Meridyen Eğitim Kurumları
  • BIST 100

    11185,47%1,62
  • DOLAR

    42,55% 0,06
  • EURO

    49,56% 0,01
  • GRAM ALTIN

    5744,81% -0,01
  • Ç. ALTIN

    9297,33% 0,17
Meridyen Eğitim Kurumları
YEREL YÖNETİMLER

MUSTAFAKEMALPAŞA’DA OFF-ROAD FESTİVALİ NEFES KESTİ

YEREL YÖNETİMLER

BAŞKAN ŞÜKRÜ ERDEM’DEN MEVLÂNA HAFTASI MESAJI

YEREL YÖNETİMLER

Kepez Belediye Başkanı Kocagöz, Anteks Grubu Çalışanlarıyla Buluştu

YEREL YÖNETİMLER

Kadınların Seçme ve Seçilme Hakkının 91. Yılı Kepez'de Panel ile Kutlandı

Tarih: 24.06.2020 10:08 Güncelleme: 24.06.2020 10:08
Ağız içi yaralarına propolis tedavisi
Düzenli propolis tüketildiğinde hastalanma sıklığının azaldığını belirten uzmanlar propolisin ağız içi yaralanmalarda koruyucu ve destekleyici tedavi özelliğine dikkat çekti. Gıda Yüksek Mühendisi Aslı Elif Tanuğur Samancı, "Kişilerde, ağız içi yara ya da aft gözlendiği durumlarda ise, en az yüzde 20 özüt içeren etanol su solüsyonu ile özütlenmiş propolisten yetişkinler günde en az 40 damla, çocuklar ise günde en az 20 damla tüketmeli ve aft ya da yara oluşan bölgeye doğrudan uygulamalıdırlar" diye konuştu.
Propolisin doğal bir arı ürünü olduğunu belirten Aslı Elif Tanuğur Samancı, antioksidan, antibakteriyel, antifungal ve antimikrobiyal özellikler gösterdiğini söyledi. Samancı, "Bu sayede, bakteri, mantar ve virüslerin gelişmesini önler. Propolis binlerce yıldır pek çok hastalıkta koruyucu ve tedaviyi destekleyici olarak kullanılmıştır. Düzenli tüketildiğinde, bağışıklığın güçlenmesine yardımcı olmasının yanında, hastalanma sıklığının ve ilaç kullanımının azalmasına yardımcı olur. Günlük bağışıklık desteği olarak en az yüzde 10 özüt içeren propolis damladan yetişkinler günde en az 20 damla, çocuklar ise günde en az 10 damla tüketmelidir. Kişilerde, ağız içi yara ya da aft gözlendiği durumlarda ise, en az yüzde 20 özüt içeren etanol su solüsyonu ile özütlenmiş propolisten yetişkinler günde en az 40 damla, çocuklar ise günde en az 20 damla tüketmeli ve aft ya da yara oluşan bölgeye doğrudan uygulamalıdırlar" dedi.

"Destek tedavi önemlidir"
Ateşli hastalıklarda ve sonrasında kemoterapi ya da radyoterapi uygulamalarında, ağız içi aft ve yaraları sıklıkla gözlemlendiğini söyleyen Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ateş Kara, "Bu durumda, hastaların medikal tedavilerinin yanında, doğal ürünler ile de destek tedavi almaları oldukça önemlidir. Biz propolis ve diğer arı ürünlerinden, uzun zamandır bu anlamda yararlanıyoruz" diye konuştu.
Kara, propolisin ağızda oluşan ve yaygın olarak görülen bakterilere karşı etkilerinin detaylı olarak incelendiği bir çalışmadan bahsederek,‘‘2010 yılında Jendauba Üniversitesi’nde, in vitro koşullarda gerçekleştirilen çalışmada, 33 farklı bakterinin 48 saat boyunca uygun şartlarda çoğalması sağlanıp, ardından propolis özütü ile etkileşimleri gözlemlenmiştir. 24 saat sonunda propolis özütü eklenen örneklerde, bakteri aktivitelerinde yüzde 87 oranında azalma görülmüştür. Çalışmanın sonucunda propolisin ağız sağlığını tehdit eden bakterilere karşı etkili olduğu ve ağızda gelişen hastalıkları önleyebileceği belirtilmiştir" ifadelerini kullandı.

