Meridyen Eğitim Kurumları
28.03.2026
İFTARA KALAN --:--:--
  • İMSAK 05:21
  • GÜNEŞ 06:48
  • ÖĞLE 13:14
  • İKİNDİ 16:45
  • AKŞAM 19:31
  • YATSI 20:52
  • BIST 100

    15807,88%-0,41
  • DOLAR

    44,37% 0,19
  • EURO

    51,18% -0,07
  • GRAM ALTIN

    6417,41% 2,74
  • Ç. ALTIN

    10535,37% -0,74
Meridyen Eğitim Kurumları
YEREL YÖNETİMLER

Adalet Bakanı Gürlek Düzce'de: 'Türkiye Yüzyılı Adaletin Yüzyılı Olacak'

YEREL YÖNETİMLER

Adalet Bakanı Gürlek: "Türkiye Bölgede Oyun Kurucu Rol Üstlendi"

YEREL YÖNETİMLER

Adalet Bakanı Gürlek, Düzce'de AK Parti İl Başkanlığını Ziyaret Etti

YEREL YÖNETİMLER

Adalet Bakanı Gürlek, 12. Yargı Paketi için Meslektaşlarıyla İstişare Yapıyor

Tarih: 22.04.2020 22:48 Güncelleme: 22.04.2020 22:48
Ali Büyükasar ile Türkiyede Futbolun geleceği üzerine keyifli bir sohbet

Virüs sürecinde tüm dünyadaki ligler süresiz olarak ertelenmişti. Sizde bu gelişmeleri kaleme aldığınız yazılarınızda genişçe ele almıştınız. Şimdilerde ise olumlu yönde gelişmeler var, dünyadaki ve ülkemizdeki son durumu özetleyebilir misiniz? 

Salgının yavaş yavaş kontrol altına alınmasıyla ilgili güzel haberler aldık. Dünyanın çeşitli yerlerinde futbola dönüşün yavaş yavaş başladığını görüyoruz. Son gelişme olarak Coronavirüs nedeniyle 1 aydır askıda olan Türkmen liginde erteleme kaldırıldı, sezon kaldığı yerden geçtiğimiz günlerde tekrar başladı. Tacikistan, Belarus, Burundi ve Nikaragua gibi ülkelerde futbol heyecanı devam ediyor.

UEFA, 55 ülke federasyonuyla video konferans aracılığıyla bir toplantı gerçekleştirdi. Avrupa futbolunun patronu, ülke federasyonlarına yerel ligler ve kupa karşılaşmalarının oynayarak bitirmesi yönünde öneride bulundu. Coronavirüsü nedeniyle liglere ara verilen Almanya'da yetkililer Mayıs ayı ortası veya sonunda futbola yeniden izin verilmesinin düşünülebileceği konusunda fikir birliğine vardıklarını açıkladılar.  Dünya kamuoyundan takip ettiğimiz kadarıyla; İngiltere Premier Lig: 8 Haziran, İspanya La Liga: 12 Haziran, Fransa Ligue 1: 17 Haziran, Hollanda Eredivisie: 19 Haziran, Portekiz Liga NOS: 5 Haziran tarihinde kesin olmamakla birlikte futbola dönüş sinyallerini vermiş bulunmaktalar. Ülkemizde de Haziran ayının 3. haftası muhtemel başlangıç tarihi olarak öngörülüyor. 

Liglerin kaldığı yerden oynatılması gündemdeki yerini koruyor. Kalan 6 hafta ve play-off sizce nasıl oynatılmalı? 

Öncelikle liglerin kesinlikle iptal edilmemesi ve mecbur kalınmadıkça tescil yoluna gidilmemesi hususundaki fikirlerimi konuk alarak katıldığım programlarda ve yazmış olduğum yazılarda defalarca beyan ettiğimi söylemek isterim. Burada takımların vermiş olduğu büyük emekler var. Herkesin emeğine saygı duymak lazım. Hayat normale döndüğü takdirde, ben liglerin kaldığı yerden devam etmesini temenni ediyorum. 

TFF 2.ligde kalan 6 haftanın; bir takımın haftada 2 maç yaparak organize edilmesi en mantıklı çözüm olarak gözüküyor. Madem bir takım haftada iki maç oynayacak, ilk maçlar pazartesi, salı, çarşamba oynansın. İkinci maçlar Cuma, Cumartesi, Pazar yapılsın. İlk maçını Pazartesi oynayan takım, ikinci maçını Cuma, Salı günü oynayan takım Cumartesi, Çarşamba oynayan takım da Pazar günü ikinci maçlarını yapsın. Böylelikle olması muhtemel yığılmaları önleyebiliriz. Play-off süreci içinde aynı yöntem uygulanabilir. 

