
12.03.2026
İFTARA KALAN --:--:--
  • İMSAK 05:50
  • GÜNEŞ 07:14
  • ÖĞLE 13:19
  • İKİNDİ 16:36
  • AKŞAM 19:14
  • YATSI 20:33
  • BIST 100

    16193,56%0,17
  • DOLAR

    44,09% 0,06
  • EURO

    50,88% -0,06
  • GRAM ALTIN

    7313,83% -0,30
  • Ç. ALTIN

    11826,62% 0,00
Meridyen Eğitim Kurumları
YEREL YÖNETİMLER

Muğla ve Menteşe Belediye Başkanları, Eskişehir'de Başkan Ünlüce'yi Ziyaret Etti

YEREL YÖNETİMLER

Tepebaşı'nda 8 Mart'a Özel Dans ve Spor Etkinliği Düzenlendi

YEREL YÖNETİMLER

Yomra Belediye Başkanı Mustafa Bıyık, Büyükşehir Meclisi Toplantısında

YEREL YÖNETİMLER

Manavgat Belediyesi Side'de Binlerce Kişiyi İftarda Buluşturdu

Tarih: 20.09.2023 09:51 Güncelleme: 20.09.2023 09:51
Alzheimer hastalarının fonksiyon kaybına karşı ‘kademeli yardım’ önerisi
Günümüzde yaşam süresinin uzamasının yaşlılık hastalığı olarak da bilinen alzheimerın artışında en büyük neden olduğunu ifade eden Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Hızır Ulvi, hastanın kullanabildiği fonksiyonların zamanla kaybolmaması için kademeli yardımda bulunulmasının önemli olduğunu ifade etti.
Özellikle 65 yaşından sonra ortaya çıkan ve “belleğin yeni şeyler kaydedememe durumunun” en sık rastlanan nedeni olan alzheimerın günümüzde artışta olmasının nedenlerinin başında yaşam süresinin uzaması olduğunu belirten BHT CLINIC İstanbul Tema Hastanesi, Nöroloji Bölümünden Prof. Dr. Hızır Ulvi, hastalığın 80 yaşlarında olan bireylerin yaklaşık yarısında görülebildiğini kaydetti. Kesin bir tedavisi olmayan bu hastalığın seyrinde hasta yakınlarına önemli görevler düştüğünü de hatırlatan Prof. Dr. Hızır Ulvi, alzheimer hastalarının fonksiyonlarını kaybetmemeleri için kademeli yardımda bulunulmasını önererek, “Kademeli yardımla hastanın yapabildiği şeyleri kendisinin yapmasına izin verilmeli, yapamadığı şeylerde yardımda bulunulmalı. Böylece fonksiyonlar kullanılmaya devam eder ve korunmuş olur” dedi.
Hastalıkla ilgili doğru bilinen yanlışlardan birini de anlatan Prof. Dr. Ulvi, “Alzheimerın en önemli sebeplerinden birisi ortalama yaşamın uzamasıdır. Geçmişte sigara içenlerin daha az bu hastalığa yakalandığına dair bir araştırma yapılmıştır. Ancak bunun bir yanılsama olduğu ortaya çıktı. Çünkü sigara içenlerin ortalama yaşam süresi daha kısa olduğu için onlarda bu hastalık daha az görülür” dedi.
“Risk faktörlerinden uzak durulmalı”
Hastalıktan korunmanın yollarını anlatan Prof. Dr. Ulvi, öncelikle yapılması gerekenin sağlıklı bir yaşam sürmek olduğunu belirtti. Bunun için de sağlıklı beslenilmesi gerektiğini ifade eden Prof. Dr. Ulvi, “Hastalıktan korunmak için düzenli olarak zihinsel ve fiziksel egzersizler yapılmalı. Zararlı alışkanlıklardan uzak durulmalı. Özellikle de sigara gibi risk faktörlerinden uzak durulmalı. Alınacak bu tedbirler alzheimerı önlemede çok önemlidir” diye konuştu.

