Meridyen Eğitim Kurumları
  • BIST 100

    11185,47%1,62
  • DOLAR

    42,55% 0,06
  • EURO

    49,56% 0,01
  • GRAM ALTIN

    5744,81% -0,01
  • Ç. ALTIN

    9297,33% 0,17
Meridyen Eğitim Kurumları
YEREL YÖNETİMLER

Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Besim Dutlulu, Karaköy Pazarı'nda Esnaf ve Vatandaşlarla Buluştu

YEREL YÖNETİMLER

Denizli Büyükşehir Belediyesi'nde Öğrenim Desteği İçin Evrak Teslim Süreci Başladı

YEREL YÖNETİMLER

Şuhutlu Öğrenci Çınar Özgür, İl Birinciliğini İlçeye Kazandırdı

YEREL YÖNETİMLER

Denizli Büyükşehir Meclisi Aralık Ayı Gündemi Açıklandı

Tarih: 19.10.2023 17:39 Güncelleme: 19.10.2023 17:39
Aliya İzzetbegoviç vefatının 20. yıl dönümünde anıldı
Esenler Belediyesi, Bosna Hersek’in ilk cumhurbaşkanı Aliya İzzetbegoviç’i “Vefatının 20. Yıl Dönümünde Aliya İzzetbegoviç Sempozyumu” ile andı. Programa katılan TBMM 29. Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şentop, "Bizim güçlü olmamız dışında başka bir seçenek Ortadoğu’da ve dünyanın başka coğrafyalarında yaşanılan zulmü sona erdirmeyecek" dedi.
Esenler Belediyesi, Bosna Hersek’in ilk cumhurbaşkanı Aliya İzzetbegoviç’i vefatının 20. yılında düzenlenen programla anıldı. Program, Kur’an-ı Kerim Okuma Dünya Birincisi Mustafa Kızılcaoğlu’nun Kur’an-ı Kerim tilavetiyle başladı. Programda ayrıca İzzetbegoviç’in mücadelelerle dolu yaşamını anlatan sinevizyon gösterimi izlendi. Program sonunda katılımcılara Aliya İzetbegoviç’in zorlu şartlar altında yayınlattığı dünya Müslüman halklarının sorunlarına dair tespit ve önerilerini içeren “İslam Deklarasyonu” adlı eseri hediye edildi.

“20. yüzyılın en önemli Müslüman düşünürlerinden birisi”
TBMM 29. Başkanı Mustafa Şentop, konuşmasında Aliya İzzetbegoviç’in en önemli Müslüman düşünürlerden biri olduğunu dile getirerek, “78 yıllık bir hayat. İlk hapse girdiği zaman ilk olarak 1946 yılında 3 yıllık hapis cezası alıyor. O zaman Yugoslavya’da ‘Mladi Müslümani’ Müslüman gençler diye bir teşkilat kurmuşlar. Ondan dolayı mahkum oluyor. Daha sonra 1960’lı yıllarda 5 yıl daha, daha sonra da size dağıtılacak olan kitabın yayınlanmasından kısa bir süre sonra 1983’ten 1988’e kadar hapis yatıyor. Hayatının 15 yılı hapishanede geçmiş. Bosna’daki iç savaş ve soykırım sırasında hayatının yaklaşık 10 yılı mücadele ile geçiyor. Böyle bir çileli hayat içerisinde sürekli bir eylem adamı olmuş. Partisinin adı da Demokratik Eylem Partisi. Kendisi aynı zamanda önemli bir düşünür. 20. yüzyılın en önemli Müslüman düşünürlerinden birisi. Çok vurgu yaptığı bir şey; kimlik önemli, karakter önemli ve ahlak önemli. Bir mücadelede her şart altında ahlakın önemine vurgu yapıyor. Onun için yürütülen mücadelede Bosna’nın birçok yerinde büyük katliamlar yaşanırken kendisi bu ahlaki ilkelere riayet ediyor” dedi.

“Türkiye’de bu konuyu hala tam olarak anlayamayanlar var”
Filistin meselesinde bilgi eksiklerinin olduğunu kaydeden Şentop, “Filistin’de yaşananları yakından takip ediyoruz. Filistin meselesini tam olarak anlayamayanlar var. Dayanışma örnekleri sebebiyle Yahudilere nefret beslememiz gerekmiyor. Bundan ders almamız gerekiyor. Onlar gibi beraber ve güçlü olmamız gerekiyor. Bizlerin gücü sadece bize fayda sağlamayacaktır. Zayıf durumda olan, sadece kendisine değil aynı zamanda komşularına da zulüm etmiş olur. Çünkü onları kendisine saldırmaya cezbeder. 19. yüzyılın sonu ile 20. yüzyılın başında İslam dünyasında hüküm süren durum söz konusu olmasaydı, ne İngilizlerin ne de Yahudilerin aklına bizim canlı bedenimiz üstünde bir Yahudi devleti kurma fikri gelmezdi. Bizler kuzu olduğumuz için onlar kurda dönüşebildi. Bu sebeple hem kendimiz, hem onlar hem de dünyanın bu kısmında barış için güçlü olmamız lazım’ diyerek, işte bugün İslam coğrafyasında yaşanılan sorunların temeli budur. Bizim güçlü olmamız dışında başka bir seçenek Ortadoğu’da ve dünyanın başka coğrafyalarında yaşanılan zulmü sona erdirmeyecek” dedi.
Şentop, programda Aliya’nın Filistin meselesi ile ilgili yazılarını da okudu.