Son dönemde çeşitli söylentilere göre maçların hepsinin bir şehirde oynatılması durumunu nasıl değerlendirirsiniz? 

Maçların belirlenecek olan bir ilimizde oynatılması fikrini de ilk savunanlardanım. Antalya ve ilçesi Alanya’nın bu noktada ön plana çıktığını görüyoruz.  Antalya’da 3 büyük stadyum ve yaklaşık 200 tane saha mevcut. Antalya; otel olanakları ve yatak sayısı olarak Türkiye’nin bir numarası. Ligler seyircisiz oynatılacağına göre bu mevcut saha ve otel sayısı tüm profesyonel takımlarımıza fazlasıyla yetecektir. Bu olay aynı zamanda virüsten olumsuz etkilenen turizm sektörü için büyük bir fırsattır. 

Futbol kulüpleri ekonomik açıdan nasıl etkilenecek?

Futbol Kulüplerinin gelirleri; maç gelirleri, ticari gelirler ve yayın gelirleri olarak üç ana başlığa ayrılmaktadır. Ekonomik olarak; ertelenen veya iptal edilen müsabakalar, kulüplerin büyük gelir kaynağı olan maç ve ticari gelirlerini önemli ölçüde etkileyecektir. Örneğin, kulüpler maç günü bilet gelirlerinden yararlanamayacaktır. Bunun dışında, seyircinin olmadığı müsabakalarda ürün satışını da dahil olmak üzere kulüplerin ticari gelirlerinde büyük miktarda azalma meydana gelecektir. 

Yayıncı kuruluşun ligler başlayana kadar ödeme yapılmayacağını açıklaması da gündeme bomba gibi düşmüştür. Seyircilerin olmadığı bir ortamda önce reklam ve sponsor şirketlerinden kaynaklanan zararlar, ardından ise yayıncı kuruluştan alınamayan hakkedişler büyük bir ekonomik krize yol açacaktır. Tüm bunların sonucunda maddi olarak en çok zarar edecek kurum, bu zincirin son halkası olan futbol kulüpleridir.

Futbolcuların durumu ne olacak? Sözleşme ve ödemeler konusunda ne tür problemler olabilir?

Son günlerde en çok konuşulan konu futbolcuların maaşlarında indirime gidip gitmeyeceği ya da kulüplerin futbolcuların maaşlarını bu kriz döneminde nasıl ödeyeceği olarak ön plana çıkıyor. Liglerin ertelenmesi sebebiyle dünyada ve ülkemizde tüm spor kulüplerinin ne tür gelir kaybına uğrayacaklarını bir önceki soruda kısaca belirttik. Gelirlerini yitiren kulüplerin futbolculara karşı sözleşmeyle belirlenmiş ödemeleri yapabilmeleri şuan için imkansız hale gelmiştir. Birçok Süper lig başkanı ve yöneticisi şu durumda ödeme yapamayacaklarını açıkça beyan etmiş durumdalar.  

Bu durumda virüs salgın hastalığının mücbir sebep olarak kabul edilmesi söz konusu olabilir ve mevcut sporcu sözleşmelerinin yeniden uyarlanması gündeme gelebilir. Bir süredir FIFA ile Uluslararası Profesyonel Futbolcular Birliği arasında Coronavirüs sebebiyle liglerin ertelenmesinden doğan ve doğması muhtemel ekonomik sorunlar göz önünde bulundurularak, futbolcu maaşlarında indirime gidilmesi hususu yoğun bir şekilde tartışılmaktadır. Bu tip fedakarlıklar için illa bir kanuna gerek olduğunu düşünmüyorum. Buna örnek olarak İtalya Ligi takımlarından Juventus verilebilir. Juventus takımında oyuncular ve teknik ekip gönüllü olarak toplam 90 milyon Euro maaş kesintisi konusunda anlaştı. Mart, Nisan, Mayıs ve Haziran ayı ödemelerini kapsayan anlaşmada oyuncular alacaklarının büyük kısmından fedakarlık yaparak vazgeçti. Bu onurlu ve anlamlı davranışın tüm takımlara örnek teşkil etmesi gerektiğine inanıyorum. Unutulmamalıdır ki, kulüplerimiz yaşadıkça futbol oynanabilir. Bu krizden nasıl el birliği ile en az zararla nasıl çıkılabilir şimdiden konuşulmalı ve gerekli tedbirler ivedilikle alınmalıdır.

