Meridyen Eğitim Kurumları

Nesrin Akkoç


YENİ YIL DA YENİ UMUTLAR…!

Bu yıl ciddi sağlık sorunları yaşadığımız ve binlerce ölümün artık sonlandığı sağlıklı güzel günlerinizin olması ve Hayallerinizin gerçekleşmesi dileğimle,


Değerli okurlarım , 2021 de Yeni yıl yeni umutlar, yeni hayaller…!

2021 Yılının hepimize başta sağlık, barış, huzur, mutluluk getirmesini umut ederken, tüm dileklerinizin gerçekleşmesini diliyorum.

önümüz de yeni bir yıl var. Yeni yıla çok az bir süre kala herkesi yeni umutlar, yeni hayaller sarmış durumda. Herkes gibi bizlerin de umutları beklentileri var yeni yıldan. 

Yeni yıla sayılı günlerimiz kaldı. Kimileri yeni yılda güzel bir karne, kimisi ödevinden iyi bir not, kimisi ise çok iyi bir cep telefonu isteği ile giriyor. Çevremizdeki büyüklerimizin istekleri ve derdi ise bambaşka. Onlar zengin olma, araba sahibi olma, kimisi de evlenme ,ev , eşya derdinde. Kimileri de sağlığına kavuşup hastanelerden çıkma dileğinde…!Ama ortak bir noktamız var hepimize yeni yıl beklentiler ile geliyor.

Yeni yılda aileler toplanacak gençler eğlenmek için bir yerlere gidecek. Piyangolar çekilecek gülüş cümbüş ile yeni yıla girilecek. Diye beklerken maalesef PANDEMİ nedeni ile hepimiz evlerimizin Divan otelinde bu geceyi geçireceğiz TV seyrederek büyük ihtimalle ya da kitap okuyarak, meditasyon yaparak mumlarla,müzikte dinleyebiliriz. Hoş saatler yaratabilmek önemli…

Dileriz ki yeni yıl dünyamıza ve ülkemize Başta sağlık,barış, huzur ve özellikle ekonomik mutluluk getirir. ( Umarız özellikle ŞEHİTSİZ, ACISIZ, ÖLÜMSÜZ  Barış ve sağlık  dolu bir yıl olur )

 Sağlıklı, Mutlu ve huzurlu bir dünyaya kavuşacağımız  bu yılın yani 2021 yılının acilen gelmesi ve 2020 yılının hemen gitmesi hepimizin ortak dileği…

Bu vesile ile 2021 yılının hepinize dileklerinizi getirmesi umudumdur. 

Yeni Yıl` ,Bazen Hayatın nasıl akıp gittiğini seyretmektir ,  Gün sabah olunca, o günü bitti sayabilirsin. Hafta, pazartesi olunca haftayı gitti kabul edebilirsin. Ay, ilk haftaya ulaşınca ayı bitti sayabilirsin. Yıl Ocak dedi mi yılı da bitti kabul edebilirsin. İşte her insanın bir günü, bir haftası, bir ayı, bir yılı ve netice itibariyle çocukluk, gençlik, ihtiyarlık ve derken koca bir ömür aynen bu şekilde eriyip gidiyor.

 Evet ömür insanın elinde an be an eriyip giden bir buz gibidir.  Hele bu günlerde Corona nedeni ile Bir varmış, Bir yokmuş olduk. 

İşte hayatın özeti bazen bir dakika, bazen bir gün, bazen bir hafta ve belki bir ay… Hepimiz çevresinde onlarca dostumuzu akrabamızı yitirdik. Onun için her anın kıymetini bilmek anları dostluklara çevirmek, anlamak, saygı duymak ilkemiz olmalıdır. Öyle ya bugün var yarın yokuz…!

‘’Zamanlarını en kötü şekilde kullananlar, en çok, zamanın kısalığından şikayet edenlerdir ‘’diyor, La Bruyere.

Evet her yeni yıl ve yeni gün elimize verilen boş ve beyaz bir kağıt gibidir. Kimileri onu bir çocuk gibi kullanır ve sonra çöpe fırlartır. Kimileri ise onun üzerine bir sanat icra eder, bir şiir yazar, mükemmel bir hayat kompozisyonu inşa eder, hayat serencemesini nakış nakış örer,Renleri öyle cümbüşlü işler ki bakmaya doyamazsın. HAYAT VE ZAMAN BÖYLE BİR ŞEY!