“Aliya İzzetbegoviç, Batı’ya meydan okuyan yürekli bir Müslüman”
Esenler Belediye Başkanı M. Tevfik Göksu da, Aliya İzzetbegoviç’in Batı’ya meydan okuyan yürekli bir Müslüman olduğunu dile getirerek, “Gençler Aliya İzzetbegoviç filozof, bir dava adamı, bir siyasi parti genel başkanı, bir mücadele adamı, bir devlet başkanı, hapishanede mahkum, Batı’ya meydan okuyan yürekli bir Müslüman. Aliya İzzetbegoviç Batı’nın tam ortasında Batı’nın çifte standardını ve Batı medeniyetinin kokuşmuşluğunu anlatan yürekli bir Müslüman. Biz Aliya ile çok kez görüşme, konuşma imkanına sahip olduk Bosna cihadı döneminde. Ve gerçekten Aliya İzzetbegoviç, o Batı’nın ortasında Batı’ya meydan okuyan tarzıyla hepimize örneklik gösterecek ve bir insanın ayağının bastığı toprağın kendi kaderiyle ne kadar örtüştüğünü anlatan en kıymetli dava ve mücadele adamıdır. Aliya ne diyor? ’Ben Batı’ya giderken boynu eğik gitmiyorum. Çünkü benim tarihimde soykırım yok. Ama Batı’nın tarihinde soykırım var’ ki gençler sakın soykırımı unutmayın. Çünkü soykırımı unutsanız soykırım çabuk tekrarlanır. Cenab-ı Hakk, Aliya’ya rahmet eylesin. Onun kitaplarını okuyup feyz almayı bize nasip etsin” diyerek herkese teşekkür etti.
Göksu tarafından Mustafa Şentop’a bir tablo hediye edildi. Esenler Dr. Kadir Topbaş Kültür Sanat Merkezi’ndeki programa, TBMM 29. Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şentop, Esenler Belediye Başkanı M. Tevfik Göksu, Esenler Kaymakamı Süleyman Özçakıcı, Esenler İlçe Milli Eğitim Müdürü Feyzullah Sert, AK Parti Esenler İlçe Başkanı Av. Umut Özkan ile siyasi parti temsilcileri ve çok sayıda sivil toplum kuruluşu temsilcileri katıldı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?

Gürcistan-Azerbaycan sınırında Türk askeri kargo uçağı düştü!

Hüseyin
12.11.2025 21:38:12
Türk milletinin başı sağolsun, şehitlerimize rahmet diliyorum

Ülkü Ocakları Genel Merkezi’nin Terasında Safran Hasadı

Alperen
1.11.2025 01:18:02
Kahpe düzenin yiğit çocukları, var olsun Ülkü Ocakları

Meridyen öğrencilerinden muhtarlar günü ziyareti

Yigido
25.10.2025 05:17:59
Muhtarımız çok çalışkan gayretli biri

Türk gezgin Ekvador'da kartel tarafından kaçırıldı!

Hasan
11.09.2025 15:47:33
Devletimiz gereğini yapacaktır

Ambalaj ürünleri pazarlama

Kategori İçeriği

Ahsen Güzellik Merkezi
Google Haberler Servisimize Abone Olun
Haberi Sesli Oku
sanalbasin.com üyesidir
İos ve Android uygulamamız ile Simashaber cebinizde, indirmek için tıklayın




Google Haberler Servisimize Abone Olun
LÖSEV BAĞIŞLARINIZ İÇİN
Ebru Kılıç Beauty
Ahsen Güzellik Merkezi

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 15 11 1 3 21 36
2.TRABZONSPOR A.Ş. 15 10 1 4 14 34
3.FENERBAHÇE A.Ş. 15 9 0 6 18 33
4.GÖZTEPE A.Ş. 15 7 3 5 9 26
5.BEŞİKTAŞ A.Ş. 15 7 4 4 7 25
6.SAMSUNSPOR A.Ş. 15 6 2 7 6 25
7.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 15 6 4 5 -1 23
8.KOCAELİSPOR 15 5 6 4 -3 19
9.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 15 4 6 5 3 17
10.CORENDON ALANYASPOR 15 3 4 8 -1 17
11.TÜMOSAN KONYASPOR 15 4 7 4 -4 16
12.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 15 3 6 6 -6 15
13.HESAP.COM ANTALYASPOR 15 4 8 3 -11 15
14.GENÇLERBİRLİĞİ 15 4 9 2 -4 14
15.KASIMPAŞA A.Ş. 15 3 7 5 -7 14
16.İKAS EYÜPSPOR 15 3 8 4 -8 13
17.ZECORNER KAYSERİSPOR 15 2 6 7 -17 13
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 15 2 11 2 -16 8
Toptan Su Tesisat Malzemeleri
Simashaber WhatsApp görüntü hatti