Meridyen Eğitim Kurumları
20.03.2026
İFTARA KALAN --:--:--
  • İMSAK 05:36
  • GÜNEŞ 07:01
  • ÖĞLE 13:17
  • İKİNDİ 16:41
  • AKŞAM 19:22
  • YATSI 20:42
  • BIST 100

    16119,15%-0,25
  • DOLAR

    44,30% 0,03
  • EURO

    51,22% 0,01
  • GRAM ALTIN

    6626,25% 0,07
  • Ç. ALTIN

    11186,94% 0,00
Meridyen Eğitim Kurumları
YEREL YÖNETİMLER

Ardahan Belediye Başkanı Demir, Ramazan Bayramı Mesajı Yayımladı

YEREL YÖNETİMLER

Yeşilyurt Belediye Başkanı Geçit, İnönü Mahallesi'ndeki Bayram Temizliğini Denetledi

YEREL YÖNETİMLER

Manavgat'ta Ramazan İftar Programları Ilıca Mahallesi'nde Sona Erdi

YEREL YÖNETİMLER

Kütahya Fuar Alanı, Çok Amaçlı Projeyle Yeniden Düzenleniyor

Tarih: 17.07.2024 14:29 Güncelleme: 17.07.2024 14:29
100 yılın ardından Yıldız Sarayı ziyaretçileriyle buluşacak
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla Cuma günü müze olarak açılışı yapılacak Yıldız Sarayı’nda, Milli Saraylar Başkanı Dr. Yasin Yıldız tarafından restorasyon ve çalışmalara dair tanıtım toplantısı düzenlendi. Sarayın, İstanbul’daki 3 büyük saraydan biri olarak öne çıktığını belirten Yıldız, "Cumhurbaşkanımızın teşrifleriyle Yıldız Sarayı 100 yılın ardından cumartesi sabahından itibaren de yerli ve yabancı ziyaretçilerin ziyaretine açık olacaktır" dedi.
Osmanlı Devleti’nde hizmet alınan son saray olan Yıldız Sarayı yaklaşık 100 yıl sonra kapılarını müze olarak yeniden açacak. Milli Saraylar Başkanlığı tarafından tamamlanan restorasyon çalışmaları sonrasında, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla açılış töreni gerçekleştirilecek sarayda, Milli Saraylar Başkanı Yasin Yıldız tarafından restorasyona dair tanıtım toplantısı gerçekleştirildi. Uzun yıllar devam eden restorasyon, konservasyon ve peyzaj çalışmaları tamamlanan Yıldız Sarayı’nda ‘Büyük Mabeyn Köşkü’, ‘Çit Kasrı’, ’Küçük Mabeyn Köşkü’ ve ‘Harem Dairesi’ başta olmak üzere birçok yapı tarihinde ilk kez ziyaretçiyle buluşturulacak. Sultan 2. Abdülhamid’in hayatına ve kişiliğine ışık tutan eserler ilk kez görülecek. Sultan Abdülhamid ile özdeşleşen, Avrupa ve Ortadoğu’nun en büyüklerinden biri olma özelliği taşıyan kütüphane ile marangozhane ve Yıldız Albümleri arasından seçilen fotoğraflar da ilk defa tarih ve sanat meraklılarının ilgisine sunulacak.

2. Abdülhamid devleti 33 yıl bu sarayda yönetti
Tarihi önemiyle öne çıkan Yıldız Sarayı, Sultan 2. Abdülhamid tarafından yaklaşık 33 sene devletin yönetim merkezi ve ikametgah olarak kullanıldı. Son Osmanlı padişahı Sultan Vahdeddin döneminde de bir süre kullanılan saray, 1922’de saltanatın kaldırılmasıyla kapılarını tümüyle dış dünyaya kapattı.
Yıldız Sarayı’nda ‘milli saraylar’ dönemi
Yıldız Sarayı, Cumhuriyet’in ilanını takip eden 1924 yılında ‘Erkan-ı Harbiye Mektebi’ne tahsis edildi. 1946’dan itibaren ise uzun bir dönem ‘Harp Akademileri’ olarak kullanıldı. 1978 yılında Kültür Bakanlığı çatısı altında hizmet verdi. 2015 sonrasında Cumhurbaşkanlığı himayesinde hizmet veren saray, 2018 yılında Cumhurbaşkanlığı makamının tensipleriyle Milli Saraylar Başkanlığı’na devredildi. Kapsamlı bir restorasyon süreci geçiren Yıldız Sarayı, uzun bir aranın ardından müze olarak kapılarını halka açmaya hazır hale getirildi.