Halbuki her yıl bedavadan verilir bize bütün bu günler.  

BELKİ DE BEDAVA OLDUĞU İÇİN HOYRAT KULLANIR KIYMETİNİ BİLMEYİZ…!

Sonra her gün koca bir gün daha verilir ve bu ölünceye kadar devam eder. Aslında bir gün, bir ay, bir yıl ve bir ömür hepsi aynı şey değil mi. Birinin diğerinden farkı nedir ?Bakalım mı…?

*Bir yılın değerini anlamak için, final sınavını geçememiş bir öğrenciye sor. 

*Bir ayın değerini anlamak için erken doğum yapmış bir anneye sor.

 *Bir haftanın değerini anlamak için haftalık bir gazetenin editörüne sor. 

*Bir saatin değerini anlamak için buluşmak için bekleyen aşıklara sor. 

*Bir dakikanın değerini anlamak için treni, otobüsü veya uçağı kaçıran birine sor.

 *Bir saniyenin değerini anlamak için bir kazadan sağ çıkmış birine sor. 

*Bir milisaniyenin değerini anlamak için olimpiyatlarda gümüş madalya kazanmış birine sor. 

*Vakit kimse için beklemez.

 Sahip olduğun her dakikanın kıymetini bil. Onu bazı özel kişilerle paylaştığında değerini daha iyi bileceksin. 

Ve Hayata bir imza da biz bırakalım bir nokta bile olsa…! 

Hayallerimizi gerçekleştirmek bizim gayretlerimize bağlı, Haydi o zaman yeni bir yıla Kocaman mutlu bir MERHABA…!  İle girmeye ne dersiniz…! 

BİR GÜNLÜĞÜNE DE OLSA DERTLERİ ERTELEYELİM…!

Aslında  İnsanlık toptan 19. 20. ve 21 asırda adeta dünyanın, paranın, makamın, şöhretin kulu ve kölesi oldu maalesef.

 İnsanlık değişik izimlerin  cenderdesinde, kah sağa tos kah sola toslayıp duruyor ve bir türlü aradığı ve arzuladıklarına ulaşamıyor. Yani şöyle, insanlık her yüzyılda çeşit çeşit buluşlara imza atıyor, türlü türlü sanatları icra ediyor, her yeni yıl insanlığa yeni teknik ve teknolojik imkanlar sunuyor ama bir türlü gerçek insanlık sanatını ifa ve icra edemiyor. 

Şaşkın bir durumda bazen de acizliği ile yüzleşiyor. ( Corona da olduğu gibi )

İnsanlık asırlardır kaybettiği huzuru arıyor, her yeni yıl insanlık hesabına yeni ümitlerin ve temennilerin düşlendiği yıl oluyor. Ama sadece `düşlerdeki dünya` olarak hayallerde kalıyor.  

Çünkü TOPLUM OLARAK FARKINDALIK OLMADIKÇA MAALESEF…! 

 Dünyada mevcut dünya kadar kuruluş, başta BM ve Unicef olmak üzere bir türlü insanlığın problemlerini çözemiyor, çözmek bir yana artan problemlere engel bile olamıyor. Kuşlar gibi uçmayı, balıklar gibi yüzmeyi öğrendik.

 Ama bu arada basit bir sanatı unuttuk ; kardeş olarak yaşamayı… Sevmeyi, Affetmeyi, Kucaklamayı, Merhaba demeyi ,Birilerine karşılıksız destek olmayı ve daha bir çok güzel şeyi hayatımızdan çıkardık. Yani kısaca insan olmayı, insan olmanın gerekliliklerini , insanlığımızı unuttuk. Bazen bir çocuğun hayatını değiştirecek ve onu başarıya taşıyacak aylık 200 tl burs arası gözünüze çok gelir ama uyduruk kıyafetlerden tutun bir sürü abuk masraf sizin için önceliktir.

(Kremler,Takma kirpikler,tırnaklar,teknik gereksiz kullanmadığınız malzemeler,giysiler onlarca takılar vsvs)Oysa sadelik ve önce insan olmak önceliğimiz olmalıdır. Sizin yüreğinizi ve insanlığınızı sevecekler fazlalıklarınızı değil.

Haydi 2021 ‘e insanları iterek değil kucaklayarak girelim. Her şeye rağmen…! Her ne kadar eylemsel kucaklayamazsak ta Ruhlarımızı temizleyelim. Herkes için iyi şeyler dileyelim. 

