Meridyen Eğitim Kurumları

Filiz Şimşek


SOKAKTAKİ ADAM 150 ÇİLESİ ÇEKİYOR.

İstanbul’da yaşayıp ulaşımda toplu taşıma kullanan hemen herkes, hemen her gün yollarda çile çekiyoruz. Toplu ulaşımda kullandığımız araçlarla sınanıyoruz.


150 Numaralı hat Hacıosman-Rumeli Feneri arasında çalışıp sefer süresini 50 dakika civarında tamamlıyor. Yahut tamamlayamıyor. Ve hatta bazen seferine hiç başlamıyor. Bu “Bazen seferine hiç başlamıyor” o kadar sık oluyor ki inanmak mümkün değil. Aynı gün içerisinde birden fazla sefer yapılmıyor.

Gün içerisindeki sefer aralıkları en az 15, en fazla 30 dakika. Bir otobüs sefere çıkmadığında bekleme süresi yarım saat ile bir saat arasında değişiyor. Bir otobüsü bir saat beklediğinizde her yere geç kalmanız bir yana gelen otobüs iki aracın yolcusunu taşıdığından araçta nefes alacak yer olmuyor.

Hacıosman Sarıyer arasında sefer yapan bir araç olduğu halde akşamları insanlar her nedense ilk hareket edecek araca binme çabasında olduklarından köylere giden otobüslere bazen asıl yolcuları olan köylerin halkından binemeyenler oluyor.

Bugün 16:35’te Rumeli Feneri’nden kalkacak olan araca binmek için durağa çıktım. Otobüs gelmedi.

17:00’de Kalkan aracın gelmesini bekledim.

İETT’nin mobil uygulaması olan ve gayet düzgün çalışan mobiett’yi her nedense kullanımdan kaldırdılar. Yerine Otobüsüm Nerede? uygulamasını kullanıma koydular. Bu uygulamada otobüslerin seferde olmayacağında dair bir duyuru yok. Sefer halindeki araçların yerlerini doğru göstermiyor.

Düzgün ve doğru çalışan bir uygulamayı neden kullanımdan kaldırdıkları konusunda insanın aklına hiç hoş olmayan şeyler geliyor.

Özellikle 150 numaralı otobüs hakkında şikâyette bulunmak için sık sık 153’ü arıyorum. Garip cevaplar veriyorlar. Bir keresinde 150 numaralı otobüsün gelmediği konusundaki şikâyetime “150 Gelmediyse 151’e binin” şeklinde cevap verdiler. Araçların güzergâhından habersiz insanlar cevap vermiş olmak için insanlara hadsiz yanıtlar veriyorlar. Burası “Bu aracı kaçırdım, arkadan gelene bineyim” denecek bir yer değil. Bu güzergâhta bundan başka araç yok.

Rumeli Feneri halkı gelmeyen, yolda kalan araçlardan şikâyetçi olmaktan bıkıp usanıp televizyonların ana haber bültenlerine kadar çıktılar. Bu insanlar daha ne yapsınlar?

Hacıosman’daki alan insanların araçları beklemesi, araçlarına binmeleri için hiç uygun bir alan değil.

Bu alanın insanların bekleme ve araçlarına binmeleri için düzenlenmesi gerekir.

Alanda bulunan duyuru panosundan kalkışına 10 dakika kalan araçlar dışındakilerin duyuruları kaldırılmış. Alanda tabelaları yanmayan otobüsler yan yana sıralanıp bekliyorlar. Bazıları kalkışına 5 dakika kaldığında kapısını açıp tabelasını yakıyor. Kaç dakikadır orada araç bekliyor olursanız olun tıklım tıklım bir otobüse binmeye çalışır durumda kalabiliyorsunuz. İnsanların düzgün bir şekilde sıra olabilmesi lâzım.

Sokakta işine, evine, hastaneye ve hatta gezmeye giden insanlar olarak bu hengameyi hak etmiyoruz.

Gelmeyen, yolda kalan araçları hak etmiyoruz.

Sokaktaki Adam

Filiz ŞİMŞEK