"Etkili müdahale aracı"
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Zahide Küçük ise propolisin kemoterapi ve radyoterapide kullanıldığını ifade ederek, şu ifadeleri kullandı: 2016 yılında Shahid Sadoughi Hastanesinde yapılan çalışmada, baş ve boyun kanseri hastalarında kemoterapinin neden olduğu oral mukozitin (ağız içi yaralar) azaltılmasında propolisin ağız gargarası olarak kullanılmasının etkisi incelenmiştir. Çalışmaya, 20 kişi deney grubunu, 20 kişi ise kontrol grubunu oluşturacak şekilde toplam 40 kişi katılmıştır. Deney grubundaki bireyler 5 ml propolis, kontrol grubundaki bireyler ise 5 ml su ile, günde 3 kez 7 gün boyunca ağız gargarası yapmışlardır. Çalışmada, su kullanan grupta bir değişim görülmemiştir. Propolis kullanan grubun ise, yüzde 65’inin ağız içi yaralarının çalışmanın 7. gününde tamamen iyileştiği gözlemlenmiş ve tamamında ağız içi yara ve kızarıklığın azaldığı tespit edilmiştir. Çalışmanın sonucunda, propolisin, ağız içi yaralarda yardımcı ve etkili bir müdahale aracı olduğu belirtilmiştir. Araştırmacılar, kemoterapi gören hastalarda, propolisin ağız gargarası şeklinde kullanımın oral mukozit tedavisinde etkili bir yöntem olacağını belirtmişlerdir"

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?

Gürcistan-Azerbaycan sınırında Türk askeri kargo uçağı düştü!

Hüseyin
12.11.2025 21:38:12
Türk milletinin başı sağolsun, şehitlerimize rahmet diliyorum

Ülkü Ocakları Genel Merkezi’nin Terasında Safran Hasadı

Alperen
1.11.2025 01:18:02
Kahpe düzenin yiğit çocukları, var olsun Ülkü Ocakları

Meridyen öğrencilerinden muhtarlar günü ziyareti

Yigido
25.10.2025 05:17:59
Muhtarımız çok çalışkan gayretli biri

Türk gezgin Ekvador'da kartel tarafından kaçırıldı!

Hasan
11.09.2025 15:47:33
Devletimiz gereğini yapacaktır

Ambalaj ürünleri pazarlama

Kategori İçeriği

Ahsen Güzellik Merkezi
Google Haberler Servisimize Abone Olun
Haberi Sesli Oku
sanalbasin.com üyesidir
İos ve Android uygulamamız ile Simashaber cebinizde, indirmek için tıklayın




Google Haberler Servisimize Abone Olun
LÖSEV BAĞIŞLARINIZ İÇİN
Ebru Kılıç Beauty
Ahsen Güzellik Merkezi

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 15 11 1 3 21 36
2.TRABZONSPOR A.Ş. 15 10 1 4 14 34
3.FENERBAHÇE A.Ş. 15 9 0 6 18 33
4.GÖZTEPE A.Ş. 15 7 3 5 9 26
5.SAMSUNSPOR A.Ş. 15 6 2 7 6 25
6.BEŞİKTAŞ A.Ş. 14 7 4 3 7 24
7.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 14 6 4 4 -1 22
8.KOCAELİSPOR 15 5 6 4 -3 19
9.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 15 4 6 5 3 17
10.CORENDON ALANYASPOR 14 3 4 7 -1 16
11.TÜMOSAN KONYASPOR 15 4 7 4 -4 16
12.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 15 3 6 6 -6 15
13.GENÇLERBİRLİĞİ 15 4 9 2 -4 14
14.KASIMPAŞA A.Ş. 15 3 7 5 -7 14
15.HESAP.COM ANTALYASPOR 14 4 8 2 -11 14
16.İKAS EYÜPSPOR 15 3 8 4 -8 13
17.ZECORNER KAYSERİSPOR 15 2 6 7 -17 13
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 15 2 11 2 -16 8
Toptan Su Tesisat Malzemeleri
Simashaber WhatsApp görüntü hatti