Biz yazarlar farklı açılardan yazmayı severiz…!

Bir de başka boyutlardan ,

 Bardağın boş tarafından veya farklı bakarsak yeni yıla;

İnsanlar kim bilir her yeni yıla ne hayallerle girerler. Hayaller ülkeye göre değişiyor, Amerika`da, Avrupa`da, Afrika`da, Asya`da hayallerin ve düşlerin arasında uçurumlar var. Amerika`da ve Avrupa`da yeni yıl hayalleri ve hediyeleri yeni evler, arabalar, bilgisayarlar ve daha neler neler…Afrika`da ve Asya`da bir yudum su, bir parça ekmek, bir kırık kalem, bir yırtık ayakkabı ve hepsinden önemlisi bir `yitik sevda`… İşte fark bu kadar basit… Afrika`da ki bir çocuğu hayal edin acaba yeni yıl onun için ne ifade ediyor. Irak`ta, Afganistan`da, Pakistan`da, Filistin`de, New Orleans`ta, Açe`de yani dünyanın her hangi bir yerinde evsiz, yurtsuz, yuvasız kalmış bir anneye, babaya, çocuğa yeni yıl ne anlatabilir ki gelecek adına. Başının üzerinden yeni yılı kutlama maceralarına matuf havai fişeklerden öte füzeler, bombalar düşen insanlar ne düşünüyordur acaba yeni yılla alakalı. Çocuğunun karnını doyuracak bir lokma bulmaktan yoksun bir baba için ne anlamı var yeni yılın. Yavrusuna bir yudum süt verememiş bir anne için yeni yıl, eski yıl ne fark eder. Anneler gününde annesine bir gül verememiş bir çocuk için yalancı bir yılın ne anlamı olabilir ki! Dünyanın dört bir yanında yeni yıl büyük bir keyifle kutlanıyor. 

Neyi kutluyor bütün dünya. Ömründen bir yılın geçmesini mi? Saçlarına düşen ak saçların bayramını mı kutluyor insanlar. 

Anlamsız ve bir o kadar da manasız geçirdiği bir yılın bitişini mi? 

Dünyada her gün açlıktan, soğuktan, hastalıktan, terörden ölen binlerce insanın ölümü mü kutlanıyor. 

Belki de geleceğe dair insanlık hesabına düzülen bir yığın projenin kutlaması mı bütün bunlar. 

 Üstelik o havai fişeklerle kim bilir kaç aç insanın ihtiyacı görülebilecekken.        ( Şahsen ben havai fişekleri hiç sevmedim ; gürültüden rahatsız olan Hastası var, çocuğu var korkan ‘’ anne ne patladı ‘’diye annesinin bacaklarına sarılan..! vs.vs.)

Yoksa ihtiyar dünyamızın ve canı gırtlağına gelmiş insanlığın bir kaç problemini çözdüğümüzden dolayı mı bütün bu çılgınca eğlenceler ve kutlamalar…

Ben ce Yeni yıl kendi yeniliğinde oldukça sade aile içinde  ya da dostlarla, minik hediyelerle, sıcak kucaklaşmalarla kutlanabilir abartısız olarak.

 İçinde alabildiğine sevginin hüküm ferman olduğu, gerçek dostlukların zirveye ulaştığı, kavganın ve her türlü insanlık dışı tavır ve davranışların mezara gömüldüğü, açlıkların, sefaletlerin, eğitimsizliğin ayaklar altına alındığı bir yıl düşlüyorum. 

 Dünyada kimsenin katledilmediği, açlıktan ölmediği, hor ve hakir görülmediği, savaşların bitip tükendiği bir yıl.  

Herkesin birbirine saygı ile baktığı, özellikle ahlakın en yüksek burçlara bir insanlık sancağı olarak dikildiği, aile gibi toplumun en önemli çekirdeğinin hava alıp çürümediği ve toplumu da zehirlemediği bir yıl diliyorum.

 Bir yıl gördüm düşlerimde, kan ve gözyaşının, ölümlerin tarihe karıştığı, renk körlerinin yok olduğu, dil, din, ırk ,kadın, erkek ve her türlü ayrımcılığın  olmadığı bir yıl gördüm düşlerimde…! 

