Meridyen Eğitim Kurumları
15.03.2026
İFTARA KALAN --:--:--
  • İMSAK 05:45
  • GÜNEŞ 07:09
  • ÖĞLE 13:18
  • İKİNDİ 16:38
  • AKŞAM 19:17
  • YATSI 20:36
  • BIST 100

    16088,00%-1,23
  • DOLAR

    44,16% 0,22
  • EURO

    50,49% -0,78
  • GRAM ALTIN

    7134,90% -0,98
  • Ç. ALTIN

    11685,77% -0,65
Meridyen Eğitim Kurumları
EKONOMİ

TEKNOSAB Lojistik Teknopark’ta geri sayım... Dev yatırımın temeli Nisan’da atılacak

GÜNDEM

Görme engellilere yönelik TÜRGÖK Öykü Yarışması başlıyor

DÜNYA

Başkan Altay, Stokholm’de gurbetçi Konyalılarla buluştu

GÜNDEM

Bursa Osmangazi'de Orhan Kemal’in edebiyat mirasını yaşatıyor

Tarih: 17.09.2022 14:31 Güncelleme: 17.09.2022 14:31
Adnan Menderes ve yol arkadaşları idamlarının 61’inci yılında kabirleri başında anıldı

Eski Başbakan Adnan Menderes, Dışişleri Bakanı Fatin Rüştü Zorlu ve Maliye Bakanı Hasan Polatkan, idam edilişlerinin 61’nci yılında Topkapı’daki Anıt Mezarda düzenlenen törenle anıldı. Törende konuşan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, “Onlar ebediyete kadar canları pahasına memlekete hizmet etmiş, vatan kahramanları olarak anılmaya devam edilecektir” dedi.
Merhum Başbakan Adnan Menderes ve yol arkadaşlarının idam edilişlerinin 61’inci yılında Topkapı’daki Anıt Mezarda düzenlenen törenle anıldı. Anma törenine İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ömer İleri, Zeytinburnu Belediye Başkanı Ömer Arısoy, İstanbul İl Emniyet Müdürü Zafer Aktaş, İstanbul İl Jandarma Komutanı Tümgeneral Yusuf Kenan Topçu, Menderes, Polatkan ve Zorlu ailelerin üyeleri katıldı. Kur’an-ı Kerim tilaveti ile başlayan törende Menderes, Polatkan ve Zorlu’nun ruhuna dualar okudu. Okunan duaların ardından Bakan Soylu ve beraberindekiler, kabir ziyaretinde bulundu. Merhum Başbakan Menderes’in kabrine karanfil bırakıldı. Daha sonra Adnan Menderes’in oğlu Aydın Menderes ve eşi Berrin Menderes’in kabri de ziyaret edilerek dua edildi. Törende Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın mesajı da okundu. Eski Başbakan Adnan Menderes’in gelini Ümran Menderes ve Demokrat Parti bakanlarından Ahmet Tevfik İleri’nin torunu olan AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ömer İleri, günün anlam ve önemine ilişkin konuşma gerçekleştirdi.

“Adnan Menderes bu güzel ülkenin tüm değerlerinin bir bileşeniydi”
Anma programında konuşan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, "17 Eylül, bir yanıyla asla anımsamak istemediğimiz bir tarihtir. Diğer yanıyla 17 Eylül asla unutmamız gereken, bize güç, inanç, görev yükleyen tarihtir. Bu insanların mücadelesini iyi anlamamız lazım. Bu insanlar ve onların arkadaşları, 27 Mayıs’ın bütün mağdurları, Aşık Veysel’in ve onun gibi Anadolu’nun bağrından kopan insanların şalvarlı, poturlu diye Ankara şehir merkezine giremediği bir Türkiye tablosunda hem kalkınmanın hem adaletin, hem eşitliğin, hem demokrasinin hem de bu ülke insanın birliğinin mücadelesini verdiler. Bu kolay bir iş değildir. Adnan Menderes bu güzel ülkenin tüm değerlerinin bir bileşeniydi. Örselenen, ötekileştirilen, kıyafetinden dolayı caddeler sokulmayan geniş kitleleri devletle, demokrasiyle barıştıran bir büyük adamdı. Demokrasiyi bir takım elitlerin oyuncağı olmaktan çıkaran bir kadroydu, o kadro. Türk Demokrasisini 17 Eylül’e götüren süreç, bize demokrasi yolunda karşılaşacağımız bütün tuzakların ip uçların vermiştir. 6-7 Eylül tezgahlarından tutun, öğrencilerin kıyma makinelerine atıldığı gibi yalanlara kadar, bütün kirli taktiklerin demo versiyonu o dönemde kullanılmıştır. Uçak dolusu altınlarla yurtdışına kaçıldığı yalanlarından, Ardahan ve Kars’ın Rusya’ya verildiği yalanlarına kadar burada ailelerin huzurunda söylemekten edep ederim, her türlü iftiraya kadar bu gün ve benzeri iftiraların, anlayışların katısı o gün ve bugün yaşanmıştır, yaşanmaktadır” dedi.