’Büyük Mabeyn’, ’Harem’ ve ‘Amid bahçesi’
Yıldız Sarayı’nda ilk defa ziyarete açılacak bölümler arasında ‘Büyük Mabeyn Köşkü’ dikkat çekiyor. Osmanlı döneminde yabancı devlet adamlarının ağırlandığı bu köşk, yakın zamana kadar Cumhurbaşkanlığı kabullerinde de kullanılıyordu. Dönemin saray yaşamını yansıtması bakımından merak uyandıran Harem Bölümü de ilk kez gezilecek alanlar arasında yer alıyor. Tarihte ‘Hamid Bahçesi’ olarak adlandırılan, bitki çeşitliliği, doğal nehir görünümündeki su yolu ve peyzaj tasarımıyla dikkat çeken bahçe de müzenin görülebilecek alanları arasında yer alıyor. İlk defa görülebilecek yapılar arasında ’Limonluk’, ’Hamam’, ’3. Selim Çeşmesi’, ’Ada Köşkü’ ve ’Cihannüma Köşkü’ de bulunuyor.

Sultan II. Abdülhamid ve dönemine ait eserler ilk defa sergide
Milli Saraylar koleksiyonlarından seçilen Sultan 2. Abdülhamid’e ve döneme tanıklık eden eserler modern sergileme düzeniyle hazır hale getirildi. Düzenlemeler çerçevesinde Osmanlı döneminde elçi kabullerinde kullanılan ‘Çit Kasrı’nda Sultan 2. Abdülhamid’in kişisel eşyaları ve kendisine verilen diplomatik hediyeler de görülebilecek. Saray’ın ‘Hususi Dairesi’ olarak adlandırılan bölümünde de Yıldız Albümleri’nden seçilen tarihi fotoğraflar sergilenecek. Yıldız Sarayı, pazartesi günleri hariç tüm günler ziyaret edilebilecek. Milli Saraylar Başkanı Yıldız tarafından müze ücretleriyle ilgili; giriş ücretlerinin henüz belirlenmediği, Müzekart ile ziyaret kolaylığı bulunacağı ve açılıştan itibaren müzenin bir süre boyunca ücretsiz şekilde ziyaret edilebileceği bilgisi verildi.

“Yıldız Sarayı 100 yılın ardından ziyaretçisiyle buluşacak”
Milli Saraylar Başkanı Dr. Yasin Yıldız, gerçekleştirdiği basın açıklamasında, “Bu saray 3 İstanbul’da ki 3 büyük saraydan bir tanesi. Bugüne kadar da ziyaretçisiyle, toplumla buluşamamış bir saray. Çeşitli vesilelerle kamuoyunun gündemine sık sık gelmiş bir saray. Yaklaşık yüz yıldır kapalı olan bir sarayın toplumla buluşmasından bahsediyoruz. Yıldız Sarayı, 1924 yılından sonra çeşitli devlet kurumlarının idaresinde farklı misyonlarla, farklı şekillerde değerlendirilmiş bir saraydı. Bu nedenle esas olarak ziyarete açılamamış bir saraydır. 2015 yılında Sayın Cumhurbaşkanımızın öncülüğünde Yıldız Sarayı’nın 8 farklı kuruma dağılmış olan yapıları ve alanı bir araya getirildi ve ilk çalışma o zaman yapılmıştı. Ardından 2018 yılında Milli Saraylar Başkanlığı’nın Cumhurbaşkanlığı idaresinde bir kültürel miras grubu olarak yapılandırılmasının ardından bu çalışmaları Milli Saraylar Başkanlığı devraldı. 5 buçuk yıldır burada yüzlerce arkadaşlarımızın gayretleriyle yürütülen restorasyon çalışmalarında çok önemli bir aşamayı geçmiş durumdayız. Saray bölümümüzün restorasyonunu büyük oranda tamamlamış durumdayız. Bu restorasyon faaliyetleri ile birlikte sarayın ziyaretçiyle nasıl buluşacağını ifade eden müzecilik çalışmalarımız tamamlanmış bulunmaktadır. Şunu memnuniyetle ifade edebiliyoruz ki, İnşallah önümüzdeki Cuma günü Sayın Cumhurbaşkanımızın teşrifleriyle Yıldız Sarayı 100 yılın ardından ziyaretçisiyle buluşacak. Cumartesi sabahından itibaren de yerli ve yabancı ziyaretçilere açık olacaktır” ifadelerini kullandı.