Her yeni yıl; yeni atılımlar, yeni umutlar, kısaca yenilikler yılıdır. İnsanlık her yeni yılda tarihini yeni başarılar, yeni buluşlar, her alanda ilerlemelerle zenginleştirir. Bizim de bu hızlı gidişe ayak uydurmamız, yeni yılda daha çok çalışarak daha başarılı olmamız gerekir. Zamanı yapamayacağımız şeyleri istemekle geçirdiğimiz söylenir. Oysa gücümüz tüm zamanları zorlar. Yeter ki kendimize ve dostlarımızın gücüne inanalım. Gelecek yılların DİJİTAL YILLARI olması sebebiyle bilgisayarlarla daha da bütünleşeceğimiz bir gerçek.Yeni yılda inancımızı pekiştirelim ve mutlu olmaya çalışalım. Sevdiklerimizle daha sıkı bütünleşelim.

Yeni yılda güzel şeyler başaracağımıza, mutlu olacağımıza inanmalıyız.

Yeni yıl için hepimiz yeni yeni kararlar veririz. Bu yıl daha çok çalışacağım, Sağlıklı olacağım,spora başlayacağım, daha iyi bir insan olacağım hatta rejime başlayacağım diyen birilerini mutlaka duymuşsunuzdur. Aslında bu gibi kararlar almak için bir vesiledir yeni bir yıla başlamak. Üstelik yeni gelen yılla birlikte ümitlerimiz, beklentilerimiz de artar. Hayata bir mola verip, yeniden başlamak için güzel bir şans yakalarız umarım. Dijital yeni projeler gibi…

31 Aralık akşamı saat tam 12 de yeni yıla merhaba derken insanların gözlerinde umut ışıkları belirir. Hediyeler, güzel sofralar ve eğlenmek, birbirimizi kutlayıp, hatırlamak için zaman ayırırız. Eski yılın yanlışları bir kenara bırakılır ve yeni yılda bunların olmaması umut edilir. Bana göre sırf bu duyguları yaşattığı, ümit verdiği için sevilmeyi hak eder ışıl ışıl yılbaşı geceleri. O yüzden özeldir, güzeldir. Dilerim ki bu yeni yılda yani,

 2021 yılında umutla ve Sağlıkla dolsun yürekler ve hiç ağlamasın güzel gözler.

Einstein’ın bir sözü şöyle der, 

 ”Hayal gücü bilimden önemlidir.”

Yeni yıla yeni umutlar, yeni başlangıçlar yakışır Yeni yıl yaklaşıyor. Her yeni yıl yeni umutlar, yeni başlangıçlar demektir. Etrafımızdaki şartlar ne olursa olsun içimizde saklı birçok güzellik, yetenek için çaba göstermemize değer. Özellikle çocukların, gençlerin hayallerine yer verilmeli, onların küçümsenmemesi gerekir diye düşünüyorum. Hayalleri olmayanın umutları da olmaz. Umutlar, hep yeni başlangıçlar, yeni çabalar için gereklidir. Her yeni yıl da insan için yeni kararlar, yeni başlangıçlar, yeni hedefler demektir. İyi, güzel, bizi mutlu edecek şeyleri umut ederiz. Bu yıl sağlıklı  ve sorunsuz bir yılı hayal edelim.

 Her insanın içinde onu daha güçlü, daha mutlu kılacak değerler taşıdığına inanıyorum. 

Tıpkı ünlü yazar A.Saint Exupery’nin dediği gibi: “Beni kahreden ne bu soluk yüzler, ne bu çökük avurtlar. Onların arkasında kaybolan Mozart’lar.” İçimizdeki Mozart’ların kaybolmasına izin vermeyelim. 

Yılbaşı’nın olmazsa olmazı tabi ki milli piyangolardır. İnsanlar Milli piyango satıcılarından piyangoyu alıp şanslarını denerler. Umutlarınızın gerçekleşmesi ve Çıkacak paraların insanlığın hayrına doğru yerlerde harcanması da tek ümidim. Çıkanlar ihtiyacı olanları da hatırlar umarım. Bence belki bir şans isterseniz tamam ama ikinci bilet parasıyla birinin yüzünü güldürün o gülümseyiş inanın hayatınızı aydınlatacaktır.

2021 yılı, Coronasız ,sağlıklı, Sizi başarıya ,mutluluğa taşıyan unutulmaz yılınız olsun.

TÜM DİLEKLERİNİZİN GERÇEKLEŞMESİ UMUDUMLA ,

Yeni yılınızı en içten dileklerimle ve sonsuz sevgiyle kutluyorum.