“15 Temmuzun faili Amerika’dır. Biz bunları biliyoruz”
Darbelerin failinin Amerika olduğunu söyleyen Bakan Soylu, “1960 darbesinin faili Amerika’dır. Hiç lafı eğip, bükmenin bir anlamı söz konusu değildir. Amerika bunu içerde tek parti rejiminin diktasıyla beraber yapmıştır. Hiçbir şekilde imtina etmemişlerdir, kaçınmamışlardır. İftiradan namus tecavüzünden, haysiyet cellatlığından, bu ülkeye bu millete yapılan hizmetleri al aşağı etmekten hiçbir zaman kaçınmamışlardır. 1980 darbesinin de faili Amerika’dır. 28 Şubat’ın planlayıcısı Amerika’dır. 15 Temmuzun faili Amerika’dır. Biz bunları biliyoruz, bu tarih bunları biliyor ve herkes bunları biliyor. Bu coğrafyada Balkan Paktıyla, Bağdat Paktıyla, Pakistan Paktıyla bir coğrafi bütünlük olmasın, kardeşlik olmasın diye, Doğuyu istedikleri gibi evirip çevirmek, Müslüman milletleri yoksulluğa, kaosa itebilmek için ellerinden gelen planlamaları bu coğrafyalarda uygulamışlardır. Bu gün aynısını yapmaya çalışmışlardır. İran’dan Suriye’ye, Libya’dan Lübnan’a onlar iddialarından vazgeçmemişlerdi. Bizim bu kahramanlara sözümüz var, bizde onların iddialardan vazgeçmedik. Biz inanıyoruz ki dualar bizimle beraberdir. Biz inanıyoruz ki Allah bizimle beraberdir” şeklinde konuştu.

“Onlar ebediyete kadar canları pahasına memlekete hizmet etmiş, vatan kahramanları olarak anılmaya devam edilecektir”
Darbelerin hem tarihin hem de hafızalarında olduğunu söyleyen Bakan Soylu, “Rahmetli Menderes, Polatkan’ın, Zorlu’nun muhatap oldukları sözde yargılanmalar ve şahsiyetlerine vurulan darbeler hem tarihin, hem de hafızaların kayıtlarındadır. Aziz milletimiz aradan geçen 61 yıla rağmen, bu büyük insanların mirasına ve misyonlarına sahip çıkmıştır ve çıkmaya devam edecektir. Onlar ebediyete kadar milletimizin vicdanında bu ülkenin birer değeri, haksızlığa uğramış mağdurları ve canları pahasına memlekete hizmet etmiş, vatan kahramanları, devlet adamları olarak anılmaya devam edilecektir. Bu insanların yaşam hakları elinden alınmıştır. Adnan Menderes bu ülkenin tarlalarını suyla buluşturmuştur. Köylerini, şehirlerini yolla buluşturmuştur. Türkiye’nin en büyük sanayi yatırımlarının altında Fatin Rüştü Zorlu’nun da imzası vardır. Bunların karşılığı olarak idam edildiler. Bunların karşılığı olarak Yassıada da başta Cumhurbaşkanımız Celal Bayar olmak üzere büyük zulüm, hakaret ve işkencelerle karşı karşıya kaldılar” ifadelerini kullandı.

Yorum SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?

Sarıyer’de Trabzonlular Güç Birliği Yaptı: SATRADER Resmen Kuruldu!

Trabzonlu
12.03.2026 11:35:03
Nihayet bizimde bir çatımız oldu, kuranlara teşekkürler, bize her yer Trabzon

Sarıyer'in yeni kaymakamı belli oldu

Sarıyerli
20.02.2026 01:37:20
Sarıyere hoşgeldiniz hayırlı olsun, Allah utandırmasın

İzmit'te Kaldırım İşgalleri İçin Sıkı Denetim Dönemi Başlıyor

izmit sevdalısı
3.01.2026 03:04:46
Fatma başkanda gecıcı esnaf kalıcı yaptığı bu zulumlerin karşılığını esnaf seçim zamanı kendisine ödetcektir.Aklıselim davranıp bu zor ekonomık sıkıntılarda esnafa zulum yapmak yerine avmler karsısında kücük esnaf desteklenmeli sopa göstermemeli.Esnaf bunu unutmayacaktır

Gürcistan-Azerbaycan sınırında Türk askeri kargo uçağı düştü!

Hüseyin
12.11.2025 21:38:12
Türk milletinin başı sağolsun, şehitlerimize rahmet diliyorum

Sinan Küçük
Turizm Taşımacılık 7/24 VİP hizmeti

Kategori İçeriği

Ahsen Güzellik Merkezi
Google Haberler Servisimize Abone Olun
Haberi Sesli Oku
sanalbasin.com üyesidir
İos ve Android uygulamamız ile Simashaber cebinizde, indirmek için tıklayın




Google Haberler Servisimize Abone Olun
Sinan Küçük
LÖSEV BAĞIŞLARINIZ İÇİN
Ebru Kılıç Beauty
Ahsen Güzellik Merkezi

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 26 20 2 4 44 64
2.FENERBAHÇE A.Ş. 26 16 1 9 30 57
3.TRABZONSPOR A.Ş. 26 17 3 6 23 57
4.BEŞİKTAŞ A.Ş. 25 13 5 7 15 46
5.GÖZTEPE A.Ş. 26 11 5 10 10 43
6.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 26 12 8 6 14 42
7.KOCAELİSPOR 26 9 11 6 -4 33
8.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 26 8 9 9 -7 33
9.SAMSUNSPOR A.Ş. 25 7 7 11 -3 32
10.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 26 7 10 9 -4 30
11.CORENDON ALANYASPOR 26 5 8 13 -4 28
12.TÜMOSAN KONYASPOR 26 6 11 9 -9 27
13.NATURA DÜNYASI GENÇLERBİRLİĞİ 25 6 12 7 -6 25
14.HESAP.COM ANTALYASPOR 26 6 14 6 -18 24
15.İKAS EYÜPSPOR 25 5 13 7 -17 22
16.KASIMPAŞA A.Ş. 25 4 12 9 -15 21
17.ZECORNER KAYSERİSPOR 25 3 11 11 -27 20
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 26 4 17 5 -22 17
Toptan Su Tesisat Malzemeleri
Simashaber WhatsApp görüntü hatti