“Fonksiyon kaybı hobilerle engellenebilir”
Hastalığın kesin bir tedavisi olmadığını da kaydeden Prof. Dr. Ulvi, ancak tedaviyle hastalığın ilerlemesinin yavaşlatıldığını belirtti. Tedavi ile hastanın yaşam kalitesinin iyileştirilebildiğini söyleyen Prof. Dr. Ulvi, aynı zamanda hasta yakınlarının da hastaya nasıl yaklaşacağı ve ne yapacaklarını bilmelerinin hastalığın seyri için çok önemli olduğunu söyleyerek şu tavsiyelerde bulundu:
“Bu hastalıkta unutkanlığın yanı sıra hastada bazı davranışsal bozukluklar da olabiliyor. Oluşabilecek muhtemel olumsuzluklara karşı hastaya nasıl yaklaşılacağı iyi bilinmeli. Hastaya sakin ve sade bir ortam sunulmalı. Hasta kalabalık ortamlarda yabancılarla temas etmesin. Alıştığı ortamda ve düzende hayatını geçirmesi önemli. Tedavi sürecinde hastanın yaşam tarzı da hastalığın seyrini etkiliyor. Bu noktada hastaya kademeli yardımda bulunmak önemli. Toplumumuzda yaşlılara olan saygıdan dolayı her adımlarında yardımda bulunuluyor. Ancak bu doğru değil. Hastanın yapabildiği şeyleri kendisinin yapmasına izin verilmeli. Yapamadığı şeylerde yardımda bulunulmalı. Bu kademeli yardımla hasta fonksiyonlarını kullanmaya devam eder ve onları korumuş olur. Kullanmadığı fonksiyonları ise erken dönemde kaybolur. Var olan fonksiyonları geliştirmek için ise hastaların hobilerine devam etmeleri gerekiyor. Ayrıca yapabilecekleri yeni hobiler de kazandırılmalı.”

Yorum SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?

Sarıyer'in yeni kaymakamı belli oldu

Sarıyerli
20.02.2026 01:37:20
Sarıyere hoşgeldiniz hayırlı olsun, Allah utandırmasın

İzmit'te Kaldırım İşgalleri İçin Sıkı Denetim Dönemi Başlıyor

izmit sevdalısı
3.01.2026 03:04:46
Fatma başkanda gecıcı esnaf kalıcı yaptığı bu zulumlerin karşılığını esnaf seçim zamanı kendisine ödetcektir.Aklıselim davranıp bu zor ekonomık sıkıntılarda esnafa zulum yapmak yerine avmler karsısında kücük esnaf desteklenmeli sopa göstermemeli.Esnaf bunu unutmayacaktır

Gürcistan-Azerbaycan sınırında Türk askeri kargo uçağı düştü!

Hüseyin
12.11.2025 21:38:12
Türk milletinin başı sağolsun, şehitlerimize rahmet diliyorum

Ülkü Ocakları Genel Merkezi’nin Terasında Safran Hasadı

Alperen
1.11.2025 01:18:02
Kahpe düzenin yiğit çocukları, var olsun Ülkü Ocakları

Sinan Küçük
Turizm Taşımacılık 7/24 VİP hizmeti

Kategori İçeriği

Ahsen Güzellik Merkezi
Google Haberler Servisimize Abone Olun
Haberi Sesli Oku
sanalbasin.com üyesidir
İos ve Android uygulamamız ile Simashaber cebinizde, indirmek için tıklayın




Google Haberler Servisimize Abone Olun
Sinan Küçük
LÖSEV BAĞIŞLARINIZ İÇİN
Ebru Kılıç Beauty
Ahsen Güzellik Merkezi

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 25 19 2 4 41 61
2.FENERBAHÇE A.Ş. 25 16 0 9 32 57
3.TRABZONSPOR A.Ş. 25 16 3 6 22 54
4.BEŞİKTAŞ A.Ş. 25 13 5 7 15 46
5.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 25 12 7 6 17 42
6.GÖZTEPE A.Ş. 25 11 5 9 10 42
7.KOCAELİSPOR 25 9 10 6 -3 33
8.SAMSUNSPOR A.Ş. 25 7 7 11 -3 32
9.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 25 7 9 9 -3 30
10.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 25 7 9 9 -10 30
11.CORENDON ALANYASPOR 25 5 8 12 -4 27
12.NATURA DÜNYASI GENÇLERBİRLİĞİ 25 6 12 7 -6 25
13.TÜMOSAN KONYASPOR 25 5 11 9 -10 24
14.HESAP.COM ANTALYASPOR 25 6 13 6 -15 24
15.İKAS EYÜPSPOR 25 5 13 7 -17 22
16.KASIMPAŞA A.Ş. 25 4 12 9 -15 21
17.ZECORNER KAYSERİSPOR 25 3 11 11 -27 20
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 25 3 17 5 -24 14
Toptan Su Tesisat Malzemeleri
Simashaber WhatsApp görüntü hatti