Meridyen Eğitim Kurumları

İbrahim Balcı


UNUTULMAYACAKLARI UNUTMAK GARO ÖRNEĞİ !

Bazı olaylar vardır asla unutulmaz, bazı olay kahramanları vardır her dem akla gelir, ama bazı kişiler vardır ki onlar unutulursa kulüp tarihleri kaybolup gider. Unutulmayacaklardan olanlar unutulursa, mensup olan kulüpte unutulur ve silinir gider.


Bazı olaylar vardır asla unutulmaz, bazı olay kahramanları vardır her dem akla gelir, ama bazı kişiler vardır ki onlar unutulursa kulüp tarihleri kaybolup gider. Unutulmayacaklardan olanlar unutulursa, mensup olan kulüpte unutulur ve silinir gider.

Bir dostum telefon etti. Sarıyer Spor Kulübü çok uzun yıllardır ilgilendiğimi bilir. Şikâyette bulundu. Söylediği şu: Sarıyer Spor kulübünden bir kişi (İsmini hatırlamadı) kulüple ilgili röportaj vermiş, bildiklerini, yaşadıklarını ve Sarıyer Spor Kulübünü tanıdığı, çalışmaları bildiği kadar a. kanalda de anlatmaya çalışmış…

Bir Sarıyerli yönetici veya Sarıyer’i iyi tanıyan bir insan Sarıyer kulübünü tanıtmaya çalışıyorsa, hele geçmişten, kulübün güçlü dönemlerinden bahsederken dikkatli hareket edemiyorsa, o kişinin kulüp adına konuşması pek doğru olmaz. Kişisel konuşma ise bu bile çok dikkat ister. Çünkü kulübü kulüp yapanların ya çok yakınları hala vardır, ya da yaşıyorlardır.

Sarıyer Spor Kulübü ile ilgili röportaj veriliyorsa biraz olsun kulüp tarihinden bahsetmek gerek. Örneğin Amatörlük dönemi, Mahalli Lig, II. Türkiye Ligi, III. Türkiye ligi ve nihayet I. Türkiye Liginden (bugünkü süper lig) bahsedilmez ise Sarıyer Spor Kulübü mahzun olur. “Geçmişimi unutamazsınız” diye bağırır, haykırır…

Sarıyer Spor Kulübünden bahsederken Selahattin Yarar, Celal demir, Baba Kenan, Ayhan Erman’ı anmadan geçemezsiniz. Selahattin Yarar Sarıyer Spor Kulübünü kurmuş, profesyonel yapmış; Baba Kenan (Dereli) amatör ve profesyonel takımda forma giymiş, takım kaptanı, malzemecilik, masörlük, antrenörlük, teknik direktörlük ve genel kaptanlık yapmış ayrıca 19 yıl gibi çok uzun bir süre yönetim kurulu üyesi olarak görevler üstlenmiş “Baba Kenan” lakabını alarak Türk Futbol tarihine Baba Hakkı’dan sonra “Baba Kenan” olarak adını altın harflerle yazdırmış bir büyük futbol adamıdır. Öyle olduğu içindir ki vefatından hemen sonra TFF. tarafından anısına Teknik Direktör ve antrenörlük kursu açılmıştır,

Sarıyer Spor Kulübünde forma ıslatmış, alın teri dökmüş, başarıda kendine pay çıkarmamış, “hepimizin” demiş, başarısızlıkta “Hata benim” demiş futbolcu sayısının çokluğudur ki Sarıyer’i sonuçta I. Türkiye Liginde söz sahibi yapmıştır. Örneğin; Rıza Küçükerol, Şenol Birol, Gürbüz Tür, Yüksel K. Sayan, Hüseyin Mevlut, Yılmaz Gökdel; sonraki yıllarda Şeref Göze, Adnan Özsan, Mustafa Yetmişbir, Metin Meşe, Selgar Ergüven, Rabbani Şaşmaz, Cemil Turan, Ahmet Gündoğdu, Erdin Yücel şeref tablosunda yerlerini alan futbolculardır. Çıkışların inişleri de vardır. İnişleri çıkışlar takip eder. Nitekim II. Lige düşen Sarıyer’in iki yıl içinde tekrar birinci lige çıkmasında verilen mücadeleler ve o mücadeleyi verenler unutulabilir mi? İşte akıllara durgunluk veren forvet triosu Garo, Hayri ve Küçük Eyüp, adeta bu üçlü dört beş yıl sahalarda saltanat sürdü. Aynı dönemlerde Zeki Yazıcı, Eyüp Şengün. Şener Çınar, Tarık Çalışal, Dadaş Mahmut, Cengiz Oğuz, Suphi Soylu…

Bu kadar mı? Elbette ki değil. Çok daha var. Ama bazı isimler kulübün ismi ile özdeşleşmiştir. Örneğin Garo misali. Büyük kulüplerin ısrarla transfer isteklerine “Hayır” diyen ve kulübünde kalan bu büyük yürek nasıl unutulur. Sarıyer’den bahsedilirken, nasıl akla gelmez, iki kelime ile Garo isminden nasıl bahsedilmez. Kaç futbolcu vardır. Aynı takımda 11 sezon yedek kalmadan direkt

oynasın ve her yıl takımının en çok gol atan futbolcusu olsun. Gol kralı olarak önemli bir başarının sahibi olsun.

Sonraki yıllar. I. Türkiye yılları. Elbette ki bahse değer. Zira büyük isimler vardı Sarıyer takımında forma giyen. Sead Çelebiç. Smail Spaiho, Cihat Susever Cem Pamiroğlu, Selçuk Yula, Erdal Keser, Sercan Görgülü, Rıdvan Dilmen, Fikret Demirer, Erhan Aslan, İlker Çelik, Mehmet Kaplan, Osman Yıldırım, Cengiz Güzeltepe, Engin Ülker, Mücellip Pehlivan, Esat Bayram, Vichnevski, Hakan Özgerçek, Hamdi Çam ve diğerleri…

Çok başarılı futbolcular gelip geçti Sarıyer S. K. tarihinden ama bazı isimler vardır ki onların ismi anıldığında akla Sarıyer Spor Kulübü gelir. İşte onlardan biridir: GARO…

Garo unutulmayacaklardan biridir. Unutana hatırlatırlar. Ben de bilgi edinilmesi için röportajı verene hatırlatmak istiyorum; şahsın adına vermişsen röportaj bir şey dememe gerek yok ama kulüp adına veriyorsun sorun var demektir. O sorunu da Sarıyer tarihini biraz inceleyerek gidermeye çalış. Çünkü bahsetmediğin kişi başlı başına Sarıyer tarihidir. Sarıyer tarihinde en çok oynayan futbolcudur. Sarıyer forması altında 392 resmi ve 91 özel olmak üzere toplam 483 maçla Sarıyer’ takımında en çok oynayan futbolcudur. Resmi maçlarda 113, özel maçlarda 55 olmak üzere toplam 165 gol kaydetmiştir.

Fazla uzatmaya gerek yok, kısa bir yol izleyerek hem Sarıyer Spor Kulübünü hem de Garo’yu hatırlamış ve hatırlatmış oldu.