Sporcu sağlığı açısından spor kamuoyuna mesajınız nedir ? 

Kulüpler, sporcular ve teknik ekipler morallerini yüksek tutsun. Bu süreçte hiç kimse karamsarlığa kapılmasın. İçerisinde bulunduğumuz bu sıkıntılı süreçte ortak akıl ve mantık çok önemli. Birbirimize moral ve destek vereceğiz. Biz bir sporcumuzun sağlığını, bin maçın oynanmasına değişmeyiz. Teknik heyetlerin, sporcuların ve halkımızın sağlığı her şeyin önünde gelir. Her şeyin başı sağlık. Sağlık olduktan sonra her şey Allah'ın izniyle olur.

Son olarak neler söylemek istersiniz? Sarıyerlilere mesajınız nedir? 

Ben vefat eden vatandaşlarımıza Allah'tan rahmet, tedavi görenlere de şifa temenni ediyorum. Bu süreci atlatacağız. Uyarılara kulak verelim. Yetkili kurullarımızın ve Sağlık Bakanlığımızın uyarılarına uyalım. Tedbirli ve sabırlı olalım diyorum. Sizlerin aracılığıyla tüm Sarıyerli hemşerilerimin mübarek Ramazan aylarını ve 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramlarını kutluyor, sağlık ve huzur temenni ediyorum. 

 

Yorum SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?

Bakan Gürlek’ten Özel’e: İddialar asılsız, yargıya taşıyorum

Mustafa gül
17.03.2026 17:18:01
Atılırda bu kadarda desteksiz atılmaz, koskoca genel başkan bunun danışmanları ne iş yapar hepsine yol verip adam gibi danışmanlarla çalışması lazım

Sarıyer’de Trabzonlular Güç Birliği Yaptı: SATRADER Resmen Kuruldu!

Trabzonlu
12.03.2026 11:35:03
Nihayet bizimde bir çatımız oldu, kuranlara teşekkürler, bize her yer Trabzon

Sarıyer'in yeni kaymakamı belli oldu

Sarıyerli
20.02.2026 01:37:20
Sarıyere hoşgeldiniz hayırlı olsun, Allah utandırmasın

İzmit'te Kaldırım İşgalleri İçin Sıkı Denetim Dönemi Başlıyor

izmit sevdalısı
3.01.2026 03:04:46
Fatma başkanda gecıcı esnaf kalıcı yaptığı bu zulumlerin karşılığını esnaf seçim zamanı kendisine ödetcektir.Aklıselim davranıp bu zor ekonomık sıkıntılarda esnafa zulum yapmak yerine avmler karsısında kücük esnaf desteklenmeli sopa göstermemeli.Esnaf bunu unutmayacaktır

Sinan Küçük
Turizm Taşımacılık 7/24 VİP hizmeti

Kategori İçeriği

Ahsen Güzellik Merkezi
Google Haberler Servisimize Abone Olun
Haberi Sesli Oku
sanalbasin.com üyesidir
İos ve Android uygulamamız ile Simashaber cebinizde, indirmek için tıklayın




Google Haberler Servisimize Abone Olun
Sinan Küçük
LÖSEV BAĞIŞLARINIZ İÇİN
Ebru Kılıç Beauty
Ahsen Güzellik Merkezi

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 26 20 2 4 44 64
2.FENERBAHÇE A.Ş. 27 17 1 9 33 60
3.TRABZONSPOR A.Ş. 27 18 3 6 24 60
4.BEŞİKTAŞ A.Ş. 27 15 5 7 18 52
5.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 27 12 8 7 14 43
6.GÖZTEPE A.Ş. 26 11 5 10 10 43
7.SAMSUNSPOR A.Ş. 26 8 7 11 -2 35
8.KOCAELİSPOR 27 9 12 6 -9 33
9.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 27 8 10 9 -10 33
10.CORENDON ALANYASPOR 27 6 8 13 1 31
11.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 26 7 10 9 -4 30
12.TÜMOSAN KONYASPOR 27 7 11 9 -8 30
13.NATURA DÜNYASI GENÇLERBİRLİĞİ 27 6 14 7 -9 25
14.HESAP.COM ANTALYASPOR 27 6 14 7 -18 25
15.KASIMPAŞA A.Ş. 27 5 13 9 -15 24
16.ZECORNER KAYSERİSPOR 27 4 12 11 -27 23
17.İKAS EYÜPSPOR 27 5 15 7 -19 22
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 27 4 18 5 -23 17
Toptan Su Tesisat Malzemeleri
Simashaber WhatsApp görüntü hatti