Yorum SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?

Bakan Gürlek’ten Özel’e: İddialar asılsız, yargıya taşıyorum

Mustafa gül
17.03.2026 17:18:01
Atılırda bu kadarda desteksiz atılmaz, koskoca genel başkan bunun danışmanları ne iş yapar hepsine yol verip adam gibi danışmanlarla çalışması lazım

Sarıyer’de Trabzonlular Güç Birliği Yaptı: SATRADER Resmen Kuruldu!

Trabzonlu
12.03.2026 11:35:03
Nihayet bizimde bir çatımız oldu, kuranlara teşekkürler, bize her yer Trabzon

Sarıyer'in yeni kaymakamı belli oldu

Sarıyerli
20.02.2026 01:37:20
Sarıyere hoşgeldiniz hayırlı olsun, Allah utandırmasın

İzmit'te Kaldırım İşgalleri İçin Sıkı Denetim Dönemi Başlıyor

izmit sevdalısı
3.01.2026 03:04:46
Fatma başkanda gecıcı esnaf kalıcı yaptığı bu zulumlerin karşılığını esnaf seçim zamanı kendisine ödetcektir.Aklıselim davranıp bu zor ekonomık sıkıntılarda esnafa zulum yapmak yerine avmler karsısında kücük esnaf desteklenmeli sopa göstermemeli.Esnaf bunu unutmayacaktır

Sinan Küçük
Turizm Taşımacılık 7/24 VİP hizmeti

Kategori İçeriği

Ahsen Güzellik Merkezi
Google Haberler Servisimize Abone Olun
Haberi Sesli Oku
sanalbasin.com üyesidir
İos ve Android uygulamamız ile Simashaber cebinizde, indirmek için tıklayın




Google Haberler Servisimize Abone Olun
Sinan Küçük
LÖSEV BAĞIŞLARINIZ İÇİN
Ebru Kılıç Beauty
Ahsen Güzellik Merkezi

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 26 20 2 4 44 64
2.FENERBAHÇE A.Ş. 27 17 1 9 33 60
3.TRABZONSPOR A.Ş. 27 18 3 6 24 60
4.BEŞİKTAŞ A.Ş. 27 15 5 7 18 52
5.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 27 12 8 7 14 43
6.GÖZTEPE A.Ş. 26 11 5 10 10 43
7.SAMSUNSPOR A.Ş. 26 8 7 11 -2 35
8.KOCAELİSPOR 27 9 12 6 -9 33
9.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 27 8 10 9 -10 33
10.CORENDON ALANYASPOR 27 6 8 13 1 31
11.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 26 7 10 9 -4 30
12.TÜMOSAN KONYASPOR 27 7 11 9 -8 30
13.NATURA DÜNYASI GENÇLERBİRLİĞİ 27 6 14 7 -9 25
14.HESAP.COM ANTALYASPOR 27 6 14 7 -18 25
15.KASIMPAŞA A.Ş. 27 5 13 9 -15 24
16.ZECORNER KAYSERİSPOR 27 4 12 11 -27 23
17.İKAS EYÜPSPOR 27 5 15 7 -19 22
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 27 4 18 5 -23 17
Toptan Su Tesisat Malzemeleri
Simashaber WhatsApp görüntü hatti