Meridyen Eğitim Kurumları

Celalettin Küçük


SARIYER'E DEĞER KATANLAR, KOCATAŞ MUHTARI SERDAL DOĞAN

Sarıyere Değer katanlar yazı dizimizin ikinci konuğu Kocataş Mahalle Muhtarı Serdal Doğan


31 Mart Yerel ve Mahalli İdareler seçimleri sonucunda seçimin galibi olarak sandıktan çıkan Serdal Doğan Kocataş'ın çehresini değiştirdi.
Göreve geleli 11 ay olan Serdal Doğan'ın bu kısa süre zarfında yaptıklarını bir yılın değerlendirmesi olarak düşünebilirsiniz. Burada belirteceğim hizmetleri bizzat müşahede ettiğim olaylar gözümden kaçan ya da eksik bilgi sahibi olduğum konular varsa Muhtarımız ve azaları kusuruma bakmasınlar.

Sarıyer'in bütün mahallelerinde görev yapmam hasebiyle Kocataş Mahalleside bildiğim bir yer bu nedenle eksi ve yeni durumları mukayese etmek benim için zor değil.

Muhtar ve ekibi göreve başlar başlamaz ilk önce Mahallenin öncelikle sorunlarını tespit ederek çalışmalarına bu yönde ağırlık vermiş.
Eşsiz Boğaz manzarasıyla Boğazın en güzel mahallelerinden birisi olan ancak altyapı yetersizliği ve çarpık yapılaşma nedeniyle güzelliği gölgede kalan Mahalle Serdal Doğan ve ekibinin çalışmalarıyla adeta kabuk değiştirerek gözle görülür bir değişime uğradı.

Kocataş Mahallesine çok dik ve dolambaçlı yollardan gidiliyor ve bu yollar özellikle yolun acemisi sürücüler için büyük tehlike arzediyordu. Muhtar Doğan yolun bir çok bölümünü bölünmüş yol haline getirterek öncelikle mahallesine ulaşımı daha güvenli hale getirdi.

Başta Sarıyer Belediyesi ve diğer kamu kurumları olmak üzere hepsiyle büyük bir uyum ve koordine içerisinde çalışan Doğan, belkide Sarıyer Belediyesi Fen işlerini en çok yoran Muhtar diyebiliriz. Şöyleki çarpık yapılaşma ve bozuk zeminler nedeniyle mahallenin en büyük sorunlarından bir tanesi istinad duvarlarının olmamasıydı ve hemen hemen her yağmurda evlerin üzerine toprak kayması oluyordu. Bu konu zaman zaman ulusal basına haber oldu. Muhtar mahallesinde gördüğü bu tehlike arzeden durum için belirledikleri önceliklere göre bir çok yere istinad duvarı yaptırdı. Vatandaşların yürümekte zorlandığı dik yollara merdivenler ve korkuluklar ile caddenin belli bölümlerine mazgallar yaptırarak atık suların yola akarak tehlike oluşturmasını önledi. Yanmayan sokak lambalarını değiştirten ve eskiyen direkleri yenileden Doğan, aydınlatma sorununa büyük ölçüde giderdi.

Önceki dönemlere göre daha az olan İETT ve Minibüs seferlerini daha sık ve düzenli bir şekilde olması için yetkili kurumlara müracatta bulunarak bu sorunuda büyük ölçüde halletti.

Serdal Doğan, komşu mahalle muhtarlarıylada uyumlu bir çalışma içerisinde özellikle Büyükdere Muhtarı Ali Yazıcı ile birlikte bir çok aktivitede bulunuyorlar. Büyükdere iskelesinin açılması için gösterilen çaba, Büyükdere'deki açık durağın kapalı hale getirilmesi, Vatandaşların sabah yürüyüşlerini yaptığı Kılıçpınar yolundaki çevre temizliği, ihtiyaç sahibi vatandaşlar için askıda ekmek uygulaması bunlara bir kaç örnek.

Sosyal yönden yaptıklarıylada dikkat çeken  Serdal Doğan, Mahallesindeki dar gelirli vatandaşlar için Muhtarlık kanalıyla yiyecek, giyecek yardımları için organizasyonlar yapıyor.

Serdal Doğan'ın en büyük özelliklerinden biriside daha çok sahada olmayı tercih etmesi. O'nu muhtarlıkta sadece belli saatler içerisinde bulabilirsiniz, ya esnaf ziyaretinde, ya hasta ziyaretinde olur. Vaktinin büyük bir bölümünü resmi kurumlarla yaptığı yazışmaları bizzat takip etmek için ilgili kurumlarda geçirir. Eskilerin tabiriyle tuttuğunu kopartan dedikleri cinsten bir yapısı var başladığı iş neticelene kadar peşini bırakmıyor.

Önceden sadece bir kaç mahalle bakkalının bulunduğu Kocataş'da artık ulusal marketler zinciri olan mağazaların şubeleri var. Mahalleli bir çok ihtiyacını mahallesinde giderebiliyor. 

Bu yazımda belirttiğim hususlar Muhtarın geçen 11 aylık sürede yaptıklarının tamamı değil tabiki, bunlar benim önemli ve gerçekten acil olarak giderilmesi gereken ihtiyaçlar olduğu için belirttim. Yoksa mahallede ilgili kurumların rutin olarak yaptığı işleri muhtarın hanesine yazmak hakkaniyetli olmaz belki diyebilirsiniz yazdığınız işlerde ilgili kurumların asli görevlerinden ve zaten yapıyorlar diye ama kazın ayağı öyle değil, biraz önce Muhtar için tuttuğunu kopartan bir yapısı var diye özellikle belirttim. Sarıyer'in 38 mahallesi var ve bu kurumlar hepsine yetişmek zorunda ama burada Çayırbaşı Muhtarı Faruk Özdemir'ide anmadan geçemeyeceğim  mübalasız olarak söyleyebilirimki Sarıyer'de Belediye, Bedaş ve İski'nin en çok mesai harcadığı iki mahalle Kocataş ve Çayırbaşı.

Benim gördüğüm bir çok mahallenin bu iki mahalleye göre alt yapı sorunu daha az bu nedenle bu iki mahalle muhtarı ilgili birimleri daha çok mesaiye zorluyor.

Sizlere icratları hakkında bilgi vermeye çalıştığım Serdal Doğan, Yeniliğe ve eleştiriye açık yapısıyla ve çözüm odaklı çalışması aradan geçen bu kısa sürede kendisine oy vermeyenlerin bile takdirini kazanmış durumda.

Kocataş Muhtarımız ve hizmetlerini takip etmeye devam edeceğim ve zaman zaman sizleri bu konuda bilgilendireceğim.

Muhtarlığın çalışmaları hakkında buradan bilgi alabilirsiniz.